Poraďte ohľadom prestupu na inú vysokú školu

tala1122
21. feb 2021

Dobrý deň. Chcela by som sa Vás spýtať či mi viete niekto poradiť ohľadom prestupu na inú vysokú školu. Momentálne študujem na VŠ ale chcela by som si podať prihlášku na inú. Viem že do prihlášky sa zadáva údaj či už na nejakej VŠ študujem. Neviem ale či mám zo súčasnej VŠ odísť alebo na nej môžem študovať pokiaľ mi dajú vedieť či som na tú druhú prijatá. Ak ma príjmu a ja odídem zo súčasnej VŠ budem druhú VŠ musieť platiť? Mám druhej vš nahlásiť že som štúdium na prvej VŠ prerušila alebo nie?

juli779
21. feb 2021

@tala1122 ako môžeš študovať na VŠ a byt natoľko neschopná ze si toto nevieš pozistovat na miestach kde aj dostaneš odpoveď

sharpay
21. feb 2021

tak hádam máte nejaké študijné oddelenie , ktoré funguje aj cez covid...

tykat
21. feb 2021

@juli779 ty si kedy naposledy študovala? Lebo dcera minuly rok prestupovala a nie je to az take lahke, hlavne ked inštrukcie nejasne, informačný systém nefunguje tak ako by mal a na študijnom tiez odpisujú sporadicky.

@tala1122 Prihlášku si normálne podaj, študuj dalej (ak chces mat istotu kym ta príjmu), dcera normálne ukončila cely rok a potom od septembra nastúpila na nový odbor. Ale aj tam si treba dať pozor a kontrolovať univerzitný informačný systém lebo jej sa stalo ze prihláška ostala visieť v nespracovanom stave a museli sme to riešiť so správcom systému (kedže ako študentka inej fakulty tej istej VS tam uz mala konto ale nejako podivne sa jej to nesparovalo). Nakoniec ju podmienečne zapísali na nový odbor a potom doriešila vsetko ostatne. Každopádne čokoľvek sa ti nebude pozdávať treba riešiť bud so študijným alebo s technickou podporou.
Co sa týka platenia, tak dcera študuje bezplatne a platiť bude az posledný rocnik Bc. studia (lebo Bc.bude študovať o rok dlhsie - kvôli tomu prvému roku na inom odbore).

elenka74
21. feb 2021

synova priateľka začala študovať v BB, bola tam jeden semester, ale škola sa jej nepáčila. Prešla do Ba, musela zaplatiť za ten jeden rok, presnú sumu neviem, vraj to záleží od samotnej školy.

hettinka
21. feb 2021

@tykat dcera chodí do Brna a zo študijného odpisujú obratom, do hodiny, aj teraz cez covid.

juli779
21. feb 2021

@tykat hlavne za mňa veci do školy nevybavovala mamička ešte aj v dospelom veku

tykat
21. feb 2021

@hettinka ...tak UK to vobec tak nebolo, resp.ohľadom prestupu boli na dlho...plus problem so systémom. Dcera to riešila dost dlho.

tykat
21. feb 2021

@juli779 ...hlavne ze si poradila 😎 mamička ta mala ine veci naučiť...šetriť prázdne slova ked nemas co povedat.

sigma510
21. feb 2021

@tala1122 máš nárok na 5 resp 6 rokov bezplatného denného štúdia, v závislosti koľko rokov sa daný odbor vyučuje. Keďže si si už nejaké roky vyčerpala (je jedno ci si na súčasnej škole mesiac alebo rok) za kazdy rok nadštandard na danom stupni si zaplatíš. Ja som bola rok na jednej škole, a potom som bola prijatá na inú školu, v podstate som neprestupovala, začala som študovať nanovo. Prvé dva roky som mala bezplatne, posledný ročník Bc som platila za ten rok naviac školné, to sa pohybuje v závislosti od školy. Mgr stupeň som doštudovala zasa bezplatne. Ako je to keď študuješ súbežne neviem, ale predpokladám ze jednu školu budeš musieť platiť, ja si ale osobne z časového hľadiska neviem dosť dobre predstaviť študovať dve školy naraz na dennom štúdiu z časového hľadiska. Treba chodiť na cvika, v niektorých prípadoch aj na prednášky 😃 a zosúladiť dve školy, ktoré možno ani nemáš v jednom meste, no neviem, ale veď skus. Skorej si viem predstaviť denne a externé štúdium ale tam sa predlžovali roky štúdia čiže zaplatíš dosť. Bc je tuším 4 roky a mgr/Ing 3 roky. A nie všetko sa externé študovať dá.