Koľko kreditov si vybrať na prvý ročník vysokej školy?
Dobrý deň, prosím vás pekne, o 2-3 týždne nastupujem na vysokú školu. Chcela by som sa niekoho so skúsenosťami opýtať kolko kreditov by som si na prvý ročník mala dať, keďže nemám ešte s VŠ žiadne skúsenosti a nechcem aby som to hneď vzdala lebo by toho bolo veľa. Viem, že si to mam sama nakombinovať aby som mala na konci 3 rocnika 180 kreditov, teda približne 60 kreditov za rok alw samozrejme dá sa aj menej, da sa aj viac. Ďakujem za každú radu a skúsenosti, poprípade ako ste to ako prváci zvladali, ci ste si dali veľa alebo naopak malo, akym spôsobom si to rozvrhnúť aby to bolo najlepšie zvládnuteľné? ďakujem 😊😊
@nincbj tak si zapisuj aby si mala dostatok kreditov na postup do vyššieho ročníka.
Zo skúsenosti - radsej prvý a druhý ročník dať viac kreditov, aby bol tretí ročník voľnejši a viac času na štátnice 😉
Každá fakulta to má inak u nás to bolo min. 40 aby si prešla do vyššieho ročníka. Prvý ročník bolo syto , druhý bol najlahší, tretí zimný semester si daj kľudne viac ale letný ideálne len povinné aby si mala čas na štátnice. Skús si zistiť od niekoho ako na tvojej fakulte to chodí, aká je tam náročnosť jednotlivých ročníkov.
Ináč ešte u nás to bolo tak povinné (PP) musíš mať všetky, povinne voliteľné (PVP) min.2-3 (záležalo od ročníka) bolo potrebné si vybrať inak nešlo dokončiť zápis a výberové (V) boli na doplnenie kreditov nebol tam maximum ani minimum. Ale len s PP a PVP sa 180 kreditov nedalo nazbierať.
Každá fakulta to má inak u nás to bolo min. 40 aby si prešla do vyššieho ročníka. Prvý ročník bolo syto , druhý bol najlahší, tretí zimný semester si daj kľudne viac ale letný ideálne len povinné aby si mala čas na štátnice. Skús si zistiť od niekoho ako na tvojej fakulte to chodí, aká je tam náročnosť jednotlivých ročníkov.
@autumn1 sito 🙈
@cakanka22 takze 72 kreditov za rok je fajn??
@nincbj ano úplne super.. všetky povinné plus voliteľné 🙂 a pozri si napríklad aj prerekvizity ďalších - druháckych - predmetov. Ja som chodila na UPJŠ a v zapíse som videla všetky predmety, a prerekvizita znamená, že niektorý predmet v ďalšom ročníku môže byť podmienený absolvovaním iného predmetu.
@cakanka22 😂ved to je super, ja by som si tiez dala všetky len sa bojím, že to nebudem stíhať a budu zbytocne velke stresy, ale tak ked to niekoho bavi tak to ide lepšie🙂a co si studovala ak sa mozem opytat
@nincbj skús uvidíš ako to pôjde v zimnom a v prípade potreby si Vieš potom na letný semester dopísať predmety ešte. Dejiny filozofie až po tretí stupeň
A ty čo Ideš študovať?
Ahoj, nam odporucali prvy semester nedavat volitelne, len povinne a povinne volitelne, zistis system co kde ako a potom od leta som si uz davala postupne viac, uz som aj lepsie vedela ze co/u koho. Potom v 3 roc v LS mi ostal len jeden povinny a to bolo super, lebo zaverecna praca zerie vela casu + ak aj nejaku prax/staz chces riesit
Tak ja mám 2 vysoke skoly a na žiadnej som nemala voliteľné predmety, ale povinne, ktoré mi každý rok dávali súčet 60 kreditov. Pozri si študijný plan, ktoré povinne predmety musis absolvovať. Prvý rok je tazky, podľa mna ti stačí dat si 60, aby si zvladala rozvrh a samozrejme, chodievaj na prednasky, aj keby neboli povinne.
Ja som mala v prvom ročníku 78 kreditov. Radšej viac v prvom a druhom ročníku než si to deliť 60:60:60.
Tak ja mám 2 vysoke skoly a na žiadnej som nemala voliteľné predmety, ale povinne, ktoré mi každý rok dávali súčet 60 kreditov. Pozri si študijný plan, ktoré povinne predmety musis absolvovať. Prvý rok je tazky, podľa mna ti stačí dat si 60, aby si zvladala rozvrh a samozrejme, chodievaj na prednasky, aj keby neboli povinne.
@tramtada31 prosim vas a kde ste chodili na vysku?? resp na aky obor, lebo ja idem na psychologiu a nemám ziadne skusenosti o narocnosti studia🙂
Ja som mala v prvom ročníku 78 kreditov. Radšej viac v prvom a druhom ročníku než si to deliť 60:60:60.
@anonym_ba1722 dá sa to v pohode zvládať, ked je prvý ročník takým šokom pre väčšinu študentov??
@nincbj ja som si v prvom dala 74 kreditov, a teraz v tretom mi ostali len povinne predmety - 45 kreditov, pricom obhajoba bakalarky je za 10, takze realne mam 35 na rok - co je tolko co som mavala za jeden semester ;)
mne tato taktika vyhovuje velmi, v prvaku si nabudena ucit sa - tak toho treba vyuzit ;) a treti volny, lebo pises pracu
@nincbj ja som si v prvom dala 74 kreditov, a teraz v tretom mi ostali len povinne predmety - 45 kreditov, pricom obhajoba bakalarky je za 10, takze realne mam 35 na rok - co je tolko co som mavala za jeden semester ;)
mne tato taktika vyhovuje velmi, v prvaku si nabudena ucit sa - tak toho treba vyuzit ;) a treti volny, lebo pises pracu
@kaktusik007 super dakujem ti velmi💋💋

Chápeš to správne, podrobnosti ti už povedia v škole. Povinné predmety musíš mať všetky, z povinne voliteľných vybrať a koľko bude kreditov to budeš mať v študijnom pláne.