Môže slabší študent uspieť na vysokej škole?
Myslíte si že človek čo mal na základnej a strednej škole samé štvorky má šancu zvládnuť vysokú školu? Ahojte, mám jednu otázku ohľadom môjho dobrého kamaráta. Celé roky mal na základnej aj strednej škole samé štvorky učenie ho nikdy veľmi nebavilo nešlo mu to a ani doma nemal úplne podporu. Ale teraz má pocit že by sa chcel zmeniť a skúsiť vysokú školu. Myslíte si, že človek ktorý bol celý čas skôr slabší študent, má šancu uspieť na vysokej škole ak naozaj chce?
Poznáte niekoho, kto mal podobný prípad a zvládol to? Budem vďačný za každý názor alebo skúsenosť.
@andrea399 ak mal 4ky , len preto, lebo sa mu nechcelo učiť, ale inak je šikovný, tak prečo nie. Možno ma na to hlavu, len jednoducho vtedy sa mu nechcelo. Podľa mňa môže na to mať, len hlavne je, vybrať si školu, ktorá ho naozaj zaujíma, pretože sa mu nebude chcieť učiť ani teraz. Ďalšia vec je : prijmacie konanie. Neviem aké podmienky majú vysoké školy teraz, či je reálne sa dostať s takými známkami.
Tak takú medicínu asi ťažko.
Tak takú medicínu asi ťažko.
@anonym_d2f8fd Ja viem, že na medicínu, právo a farmáciu nemá.
Sociálna práca, pedagogika, vychovávateľstvo, politológa a podobné humanitné odbory zoberú každého, možno aj opicu. Samozrejme, bez prijimačiek, často na online výuku, absolvujú online skúšky z pár strán učiva a aj to úspešne skončia. A potom tu budú nariekať, že nemajú uplatnenie alebo majú nízky plat.
Sociálna práca, pedagogika, vychovávateľstvo, politológa a podobné humanitné odbory zoberú každého, možno aj opicu. Samozrejme, bez prijimačiek, často na online výuku, absolvujú online skúšky z pár strán učiva a aj to úspešne skončia. A potom tu budú nariekať, že nemajú uplatnenie alebo majú nízky plat.
@anonym_be0896 Tak pedagogovia niektorych predmetov fakt chybaju. Keby si vybral dobru kombinaciu, tak sa uplatni.
Ja som mala spoluziaka na strednej,ktory mal 3-4ky a furt mu ucitelia hovorili,ze z neho nic nebude. On ale krasne kreslil a mal rad historiu. Isiel na VS studovat historiu a umenie. Dnes ma vlastnu graficku firmu a venuje sa historickemu sermu.
@andrea399 z mojej skusenosti niekedy horsi ziaci dopadnu na vyske lepsie ako jednotkari. Vyska je uz dost o tom, ci sa ten clovek zaprie a fakt sa tomu venuje. Urcite su niektori, ktori na vysoku jednoducho nemaju, ale to sa vacsinou zisti uz v prvom semestri. Tazko povedat, ci mal 4, lebo bol lenivy alebo preto, ze mu to proste nemysli.
ak tie znamky boli lenako dosledok zleho domaceho prostredia a preto, ze flakal skolu, tak mozno ano, hlavne si dobre vybrat odbor, nie taky, co nema perspektivu, ale ani nic ako medicina. Aj podla svojich zaujmov.
Samozrejme, že môže. Všetky moje spolužiačky, čo mali 3ky a vyššie majú VŠ. A ja so samými jednotkami , aj s mojou spolužiačkou, som neprešla ani prvým semestrom 😀 ja som obyč.mama na MD, po skončení SŠ som hneď pracovala, musela sa zaradiť do “bežného života” a moje lenivé spolužiačky teraz majú vlastné firmy(spolu s manželmi), drahé domy a autá. Tým chcem napísať len to, že nie je všetko o známkach 🙂 a že ti, čo im bolo v škole hovorené, že to nikde nedotiahnu to naopak dotiahnu najďalej.
