icon

Môže dieťa, ktoré má strach z krvi, študovať odbor zdravotného laboranta?

13. nov 2025

Je tu niekto kto má vyštudovaný tento odbor?? Môže tam ísť dieťa ktorému je zle od krvi? Akože viete taký prípad že si na to proste zvykol?

Strana
z2
anonym_0a8b25
13. nov 2025

chodí dcéra.
skôr viem o prípade kedy slečna chodila na sestričku - bolo jej zle z krvi tak prestúpila do druhého ročníka v rámci školy na tento odbor. tak asi sa tej krvi tak veľa tam neberie.
ale ak chceš opýtam sa dcéry.

anonym_22e750
13. nov 2025

@anonym_autor osobne by som skôr radil ísť na farmaceutického laboranta. Poznám viac zdravotníckych a akože na tu prácu je ten plat strašne biedny.

autor
13. nov 2025
@anonym_0a8b25

chodí dcéra.
skôr viem o prípade kedy slečna chodila na sestričku - bolo jej zle z krvi tak prestúpila do druhého ročníka v rámci školy na tento odbor. tak asi sa tej krvi tak veľa tam neberie.
ale ak chceš opýtam sa dcéry.

@anonym_0a8b25 bola by som rada, zaujímaju má názory ❤️

anonym_26c8e3
13. nov 2025

@anonym_autor poznám a nie je dobrý nápad, aby išlo na takú školu dieťa, ktorému je zle od krvi, ihiel, či pohľadov na rôzne zranenia a pod. Povrchne sa dá možno prekonať, ale keď je človeku zle z toho, tak je to nekonečný vnútorný boj.

autor
13. nov 2025
@anonym_22e750

@anonym_autor osobne by som skôr radil ísť na farmaceutického laboranta. Poznám viac zdravotníckych a akože na tu prácu je ten plat strašne biedny.

@anonym_22e750 moj syn je strašné tichý, neviem si predstaviť ho pracovať v lekárni s ľuďmi a ani nechce, radšej ZL , strešné rád by študoval na tejto škole len ten krv...môže si na to zvyknúť?? Nie že potom ho musím preradiť do inej školy kvôli tomu 😑

autor
13. nov 2025
@anonym_26c8e3

@anonym_autor poznám a nie je dobrý nápad, aby išlo na takú školu dieťa, ktorému je zle od krvi, ihiel, či pohľadov na rôzne zranenia a pod. Povrchne sa dá možno prekonať, ale keď je človeku zle z toho, tak je to nekonečný vnútorný boj.

@anonym_26c8e3 a to je zaujímavé keď mu berú krv, pozerá sa na to a nie je mu zle...ja to nechápem..

anonym_0a8b25
13. nov 2025

pozrite iný odbor. masér, alebo výživár. neviem o ktorej zdr. škole sa bavíme - v ktorom meste. možno sanitár?

autor
13. nov 2025
@anonym_0a8b25

pozrite iný odbor. masér, alebo výživár. neviem o ktorej zdr. škole sa bavíme - v ktorom meste. možno sanitár?

@anonym_0a8b25 Košice Moyzesova

andrejka1974
13. nov 2025

No neviem , ja som to vyštudovala a vermi učili sme sa sj my laborantky pichat , ale ken z prsta a bude mať prax aj v nemocnici a tam do styku s krvou určite príde a je jedno či bude na hematóogii alebo biochemii všade je krv

autor
13. nov 2025
@andrejka1974

No neviem , ja som to vyštudovala a vermi učili sme sa sj my laborantky pichat , ale ken z prsta a bude mať prax aj v nemocnici a tam do styku s krvou určite príde a je jedno či bude na hematóogii alebo biochemii všade je krv

@andrejka1974 bolo tam niekomu zle od krvi...bol tam niekedy taký prípad nevieš?

anonym_0a8b25
13. nov 2025

takže som zistila že laboranti berú krv kapilárnu - z prsta. vedia aj brať krv zo žily - ale to nerobia.
hl. predmet je hematológia - to je všetko ohľadne krvi. Krv berú a aj skúmajú, vyšetrujú konkr. vzorky krvi pacientov z nemocnice. samozrejme za všetko zodp. uč.
slečna čo som písala vyššie že neznášala krv neprešla k laborantom - ale k výživárom. bola sestrička
odbory - výživa a maséri vôbec nemajú nič s krvou.

autor
13. nov 2025
@anonym_0a8b25

takže som zistila že laboranti berú krv kapilárnu - z prsta. vedia aj brať krv zo žily - ale to nerobia.
hl. predmet je hematológia - to je všetko ohľadne krvi. Krv berú a aj skúmajú, vyšetrujú konkr. vzorky krvi pacientov z nemocnice. samozrejme za všetko zodp. uč.
slečna čo som písala vyššie že neznášala krv neprešla k laborantom - ale k výživárom. bola sestrička
odbory - výživa a maséri vôbec nemajú nič s krvou.

@anonym_0a8b25 takže zdravotný laborant i sa učia brať aj krv zo žili alebo iba z prsta?

anonym_0a8b25
13. nov 2025

vedia aj zo žily - aj to ich naučili , ale uprednostňuje sa z prsta.

autor
13. nov 2025
@anonym_0a8b25

vedia aj zo žily - aj to ich naučili , ale uprednostňuje sa z prsta.

