Kto vyštudoval právo popri deťoch?
Ahojte, prosím je tu niekto, kto vyštudoval právo pri deťoch? Mám 3r a 5r deti a zvažujem nad právom.
Láka ma veľmi aj psychológia, medzi týmito dvoma odbormi sa vlastne rozhodujem. Štúdium zvažujem externe.
Ohľadom psychológie - to je moja srdcovka, zaujímam sa o ňu, čítam veľa kníh, ale odrádzajú ma nejaké veci.
Dá sa to zvládnuť ?
Rada by som si vypočula názory ľudí, ktorí študovali psychológiu alebo právo.
Ďakujem 🍀
Na tvojom mieste idem študovať psychológiu, čím ďalej tým ich bude treba viac a viac.
najprv si zisti, ci sa da psychologia vobec externe studovat
pravo mam vystudovane externe a to som bola mladsia ako ty, kazdy sa na teba pozera takym stylom, ze si sa urcite nemusela nic ucit, a vsetky skusky si dostala len tak za nic (pritom je opak pravda), ani pracu som si nenasla v odbore (tazko sa sutazi s absolventami, ktori su mladsi, bez rodiny), je to narocne studium, a ovocie neprinesie ziadne, alebo minimalne, ak nemas znamosti, aby si sa potom uplatnila, vobec do toho nechod, ja som ani deti este vtedy nemala, ale bolo to narocne, pracovat na full time a ucit sa
pravo mam vystudovane externe a to som bola mladsia ako ty, kazdy sa na teba pozera takym stylom, ze si sa urcite nemusela nic ucit, a vsetky skusky si dostala len tak za nic (pritom je opak pravda), ani pracu som si nenasla v odbore (tazko sa sutazi s absolventami, ktori su mladsi, bez rodiny), je to narocne studium, a ovocie neprinesie ziadne, alebo minimalne, ak nemas znamosti, aby si sa potom uplatnila, vobec do toho nechod, ja som ani deti este vtedy nemala, ale bolo to narocne, pracovat na full time a ucit sa
@anonym_b4b5b8 áno dá sa študovať externe psychológia, viem, že kedysi sa asi nedala, ale teraz už áno.
Ďakujem Ti za odpoveď. A kde si študovala, prosím?
@anonym_b4b5b8 áno dá sa študovať externe psychológia, viem, že kedysi sa asi nedala, ale teraz už áno.
Ďakujem Ti za odpoveď. A kde si študovala, prosím?
@denullllka na UK
@denullllka na UK
@anonym_b4b5b8 ja som zvažovala Trnavskú univerzitu
@denullllka ja som si robila Bc. na UK Komenskeho popri zamestnani a 2 detoch., dalej na Mgr. som uz nesla lebo ma nepustali z roboty - som ucitelka zakladnym povolanim, cize teraz aspon ucim obcianske, co ma bavi, bolo to vcelku narocne, ale ja som cely zivot studovala😭
@anonym_b4b5b8 da sa externe, jedna znama si teraz robi
@denullllka a sranda, ze moja aprobacia ako ucitelky je psychologia - nemcina, robila som si studium aj na školskeho psychologa.. ale nikdy som to nechcela robit, vela roboty, riziko vyhorenia, blby pracovny cas - ja som jednoducho ucitelka a to ma bavi - vsetky moje absolvovane skoly vyuzivam pri uceni. Je to pre mna top v ramci povolani, na ktore mam kvalifikaciu zo vsetkych hladisk.
@denullllka na UK
@anonym_b4b5b8
Moja zena vystudovala na plny uvazok ekonomiu v anglictine pri dvoch detoch ziadna babka ani rodina mala vystudovane pravo ktore jej vonku neuznali a mala uz cez 30.
Čo by si si predstavovala, že budeš robiť so psychológiou?
A čo s právom?
Dva úplne odlišné odbory.
Doplním, zvládnuť sa to isto dá, keď človek chce. Ale aký je tvoj cieľ?
Právo má vyštudované aj jedna vizážistka, čo poznám, aj jedna poštárka, čo šoféruje žltú dodávku. A isto aj ďalšie mamičky...
A čo s právom?
