icon

Má štúdium zmysel pre budúcu kariéru?

3. máj 2024

To, čo by ma zaujímalo - informatika, technické odbory, na to nemám bunkové kapacity.
To, v čom som dobrá - biológia - ma nezaujíma v zmysle budúceho povolania (napríklad takú prácu v laboratóriu alebo v nemocnici si neviem predstaviť)
A to, v čom som dobrá aj ma zaujíma je ťažké nájsť uplatnenie - humanitné odbory, psychológia, personalistika.

Čo v tomto prípade?

Strana
z2
slatinka27
3. máj 2024

Záleží od odvetvia. Niekde sa bez školy nepohneš. Študovala som ekonomiku dopravy, ale nič z toho som v nevyužila v praxi. Naučil ma až život. Nejaký čas som pracovala v tomto obore a nakoniec skončila na Accountingu v korporácii bez toho, aby som mala účtovné vzdelanie. S manželom sme boli spolužiaci na strednej. On na výšku nešiel a hneď sa zamestnal. Dnes zarába raz toľko ako ja, ak nie už aj viac. 🙂 Mám názor, že šikovný človek sa uplatní, či študoval, či nie.

yoxinka
3. máj 2024

@anita6666
Počuj a ty čo máš proti ľuďom s Mgr. titulom? Ja som Mgr napríklad. Roky som pracovala s deťmi a mládežou, tvorila pre ne program, realizovala vzdelávacie podujatia, koordinovala voľnočasové aktivity, spolupracovala pri tvorbe kníh … Kamoška je Mgr. pracuje vo vlastnom OZ, ktoré sa venuje včasnej intervencii. Má toľko roboty, že nemá čas ani na vlastnú rodinu pomaly, lebo sa za ňou idú všetci s problémovými deťmi dotrhať. To isté kamošky logopédky, tiež Mgr., termíny majú vybookované na tri mesiace dopredu. Iná kamoška Mgr. ovláda 7 cudzích jazykov, roky jazyky učila, dnes má vlastnú jazkovku. Ďalšia známa Mgr. tiež učila, neskôr so otvorila súkromné vzdelávacie centrum, kde sa venuje doučovaniu … akože absolútne nechápem, o čo ti týmito hlúpymi komentármi ide 🤷‍♀️.

annelise17
3. máj 2024

@yoxinka ja som si všimla taký paradox, že všade čítam ako sa údajne ľudia s VŠ povyšujú nad ľudmi bez VŠ, že vysoká škola neznamená rozum a podobne.Možno takí sú, ale ja reálne nikoho takého nepoznám, ľudia z môjho okolia (ktorí majú VŠ) sú práveže viac pokorní a viac úctiví, vážia si viac aj iné, pre niekoho asi podradné, povolania. A potom sú tí, čo jednoducho hejtujú lebo sami žiadnu VŠ nezvládli a sami nikdy nevykročili zo svojej komfortnej zóny, aby sa mali lepšie, tak len do nemoty nadávajú a “vtipkujú”. Vždy len od ľudí bez VŠ som počula vtípky ako “Mgr. ani lopatu chytiť nevie”, “sedliacky rozum na VŠ nezískaš”,.. pritom sami nikdy nedokázali nič získať bez tej VŠ, a s takým prístupom ani s ňou.

jakubrianka
3. máj 2024

Kto kedy povedal, že študovať sa neoplatí (ten kto neštudoval viac ako musel)??? Študuješ v prvom rade pre seba. VŠ je totížto samoštúdium a musíš hlavne nad tým sedieť, nestačí sa zúčastňovať prednášok. Ak ťa nejaký odbor ľudsky zaujíma, radím ti vybrať ten, pretože je nižšia šanca, že pri ňom v praxi vyhoríš. Vždy znova a znova ťa naštartuje nejaká odborná problematika a práca ti pôjde ľahko a bez trápenia.

medda_beda
3. máj 2024

@barbie2023 Lebo ľudia bez VŠ len vo fabrike robia 🤦.

jakubrianka
3. máj 2024

@annelise17 väčšinou to vravia takí ľudia, ktorí absolútne ani len netušia, aké časové a finančné investície a koľko úsilia a odriekania VŠ obnáša. Takí majú vždy plnè ústa znevažujúcich rečí. Tiež vnímam že väčšinou platí, že čím vzdelanejší človek, tým pokornejší.

betulinka1
3. máj 2024

@petronelag nie je to lahke povolanie ale to ziadne, ktore clovek robi srdcom a chce byt v tom odbore aj Dobry a nie len brat plat.

