icon

Kedy začať hľadať brigádu počas štúdia v Prahe?

30. júl 2025

Ahojte. Dcéra ide na vysokú do Prahy. Prosím Vás tie čo máte skúsenosti kedy je dobré si začať hľadať brigádu? Ja dcére vravím už nech teraz posiela žiadosti ona tvrdí, že najprv musí začať študovať, ale ja peniaze nemám aby som jej zaplatila aj internát aj živobytie v Prahe...Ďakujem za rady

Strana
z2
melanta
30. júl 2025

Potrebuje predsa vedieť rozvrh, ktoré dni, kedy má prednášky a iné aktivity. A brigádu si hľadať podľa toho. Ona si musí brigádu prispôsobiť škole, nie naopak. Chápem, že financie nepustia, ale posnažte sa teraz spoločne (čiže aj dcéra formou brigády teraz v auguste) našetriť, aby ste vedeli finančne potiahnuť prvý mesiac dva bez brigád.

subartic
30. júl 2025

@anonym_autor čo jej otec ? Nie je čas na zvýšenie výživného ? Čo vlastne bude študovať , bude sa jej dať vôbec pri štúdiu brigádovať ?

melanta
30. júl 2025

A upozorním ešte na jedno - ak ide na náročnejšiu fakultu a odbor, kľudne sa môže stať, že bude mať toľko učenia a aktivít, že nebude mať na brigádu čas. Je potrebné myslieť aj na to, že niekedy sú prechody zo SŠ na VŠ fakt náročné. Na toto bolo potrebné sa pripraviť vopred. Ak nemáš peniaze, tak angažovať otca.

lin_a
30. júl 2025

zastanem sa dcery - naozaj by najprv mala zacat so studiom, zvyknut si na novy sposob skoly, byvania, na nove mesto. Velmi bude zalezat od jej studijneho odboru, rozvrhu, dochadzania z internatu apod. Brigadovat zacat mozno tak po prvom skuskovom/druhy semester, ked uz bude mat situaciu ustalenu a bude zbehlejsia, zabyvana. V Prahe si brigadu najde takmer okamzite, ak bude treba.
Na financie si ty mohla mysliet aj skor, to ze pojde na VS do Prahy vies minimalne od maja. Tak teraz hadam len sa posnazit nasetrit/brigadovat pocas augusta, septembra, kym jej nezacne semester.

mamina7070
30. júl 2025

kolko ma vyzivne od otca? brigaduje teraz ? najprv potrebuje sa zapisat ziskat tam status studenta ubytovat sa a rozvrh a potom moze hladat brigadu

autor
30. júl 2025

@anonym_autor 70 eur má výživné od otca a nebrigáduje teraz nevie si nájsť brigádu na mesiac a dopravnú školu ide študovať

sisa_s
30. júl 2025

To ste si velmi zle naplanovali...zmaturovala v maji, odvtedy sedka doma a caka na zazrak? Ako chcete zaplatit prve mesiace, ked ona nebrigaduje, 70e vyzivne je na smiech a ty nemas z coho ju zivit...

amelia89
30. júl 2025

Ja som v prahe vystudovala aj ostala, mama mi platila intrak a jedlo,dopravu ale na vsetko ostatne som si zarabala ale cez leto - vzdy som chodila makat do spanielska na 2.5 mesiaca,a z tych penazi som potom pokryvala toho dost. ale veru vdakabohu ze mi mama pomohla lebo som toho mala dost,potom na inzinierskom uz som mala pracu aj popri skole. (moja mama je tiez samozivitelka, otec mi alimenty neposielal) urcite chapem ze sa to vsetko neda ,veci su drahe ale prosim ak sa da skus ju nechat sa rozkukat aspon mesiac - dva. a potom jasne nech hlada nejaku brigadu

ale teda ja som chodievala na tie zahranicne brigady od 17rokov ked som bola na strednej,tak ona by sa cez leto tiez mohla trosku spamatat

sisa_s
30. júl 2025

V com je dopravna skola v prahe taka specialna, ze musi ist studovat az tam, ked na to nemate?

