Ktoré vysoké školy na Slovensku by ste označili za tie horšie?

15. jún 2022

Ahojte, zaujima ma, aky mate pohlad mozno aj z vlastnej skusenosti, aku VS, resp. odbor by ste nesli nikdy studovat, pretoze si myslite, ze nema dobre meno, uplatnenie, nebodaj tam ludia pochybne ziskavaju akademicke vzdelanie?

zmrzlinka2021
15. jún 2022

Urcite by som nesla studovat nejaku sv. alzbetu, paneuropsku a podobne "pseudoskoly", z ktorych sa CV automaticky hadzu do koša 😉

A odbory?
Poviem ti tak, ak mas vztah k danemu odboru a naozaj to chces robit, aj ked nebudes zarabat ako tvoja kamoska z inej skoly 2 litre v cistom, ale budes stastna a budes mat pracu, ktoru budes milovat - studuj to!

Ak vsak chces ist niekam "kvoli titulu", tak to je 5 zabitych rokov, lebo nikam sa takto neposunies a budes robit stredoskolsku pracu...

Za mna urcite nie: socialnu pracu, pedagogiku a podobne skvosty - zial, su to odbory, kde idu zvacsa "nepouzitelni"

stvura
15. jún 2022

A bavime sa o akych skolach? Sukromnych, verejnych/statnych?
Nestudovala by som Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici ak sa bavime o pofidernych tituloch. Ale takych skol/odborov co sa robia pre titul je viacej.
Podla mna vedla neslapnes zo ziadnou technickou skolou. Ale svet sa tak rychlo meni, udrzbar s ucnovkou je ziadanejsi ako laborant 🙂 (a samozrejme zaraba viacej)

pukina
15. jún 2022

@stvura ono ani technicka nie je ako technicka VS. Na tych je tiez kopa zbytocnych odborov z ktorych potom lezu "manazeri" ktori maju absolutne nulove znalosti problematiky, ale plat si pytaju akoby mali 30 rokov praxe 😀

Autorka: nebudem pisat zbytocne odbory a skoly, z kazdeho odboru vyjdu aj flakaci ktori prejdu a maju titul za peniaze, niekde ich je viac, niekde menej. Ak si viac technicky typ a chcela by si sa uberat tym smerom, bavi ta matfyz, tak nejaky IT/vedny odbor/ stavbarina/doprava. Ak si skor zamerana na humanitarny smer a naozaj si ochotna sa dobre a poctivo ucit, potom pravo, k titulu sa dostanu naozaj len ti najlepsi, no znamena to vzdelavanie sa po cely zivot - takisto aj medicina/veterina.

Ale ako sa pise aj vyssie - ak chces ist na skolu kvoli titulu, radsej nechod a hned sa niekde zamestnaj. Stratis 5 rokov zivota, co si uz mohla nadobnudnut skusenost v praci (ak mas ambiciu rast a posuvat sa), s titulom zo socialnej prace alebo filozofie nenajdes uplatnenie za slusny plat.

mauduska
15. jún 2022

@stvura pedagogika ako učiteľstvo alebo vedecký odbor pedagogika?

humajnicek
15. jún 2022

Ono presne pokiaľ to má byť len o titule tak radšej si nechaj dlhší čas na premyslenie.

pbra40
15. jún 2022

Pre mna najlepsia kombinacia VS externe a popritom pracovat. Vidim to hlavne vyhodu pre zenu. Mala som kamosky, ktore po SŠ isli denne studovat, potom po VS otehotneli, jedno dieta, druhe dieta a ako 30 rocna mala Vs a ziadnu prax. Uplatnenie ziadne, lebo este k tomu 2 male deti. Tym nechcem vraviet, ze deti su prekazka. Len co si budeme klamat, zamestnat sa ako matka bez praxe, je miziva sanca.
Ja som studovala externe STU a popri tom pracovala, dokonca v oblasti, ktoru som studovala. A teraz to vidim ako neskutocnu vyhodu, mam aj prax, aj zazemie aj Vs. A ked este schvalia aj ten zakon, ze Vs denna sa nebude zapocitavat do dochodku (total odpracovanych 40 rokov), tak vela dennych studentov zaplace.

stvura
15. jún 2022

@mauduska nastastie ja sa tym nemusim zaoberat uz ktory si vybrat 🙂 - asi to nebola otazka mne kedze som ani jeden tento smer nespomenula. Osobne mam pedagogiku ucitelstvo odbornych predmetov spravene ako druhu VS ale neucim (stacila mi povinna prax) - prvu mam technicku skolu 🙂.
@pbra40 vela smerov je bohuzial len dennych - ja som chcela teraz robit kombinaciu mat-fyz alebo mat-sjl a bohuzial len denne studium mi ponukli.
@pukina jj, to mam v praci ked pride novy, ale robia si to firmy aj "same" kedze vsetci novacikovaia maju vyssie platy ako staly zamestnanec

mauduska
15. jún 2022

@stvura áno, prepáč, zle som označila 😅

mauduska
15. jún 2022

@zmrzlinka2021 pedagogika ako učiteľstvo alebo vedecký odbor pedagogika?

luccija
15. jún 2022

Nepoviem Ti nazvy, ale urcite studuj to, co teba bavi.Zbytocne Ti tu budem pisat super technicku ci ekonomicku skolu, ked ty si orientovana uplne inam.Marketingovych a inych managerov je na trhu dost, pravnikov detto...

barborachors
15. jún 2022

Ja to poviem tak, študovať nech ide ten, co fakt v danom odbore vynika, je talent alebo ho to velmi zaujima a chce to v živote robiť. Ale študovať len pre titul, je dnes skôr na skodu ako uzitok... Mame strasne malo technicky vzdelanych ludi, asi najmenej v eu snáď a zdravotaci utekaju do At, De... co je hrozné. Priemer ma psychologiu a pod a iné rozne pavedy, a ešte to ani robiť nevedia...Treba vedieť, na co mam bunky, talent a v tom sa zlepsovat a nie za kazdu cenu mat titul a potom si na urade prace.

zenazaba
15. jún 2022

Filozofia, historia, socialna praca...to su take "odbory", ze neviem, co chcem robit, ale hlavne, ze mam VS 🤦‍♀️

sapetka
15. jún 2022

Bezpecnostny manazment