Právo má vyštudované aj jedna vizážistka, čo poznám, aj jedna poštárka, čo šoféruje žltú dodávku. A isto aj ďalšie mamičky...
@anonym_b296f3
Podla tvojho podcenovania asi nemas nic vystudovane a ani niesi schopna rozsirit si vedomosti tak radsej negujes a citis sa lepsie.
Vyštudovať právo, a stať sa plnohodnotným advokátom, to sú dve dosť rozdielne veci. Rovnako ako vyštudovať psychológiu a stať sa plnohodnotným psychológom. Oba obory sú náročné. Za mňa právo rozhodne ekonomickejšia voľba (do budúcna), ak to s ním myslíš vážne a nehodláš skončiť ako podnikový právnik.
@anonym_b296f3
Podla tvojho podcenovania asi nemas nic vystudovane a ani niesi schopna rozsirit si vedomosti tak radsej negujes a citis sa lepsie.
@anonym_882595 juj, netrafila si vôbec, ale vôbec.
Ja dokonca učím na univerzite, preto sa pýtam na motiváciu. Tá ženie študentov vpred. Vyštudovať psychológiu, lebo ťa baví si čítať články, to nestačí. A právo? Pýtam sa ťa na reálnu predstavu, čo by si chcela robiť. Mám v rodine piatich právnikov, viem o tejto sfére určite viac ako ty.
@denullllka moj tatko vystudoval 👍
A čo s právom?
@anonym_b296f3 Ak sa rozhodnem pre psychológiu, tak by som chcela urobiť si dlhodobý terapeut.kurz a mať vlastnú ambulanciu, viem, že je to veľmi náročne a aj finančne, keďže po VŠ toho moc nie je, čo sa týka zamestnania v tejto oblasti a ak áno, tak veľmi slabo ohodnotené, ale robila by som čo by ma bavilo, už dlhšie ma to ťahá ku psychológii, pomáhať ľudom riešiť ich psychické problémy, vypočuť si, vyriešiť, byt oporou ako terapeut.
No a čo sa týka práva, tak v tom až tak vedomosti nemám, preto sa rozhodujem a pýtala som sa aj na názory druhých, ktorí tu VŠ urobili. Takisto je tam práca s ľuďmi- čo ja robiť chcem. Právo je aj lepšie finančne ohodnotené, ak budem naozaj dobrá a uchytim sa. Takže toľko k tomu🙂
@anonym_b4b5b8
Moja zena vystudovala na plny uvazok ekonomiu v anglictine pri dvoch detoch ziadna babka ani rodina mala vystudovane pravo ktore jej vonku neuznali a mala uz cez 30.
@anonym_d66d6c klobúk dole pred ženou🙂)
@anonym_d66d6c klobúk dole pred ženou🙂)
@denullllka
@denullllka
Co bolo zaujmave ked skoncila ekonomou korporat pouzil paky a aj pravo bolo uznane.
@anonym_b296f3 Ak sa rozhodnem pre psychológiu, tak by som chcela urobiť si dlhodobý terapeut.kurz a mať vlastnú ambulanciu, viem, že je to veľmi náročne a aj finančne, keďže po VŠ toho moc nie je, čo sa týka zamestnania v tejto oblasti a ak áno, tak veľmi slabo ohodnotené, ale robila by som čo by ma bavilo, už dlhšie ma to ťahá ku psychológii, pomáhať ľudom riešiť ich psychické problémy, vypočuť si, vyriešiť, byt oporou ako terapeut.
