icon

Je začať externé štúdium pred 30tkou smelý krok?

13. sep 2025

Ahojte, mam 29 a nemam dokoncenu školu no velmi by som chcela zacat externe študium. Je to smiešny napad ? Teraz pred 30tkou ? Povedala som o tom manzelovi a ten ma vysmial 😔 Chcem robit instruktorku v autoskole a nato aby som mohla absolvovat ucitelsky kurz treba mat ukoncene vzdelanie s maturitou.

Strana
z3
lindous
13. sep 2025

Je to najlepší nápad, určite do toho choď, máš pred sebou ešte veľa veľa rokov pracovného života a dokončené vzdelanie ti ho rozhodne uľahčí

autor
13. sep 2025
@lindous

Je to najlepší nápad, určite do toho choď, máš pred sebou ešte veľa veľa rokov pracovného života a dokončené vzdelanie ti ho rozhodne uľahčí

@lindous ja velmi chcem , len nemam ziadnu podporu od manzela a to ma brzdi 😔

pribinak
13. sep 2025

Ľudia študujú aj cely život. Menia profesie. Kľudne chod do toho.

anonym_ef1d07
13. sep 2025

@anonym_autor určite choď. Môj manžel sa tiež sám rozhodol dorobiť si vysokú a teraz pracuje v tom odbore a ja som na neho nesmierne pyšná.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
minesasubu
13. sep 2025

môj manžel si robil výšku v 38 , chod študovať ak máš možnosť nič lepšie pre seba nemôžeš spraviť a to že ťa manžel nechce podporiť svedčí len o ňom teraz ste manželia avšak čo bude o pár rokov nikto nevie tak aby si to potom nelutovala

sella38
13. sep 2025

Ja som mala 35, keď som dokončila druhú VŠ, manžel ma celý čas maximálne podporoval, deti boli malé, napriek tomu som mala priestor na učenie, dokonca ma vozil občas do školy, či na skúšky, štátnice si so mnou odsedel v BA.
Prepáč, ale tvoj manžel je... hlupák.

thereisabear
13. sep 2025

Do toho, nenechaj sa odradiť.

denkabemommy
13. sep 2025

@anonym_autor dorob maturitu a ktovie za rok dva po maturite sa možno rozhodneš urobiť si aj výšku 🙂.

alica110
13. sep 2025

Začala som v 33

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
sevrin
13. sep 2025

@anonym_autor úplne bez problémov, ja som si VŠ tiež nerobil hneď po SŠ a aj tak som tam mal podstatne starších spolužiakov. VŠ si môžeš spraviť kedy chceš, ak máš na to možnosti, čas alebo z nejakého dôvodu ju potrebuješ mať.

stanka_k
13. sep 2025

@anonym_autor určite je to výborný nápad. Na niektoré práce, kde ti doteraz stačila maturita, bude potrebné VŠ vzdelanie. Už teraz, keď čítam požiadavky, nie je to ako kedysi…sama vidíš, že s sou sa už teraz ťažšie zamestnáš a nie vždy to, čo by si chcela… a čo bude o 20rokov…..? Každá práca dôležitá, ale keď budeš mať 50,60… a zarobíš minimum za prácu, kde sa fyzicky nadreš ako kôň a budeš ich napr potrebovať dve, aby si vyžila…. Tak minimálne tá maturita a jazyky dôležité budú .. Nie je záruka, že vyššie vzdelanie ti vždy prinesie niečo viac, ale zvýši tvoje šance….. a muž neviem, či ťa bude živiť (a ako on bude na tom….) povedala by som mu, že môže byt pyšný, že má ženu, ktorá sa chce niekam posúvať……

maminkadeticiek
13. sep 2025

Si trdlo!?DO TOHO!!!Mas cely zivot pres swbou na to aby si robila po com tuzis.

snowflakenel
13. sep 2025

V pohodeeeee, ja mam 40 🙂

autor
13. sep 2025

Hovorila som o tom s manzelom , akurat ma zdeptal 😔 vraj nebudem nic stihat, kto sa bude starat o deti, o domacnost (muz pracuje v zahranici) 😔 cakala som aspon trocha podpory 🥺

autor
13. sep 2025

@anonym_autor deti maju 5 a 6 rokov ,chodia do skolky, myslim ze by som to v pohode zvladla co myslite?

mamina7070
13. sep 2025

ty mas len zakladne vzdelanie ? tak sa zatni a uz davno si si mala maturitu dorobit

chodis do prace vobec? ak nie tak musis zvaladat aj denne studium nieze externe

simca06022011
13. sep 2025

Ak nemáš maturitu tak určite. Hor sa do toho. Keby si riešila zrazu napr inu vysoku školu tak si poviem ze.. hmm.. ci ju ozaj potrebuješ? Ale toto. Kludne do toho. Rozšíriť si.moznosti, nedaj sa odhovoriť

sella38
13. sep 2025
@mamina7070

ty mas len zakladne vzdelanie ? tak sa zatni a uz davno si si mala maturitu dorobit

