Má význam ísť na vysokú školu, keď mám už 38 rokov?
Ahojte, už som sem pred časom dala diskusiu o psychológii, že uvažujem, ale mám 38 rokov a neviem, či má význam ešte raz absolvovať 5 ročnú výšku, keď už jednu mám, a so sestrou sme nedávno na nete našli Varšavskú univerzitu, kde je možnosť robiť si tituly, síce po roku štúdia Mať master of science a po ďalšom roku doctor of science, posielam link, je to nastavené na tom štúdiu, oplatí sa to? Ste tu psychologovia v rpaxi alebo študenti? Môžem s apotom s tým uplatniť, ak som študovaná historička, nie psychologička, ale urobím si tu z toho dva roky? :
https://collegiumhumanum.sk/kosice-varsavska-un...
prosím nijaký výsmech, len seriózne rady, ďakujem!
@esmera50
Máš už 38 rokov, už by si dávno mala vedieť, čo chceš a čomu sa budeš venovať. Nemôžeš byt stále iba financne nacucnutá na niekoho a lietať medzi ružovými obláčikmi. Mne u teba chyba priebojnosť, rozhodnosť. Mozes si vybrať študovať čokoľvek, aj na dalsich 10 rokov, pokým nie si rozhodná ale chaotická a nebudeš pevná v rozhodnutiach ale nerozhodná, tak to svoje vytúžené šťastie v živote len tažko nájdeš. Takto budeš blúdiť ako bludný ovca cely život. Viac zapracuj na sebe samej ako na ďalšom štúdiu a na tvojej pevnej vôli.
v 39r riesis ako to zvladnes ak by bola rodina.. no ... haadm vies, ci ju planujes/neplanujes/kedy ako... tak ti poviem, ako externistka na vs som mala spoluziakov aj 50rocnych a zvladli to, aj mamy na materskej s 2 detmi doma a zvladli to. CIze vsetko je to od toho co ty si schopna urobit, aka si sikovna. Nik ti tu nepovie, ci ti to pojde/nepojde.
@simca06022011
Aha, ja som, ze autorka už rodinu a deti má a ona je ešte aj v tomto vo veku, kedy už nieže tikajú ale doslova trúbia biologické hodiny.
Trochu mi od začiatku pripomína moju známu. Tá išla študovať tiež vš, ukončila ju v 38 rokoch a potom, ze ide otehotniet s muzom a zrazu sa nedarilo, rok, dva, nakoniec si daná osoba otvorila masersky salon, čiže zabila zbytocne 5 rokov štúdia, lebo robila aj tak niečo iné a každému vyplakavala ako nemôže otehotnieť, lebo sa rozhodla založiť rodinu až okolo 40, keď akože doštuduje, akoby dieťa mala byt nejaka samozrejmosť a ešte v jej veku. Potom prišli IFV a všetko mimomaternicové, až došla do veku, kedy si už všetko musela platiť sama a poisťovňa nič nepreplácala. A komunikácia s nou mi pripadala ako s autorkou, strašne chaotická žena, skákala od jedného k druhému a potom naspäť, no katastrofa. V podstate si sama domrvila život svojimi chaotickými nepremyslenými rozhodnutiami. Sú aj takí ľudia, ale mna napríklad komunikácia s nimi vytáča do vývrtky. Nič za nimi dokopy nevidno, všetko nemastné-neslané, najlepšie, keby ich asi niekto rychytil za ručičku a viedol životom, lebo keď majú sami za seba urobiť rozhodné rozhodnutie, tak sú stratení.
@simca06022011 plánujem ju, ale...no vieš, moje plány nemusia vyjsť, Boh môže mať iné pre mňa :D
@katkami123 no, to máš pravdu....
@katkami123 prečo, veď aj v 40 tke a po nej sa dá otehotnieť, aj keď ťažšie....
@katkami123 a až také zlé to so mnou nie je :D
@esmera50 No take nebudes prva ani posledna studovat tehotna pripsdne vies aj prerusit studium na chvilu a vratit sa k tomu atd.
@esmera50
Áno, jasne že sa môže aj v 40-tke, ale nie je to samozrejmosť. Aj moja známa mi povedala, ze až keď sa nedarilo si to uvedomila, že bola v tomto hlúpa a všetko odkladala. Zrazu chcela a nedalo sa. Dnes je práveže aj u zdravých párov problém s otehotnením, niekde som čítala, ze priemerne to trvá u zdravého paru rok.
@katkami123 nuž tak každý má ten čas iný pre rodinu...čo už
@simca06022011 no hej len ja chcem aj vodičák a ten som chcela počas materskej ak sa podarí materská :D
@esmera50
A prečo si ho nerobíš teraz, keď si na voľnej nohe? Nemyslíš, ze je lepšie začať najskôr malými vecami? Pri malom dieťati sa ti už len veľmi tažko budú organizovať jazdy.
@esmera50 co ma vodičák s vs? Teraz nerobíš tak na co to odkladas, na materskej vobec na vodičák cas nebudeš musieť mat... Všetko same keby, co by... Chod a pohni sa, lebo budes veci odkladať este do dôchodku 😉
@simca06022011
Ako som písala vyssie, dotyčnú treba iba ťahať za ručičku, sama nevie nič. Mám pocit, že sa zasekla tak v 19-20 rokoch. Jej rovesníci už dávno fungujú inak.V 40-tke ma už poväčšine každý rodinu, deti, stabilnú prácu, vodičak už ani nehovorim (ten si väčšina robí už po 18-tke) a jasnú predstavu do budúcnosti. Tu mi to trochu zaváňa aj psychickými problémami.
Necakaj, zena, stale len na nieco cakas a zivot ti pretecie medzi prstami
@katkami123 no hej, moje kamarátky žijú inak, ale iba niektoré, ostatné približne ako ja....A predstav si, že sa aj vydala jedna dosť skoro a má dve deti, ale je rozvedená dávno a manžel jej nechal na krku deti aj dlhy...To je lepšie????
@esmera50
Prosím ťa, neporovnavaj sa s tými najhoršími, nikde nie je napísane, že tak raz neskončíš aj ty, ked sa už o tom bavíme, neprajem ti to, len chcem poukázať na to, že keď začneš neskoro so všetkým, nie je záruka ničoho. Narážala som na to, že si vo veku, kedy by ti už mali byt určité veci jasné. Prečo si sa radšej nevyjadrila k tomu, že si chceš robiť až teraz vodicak? Aj to možno…
@katkami123 ano, lebo som na to nemala peniaze a mám strach jazdiť, bojím sa, asi to nechápeš ale ja mám odjakživa pred jazdami v aute rešpekt, lenže strašne ten vodičák chcem
@esmera50 mojej mami kolega si to robil v polsku ked Mal 50 rokov az( kvoli nesplnenemu snu a vyhoreniu) a dnes je skolsky psycholog na strednej zdravotnickej skoke a popri tom robi Este bokovku pre policiu pri dopravnych nehodach posudky. Zial ale nemam info z prvej ruky len co mi mama povedala.

@katkami123 oni to chcú vydať ale nevedia, či dostanú financie na to,t ak preto