bennn
3. máj 2024

Personalistika nema uplatnenie? Však to hladaju pomaly všade, asistentka riaditela, administrativny pracovnik atd atd všetko na jedno kopyto. Zaroveň aj učitelov hľadajú v poslednej dobe viac a viac... S tým si nejakú robotu nájdeš určite. Len či by ťa nezobrali rovno teraz, lebo ja mám taký pocit, že tá VŠ ti nijak nepomôže pokiaľ nejdeš vyslovene do štátnej inštitúcie... čiže či máš učňovku bez maturity, alebo VŠ 2 stupňa, aj tak dostaneš 1200 v hrubom na tej istej pozicii.

evkamotka
3. máj 2024

Vyborne odbory na uplatnenie-logopedia a z tej bio-fyzioterapia. Mimochodom vs treba na mnoho odbornych činnosti, nesúhlasím s tymi komentarmi ako je dnes vs na nic. Napr ani tu logopediu ci fyzioterapiu nemozes robit bez vysky. Manzel je farmaceut, samozrejme ze tu stredna nestaci. Znama je specialna pedagogicka, tiez velmi odborna profesia

misanthropicdann
3. máj 2024

Ja som to spravil naopak. Našiel som si prácu ktorá má bavila a následne som nastúpil na školu ktorá súvisela s prácou. Väčšinu praktických vedomosti som pobral v práci a teóriu som nabral v škole.

misanthropicdann
3. máj 2024

@bennn personalistika je niečo co môžeš rovit aj bez VŠ v obore. Poznám dosť ľudí ktorí robia personalistov pre firmy aj headhunterov Bez VŠ pretože tu fakt na túto prácu nepotrebuješ. To za tých 5 rokov si môžeš spraviť x kurzov ktoré budú mať väčšiu váhu ako ten titul.

bennn
3. máj 2024

@misanthropicdann jasne, ved prave ...

tinqua
Autor odpoveď zmazal
barbie2023
3. máj 2024

@medda_beda tak ty si si to napr vysvetlila po svojom a zrejme vztahovacne.. hádam tu nebudem vymenovať všetky pozície ,na ktoré nepotrebuješ žiadnu kvalifikáciu.

vera55555
4. máj 2024

Popravde? Ja študujem už druhú školu a idem aj na tretiu. V čom som dobrá je manažment ten som si urobila. Ale kým som dostudovala tak už mám aj 3 malé deti. Takže popri nich pracovná doba v oblasti manažmentu nie je vhodná takže som sa dala na DPŠ na učiteľstvo manažmentu. To si robím teraz. No zistila som že skôr by som chcela učiť malé deti. Takže ďalšie 2 roky predpokladám že si urobím primárne učiteľstvo. Ale vieš čo ak si inteligentná a chces pre seba niečo urobiť aby si nestagnovala tak studovat budeš celý život. Mňa to baví napriek tomu že je to takže a náročné popri troch deťoch plus manžel chodi do zahraničia pracovať. Ale dávam to jasné s pomocou rodiny. Ale napĺňa ma to. A určite ak bude možnosť budem študovať aj ďalej. Je super na sebe pracovať a získavať nové informácie a poznatky. A hlavne stretávame nových ľudí a priateľov. Pre mňa je to veľké plus hlavne preto ze môžem vypnúť od tých každodenných povinností.

medda_beda
4. máj 2024

@barbie2023 Ja som si to vysvetlila tak, že človek bez VŠ robí len ťažké manuálne práce za málo peňazí.
V dnešnej dobe si vie človek dorobiť kurzy a zarábať a mať sa lepšie ako niekto s VŠ kde by len strácal čas.
Takže človek by mal najprv vedieť čo chce aby potom v tej fabrike za pásom nestál s titulom.

barbie2023
4. máj 2024

@medda_beda samozrejme, s tým sa nedá nesúhlasiť.
Teda a tou druhou časťou. Lebo to prvé si si vysvetlila z môjho komentára evidentne nesprávne, ale už sa asi chápeme.

medda_beda
4. máj 2024

@barbie2023 Áno chápeme sa.
Ja som ajtak za to, že pokiaľ človek má možnosť a hlavu na to aby doštudoval tak by študovať mal.Lebo človek nikdy nevie kedy to využije.
Pokiaľ však vôbec nevie čo vlastne chce tak sa treba najprv nájsť.

nelka93
4. máj 2024

@annelise17 ja sa na takých len smejem, lebo sama mam VŠ, vedecký smer a nasla som v ňom aj uplatnenie a kupodivu som mala naposledy lopatu v ruke a pomáhala svokrovcom😅 ten co tvrdí že Mgr nevie chytiť lopatu tak sám nemá ani vš ani lopatu a je totálne nepouzitelny

Strana
z2