Kedy sa v júni začína školský rok na vysokej škole?
Ahojte, ako to funguje na VŠ teraz? Ide o brata mojej kamarátky, mama pila počas tehotenstva a je mentálne chorý. Je zbavený plnoletosti a kamarátka ho dotuje peniazmi.
Zobrali ho na VŠEM (bez prijímacieho konania) - to sme videli oficiálne rozhodnutie, o tom potom, že sa prihlásil externe a 1 rok vychádza na vyše 1 500 eur. Okrem toho už týždeň si pýta peniaze od kamarátky na cestu do Bratislavy, vraj už musí chodiť do školy (naozaj dostal knihu), už má nejaké prednášky atď. Nezačína sa náhodou až od septembra? Či je bežné, že v júni treba chodiť každý deň?
Predtým, než zaútočíte, informujem sa v mene kamarátky, v okolí už nemáme vysokoškolákov.
Zbaveny plnoletosti asi nie, je , tu ma odkedy dovrsil 18 rokov, asi je zbaveny sposobilosti na pravne ukony. Ak je to tak, tak kamaratka nech sa informuje priamo na skole ako jeho porucnik.
Áno tak som to myslela, pardon. Áno teraz dostal rozhodnutie o prijatí a už cca týždeň cestuje do BA, vraj zápis, potom informačný deň, dnes má prednášku vraj
Urcite nema nic, na VS konci skuskove a semester. Ked sa nieco pre prvakov zacne, tak najskor v polovici augusta.
To, že ho prijali je 100 % avšak minulý rok sme (my s kamarátkou, keďže majiteľ je môj známy) riešili problém, že si narobil dlhy v papiernictve, rozprával im o tom, že študuje na technickej univerzite atď.
Zapis je v septembri a skola zacina az v polke septembra...teraz urcite prednasky nie su...a druha vec je, ze je skuskove obdobie...kto vie na co chce chodit do BA? 🤔
Zavolala by som priamo do školy a opýtala sa tam. Mňa zaujalo to, že je 'mentálne chorý' - čo to znamená? ja mentálne postihnutý alebo má psychiatrickú diagnózu a lieči sa? prečo ho kamoška dotuje?
Je mentalne chory, asi si vymysla.. netreba mu vsetko verit.
Úprimne neviem presne akú diagnózu má. Vymýšľa si ale do takej miery, že on tomu sám uverí. Raz sa dostal dnu na SŠ k mojej dcére, sadol si do lavice a čakal učiteľku, nahovoril sám sebe, že tam študuje - ale to si predstavte tak, že ten chlap má už takmer 40.
@trema presne. Preto som aj spomínala, že to rozhodnutie je 100%, keďže to sme videli list od univerzity. Lebo 99% čo povie, je výmysel
Ja sa ta spytam takto: Ma ten chlap aspon maturitu? Lebo bez nej sa na ziadnu VS nedostane.
napriek 100%-nému listu z univerzity neverím, že mentálne postihnutého (a podľa toho, čo píšeš, pomerne riadne postihnutého), svojprávnosti zbaveného štyridsiatnika prijali na nejakú VŠ, ani na takú ako je VŠEM. List bol odrb a on od naivnej a dôverčivej kamarátky len ťahá peniaze. Inak nie je nič jednoduchšie než si do tej školy zavolať a zistiť všetko, čo potrebuje vedieť, pretože chlap jej klame, až sa práši
@danica2711 @autor oni o tom aj nevedia, im ide o peniaze. Kamarátka by to mala zatrhnut, celu školu.
a prijali ho na ekonomiu a manazment? Si si ista ze ma mentalne postihnutie a nie nejaku neurodivergentnost? Lebo neviem si to predstavit... co ale nic nemeni na veci, ze na vacsine VS je momentalne skuskove obdobie a ziadne zaciatky skolskeho roka
Ak je kamoska porucnikom, tak ona ma pravo na vsetky informacie, aj zdravotne ked uz sme pri tom- nech si to pekne vsetko poobvolava, ci a co je pravda. Moze byt, ze sice sa na vs dostala, ale ani jeden den sa tam neukazal....z porucnictva vyplyvaju nielen povinnosti, ale aj pravomoci...
Tak v prvom rade keď je za neho zodpovedná kamarátka mala by sa tak začať správať. Pretože on o ničom rozhodovať nemôže. Zavolať do školy, zistiť čo je vo veci a zatrhnúť financie. On potrebuje chránenú dielňu a nie cestovať po hlavnom meste.
Vobec ma prekvapuje, ze ty, ako dospela zena v rokoch (ak mas uz dceru na SS), ako aj tvoja kamaratka, vobec neviete nic o studiu na VS, kedy zacina, kedy konci, proste zakladne veci. To predsa patti k zakladnemu rozhladu cloveka. Urcite poznaz dotycneho pana a mala by si aspon zbezne posudit, ci so svojou mentalnou chorobou ma predpoklad na studium na VS.

Zbaveny plnoletosti asi nie.. teraz nastupuje do skoly? Skola zacina cca v polke septembra