Mohla by diagnóza PCOS ovplyvniť študijný plán?
Ahojte,
študujem na VŠ dva roky, aktuálne idem do tretieho ročníka. Prvé dva roky boli naozaj náročné, pretože som nedokázala zvládať svoje zdravotné výzvy a zároveň intenzitu štúdia (konzistentne sa zúčastňovať na prednáškach, cvičeniach). Trápi ma PCOS, ktoré mi bolo diagnostikované až teraz. Na jednej strane ma to zarazilo, ale na druhej som rada, že viem, čo sa so mnou deje. Študijné povinnosti si dokážem plniť, avšak problém je pre mňa luteálna fáza, v ktorej niekoľkokrát do týždňa odpadávam, mám závraty, ťažkosti sa sústrediť a tieto symptómy nepomáhajú môjmu psychickému zdraviu. Po tejto fáze mám bolestivú menštruáciu, ktorá ma úplne odstaví od bežného života minimálne na 2 dni.
Školu chcem dokončiť, je to moja priorita. Ale zároveň mi to prináša veľký stres vedieť, že tempom, ktoré je tam dané to nezvládnem, pretože neviem byť konzistentne výkonná. Pre to vidím ako riešenie IŠP, kde si môžem štúdium prispôsobiť a viem, že hodiny, na ktorých som nebola, dobehnem bez problémov, keď mi odznejú príznaky. So skúškami som nikdy nemala problém a zvládla som ich bez problémov.
Máte skúsenosť s niečím podobným? Myslíte, že je to dostatočný dôvod?
Vopred ďakujem za pomoc a rozumné odpovede.
Toto nebude PCOS.. alebo nielen, ale aj... a nie je to diagnóza,vďaka ktorej dostaneš úľavy a ani primárna príčina tých stavov.. na laparke si bola? Nemáš kade tade rozlezenu endometriozu?
Práve za to, že môžu ma odbiť s tým, že to má v dnešnej dobe veľa žien. Avšak pri každej sú tie príznaky rôzne.. žiaľ, pri mne intenzívne (stalo sa, že musela prísť záchranka kvôli bolestiam ap.).
Bola som u viacero lekárov. Ako "riešenie" mi navrhli hormonálnu antikoncepciu alebo iné hormóny na báze progesterónu, ktoré som aj 2 obdobia brala, ale skôr uškodili ako pomohli. Riešim to komplexne: výživou, doplnkami, cvičením atď. občas cítim zlepšenie, ale iba keď som v kľude a nemusím stresovať, pre to veľmi intenzívne premýšľam nad tým individuálnym.
Endometriózu mi lekári nepotvrdili.
@bar_buc bez laparky? Zrasty tiež?
@anjelicek26 laparoskopiu mi nerobili, ani nenavrhli
Mala som spoluziacku ktora pocas menzesu tyzden nevedela fungovat, ked to dostala v skole, musel otec po nu prist do skoly lebo nevedela ani chodit ako jej bolo zle, tiez jej zistili PCOS. Studovala ale normalne. Skusila by som na tvojom mieste zajst na studijne a zistit ci je to mozne a co je k tomu potrebne. U nas v skole mala jedna kocka tehotna a potom na materskej individualny a potom este jedna zas kvoli profi sportu. Podla mna vela zalezi ze ako budu v skole ustretovi.
A inak endometriozu ti nemozu vylucit kym neurobili laparku, na to ina diagnostika nie je…
No ja mam endometriozu. Ked mi ju zistili, pracovala som na plny uvazok a popri tom studovala. Kazdy mesiac bolesti, silne krvacanie, odpadavala som, dve operacie, hormonalna liecba injekciami. A frcala som. Treba nastavit liecbu a pojde to.
@bar_buc fuuu, toto treba riešiť, nástojila by som na diagnostickej hysteroskopii. A potom riešiť problém, riadne liečiť. Žiadny zamestnávateľ po VŠ nebude ochotný tolerovať pravidelné výpadky z pracovného procesu každý mesiac. Minimálne preto treba riešiť príčinu teraz.
Možno je príčina aj inde, keďže sa to zhoršuje stresom. Aj tetánia má milión príznakov..ale neuspokojila by som sa s tým, že toto robí pcos.
nemusis mat indiv8dualne studium. mozes prejst na externe, alebo poziadat o špeciálne ulavy. napise sa zoznam co maju ucitelia akceptovat a takto fungujes dalej

@bar_buc fuha. to sa musis spytat v skole. mam PCOS aj kopec kamosiek v mojom okoli ale teda toto co popisujes nemame ziadna. co ti lekar na to povedal. myslim na tie prejavy. to potom bude asi dost problem aj v pracovnom zivote. asi by to bolo potrebne nejako riesit. myslim tie symtomy.
inak tato diagnoza je v poslednych rokoch velmi casta ale nepoznam nikoho kto by na nu dostal nejaku ulavu. ale ani to zas nikto neskusal.