icon

Koľko stojí život na vysokej škole na Slovensku?

24. júl 2025

Ahojte akurát tu so synom, ktorý tento rok nastupuje na vysokú školu riešime koľko bude cca mesačne potrebovať, tak mi napadlo, že najlepšie je spýtať sa tu ľudí, ktorí s tým majú skúsenosti 😄. Myslím približne celkové náklady na ubytovanie, stravu, prípadne voľný čas, studijne materiály tu na Slovensku. Áno vieme, že to je veľmi individuálne to sem nemusíte písať 😉

anonym_d2cb1a
24. júl 2025

@anonym_autor napíšem to cca približne. Interaktívne som nemala ( nedali mi ho), takže som dochadzala autom. Cca 250€ mesiac len do školy a späť. Jedlo som si nosila vždy z domu, takže tam rátam takých 100€. Materiály sme mali online, alebo zo školskej knižnice takže to nič. Mala som brigadu, no rodičia mi prispievali 400€ mesačne ( na auto a jedlo). Ostatné som platila ja.

jaja1979
24. júl 2025

Dcéra, Bratislava, 300€ mesačne, plus internát platíme my. Z tých peňazí si platí stravu, cestovné, materiály ak treba.

januska12323
24. júl 2025

Ceny za internát si vie pozrieť aj so stravou, cestovanie závisí v akom meste, študijné materiály bude kupovať alebo stačí knižnica? Viac by zistil keby napísal do skupín danej školy, na fb určite nájde.

autor
24. júl 2025
@januska12323

Ceny za internát si vie pozrieť aj so stravou, cestovanie závisí v akom meste, študijné materiály bude kupovať alebo stačí knižnica? Viac by zistil keby napísal do skupín danej školy, na fb určite nájde.

@januska12323 Jasné, pribliznu cenu internátu poznáme, ale zaujima nas takéto všeobecné skúsenosti iných ludi

anonym_194002
24. júl 2025

Zdielaná izba v byte mesačne 150€
Cestovanie mesačne MHD 30.
Strava mesačne 200€ (20dní v mesiaci) (raňajky,obedy,večera... )
Materiály cca 10€ mesačne.
Vreckové mesačne (na kino, kávu, taxík v noci atd ) 50€.

Víkendové stravovanie, jedlo a mobil platíme mimo toho, kedže to ide zo spoločného rozpočtu domácnosti.

anonym_4b1e69
24. júl 2025

@anonym_autor Ratam 500€

stvura
24. júl 2025

300-500e podla mesta ratajte...v Ruzomerku/Martine staci ta nizsia suma, v BA/KE ta vyssia...ale zasa ak je dieta sikovne si polovicu pokryje i same (pripadne cele studium)

gregik66
24. júl 2025
@anonym_194002

Zdielaná izba v byte mesačne 150€
Cestovanie mesačne MHD 30.
Strava mesačne 200€ (20dní v mesiaci) (raňajky,obedy,večera... )
Materiály cca 10€ mesačne.
Vreckové mesačne (na kino, kávu, taxík v noci atd ) 50€.

Víkendové stravovanie, jedlo a mobil platíme mimo toho, kedže to ide zo spoločného rozpočtu domácnosti.

@anonym_194002 och, material 10€ mesacne? 🥹🥹 to je aka vs?

kacena4
24. júl 2025

tak my detom davame mesacne naklady: na dopravu (cestuju a byvaju domA) ak bude ubytovany niekde tak vies kolko dáte za ubytko, + strava ranajky doma +obed vonku (priemerna cena Obeda a vecere v lokalite kde studuje) casto je v skole od rana 8-9.00 do 18-19.00. vynasob poctom dni - moji maju skolu 3-4x tyzdenne. knihy platime zvlast, nie je to vela par desiatok € rocne. + vreckove a tuto sumu davame detom pravidelne kazdy mesiac + ak su neocakavane vydavky na nieco

nika11103
24. júl 2025

Ja sa vyjadrím za FiF UK ale len k poplatkom za školu . Za 5 rokov štúdia som zaplatila za jednu jedinú učebnicu nemčiny . Ostatné boli zanedbateľne poplatky - maximálne za knižnicu pár eur . Pre to ma zaráža , ak niekto napíše , že je ťažké platiť vysokú školu . “Štátne” vysoké školy sú v podstate zadarmo

