icon

Máme vrodené schopnosti alebo rozhoduje snaha?

3. máj 2024

Už tuším druhý krát za dnešný deň čítam text, kde sa spomína mať / nemať na niečo bunky.
Existuje naozaj podľa vás nejaká predispozícia, že niekto má nato byť lekár, právnik, stavbár atď, a niekto jednoducho "nemá na to bunky"? Alebo sa to dá ovplyvniť snahou a časom, ktorý sa do toho obetuje?

Strana
z2
simsalabim
3. máj 2024

@ivka225 ano, odchylka v zmysle "nemam na to bunky" - chyba mi urcita schopnost abstraktneho uvazovania. A mne teda urcite chyba, lebo napr. skladat puzzle ci lego je pre mna narocna cinnost a myslim, ze to spolu suvisi.

zuzitko74
3. máj 2024

@ivka225 Problém vidím skôr v tom, že na školách nie je možné rešpektovať individuálne tempo vývinu detí. Nie každé dieťa má vyvinutú schopnosť abstraktného myslenia v momente ako prejde na druhý stupeň. Dieťa by sa to svojim tempom časom naučilo, ale keďže sa to musí učiť skôr, než je na to pripravené, len sa zbytočne zacyklí v bludnom kruhu zlyhania a uverí, že je hlúpe. Niekedy by možno stačilo nejaký čas počkať a už by mu to išlo dobre.

simsalabim
3. máj 2024

@zuzitko74 suhlasim, aj toto moze byt dolezity faktor. Ja som si na sebe vsimla na konci ZS, ze mi tak nejako trvalo dlhsie, kym som z tej matiky nove ucivo zvladla, casto mi to doslo az ked sme zacali novu latku. Ale na ZS som este stihala, problemy som zacala mat az na gympli.

marianarem
3. máj 2024

@ivka225 Podla mna sa lisia. Ja som napriklad povolanim matematicka, myslenie mam v tomto podla mna celkom dobre. Z inych oblasti zivota mi pride ako podobne rozmyslanie pravo a tam som tiez dobra, viem odhalit nezrovnalosti v zmluvach a aj pripravit dobru zmluvu. Co je uz ina salka kavy, je technicke myslenie - dat dokopy ozubene kolieska a kadejake ine suciastky, aby z toho vznikol nejaky funkcny stroj. V tom som vyslovene slaba a prisamvacku ma uz dost davno predcil moj 4r syn. Clovek by pritom cakal, ze matematik bude toto vediet, ale nie, je to nieco uplne ine.

hopsas
3. máj 2024

Určite áno. Môj muž na gymnáziu mal štvorky lebo sa nudil. Potom išiel na umeleckú VS a dnes zarába niekoľkonásobne viac ako jeho spolužiaci čo boli vtedy čistí jednotkari. Uchytil sa ako umelecký dizajner. Lebo mal bunky na kreslenie a cit pre farby. Ja som mala vždy bunky na jazyky ale na VŠ má zo skúšky z matiky dvakrát vyrazili a tretíkrát sa nado mnou zmilovali lebo som sa všetko naučila naspäť. Nerozumiem tomu, nemám na to bunky. Ale na jazykové korektúry som špička. 😁

ckocka
3. máj 2024

Mám logické myslenie, matematika bola moj najmilší predmet. Stačilo mi zapamatať si nejaké vzorce, a z toho som si dokázala všetko odvodiť. Nestálo ma to žiadnu námahu, jednoducho som tomu rozumela.
Na druhú stranu sa mi ťažko učí naspamať velký objem dát, takže jazyky a dejepis mi dali zabrať. Naučím sa to, ale je to pre mňa náročné.

nelka93
4. máj 2024

Každý človek na niečo bunky ma a na niečo nie, ja napríklad zbožňujem čísla a fungovanie veci a zakonov, som fyzička, čiže som prirodzene celý život inklinovala k matike a fyzike, z biológie ma bavila len genetika lebo opäť je tam nejaká matika. Ale napríklad na jazyky nemám hlavu, nestačí mi počuť nejakú pesničku aby som hneď vedela o com spievajú, na skole som mala s jazykmi problém lebo ma to nebavilo. Začala som im rozumieť na dobrej úrovni až keď som sa nemohla rozprávať po slovensky. Takisto dejiny, biflovacky naspamäť neboli nič pre mna, proste som na to nemala bunky. Učením to vieš zlepšiť, ale vždy bude taky človek zaostávať za tými co na to majú bunky

estellas
4. máj 2024

@ivka225 V prípade že má niekto dyskalkúliu tak mu matematika nejde.Samozrejme že jednoduché veci ako spočítavanie, odpočítavanie, násobilka sa dá naučiť.
Na niektoré slovné úlohy alebo napr. geometriu treba priestorové myslenie, ktoré môže mať niekto slabšie.

sulavikova
4. máj 2024

Ježiši🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️no to je úplne jasné. (Iba pre autorku, nakoľko NEČÍTAM to okolo) Napr. máš bunky na učiteľstvo/ zdravotníctvo a potom ti to MK tak zhnusí, že ťa prestane zaujímať, na čo máš talent. Tu je toľko talentovaných🙃, preto sme tam, kde sme. Anonymne niekomu vynadať, ponížiť, znechutiť. Klasika.

zuzanka.zuzu
4. máj 2024

@simona20201309 to by ma zaujímalo ktoré lekárske rodiny na východe sú celé zlé, podľa mňa im krivdíš

simona20201309
4. máj 2024

@zuzanka.zuzu áno určite im krivdim 🤐

zuzanka.zuzu
4. máj 2024

@simona20201309 tak ktoré sú to tie všeobecne známe rodiny na východe? 🙄 to je ako keby som napísala ja že na západe pričom západ je od Trenčína po Štúrovo 🙈 kravina

Strana
z2