@anonym_0a8b25 ona chodí kde presne a aký odbor teda? Kľudne aj správy ❤️

andrejka1974
13. nov 2025
@anonym_autor

@andrejka1974 bolo tam niekomu zle od krvi...bol tam niekedy taký prípad nevieš?

@anonym_autor neviem , viem že niektorým chalanom došlo zle pri pitve , ale to je iné

anonym_0a8b25
13. nov 2025
@andrejka1974

@anonym_autor neviem , viem že niektorým chalanom došlo zle pri pitve , ale to je iné

@andrejka1974 laboranti nechodia na pitvy.

anonym_0a8b25
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_0a8b25 ona chodí kde presne a aký odbor teda? Kľudne aj správy ❤️

@anonym_autor zdr. laborant - ZA

autor
13. nov 2025
@andrejka1974

@andrejka1974 zdravotný laborant ide aj na pitvu? Oni nie len vzorky dostávajú ?

anonym_0a8b25
13. nov 2025

popozeraj aj iné odbory na tej zdravotnej - viem že je odbor aj niečo ohľadne očnej optiky. len neviem kde na ktorej zdravotnej škole.

anonym_0a8b25
13. nov 2025
@anonym_autor

@andrejka1974 zdravotný laborant ide aj na pitvu? Oni nie len vzorky dostávajú ?

@anonym_autor to si mýlite s medikmi. dcéra chodí na medicínu - oni chodia na pitvy.

autor
13. nov 2025
@andrejka1974

@anonym_0a8b25
@anonym_autor
@andrejka1974 ja asi potrebujem niekoho kto chodí do Košíc na tú Moyzesovu FL alebo ZL, potrebujem vedieť kto má akú prácu s krvou, či aj zo žili treba brať alebo iba z prsta...dúfam že sa niekto ozve ..

autor
13. nov 2025
@anonym_0a8b25

popozeraj aj iné odbory na tej zdravotnej - viem že je odbor aj niečo ohľadne očnej optiky. len neviem kde na ktorej zdravotnej škole.

@anonym_0a8b25 očnú nechce kvôli biológii, chce chemiu

anonym_0a8b25
13. nov 2025

tak napíš do metskej skupiny KE.
na všetkých zdr. školách to bude rovnako - však sa riadia predpismi ministerstva školstva. nemôže sa na jednej robiť tak a na druhej inak.

petronela52
13. nov 2025

ale iste môže, ale závisí od miery strachu a od ochoty s tým pracovať...Mnohí si myslia, že laborant denne odoberá krv,ale to však nie je celkom pravda.
Väčšina práce laboranta je práca so vzorkami (krv, moč, výtery, tkanivá) ale v labáku, nie priamo s pacientom, analýzy na prístrojoch (biochemické, hematologické, mikrobiologické), a potoim aj dministratíva, dokumentácia, spracovanie výsledkov atd...

autor
13. nov 2025
@petronela52

ale iste môže, ale závisí od miery strachu a od ochoty s tým pracovať...Mnohí si myslia, že laborant denne odoberá krv,ale to však nie je celkom pravda.
Väčšina práce laboranta je práca so vzorkami (krv, moč, výtery, tkanivá) ale v labáku, nie priamo s pacientom, analýzy na prístrojoch (biochemické, hematologické, mikrobiologické), a potoim aj dministratíva, dokumentácia, spracovanie výsledkov atd...

@petronela52 no z prsta by to aj zvládol ale zo žili? To som nevedela že aj to sa učia...

anonym_b2bded
13. nov 2025

sestra vystudovala ZL aj pracuje na hematologii ako ZL a beru krv len z prsta zo zily berie sestricka, na skole tiez len z prsta tak neviem ci sa nieco pomenilo ked vyssie maju take skusenosti ( dufam, ze osobne)

anonym_0a8b25
13. nov 2025
@anonym_b2bded

sestra vystudovala ZL aj pracuje na hematologii ako ZL a beru krv len z prsta zo zily berie sestricka, na skole tiez len z prsta tak neviem ci sa nieco pomenilo ked vyssie maju take skusenosti ( dufam, ze osobne)

@anonym_b2bded dcéra chodí momentálne, takže osobné.

andrejka1974
13. nov 2025
@anonym_0a8b25

@andrejka1974 laboranti nechodia na pitvy.

@anonym_0a8b25 my sme boli

andrejka1974
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_0a8b25
@anonym_autor
@andrejka1974 ja asi potrebujem niekoho kto chodí do Košíc na tú Moyzesovu FL alebo ZL, potrebujem vedieť kto má akú prácu s krvou, či aj zo žili treba brať alebo iba z prsta...dúfam že sa niekto ozve ..

@anonym_autor zo žili len zdravotne sestru laborantky len z prsta

autor
13. nov 2025
@andrejka1974

@anonym_autor zo žili len zdravotne sestru laborantky len z prsta

@andrejka1974 ďakujem ❤️ takže iba z prsta ale aj pitva teda?

Strana
z2