lin_a
30. júl 2025

dopravna - predpokladam, ze to bude na CVUT a ten prvy semester bude teda dost zahul. Ak bude brigadovat, ver tomu, ze to bude na ukor studia. Vyzivne od otca je malo, poziadajte o prehodnotenie vzhladom na to, ze sa meni zivotna situacia a naklady na dieta spojene so studiom na VS v zahranici. Dovtedy skusit poriesit financie - brigada ona alebo ty, dohodnut sa s otcom dietata na zaplateni vydavkov, ktore budu na zaciatku semestra apod. A urcite nech si zaziada o ubytovacie alebo ine stipendium.

melanta
30. júl 2025

Dcéra je dospelá, čiže sama nech požiada ešte tento týždeň (čiže čím skôr) o vyššie výživné. Nech si spočíta, koľko ju stojí internát, strava, drogéria, cestovanie. Nech pýta aspoň 250 eur. Už keď si sa ty doteraz zmieril s takým smiešnym výživným na tínedžerku, tak jej aspoň pomôž s tým, aby ešte tento týždeň podala žiadosť o zvýšenie výživného. Musí ona, keďže je plnoletá. Nerieš, či otec má nemá, chce nechce, ešte dnes nájdi vzor na webe, vypíšte a nech to ide podať.

januska12323
30. júl 2025

70 eur na dospelú dcéru, ty nemáš peniaze, ona nebrigaduje a rozhodli ste sa, že najlepší plán je ísť do Prahy?? Do zahraničia idú študovať tí čo si vedia zaplatiť aj iné výdaje.

reela
30. júl 2025

@anonym_autor existuje aj pozicka pre studentov od statu alebo aj od banky, ktoru si ona moze zobrat
https://www.minedu.sk/pozicky-pre-studentov/
https://www.slsp.sk/sk/ludia/uvery/spotrebny-uv...

subartic
30. júl 2025

v každom prípade už minimálne dva mesiace mal byť podaný návrh na zvýšenie výživného na súde . Od konca júna , po prijímačkách mohla brigádovať do konca spetembra. A celkovo ak máte nižší sociálny status , mala sa zapísať na UNIZA a študovať odbor tam .

deti95060810
30. júl 2025

70 e od otca je na smiech - požiadaj o zvýšenie výživného na súde a dopravnú mohla študovať aj na SK - ZA

stvura
30. júl 2025

@anonym_autor tak ja chapem ze vacsina dnesnych mladych ma veget, ale kedze viete od maja ide od Prahy a maturovala max zaciatkom juna, co preboha robi doma? Ona nie je oboznamena s vasou fiancnou situaciou? To nie je odpoved, ze si nevie najst brigadu. Ako polosirota som od 16tky brigadovala a v lete som bola na uhorkach/jahodach v Nemecku aby som pokryla vydavky a nezatazovala otca. Pocas skoly cez studentsky servis, mala som pozicku a prospechove. Dnes maju decka maximum moznosti - my sme tolko nemali - moj 16r stredoskolak robi webove stranky a uz teraz si vybavuje brigadu na buduci rok na chmel do Nemecka. Ona vam to neda v tej Prahe s tymto pristupom!

ivka225
30. júl 2025

@subartic Presne tak ... Samotná skutočnosť, že vysoká škola je v ČR, ju ešte nerobí lepšou. Ak niekto chce ísť študovať históriu, biológiu, filozofiu, fyziku a podobne, tak výberu školy v ČR sa dá rozumieť. Ale (a teraz ma netreba brať doslovne) pri klasických technicky orientovaných programoch to až taký zmysel nedáva, zvlášť ak sú s tým spojené ešte aj existenčné problémy.

autor
30. júl 2025

@anonym_autor no ja som jej povedala, že na to nie sú peniaze. Že nech ide pracovať a popritom študovať, alebo nech ide do Žiliny. Na Slovensku je aj 4000 eur štipendium.

stvura
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no ja som jej povedala, že na to nie sú peniaze. Že nech ide pracovať a popritom študovať, alebo nech ide do Žiliny. Na Slovensku je aj 4000 eur štipendium.