Mala som na výške spolužiaka, tupý jak poleno. Keď sa mal učiť na skúšku, cele skriptá podčiarknuté, ja som mala 2-3 slova na stránke, niekde úryvok vety atd. Ja som urobila skúšku na A, on neurobil a rozčuľoval sa, ako to je možné, že on ma podčiarknuté celú knižku a tak strašne sa snažil, no skúšku neurobil. Dokončil nakoniec aj magistra. Teraz vyberá koše na benzinke, umýva podlahu, záchody. Takže hej, môže urobiť aj podpriemerne inteligentný človek výšku. Ale čo z toho.. to je otazka
Mala som na výške spolužiaka, tupý jak poleno. Keď sa mal učiť na skúšku, cele skriptá podčiarknuté, ja som mala 2-3 slova na stránke, niekde úryvok vety atd. Ja som urobila skúšku na A, on neurobil a rozčuľoval sa, ako to je možné, že on ma podčiarknuté celú knižku a tak strašne sa snažil, no skúšku neurobil. Dokončil nakoniec aj magistra. Teraz vyberá koše na benzinke, umýva podlahu, záchody. Takže hej, môže urobiť aj podpriemerne inteligentný človek výšku. Ale čo z toho.. to je otazka
@no1990 Aky obor ste studovali, ak sa smiem spytat
@no1990 Aky obor ste studovali, ak sa smiem spytat
@chlebikova históriu
záleží... Je rozdiel či bol niekto slabší žiak, lebo nemal na to v hlave, alebo sa mu ako dieťaťu nechcelo, alebo to zanedbali rodičia, prípadne nevyhovujúce domáce prostredie. Človek sa mení, vyvíja, formuje neustále. Poznám baby čisté 1, vyštudované právo a jedna pečie torty, druhá má jogové štúdio. Strojára inžiniera s inžinierkou ekonómie a pečú koláče ako top firma na Slovensku. Proste dané odbory vyštudovali len preto, lebo boli jednotkári a asi by sa nehodilo aby študovali za cukrárov.
Určite to funguje aj opačne. Kamarátkin syn hotelová škola a dnes psychológia, poznám hasiča kt. šiel študovať medicínu. A jeden z najlepších z ročníka.
Ináč moja svokra je pedagogický postrach, miluje len jednotkárov, ale keď má slabú chvíľu, prizná, že štatisticky jej vychádza, že najlepšie sa majú jej žiaci kt. mali 3, 4. Tak si vyber, 😉
Zalezi na tom preco mal tie 4 a aku VS chce studovat. Ak mal napriklad 4 zo slovenciny, dejepisu, biologie, preto ze ho to jednoducho nebavilo a bol lajdak, este stale moze vyborne vystudovat trebars kvantovu fyziku. Ak mal ale 4 zo vsetkeho a proste mu to nepali a je slabsi, tak tazko uspeje na nejakej skole.
mať 4 je iné ako mal - citujem - samé 4 na základnej a strednej škole !Na komerčné VŠ - kde sa prijíma bez prijímačiek možno áno !Na ZŠ ak mal 4 - znamená to,že na SŠ nemal na čom budovať - lebo základy sú predsa len na ZŠ.A zvaľovať to na účiteľa ? Rodinné prostredie ? Profesor Siman pochádzajúci z Kysúc učiaci sa v dvojtriedke/trojtriedke aj napriek tomu vyštudoval VŠ a stal sa z neho známy Chirurg - profesor.Dnes má VŠ takmer každý - voľakedy sestry vyštudovali zdravotnú školu a sú dodnes sestrami - erudovanými sestrami - lebo len prax ich naučí.Dnes i sestry majú VŠ.Podobne VŠ ,ktoré vyštudoval Boris Kollár, Cigánikova - z drevárskeho učilišťa šup - a už je Mgr.Otázka neznie - či sa uplatní - ale či môže so 4 vyštudovať !Nuž a potom máme takých odborníkov - lebo má papier !
@malinkajozka súhlasím 👍 Lepší nadšený amatér, ako znudený a hlúpy akademik.
Mať nadobudnuté vzdelanie a byť vzdelaný je sakra rozdiel 👆
Samozrejme, že môže. Všetky moje spolužiačky, čo mali 3ky a vyššie majú VŠ. A ja so samými jednotkami , aj s mojou spolužiačkou, som neprešla ani prvým semestrom 😀 ja som obyč.mama na MD, po skončení SŠ som hneď pracovala, musela sa zaradiť do “bežného života” a moje lenivé spolužiačky teraz majú vlastné firmy(spolu s manželmi), drahé domy a autá. Tým chcem napísať len to, že nie je všetko o známkach 🙂 a že ti, čo im bolo v škole hovorené, že to nikde nedotiahnu to naopak dotiahnu najďalej.
