icon

Má zmysel študovať na vysokej škole len kvôli titulu?

6. aug 2025

Idem si sem po radu alebo vaše názory.
Som podnikateľka mám vlastný biznis ktorý mi ide veľmi dobre som spokojná a nič mi nechýba. Ale začala som uvažovať, že by som si urobila vysokú školu nie preto, že by som ju k práci vyslovene potrebovala ale čisto kvôli titulu. Viem, že to možno znie povrchne, ale mám pocit, že by mi to mohlo otvoriť ešte viac dverí možno by ma ľudia brali trochu inak.Neviem si však vybrať odbor. Keďže už podnikám a nemám v pláne meniť oblasť, nejde mi o to, aby som sa v tej škole reálne niečo nové učila. Hľadám niečo jednoduchšie, diaľkové, ideálne niečo čo sa dá skĺbiť s prácou a osobným životom. Máte niektorá skúsenosť s podobnou situáciou? Má podľa vás zmysel študovať len kvôli titulu“? Odrádzajú ma aj tie roky štúdia predsa len času nemám na rozdávanie. Ale niečo ma tam stále ťahá.

Budem rada za vaše názory, prípadne tipy na školy, kde sa dá štúdium zvládnuť aj popri práci.

Strana
z2
akje
6. aug 2025

@autorka pre teba by bolo podľa mňa vhodne MBA. Len neviem, či sa dá na Slovensku študovať úplne bez titulu. Viem, že minimálne s bakalárskym by to išlo. Skús sa informovať u firiem (škôl), ktoré to ponúkajú.

melanta
7. aug 2025

Na to, že máš úspešný biznis, máš dosť prízemné názory. Že sa nepotrebuješ učiť nové veci. Takto uvažuje úspešný podnikateľ? Ja som si školu robila kvôli tomu, že v mojom biznise môžem podnikať iba s VŠ. Vybrala som si normálnu školu, nie ľahkú, aby keď už ju potrebujem, nech mi niečo nové dá. A teraz, keď mám 48, chodím na právo, lebo chcem. Učím sa piaty jazyk. Pretože úspech nevydrží, ak človek stojí na mieste. Takže ak si cieľavedomá, študuj, ale vyber si školu, ktorá ti niečo dá aj z pohľadu informácií, rozhľadu, nielen titul. Takže odpoveď na tvoju otázku je - nie, neštuduj, ak to chceš iba kvôli titulu. Študuj, ak chceš odborne rásť.

melanta
7. aug 2025
@akje

@autorka pre teba by bolo podľa mňa vhodne MBA. Len neviem, či sa dá na Slovensku študovať úplne bez titulu. Viem, že minimálne s bakalárskym by to išlo. Skús sa informovať u firiem (škôl), ktoré to ponúkajú.

@akje MBA získané na Slovensku sú smiešne písmenká, vzhľadom na úroveň súkromných VŠ, ktoré ho ponúkajú. Navyše množstvo ľudí na Slovensku tento titul ešte stále nepozná, takže tým človek príliš nezíska.

melanta
7. aug 2025
@procrastique

V podstate v očiach spoločnosti budeš viac, ak budeš bohatá než otitulovaná a viac budeš obdivovaná ako boháč než mudrc :D

@procrastique ja viac obdivujem múdrych ľudí ako bohatých a podľa mňa to tak vníma každý nesprostý človek

melanta
7. aug 2025
@zuzana76

skolu by som si vybrala kvoli osobnemu rozvoju, mozno sukromnu pravo alebo nieco ekonomicke, ved uctovnictvo potrebujes aj v podnikani

@zuzana76 podnikám veľmi úspešné, účtovníctvo som nikdy nepotrebovala, mám účtovníčku

procrastique
7. aug 2025
@melanta

@procrastique ja viac obdivujem múdrych ľudí ako bohatých a podľa mňa to tak vníma každý nesprostý človek

