icon

Je ťažké sa naučiť účtovníctvo v SAP?

22. mar 2025

ahojte babule, uvažujem o zmene práce. Pozerám ponuky a účtovnícky zháňajú vždy. Je ťažké sa naučiť robiť SAP účtovníctvo?
Respektíve ako na to? Bude stačiť kurz?
Vôbec sa v tom nevyznám. Ďakujem 🙃
Poprosím- mudrlanti nech do tejto diskusie neprispievajú 🙃

buberova
22. mar 2025

SAP je všetko len nie intuitívny.. chceš si pozrieť zoznam dodávateľských faktúr? Nech sa páči použi transakciu FBL1N. Na to za bežných okolností nemáš šancu prísť.. ale samozrejme že sa to dá naučiť tak ako sa to naučil už tisíce ľudí pred nami 🙂

zuzanaete
22. mar 2025

Si uctovnicka a chces sa doucit robit v sape alebo nie si uctovnicka a chces byt?

mamina7070
22. mar 2025

kolko uz robis uctovnicku? v akom programe si robila? u nas sa prechadzalo na SAP ako je to totalne neintuitivne ale casom sa to zvladnut da aj kednprve mesiace uctovnicky plakali a boli na praskoch

jazula
22. mar 2025

SAP je len program/prostredie, to sa naučíš. Aj keby si mala na začiatok na pomocných papierikoch kódy transakcií. Podstata je vedieť účtovať 🙂

deti95060810
22. mar 2025

dievčatá, autorka píše že chce zmeniť prácu a účtovníčky hľadajú vždy... takže asi okolo účtovníctva ani nechodila.... 😉

zuzanaete
22. mar 2025

@deti95060810 Tiez mi to tak pride. Lebo uctovnicka by vyraz "sap uctovnictvo" nepouzila.

autor
22. mar 2025

@deti95060810
@zuzanaete pochopiteľne nie som účtovníčka 😆
@zuzanaete
@mamina7070

autor
22. mar 2025

@moonlight1210 práve to prechádzam. Dakujem

mamina7070
22. mar 2025

no tak to je potom fakt ze odvaha mozno az drzost nad takym uvazovat, kurz ti urcite nestaci, tam musis mat uctovanie v malicku plus neustale studovat zakony atd
co si robila doteraz?

autor
22. mar 2025

@mamina7070 prečo drzosť? Co za mindset vy máte, keď takto obmedzujete? Mala som sa už narodiť ako účtovníčka? 😆

deti95060810
22. mar 2025

nie narodiť, ale nemáš ani základy... je rozdiel ak s tým niekto robí roky , má na účtovníctvo školu - obchodnú a je rozdiel ak si spraví len kurz. kurz je kurz - to je niečo rýchle...
inak pozri staršie diskusie - vpravo máš "podobné diskusie" a uvidíš čo píšu .... táto otázka je tu pomerne často...
to už radšej zdrav. sestru - spravíš na zdrav. 2 roky externe a v nemocnici máš robotu istú. alebo pozri aj iné odbory na zdrav. škole

mamina7070
22. mar 2025

tak ja neviem tak ako by som nechcela aby ma operoval niekto s kurzom tak by som nechcela aby ni uctovnictvo robil niekto komu sa to paci ako pozicia na profesii

na uctovnicku musi clovek studovat a kontinualne sa vzdelavat tak ako na x inych pozicii

vedela by si urobit danove priznanie typ A a typ B teraz ? proste kurz ti stacit nebude ale skus studuj zozen si knihy atd a mozno si zaplat nejaku skusenu uctovnicku nech ta uci

zavisi od toho ake mas analyticke myslenie ako ti sla matika ci si ochotna makat na sebe den noc plus ako si pocitacovo zdatna

brnacik
22. mar 2025

Ja pracujem so SAPom už vyše 12 rokov. Síce nie ako koncový užívateľ, ale ako administrátor a konzultant. SAP je veľmi komplexný, je ťažký a ako písali vyššie - nie je intuitivny. Avšak keď som na konferenciách a vidim kam SAP smeruje a aké peniaze sa doňho nalievajú, myslím, že je to ešte stále budúcnosť. Navyše je to globálny program - čiže podobne pracujú účtovníci v Európe alebo amerike, či Ázii 🙂 treba rátať s tým, že učenie bude fakt ťažké a náročné, no keď vytrvas, výsledky sa iste dostavia 🙂

Kurzy sú drahé, začala by som radšej niekde v korporate, kde ti všetko úkazu a naučia ta. Určite nestačí jeden kurz

mamutka
22. mar 2025

Ešte som nepočula aby mali v nejakej firme záujem o účtovníčku, ktorá nie je vystudovana účtovnícka, najlepšie aj s poriadnou praxou. Tu nejde o SAP, to je len program ktorý ti umožní pracovať, ale účtovať musis ty. To ani neskúšaj

luc1a
23. mar 2025

Ja som študovala účtovníctvo aj maturovala z neho. Neskôr som si urobila kurz ale účtovníčka nie som lebo takú zodpovednosť by som si na plecia nedala. Hlavné stále sledovať meniace sa zákony. Takže ak niekto tvrdí že je to ľahké a úplne stačí kurz tak nevie o čom hovorí.

mvo
11. jún 2025

AHOJKY, ja mam SAP pod palcom uz 22 rokov, zalezi ci su este v starom systeme R3 alebo presli na S4 HANA, nebodaj chcu v blizkej buucnosti nan prejst,.... ak posledna varianta ,... nedoporucujem 🙂 SAP ako taky nepovoluje opravy uz vo vystavenych ucotvnych ani inych dokumentoch,.....ako napriklad system POHODA, ... a ak nastane chyba este pred zauctovanim napriklad doslej faktury v procese vyskladnovania alebo naskladnovania materialu, stava sa uplne bezne, alkebo vystavenia tovarovych faktur, je to zdlahavy proces,... co sa ucotvnictva tyka,... naucit sa to samozrejme da,... nas novy kolega sa s tym zhruba trapil rok,... on ma vsak na starosti okrem ucta aj dane,...uzavierky,... Takze ak si pred tym so SAPOM nemala docinenia,... skolenie ako take velmi nepomoze a skolenia su brutalne drahe, ak mame na mysli skolenie od tretej strany, zeby mali byt platene tebou,...a nebude ich zabezpecovat pre teba dana firma ... je to najdrahsi system NA RIADENIE FIRMY, nie je to len uctovny program,.... este by bolo fajn, ak by tam bol este jedne uctovnik,... inak je clovek v haji, ak ma urobit nejaku opravu, nie na vsetko su opravnenia,... atd,...obvykle sa na paersonale setri, pretoze za kazdu licenciu na pocitac sa draho plati. To mam na mysli korporaty...