@anonym_7b2058 len holt, toto, co pises ty, plati len vynimocne. Uspech v zivote je podmieneny aj snazivostou, vynaliezavostou, inteligenciou a vytrvalostou a vyber studia to moze v tom lepsom pripade len podciarknut. Za mna moji spoluziaci, ktori sa zle ucili uz na ZS, boli vacsinou aj z horsich rodin, takze nemali velmi vzor, motivaciu, takze ani v zivote sa im, zial, nedari dobre - viem, lebo sme mali pred casom stretavku. Ale samozrejme, aj horsi ziak sa moze nastartovat, ale ako som pisala uz hned v prvej vete - v tom cloveku musi byt viacero vlastnosti, ktore mu podmienia lepsi zivot a musi to byt makač. Ale to su fakt vynimky..
za mna si zle polozil otazku, znamky nerozhoduju o schopnosti zvladnut VS. otazka je ci ju chce pre titul (toto nemusi dat, ak ho to nebude bavit) alebo si chce rozsirit obzor v oblasti v ktorej pracuje a ma na com stavat
Urcite spravy nejaku lahsiu, alebo sukromnu. Ale uz sa nezamestna- lebo mzda sa dostava za vedomosti a nie za papier. A ani nic moc nezarobi, lebo bude max. "lacna kancelarska krysa". Ak ale imvestuje 5 rokov do poriadneho remesla, tak moze mat zakazky na roztrhanie a super plat.
Velakrat je vyska mozno "lahsia". Tym ze to studenta bavi...
Tie známky na ZŠ a SŠ sú úplne nepodstatne a práveže je super, že sa na vysoké školy neberú len ľudia podľa priemeru (na niektoré, snáď väčšinu, sa podľa priemeru neberie vôbec). Ak si nájde odbor, ktorý ho bude baviť a zaujímať to učenie ide hneď ľahšie a v klude môže doštudovať.
su typy ludi, ktori sa nikdy neucili a preliezli povinne vzdelanie s priemernymi, dokonca az s podpriemernymi znamkami. Vacsinou su to ludia s nadpriemernou inteligenciou oproti priemeru, co robili nutne minimum, lebo ich to proste nebavilo a taky mozog rad prokrastinuje. Neskor byvaju dost uspesny v zivote ked najdu pracu, ktora im dava zmysel a bavi ich, vtedy zacnu vynikat nad ostatnymi. S VS to moze byt rovnake. Ale nevieme, ci bol tvoj kamarat len lenivy sa ucit, alebo naozaj na to nema. Treba skusit.
@andrea399 ja som sa tiež zle učila na zakladnej a aj strednej škole mala som na strednej aj 4 ku a potom ku koncu strednej sa to u mna zlomilo a zacala som sa ucit Na vysoku som urobila skusky a bakalara a aj inziniera som ukoncila s vyznamenanim a pocas studia som ziskavala prospechove stipendia a aj to bola motivacia . Niekedy znamka nieje vsetko a iba nieco mu nejde …
technika robí nábor. nie výber. takže tam máš šance veľké že ťa zoberú. či aj dokončíš štúdium ti nepovie nikto.
dnes na vš ozaj študuje kde kto.
spolužiačka mojej dcéry na zš mala mizerné vedomosti z biologie. tvrdila že ryba je párnokopytník. Dnes študuje na vš a bude pani učiteľka biológie.
Nechcem byt zla, ale poznam doktorov, pravnikov, co boli skor v skole mentalni atleti..mozno system vs im vyhovoval ci…🤷♀️🤷♀️
Študium na VŠ je dost ine ako na SŠ...na VŠ treba byť šikovný vedieť sa vynájsť aby si sa z toho nezbláznil ...ja som sa vela učiť nemusela lebo som po strednej išla na pomaturitne denne študiu a potom dialkovo na VŠ. stale len v rovnakom odbore...

@andrea399 dnes ? Rozhodne, že áno, bohužiaľ. Dnes sa totiž dostanú na vysokú aj 4 - ári ako napr. spolužiačka mojej dcéry 🫣