@melanta Súhlasím, ja som to skôr odprezentovala na slovenské pomery :D

slovakboy
7. aug 2025

@anonym_autor nie je problém v povrchnosti tvojej motivácie ako píšeš, ale v slovách - “možno by ma brali ľudia trochu inak” Ako? Dvere ti to neotvorí ak si sama neveríš. Budeš sa z titulu tešiť pár týždňov a potom sa budeš cítiť rovnako. Ale píšeš aj že ťa niečo do tej školy ťahá. A to sa mi viac páči. Chceš niečo vedieť chceš spoznať samú seba, či na to máš. Je to výzva. A to schvaľujem. Nevyberaj si nič näročné ale niečo čo ťa obohatí a rozšíri ti obzory. A týka sa tvojej profesie.

zuzana76
7. aug 2025
@melanta

@zuzana76 podnikám veľmi úspešné, účtovníctvo som nikdy nepotrebovala, mám účtovníčku

@melanta ja viem, ale ked ma nieco studovat, tak nieco, co ju nejako posunie a poznat zakony je fajn, takmer kazdy, kto podnika si plati uctovnicku, ale v jej pripade nevidim vyznam vystudovat socialnu pracu kvoli titulu, ked pracuje v uplne inej oblasti a to co sa tyka vsetkych podnikatelov je ekonomicka a pravnicka stranka

melanta
7. aug 2025
@zuzana76

@melanta ja viem, ale ked ma nieco studovat, tak nieco, co ju nejako posunie a poznat zakony je fajn, takmer kazdy, kto podnika si plati uctovnicku, ale v jej pripade nevidim vyznam vystudovat socialnu pracu kvoli titulu, ked pracuje v uplne inej oblasti a to co sa tyka vsetkych podnikatelov je ekonomicka a pravnicka stranka

@zuzana76 to súhlasím, mne je priam smiešno, keď vidím, ako ľudia študujú sociálnu prácu a rôzne pofidérne súkromné školy, aby mali titul. Ten titul je za mňa nič a vo väčšine prípadov takého človeka vnímam horšie ako kedy titul nemal.

zuzana76
7. aug 2025
@melanta

@zuzana76 to súhlasím, mne je priam smiešno, keď vidím, ako ľudia študujú sociálnu prácu a rôzne pofidérne súkromné školy, aby mali titul. Ten titul je za mňa nič a vo väčšine prípadov takého človeka vnímam horšie ako kedy titul nemal.

@melanta neviem preco, ale tipujem, ze to bude nieco kozmeticke a to by som ja osobne isla radsej studovat zdravotnicky odbor na VS, alebo ak je pedikerka, tak podologiu, ak teda nema vztah k ekonomii a pravu.

ivanztt
7. aug 2025

V tvojom pripade uz titul nepotrebujes. Ale ak ta tam nieco taha, tak vyskusaj a ak to nepojde jednoducho skoncis. Pripadne pre teba by bolo skor vhodne MBA, aj ked to oficialne nieje akademicky titul, ale urcite ho tak vsetci vnimaju.

anonym_e3aca7
7. aug 2025

@anonym_autor očividne máš komplexy voči tým čo titul majú

margotka17
7. aug 2025

@anonym_autor ono, či chces, či nie, v tej ktorej škole sa na teba niečo už predsa len nalepí. Všetko, čo budeš vedieť na viac, môžeš zúžitkovať v budúcnosti. Možno ten svoj biznis rozšíris a budeš rada, že si do školy chodila. Neviem, čo by si mohla študovať, možno niečo, čo má blízko k tvojej práci. Možno manažment? 🤔

lapersefona
7. aug 2025

NIE!!! Kvoli titulu len ak robíš v oblasti kde je tabuľkový plat vtedy sa ti oplatí. Inac nie lebo nemáš poriadnu motiváciu a 5 rokov strateného života nad knižkách a skriptamj
A hlavne keď chceš študovať výber si titul s ktorým by si sa vedela ahoj po rokoch zamestnať v prípade ze po dokončení by si to nechcela hneď robit

lauricka
7. aug 2025

@anonym_autor veď si ho kúp. Na Slovensku sú najviac uznávaní zbohatlíci, kriminálnici, podvodníci, kadejakí DPHčkari, podnikatelia, bohatí ľudia, ľudia, ktorí majú kontakty a moc a pánboh fico, lebo tak pekne rozpráva. U nás sa z inteligencie strieľa, vedci sú na smiech a na postoch sú čím hlupejsi, tým lepší, viď naša koalícia, ministri.... Načo ti je tu titul?

lauricka
7. aug 2025

@anonym_autor a, mimochodom, u nás má titul aj hranol, šimkovičová, Danko, Harabin, Kotlár - čistá hanba univerzít.... takže u nás titul dostane kadejaký zjav. U nás to fakt neznamená nič.

nelka93
8. aug 2025
@lauricka

@anonym_autor a, mimochodom, u nás má titul aj hranol, šimkovičová, Danko, Harabin, Kotlár - čistá hanba univerzít.... takže u nás titul dostane kadejaký zjav. U nás to fakt neznamená nič.