No a čo sa týka práva, tak v tom až tak vedomosti nemám, preto sa rozhodujem a pýtala som sa aj na názory druhých, ktorí tu VŠ urobili. Takisto je tam práca s ľuďmi- čo ja robiť chcem. Právo je aj lepšie finančne ohodnotené, ak budem naozaj dobrá a uchytim sa. Takže toľko k tomu🙂
@denullllka no ja sa tiez priklanam k nazoru, ze ak chces psychologiou zarabať pekne peniaze, chce to roky praxe, viac absolvovanych terapii, osobnost na to stavanu s nizkym rizikom vyhorenia - lebo sorry, urcite by som neplatila mladej neskusenej psychologicke, ktora vystudovala a to je vsetko, ak by som pre seba alebo dieta hladala pomoc - terapiu. To iste s pravom, ked som externe ukoncila Bc., ponukli mi za 400 eur pracu asistentky advokata, no volba bola jasna, ostala som ucit na SŠ, ako ucitelka s 26 rocnou praxou a 2. atestaciami zarabam nadstandardne - ako psycholog a pravnik - by to bolo za polovicny plat. jasne, ze v kazdom povolani to vies dotiahnut na max. kariernu uroven ale su to roky driny a penazi do toho - a ja som si zvazila, pri 3 detoch, do coho investovat peniaze a cas a tak aby som mala dost volneho casu aj pre rodinu - u kazdeho je to inak, preto ti nemoze tu nikto adekvatne poradit, porad sa s manzelom o tom
Podla toho co pises tak chod na psychologiu
Otvorit ambulanciu a zarabat , teraz je to neskutocne , cakacie doby ak pol roka, do buducna je toto lepsie nez pravnik
Na trnavsku ani neskusaj externe, jednak v tvojom veku s rodinou, na dalsie skusky potrebujes dalsie roky studia, potrebujes mat kontakty, niekde sa zamestnant aby si mala prax- samozrejme takymto platia advokati minimum 5 rokov, dakujem pekne
Na kazde vyberko hlavne na zapade ides s tym, ze uz vies koho vyberu, ak nemas za sebou ludi ty to nebudes, nebudes mat sancu konkurovat mladym bezdetnym a protekcnym ludom sorry
Na pravo zabudni , strazis roky ucia a nic z toho, ries psychologiu
v štátnej správe je kopu ľudí ktorý si popri rodine a práci spravili právo, len ja som mala takýchto 2 kolegov a 2 kolegyne, len mali aj dobré podmienky
Pri práve si musíš zvážiť viacero vecí. Ak budeš študovať na Trnavskej tak je to dosť náročné štúdium najmä na čas, veľa času musíš obetovať učeniu, čítaniu a podobne. Ako externistka nebudeš mať žiadne úľavy a bude to ešte viac náročné ako pre denných študentov. Čo sa týka uplatnenia po škole je dobré si uvedomiť, že po škole si len absolvent, ktorý z práva skoro nič nevie, právo je najmä o praxi. Musíš si teda zvážiť, či sa ti oplatí venovať 5 rokov náročnému štúdiu, ktoré ti zoberie veľa času a po ktorom nemáš ani zdaleka vyhraté. Po škole začína práve tá ťažšia časť a to je získať prax a učiť sa byť právnikom, to je náročné hlavne v tom, že robíš často za minimálne finančné ohodnotenie, práci musíš venovať veľa času (v advokácií často aj víkendy plus cez týždeň práca kľudne aj do večera), musíš sa veľa vzdelávať, čítať čo je zase d'alší čas naviac. Toto všetko si musíš zvážiť lebo áno je pekné vyštudovať právo, ale to najťažšie začína po škole, teda ak sa tomu naozaj chceš venovať.
Vyjadrim sa k pravu - Studium zvladnes ale ako a kde sa chces potom uchytit? Vies nieco o praci pravnika v praxi? Kolko trva vypracovat sa na normalny plat a normalnu poziciu niekde? Nechcem ta odradit ale vypracovat sa v prave je pre mladych absolventov, ktori maju energiu a drive robit roky za almuzny brutalne hodiny a casom to niekam dotiahnu. S dvomi detmi sa mozes ako absolventka prava zamestnat jedine tak na urade v administrative. Podla toho co pises nevies nic o tejto praci a pravnickom svete (to ta nechcem urazit,pisem to ako fakt), pravo sa nerobi preto ze rada robim s ludmi.
ak si myslis ze pravo je dobre financne ohodnotene tak si mimo ;( dobre ako pravnik budes zarabat tak po 10rokoch DRINY. A aj to s trochou stastia a ak tomu vela obetujes. Prve roky zarobis menej ako za kasou v lidli (ak vobec najdes pracu a budes vediet konkurovat mladym). Ak to chces len tak aby si mala skolu-nech sa paci.
v štátnej správe je kopu ľudí ktorý si popri rodine a práci spravili právo, len ja som mala takýchto 2 kolegov a 2 kolegyne, len mali aj dobré podmienky
@alenka58 a zvysili im mzdu po studiu a dosiahnuti titulu? zmenili napln prace? ostali na povodnych miestach?