abcabcada
24. júl 2025

Na bakalari som bývala doma u rodičov a dochádzala vlakom zadarmo, študijné materiály som mala zväčša od starších, z knižnice alebo free z netu, takže toto boli zadarmo položky 🙂 Najviac nákladné boli kávičky v čase "okien" medzi prednáškami 😂🤭 Na magisterskom som sa už rozhodla ísť s priateľom bývať do podnájmu, takže to sme si ako študenti delili na polovicu, vyšlo to v tej dobe len o pár eur viac ako keby som na intráku 🙂 A jedlo podľa náročnosti, ja som sa ako študentka dokázala prestravovať mesačne za 150€, ale to bolo vtedy, teraz by to bolo možno o stovku viac 🙂 Jediný výdavok čo sa týka školy bola tlač a viazanie záverečných prác, drobné výdavky za exkurzie, skladanie sa pre štátnicové komisie po 10€ a po 5€ za zapožičanie talára 🙂

subartic
24. júl 2025

tak záleží od školy a aj od chuti sa vzdelávať. Môjmu synovi som dávala v roku 2024 ešte 550 eur + plus som mu platila internát+ plus navyše knihy ktoré boli doporučené a neboli v knižnici. Źilinská univerzita, elektrotechnická fakulta.

dennkka
24. júl 2025

vlak mal zadarmo, strava v menze 200€, internát 56€,10€ za semester telocvičňa, 1x 20€ certifikát, Žilinská univerzita, 2024, viac nepýtal

anonym_4a4418
25. júl 2025

Mne intrak platila mama a plus dávala mi 200 eur, ja som popri skole brigadovala a platila si výstrelky sama. Chodila som do BA na matfyz, knižnica bola free, jedlo v jedálni nestojí až tak strašne vela. Záleží však aj koľko si môžete dovoliť mu dat

ninanikalova
25. júl 2025

@anonym_autor
Ubytovanie 180€
Strava (varím si sama) cca 125 € (kamoši skrz menzu 200-250€)
Doprava cca 60 €
Káva/drink/ koláč cca 50 €

Mesačne teda celkovo okolo 400€

Materiály máme zadarmo/ od starších.
Naši mi platia 120€ na intrák zvyšok si ťahám sama skrz brigády.

dia219
26. júl 2025

Ja som študovala v Prešove. Internát ma vyšiel 70 eur mesačne. Rodičia mi peniaze nedávali takže som chodila na brigádu, na stravu som minule cca 200 eur. A chodila som MHD, čiže mesačník ma vyšiel len nejakých 15 eur. Mne to v pohode stačilo

vams
26. júl 2025

400 - 500 mesačne, v tom aj internát cca 110€, vlak zadarmo? Len vo sne, všetko vždy vypredané, takže tak

trisha_r
Autor odpoveď zmazal
trisha_r
26. júl 2025

@anonym_autor dostávala som 200, potom nejakých 160 a aj z toho som ušetrila (z toho sa potom viazali záverečné práce). Internát bol 60 eur a vlaky zadarmo, často som ale necestovala domov, iba na veľké sviatky po skúškach. Stravovala som sa sama. A na kávičky som nechodila 😂

darinka27
27. júl 2025

Závisí od školy a životného štýlu, ale pre mňa vychádza život v BA na intrák 150€/mesačne, električenka 48€ na 3 mesiace, jedlo si nosím z domu a na tom desiatky eur ušetrím, no aj tak minimálne 50€ mesačne, za školu a učebnice vôbec nič, na posedenia s kamarátmi aj 50€ mesačne, vlak zadarmo, samozrejme jednorázové výdavky za oblečenie atď. k tomu. Okolo 300€ mesačne teda, pokiaľ nemíňa veľa, ale ani neprežíva na vifonkách a rožkoch.

ivet78
29. júl 2025

@anonym_autor mohla si napisat kde bide studovat. Napriklad ruzomberok internat stoji 1500 eur na 10 mesiacov a v bratislave univerzita komenskeho inernat stoji 950 na 10 mesiaco. V bratislave platis zvacsa kazdy mesiac 95 euro. Co je uplne super. A v ruzomberku to musis zaplatit v 3 splatkach. To je pre mna dost blbe. Lebo este clovek ani nevie ci diwta dochldi cwly rok a nevzda to skor a internat zaplatene vela dopredu.