@anonym_autor tak to ste mali ale prebrat este v dobe ked sa podavali prihlasky...osobne inac moj nazor - ja svoje deti "tlacim" uz teraz do myslienky studia v zahranici 🙂, ale vedia co to obnasa a co k tomu vsetko treba (vsetky decka chodia na bilingual, starsi ma uz dva diplomy zvladnute a spori si na studium), takze nie bez rozmyslu podanie si prihlasky a potom cakanie na zazrak 🙂. A co bude studovat ked sa smiem spytat?

autor
31. júl 2025
@stvura

@anonym_autor tak to ste mali ale prebrat este v dobe ked sa podavali prihlasky...osobne inac moj nazor - ja svoje deti "tlacim" uz teraz do myslienky studia v zahranici 🙂, ale vedia co to obnasa a co k tomu vsetko treba (vsetky decka chodia na bilingual, starsi ma uz dva diplomy zvladnute a spori si na studium), takze nie bez rozmyslu podanie si prihlasky a potom cakanie na zazrak 🙂. A co bude studovat ked sa smiem spytat?

@stvura ona bola prijata aj v Ziline aj do Prahy. Vybrala si Prahu. A povedala, že ona si bude zarábať a financovať ale kedy chce začať keď so všetkým čaká? Dopravná.

stvura
31. júl 2025
@anonym_autor

@stvura ona bola prijata aj v Ziline aj do Prahy. Vybrala si Prahu. A povedala, že ona si bude zarábať a financovať ale kedy chce začať keď so všetkým čaká? Dopravná.

@anonym_autor jj, to chapem, ale zameranie: cestna doprava, zeleznicna, spoje? Skola v CR ma lepsi "cveng", mozno preto si ju dcera vybrala (ja mam ZU skoncenu, svoje dieta by som od nej urcite odhovorila, takze ja vasej dcere davam zapravu, len ako niekto pisal vyssie treba mat financie na prve dva mesiace kym sa "rozkuka", takze sup na brigadu aspon na mesiac a pol kym sa este da)

barborka2_2
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a dcéra ma vôbec prehľad o tom koľko to tam stojí? Ja ti poviem narovinu že ja som platila v Prahe za intrak prvý ročník 220€, plus strava to vyslo nejakých 400€. A to rátam len fakt nevyhnutnosti. Každá žena potrebuje nejakú kozmetiku, šatstvo a určite dcéra nebude chcieť cele dni len sedieť na koleji a v škole. Minimálne 500€ mesačne Praha vyjde čo sa štúdia týka. Pri všetkej úcte, nepoznám spolužiakov, ktorý by si všetko platili sami. Ono to popri škole ani toľko zarobiť nejde, keďže človek potrebuje aj čas na prípravu do školy a nejaký ten voľný čas, minimálne na spánok 😏. Takže mám pocit že ani ty ani tvoja dcéra celkom nechápete na čo ste sa to dali. Hľadať si brigádu ešte pred rozvrhom je blbosť. Pokiaľ chce pokryť finančne co najväčšiu časť, musí si nájsť serióznu brigádu a každého normálneho zamestnávateľa zaujímajú časové možnosti.