@denullllka zavisi aj od financii ake mas dostupne, na UK psychologia ak chces byt klinicky psycholog ale tazko sa dostat hlasilo sa min rok 1200 brali necelu stovku, a aj po studiu si musis xy kurzov a dalsieho vzdelavania a vycviku platit
Pri práve si musíš zvážiť viacero vecí. Ak budeš študovať na Trnavskej tak je to dosť náročné štúdium najmä na čas, veľa času musíš obetovať učeniu, čítaniu a podobne. Ako externistka nebudeš mať žiadne úľavy a bude to ešte viac náročné ako pre denných študentov. Čo sa týka uplatnenia po škole je dobré si uvedomiť, že po škole si len absolvent, ktorý z práva skoro nič nevie, právo je najmä o praxi. Musíš si teda zvážiť, či sa ti oplatí venovať 5 rokov náročnému štúdiu, ktoré ti zoberie veľa času a po ktorom nemáš ani zdaleka vyhraté. Po škole začína práve tá ťažšia časť a to je získať prax a učiť sa byť právnikom, to je náročné hlavne v tom, že robíš často za minimálne finančné ohodnotenie, práci musíš venovať veľa času (v advokácií často aj víkendy plus cez týždeň práca kľudne aj do večera), musíš sa veľa vzdelávať, čítať čo je zase d'alší čas naviac. Toto všetko si musíš zvážiť lebo áno je pekné vyštudovať právo, ale to najťažšie začína po škole, teda ak sa tomu naozaj chceš venovať.
@anonym_38f210 úplný súhlas s tebou a to píšem ako externá študentka práva, síce nie v Trnave, ale na UK. Presne si to vystihla. Autorka - choď radšej na psychológiu 😁
Vyjadrim sa k pravu - Studium zvladnes ale ako a kde sa chces potom uchytit? Vies nieco o praci pravnika v praxi? Kolko trva vypracovat sa na normalny plat a normalnu poziciu niekde? Nechcem ta odradit ale vypracovat sa v prave je pre mladych absolventov, ktori maju energiu a drive robit roky za almuzny brutalne hodiny a casom to niekam dotiahnu. S dvomi detmi sa mozes ako absolventka prava zamestnat jedine tak na urade v administrative. Podla toho co pises nevies nic o tejto praci a pravnickom svete (to ta nechcem urazit,pisem to ako fakt), pravo sa nerobi preto ze rada robim s ludmi.
ak si myslis ze pravo je dobre financne ohodnotene tak si mimo ;( dobre ako pravnik budes zarabat tak po 10rokoch DRINY. A aj to s trochou stastia a ak tomu vela obetujes. Prve roky zarobis menej ako za kasou v lidli (ak vobec najdes pracu a budes vediet konkurovat mladym). Ak to chces len tak aby si mala skolu-nech sa paci.
@anonym_57d326 a s tebou presne tiež súhlasím 👍🏻
@anonym_b296f3 áno zvýšili im mzdu a postupne prechádzali na iné voľné miesta kde právo využívajú
@alenka58 Tak to malo zmysel. Toto sú jasné pozitíva.Ja som fanúšik štúdia, pokiaľ sú jasné ciele a dobre zvolené odbory. Už za mojich prehistorických čias bolo veľa spolužiakov, čo študovalo kombináciu etika/ estetika a podobne, bez akéhokoľvek opodstatnenia, či vízie. To sú stratené roky.
@anonym_57d326 ďakujem za odpoveď, pracuješ ako právnik/čka ak sa smiem spýtať?

@denullllka áno, moja známa vyštudovala právo pri dvoch malých deťoch, ale celá rodina pomáhala, mamina sestra, babky z jednej aj druhej strany, babkina sestra. Tvrdí, že si staršue deti vôbec neužila, ani nevie, ako vyrástl, teraz je doma s tretím.