icon

Je možné naučiť sa po anglicky za dva roky?

13. jún 2025

Ahojte maminy! 👋

Chcem sa vás spýtať – myslíte si, že sa dá za 2 roky naučiť po anglicky tak, aby človek vedel rozprávať, rozumel filmom, čítal knihy a dohodol sa v zahraničí?
Začínam takmer od nuly, ale mám chuť makať. Rátam s tým, že by som sa učila každý deň aspoň hodinku. Máte s tým niektorá skúsenosť?

Čo vám najviac pomohlo – kurzy, aplikácie, videá, doučovanie? A ako ste si udržali motiváciu, keď sa vám nechcelo? 😄

Ďakujem za každý tip alebo povzbudenie!

mdse
13. jún 2025

Musíš jazyk používať, to znamená pozerať filmy bez dabingu, videá na Youtube, ja čítavam roky Buzzfeed, Reddit a komunikujem aj tam. Potrebuješ mať jazyk hlavne napočúvaný, načítaný. Ak začneš niekde v jazykovke, v kombinácii s vyššie napísaným sa anglicky naučíš. Neviem, ako na tom budeš za dva roky, ale budeš určite vedieť komunikovať na nejakej úrovni.

biba_18
13. jún 2025

odporúčam osobného lektora zo začiatku 2x do týždňa alebo kurz ale fakt s malou skupinou max 5 ľudí (viac naozaj nie). individuálna výučba je super lebo ideš vlastným tempom, kurz že počuješ aj iných ktorí rozmýšľajú a skladajú vety inak ako ty…
čo sa týka motivácie? tou by mohol byť progres ktorý dosiahneš, ja som sa venovala jazyku intenzívne sama každý deň a raz do týždňa lektor a už po 3 mesiacoch som bola schopná plynulo rozprávať v prítomnom čase takmer o všetkom…

kiki68
13. jún 2025

Urcite ako, ide hlavne o pouzivanie jazyka. Za mna zacat jednoduchymi odrhovakmi, tiez jednoduche texty. Do toho nejaka gramatika. Ta anglictina ma taky pomerne prepracovany koncept.

denkabemommy
13. jún 2025

Ak máš základy (aspoň A2), tak aj za rok to dokážeš potiahnuť na úroveň B2 -budeš vedieť komunikovať s ľuďmi bez problémov. Ak sa do toho oprieš, tak do 2r to dáš aj na nativ speaker, ale to by si tomu musela fakt venovať každý deň čas. Anglicky jazyk je jednoduchý. A zíde sa ti aj nejaký kurz angličtiny určite, aspoň konverzácie, lebo najťažšie bude začať rozprávať. Ale odporúčam aj self-talking, to je rozprávanie sa sama so sebou v inom jazyku.

balerina2025
13. jún 2025

mne najviac pomohlo prave ist do zahranicia a teraz udrziavam tym ze pozeram filmy v AJ

alenamihal
13. jún 2025

Zaklad je komunikovat a komunikovat a najlepsie native speaker...nestaci len pozerat movies atd ...

mysiarka
13. jún 2025

da sa urcite, ale treba vediet ako na to (to ja presne neviem 😀 ) isto nebude stacit len sa doma sama hodinu ucit. zaklad je rozpravat a rozpravat s niekym, kto po anglicky skutocne vie. pozeranie filmov, pocuvanie pesniciek, do toho citanie tituliek. mne toto velmi pomohlo. zapla som si serial, ktory som vedela naspat uz po nasom, takze som vedela o co sa jedna.

efka77
15. jún 2025

....akurat sa aj ja zamyslam,niekedy anglina v pohode ale tym ze dlhe roky nepouzivana mam pocit ze som mimo. Rozumiem vsetkemu,neviem uz hovorit.....teraz pozeram duolingo - zvazujem.....mate niekto skusenost?

aurinia
15. jún 2025

Pozri si na YouTube jazykova škola GO. Ponukaju aj online kurzy. Jazyk sa musiš učit denne. Kombinacia lektora, denneho ucenia, filmov v AN, videi ti prinesu vysledok.

guiseppinka
15. jún 2025

Jazyjkvy mentoring - kluc k jazykom. To mas od piky. Osobne sa s lydkou poznam este z vysky, vdaka nej som dala nemcinu.

pentium3_net
15. jún 2025

Záleží od toho na akú úroveň sa ten jazyk chceš naučiť, s B2 sa vieš už dorozumieť v zahraničí ale na prácu by to tam napríklad nestačilo. Hodinka denne nie je veľa ale za tie dva roky by si sa mohla dostať na B2.

Musíš to vyvažovať pasívnym a aktívnym učením, čiže pasívne pozeraj filmy, čítaj si knihy, články, atď. A aktívne píš do anglicky hovoriacich komunít (napr. Discord, Telegram, rôzne fóra), tam vieš s ľuďmi aj telefonovať a je to dobré na tréning. Ak aktívne používaš jazyk, nemusíš sa nejako veľmi učiť gramatiku lebo tú tiež väčšina native speakerov nevie.

Tie aplikácie ako Duolingo sú dosť nanič lebo ti dávajú pocit, že napreduješ ale akonáhle ich prestaneš používať, veľmi rýchlo to všetko zabudneš. Doučovanie alebo kurzy som neabsolvovala ale mohli by ti pomôcť keď nájdeš dobrého lektora.

meringe70
15. jún 2025

Určite by si to zvládla, treba kombinovať viaceré “taktiky” učenia, napríklad skús si nejaké novinky čítať na anglických weboch, ak nerozumieš niektorému slovu a ani v koncepte vety ho nedokážeš vylúštiť, skus si ho ručne zapísať a nájsť si k tomu preklad, rovnako pozeranie filmov, uprednostnila by som anglické titulky. Počúvanie jednoduchých podcastov v danom jazyku a najmä rozprávanie, teraz je veľa kurzov pripadne aj AI aplikácii kde sa vieš reálne porozprávať a používať daný jazyk. Alebo napríklad k writing skills, pozri si nejaký film po anglicky s anglickými titulkami (keď nerozumieš, prekladaj si to) a potom napríklad skús z toho sama napísať obsah alebo nejakú hlavnú myšlienku / krátku esej na papier a daj si to niekomu skontrolovať (ak nemáš komu, chat gpt alebo iné appky) nech ti opraví chyby a vysvetlí ich. Určite je to možné dosiahnuť to za dva roky, držím veľmi palce 😊

alabama0011
15. jún 2025

Mne sa podarilo za 9 mesiacov, ale motivacia bola velka .. takze zalezi, aku silnu motivaciu mas. Chodila som 4x do tyzdna do jazykovky, robila domace ulohy a zacala sa socializovat s anglicky hovoriacimi ludmi. Neskor som sa zamestnala v takom prostredi.

princezna_bosorka
15. jún 2025

1 hod tyzdenne je malo, to je tak na refresh, naucenie zakladov. Ak sa chces naucit trochu kepsie, potrebujes ovela viac (ja som mala na bilingvalnej strednej jeden rok 20 h nemciny tyzdenne a to uz bolo nieco /zaklady som vedela uz predtym, po 4. rokoch som statnicovala, tie dalsie roky sme mali cca. 20 hod nemciny tyzdenne).

kattrin5
15. jún 2025

Ja som sa naucila za 3 roky z nuly tak ze som robila Toefl a sla v usa na vysoku 😁, chodila som tu na anglictinu + denna komunikacia. Podla mna hodina denne je malo, mozno 2-3 a za 2roky vies tak, ze sa dostoje dohovorit.