Má zmysel začať študovať stavbárstvo teraz?
Ahojte, aktuálne mám 23 a pracujem v úplne inom odbore. Doteraz som túžbu pôsobiť v tejto sfére nemala ale s priateľom sme 2 roky spolu a on študuje práve tento smer. Za tie 2 roky čo som pri ňom pri každej skúške a pomaly aj ja viem učivá naspamäť, ma to začalo čo raz viac zaujímať. Viem aká dlhá cesta to je a aj to, že s kontaktmi to ide ľahšie. Tak je namieste otázka, má to zmysel? Má zmysel teraz začať štúdium keď titul, pečiatku a prax budem mať až po xy rokoch,.už teraz koho stretnem študuje tento smer, pracovný trh bude preplnený a dopyt? Uplatnenie bude bohvie aké kým prídem k tomu bodu, že v tom môžem pracovať.
Ale cieľ by bol Bc. pozemné stavby a architektúra a Ing. nosné konštrukcie stavieb, takže statika alebo Tzb-technické zariadenia budov.
@andreakotesova No nie je to uplne tak, nema na to jednak stempel a tiez nemoze len tak nieco navrhnut, ked na to nema vzdelanie. Moj tato ma cesty/ mosty, tak to prezyvaju, ked mu svokra vycitala, ze ved preco si to podkrovie sam nenavrhnes, tak sa jej zasmial, ze pani mama, ked po tom budu denne nakladaky behat, tak s kludom. Lebo na to ofiko nema opravenenie a nechcel by jedneho dna prist do konfliktu s poistovnou, keby napr dojde na nejake skody skrz Statik. Ale inak je to dobre platene a perspektivne studium. Ale bungalowy s tym stavat nebudes
A ak si dám Bc. pozemné stavby a architektúra, Ing. nosné konštrukcie stavieb, tak statiku budem môcť robiť len na pozemné stavby? A opačne, keď si dám inžinierske konštrukcie a dopravné stavby a Ing. nosné konštrukcie stavieb tak mi to platí len na tie mosty, atď.?
No myslim, ze ano. Informuj sa priamo na Uni. Od nas teraz jeden chalan studuje pozemne stavby a k tomu airchitekturu v BA. Moj tatko to uz mal davno, mohlo sa to zmenit, ale kamos je okolo 30 a robi tunely, mosty a nema opravnenie robit domky. Tie navrhy su uplne o inom, cize to mas podobne, ale zaroven odlisne tie predmety
@kiki68 môj manžel projektuje mosty a má pečiatku ako na statiku, tak aj na konštrukcie. to je samozrejme vízia do budúcnosti. Ak by chcela, môže si "dorobiť" aj okrúhle pečiatky.
samozrejme ma...stavat sa bude stale 🙂
Dodnes ľutujem, že som nešla na stavebnú. 🙄 Mala som za život x príležitostí robiť v tejto oblasti. Bohužiaľ, bola som príliš pod vplyvom mamy, ktorá mi štúdium zatrhla. Takže ak si vieš v tejto oblasti predstaviť pracovať, smelo do toho. Podľa mňa to perspektívu určite má, stavať sa bude vždy.
Ano, choďte do toho smelo 🙂
My máme v rodine dve dievčatá, čo študovali stavebníctvo, jedna má SŠ ale praxou sa naučila projektovanie, vie urobiť projekt a druhá má VŠ a robí stavbyvedúcu a tiež jej to ide.
Určite to ma zmysel, človek sa uplatní a je naozaj dobrý iba v tom co ho baví a co mu ide…
Veľa ľudí bohužiaľ študuje úplne nesprávny odbor, lebo sa na vysnenú školu nedostali a toto bol iba plán B
Alebo už pri výbere boli ovplyvnení rodinou, kamošmi, svojim pohlavím
@andreakotesova Ano da sa dorobit si peciatka. Ale bez nej to nejde
Anoo!! Stavebnictvo ma perspektivu vzdy. Trh určitě nie je preplneny
Vždy má zmysel robiť to, čo ťa baví. Je jedno, či je to stavbarina, hudba, dávanie pozor na deti alebo upratovanie. Ak to robíš rada, úspech je zagarantovaný. Už tým, že nebudeš polku života sedieť skoro každý deň v práci, ktorá ťa nebaví si v obrovskej výhode oproti väčšine ľudí.
Urcite to ma zmysel, je to zaujimavy odbor a ked hovoris, ze ta to bavi, chod do toho a neries veci okolo, lebo to ta len brzdi a sabotuje, v tom co chces.A ze mas 23 a kym vides zo skoly budes mat vela rokov?Ale co by, tvoja generacia bude robit do 70, takze skoncis s este kopou pracovnych rokov pred sebou...
Hned na začiatok: som muz, pracujem v stavebnicve uz x-rokov. Ak mozem z vlastnej skusenosti poradit, venuj sa inemu odboru ako je stavebnictvo. 99% chlapov pracujúcich v stavebnictve si mysli ze zeny na stavbu nepatria. Nic v zlom, ale aj mne sa to parkrat potvrdilo. A bolo to uplne jedno ci sa jednalo o zeny pracujuce v projekcii, alebo zeny pohybujuce sa priamo na stavbe (stavbyveduca). Myslim si, ze pre zenu je velmi tazke uplatnit sa v tomto obore.
@mk136 ja poznám veľa žien, ktoré sú úspešné v tomto odbore. Od projektantiek, cez vedecké pracovníčky, po stavbyveduce. Mam kolegyňu, ktorá naprojektovala krásnu športovú halu pre 1500 ľudí napr.

Stavbarstvo ma potenciál. Zameraj sa na mostné konstrukcie. Mostny projektant dokáže naprojektovat aj dom, opačne je to zložitejšie.