Mám si dať pauzu od štúdia?
Zdravim, mal niekto pauzu dva alebo viac rokov od strednej a vysokej? Alebo ste viac krát zmenili vysokú? Ja totiž momentálne študujem na vysokej ale každý deň mám pocit že to čo študujem nie je vôbec pre mňa a preto zvažujem že prestupim na iný odbor lenže neviem na aký a tak som rozmýšľala už aj nad tým že by som si dala rok pauzu a popremýšlala čo ďalej, len mám z toho také zmiešané pocity že budem moc pozadu a že stratím zbytočne čas a budem musieť potom platit navyše roky... A celkovo mám hrozne úzkosti z toho že mám stále pocit že mi nezostáva veľa času a že už som mala dávno vedieť čo chcem robiť v živote.
Doštudovala som jednu pred rokom. Nepracujem v tom odbore (to som študovala kvôli egu 😂) a rozmýšľam nad druhou, nieže by som ju nutne potrebovala ale pre vnútorný pokoj. Ale najskôr tak za 3 roky začnem. (Budem mať už cez 30).
Kamoška mala medzi prvou a druhou vs viac ako dvadsať rokov
ahoj ja som isla hned po strednej na vysku, z tej po necelom roku prec a az o dva roky som isla na dalsiu, ktoru budem coskoro koncit 🙂 mozes aj tuto dokoncit a potom skusit dalsiu ineho zamerania, ja trocha lutujem ze som viac nezabojovala v tej prvej ale odisla som aj kvoli tomu ze co sa tyka uplatnenia to nemalo vyznam dalej studovat.
ahoj ja som isla hned po strednej na vysku, z tej po necelom roku prec a az o dva roky som isla na dalsiu, ktoru budem coskoro koncit 🙂 mozes aj tuto dokoncit a potom skusit dalsiu ineho zamerania, ja trocha lutujem ze som viac nezabojovala v tej prvej ale odisla som aj kvoli tomu ze co sa tyka uplatnenia to nemalo vyznam dalej studovat.
@anonym_5840b6 a ak sa smiem spýtať čo si študovala a čo študujes? Ja mám podobný problém ale skôr naopak😅 že momentálne študujem niečo čo by aj uplatnenie malo ale nebaví ma to a chcem prestúpiť na niečo čo by ma bavilo ale asi to nemám úplne dobre uplatnenie
@anonym_5840b6 a ak sa smiem spýtať čo si študovala a čo študujes? Ja mám podobný problém ale skôr naopak😅 že momentálne študujem niečo čo by aj uplatnenie malo ale nebaví ma to a chcem prestúpiť na niečo čo by ma bavilo ale asi to nemám úplne dobre uplatnenie
@anonym_autor A co studujes? Lebo vela ludi nieco vystuduje a robi uplne ine..ja by som dostudovala
nemohla by som mať žiadnu pauzu medzi strednou a vš, tak by som sa k nej už nikdy nedostala:D mám pocit, že vy ste na tom podobne, čo študujete? koľký rok?
@anonym_autor Ja som študoval na dvoch výškach, dokončil som s odretými ušami jednu, trvalo to 7 rokov. Bolo v tom aj prerušenie štúdia zo zdravotných dôvodov. Niekedy sa štúdium nazývalo Honba za titulom. A po štátniciach nám jeden starý pán profesor povedal vety, pravdivosť ktorých mi život potvrdil. Povedal nám : Milí študenti, už inžinieri. My sme vás tu dnes skúšali z niektorých predmetov, život vás ale bude skúšať zo všetkých. Preložené. Vysoká škola ti dá všeobecný prehľad. Keď sa zamestnáš, začínaš od piky, od najjednoduchších pracovných úloh a povinností. Až praxou naberieš potrebné skúsenosti a zručnosti. Minule som na kávičke v čokoládovni debatoval s vedľa sediacou dámou. Má dcéru v Anglicku. Tam to dnes vraj na pracovnom trhu funguje tak, či danú profesiu, či funkciu vieš robiť, či sa vieš v probléme zorientovať, alebo sa na ňu nehodíš. Tam vraj, či máš výšku alebo nie, toto nikoho netrápi. Keď už študeješ,neviem ktorý ročník, vydrž, nevzdávaj to. Ani nevieš, kedy sa v praxi stretneš so situáciou, že sa ti vedomosti z terajšej výšky budú veľmi hodiť. Nestrácaj čas. Cez pauzu budeš doma, zamiluješ sa, partnérovi sa šmyknú nohy, urobí sa do teba bez ochrany, otehotnieš a budeš jasná. Na výšku už nebude ani pomyslenie, budeš riešiť iné veci. Vydrž a študuj. Môj názor.
@anonym_autor umenie a teraz marketing. podla mna vyska sa oplati robit len kvoli lepsiemu uplatneniu. tiez mi pomohlo pozriet si cca ako su pozicie platene. ale to zalezi aj ake mas moznosti a zazemie, ak mas priestor (podporu) na to studovat si co ta bavi ale povedzme ze s uplatnenim nic moc, napr to umenie, tak to je len vyhoda. mne sa to neoplatilo bohuzial
@anonym_autor mám 41 rokov a som v prvom rocniku. Pauzu mám od 23rokov. Študujem to, čo ma bavi. 😀

Tiež som si chcela dať po strednej rok pauzu ... Tá pauza trvá už 8 roko . Za ten čas som stihla 3 prihlášky na rôzne VŠ ale nakoniec som nešla ani na jednu z nich lebo som si nebola istá, či to naozaj chcem robiť. Teraz mám 27 rokov, netuším čo chcem v živote robiť a zas uvažujem o VŠ 😅 takže keď sa to tak vezme si na tom ešte dobre 😅