autor
31. júl 2025
@barborka2_2

@anonym_autor a dcéra ma vôbec prehľad o tom koľko to tam stojí? Ja ti poviem narovinu že ja som platila v Prahe za intrak prvý ročník 220€, plus strava to vyslo nejakých 400€. A to rátam len fakt nevyhnutnosti. Každá žena potrebuje nejakú kozmetiku, šatstvo a určite dcéra nebude chcieť cele dni len sedieť na koleji a v škole. Minimálne 500€ mesačne Praha vyjde čo sa štúdia týka. Pri všetkej úcte, nepoznám spolužiakov, ktorý by si všetko platili sami. Ono to popri škole ani toľko zarobiť nejde, keďže človek potrebuje aj čas na prípravu do školy a nejaký ten voľný čas, minimálne na spánok 😏. Takže mám pocit že ani ty ani tvoja dcéra celkom nechápete na čo ste sa to dali. Hľadať si brigádu ešte pred rozvrhom je blbosť. Pokiaľ chce pokryť finančne co najväčšiu časť, musí si nájsť serióznu brigádu a každého normálneho zamestnávateľa zaujímajú časové možnosti.

@barborka2_2 ja som sa na to nedala. Nesuhlasila som. Chcela som aby študovala popri práci keďže sú podmienky také aké sú. Zbytocne som teraz platila len zálohu za intrak 145 eur, ked po dvoch mesiacoch odíde a prídem aj zbytočne o to málo...

anonym_2cbaa4
31. júl 2025
@anonym_autor

@barborka2_2 ja som sa na to nedala. Nesuhlasila som. Chcela som aby študovala popri práci keďže sú podmienky také aké sú. Zbytocne som teraz platila len zálohu za intrak 145 eur, ked po dvoch mesiacoch odíde a prídem aj zbytočne o to málo...

@anonym_autor Dcéra chce asi vidieť Prahu, vyskúšať si nočný život a po čase sa vráti domov. A možno si nájde prácu a začne zarábať. Ale oboje naraz, prácu aj štúdium, zvládať najmä v prvom ročníku, to je veľmi ťažko. A veľa záleží aj od toho, akú kvalitnú prípravu má z gymnázia a ako jej škola pôjde.

barborka2_2
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to si ešte dobre obišla, ja som platila 320€ zálohu...

autor
1. aug 2025
@anonym_2cbaa4

@anonym_autor Dcéra chce asi vidieť Prahu, vyskúšať si nočný život a po čase sa vráti domov. A možno si nájde prácu a začne zarábať. Ale oboje naraz, prácu aj štúdium, zvládať najmä v prvom ročníku, to je veľmi ťažko. A veľa záleží aj od toho, akú kvalitnú prípravu má z gymnázia a ako jej škola pôjde.

@anonym_2cbaa4 nemá gymnázium. Ona má strednú školu as maturitou ukončenú.

autor
1. aug 2025

@anonym_autor nikto z našej rodiny nemá maturitu. He úplne prvá a najhoršie je, že za dva roky chce ďalšia dcéra ísť na vysokú.

subartic
3. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nikto z našej rodiny nemá maturitu. He úplne prvá a najhoršie je, že za dva roky chce ďalšia dcéra ísť na vysokú.

@anonym_autor ako najhoršie , máš byť štastná že sa ti takto deti vydarili. Máš dva roky na prípravu aj smerom k nej . Jendoducho treba zdrapnúť ich otca a vytlcť z neho vyššie výživné , ak je zdravý nech sa zariadi . Mladšia dcéra nech už teraz brigáduje a odkladá openiaze na štúdium a staršia tak ako sme ti poradili .

anonym_21c00e
13. aug 2025

Preco to nadavanie? Pani zjavne dcere povedala, aka je situacia. Dcera mozno si potrebuje na vlastnej kozi zazit ze mama nerozprava do vetra ale kto z nas taky nebol? Ved super! Pani uz vie co a ako, moze tlmocit dcere a pripravit sa s druhou. Starsia si prejde skolou zivota a bud makne a da to alebo bude mat lekciu ze netreba veci podcenovat ale radsej sa pripravit. Aj pad na hubu je pohyb vpred. Tak ked to nevyjde teraz skusi buduci rok mudrejsia a mozno ju to zavedie niekam, kde to bude pre nu aj rodinu lepsie. Ved zivot je taky....

alica110
13. aug 2025

V Prahe si najde brigádu do druhého dňa, nebála by som sa.

Strana
z2