@lauricka inak ked uz spomínaš, tak hranol napriklad pravidelne prednášal na právnickej fakulte v BA a myslím, že uhrik alebo niekto z týchto fašistov ma FEIku, co teda nie je easy škola a titul sa kúpiť nedá 🫣😅

staryjarec
8. aug 2025

Ja vás, na rozdiel od väčšiny tu prítomných, chápem. Nech je dôvod štúdia akýkoľvek, trebárs aj titul, choďte do toho, splňte si svoj sen. Osobne by som vám doporučoval právnickú fakultu. Tie sú už v každej diere, takže to z domu nebudete mať ďaleko.A môžete tam stretnúť mnohých zaujímavých ľudí, ktorí vám môžu byť v budúcnosti nápomocní. A čo sa týka náročnosti, žiadne obavy mať nemusíte, keď to skončil "kapitáň" Danko, pre vás to bude určite hračka.

zuzana76
8. aug 2025
@lauricka

@lauricka kognitivna inteligencia a moralnost je nieco ine. Fico a Uhrik maju kognitivne na to, ale moralne dno. Ale v sucasnosti sa na pravo dostane aj menej sikovny clovek. Hadam uz len medicina a farmacia a technika si drzia aku taku latku.

maya_hi
8. aug 2025

@anonym_autor nesúhlasím celkom, že by titul v podnikaní nijako nezabral. Ide skôr o to v čom podnikáš a o aký titul pôjde. Ja ako zákazník ak budem riešiť nejaké technické veci, určite na mňa Ing. v mikrosekunde zapôsobí inak. Nehovorím, že je to podmienka, ale zapôsobí to. Nehovorím, že si dnes ľudí s vysokoškolským vzdelaním viac vážia (skôr ich tí, čo ho nemajú viac neznášajú a zosmiešňujú), ale ešte stále to na ľudí zapôsobí. Za mňa (ako učiteľku), žiadne štúdium, vzdelávanie, kurz, individuálny sebarozvoj... nie je na škodu. To tvoje "nejde mi o to, aby som sa v tej škole reálne niečo nové naučila" ... je dosť smutný pohľad. Ja učím deti v škole presnému opaku. V konečnom dôsledku, práve rozvíjanie poznania, záujem o svet okolo a jeho tajomstvá, rozvíjajú náš duchovný rozmer a vnútorný svet. Otvárajú sa nám tak nové obzory, inšpirácia kam môžeme smerovať. Ono to nielen znie povrchne, ale áno, si povrchný človek. Práve preto zváž, či to pre teba nebude strata času. Je to 5 rokov. Či už to bude nejaká srandovná súkromná škola, kde si titul kúpiš, predsalen tomu treba venovať nejaký čas a energiu. A s tvojim nastavením to môže byť utrpenie 🫤

zuzanazimna
8. aug 2025

@anonym_autor mám titul Ing a poviem ti že žiadne dvere mi neotvára....skôr som zažila posmech od tých čo žiaden titul nemajú....žiadny obdiv,myslím si že v tejto dobe je už úplne fuk....titul nepoužívam...

gabrielle023
11. aug 2025

MBA Ti stačí... neodporúčam žiadnu VŠ na Slovensku!!! Ja svoju ľutujem, ako školu, tak zameranie ...

yoginka231
15. aug 2025

Nie je to strata času. A hlavne v tejto dobe keď sa všetko prudko mení tak ísť sa s prepáčením zajebávať na vysokú školu, čo nikoho nezaujíma v biznise. Ak si podnikatelka tak hľadaj lepší network, venuj toľko času konferenciam čo by si dala škole, oslovuj tam ľudí, pridaj si ich na Linkedin a otvorí sa ti toľko dverí že by si neverila. Stokrát viac ako z vysokej školy.

Strana
z2