@mamina7070 prečo by mala mať základné vzdelanie? Môže mať výučný list.

autor
13. sep 2025
@mamina7070

@mamina7070 ano pracujem , robim casnicku a neznasam tuto pracu 🫣robim 5 hodin denne je to malo ano ale financne sme na tom dobre a mam cas aj na deti a domacnost

mamina7070
13. sep 2025
@sella38

@mamina7070 prečo by mala mať základné vzdelanie? Môže mať výučný list.

@sella38 pisala ze ma skolu nedokoncenu takze myslim ze je to len pokracovanie tej diskusie co tu bola nedavno ak by mala dokoncenu SOU hadam by to napisala ci ty mas vestiacu gulu?

autorka chod do toho mala si to riesit skor ale isto chod do toho bez maturity je uz tazko dnes

sella38
13. sep 2025
@mamina7070

@sella38 pisala ze ma skolu nedokoncenu takze myslim ze je to len pokracovanie tej diskusie co tu bola nedavno ak by mala dokoncenu SOU hadam by to napisala ci ty mas vestiacu gulu?

autorka chod do toho mala si to riesit skor ale isto chod do toho bez maturity je uz tazko dnes

@mamina7070 ja vešteckú guľu nemám, zato ty máš veľmi príjemnú komunikáciu 🙂
"Žiaľ", nemám prehľad o všetkých diskusiách na MK.

autor
13. sep 2025
@mamina7070

@mamina7070 mam len vyucny list, ale chcela by som studovat nieco ine ,takze by to trvalo 2-3 roky externeho studia

dixitka
13. sep 2025

@anonym_autor určite choď do toho. Ani neváhaj.

mamina7070
13. sep 2025
@anonym_autor

@mamina7070 mam len vyucny list, ale chcela by som studovat nieco ine ,takze by to trvalo 2-3 roky externeho studia

@anonym_autor urcite chod do toho skus si to vybavit zeby si este tento rok skolsky zacala neodkladaj to

sovica
13. sep 2025

Nič lepšie ti napadnúť nemohlo. Dorob si maturitu a sprav si ten kurz, keď po tom túžiš. Si mladá, väčšinu aktívneho pracovného života máš ešte pred sebou, takže by si mala robiť to, čo ťa baví a napĺňa. Neváhaj a daj sa do toho. Chceš byť spokojná a šťastná alebo sa do konca života zožierať tým, že si to mala spraviť, keď si mala na to podmienky, ale "niekto alebo niečo" ťa brzdil/o? Ak manžel pracuje v zahraničí, tak ti má finančne umožniť to, aby si sa vedela a stihla postarať o domácnosť aj o deti. Nevieš, čo sa stane vo vašom živote o 5, 10 alebo 20 rokov. Takže sa teraz postaraj o svoje vzdelanie, aby si neskôr neľutovala.
Ty pracuješ, staráš sa sama o deti aj domácnosť a pánko, čo? On LEN pracuje. Nech si teda uvedomí (a uvedom si to aj ty a buď na seba hrdá), že ty stíhaš toho omnoho viac ako on. Strach je naša najväčšia brzda. U teba ide o strach z toho, či tú školu zvládneš, či všetko popri škole stihneš a hlavne, ako veľmi bude za tvoje rozhodnute na teba naštvaný tvoj muž. Prekonaj ten strach. Tú školu aj všetko okolo domácnosti zvládneš, keď budeš chcieť. Držím palce👍🍀

anonym_d07f02
13. sep 2025

Takého manžela by som nechcela. Kto sa bude starať? Deti sú snáď aj jeho. Mne to príde, že žiarli, že budeš múdrejšia a nezávislejšia na ňom. Do školy určite choď.

autor
13. sep 2025
@anonym_d07f02

Takého manžela by som nechcela. Kto sa bude starať? Deti sú snáď aj jeho. Mne to príde, že žiarli, že budeš múdrejšia a nezávislejšia na ňom. Do školy určite choď.

@anonym_d07f02 tiez mi to uz napadlo, ked zacnem s touto temou hned sa hneva a odradza ma od toho

kremlicka250
13. sep 2025

@anonym_autor jasne,ze chod do toho. Mojej spoluziacky mama zo strednej zacala studovat pravo po 40 tke. Isto chod do toho🙂 mas minimalne moju podporu, ak uz nie manzelovu🙂 a ak si z okolia, kludne pridem na jazdy🙂 ja potrebujem podporit v tom zase🙂

Strana
z3