Môže slabší študent uspieť na vysokej škole?
Myslíte si že človek čo mal na základnej a strednej škole samé štvorky má šancu zvládnuť vysokú školu? Ahojte, mám jednu otázku ohľadom môjho dobrého kamaráta. Celé roky mal na základnej aj strednej škole samé štvorky učenie ho nikdy veľmi nebavilo nešlo mu to a ani doma nemal úplne podporu. Ale teraz má pocit že by sa chcel zmeniť a skúsiť vysokú školu. Myslíte si, že človek ktorý bol celý čas skôr slabší študent, má šancu uspieť na vysokej škole ak naozaj chce?
Poznáte niekoho, kto mal podobný prípad a zvládol to? Budem vďačný za každý názor alebo skúsenosť.
Vziať ho kadejaké vezmú ale to sa už musí sám svedomito ako to učiť. Podľa toho či je … alebo nie je… to pôjde ľahšie alebo ťažšie..
Samozrejme, že môže. Všetky moje spolužiačky, čo mali 3ky a vyššie majú VŠ. A ja so samými jednotkami , aj s mojou spolužiačkou, som neprešla ani prvým semestrom 😀 ja som obyč.mama na MD, po skončení SŠ som hneď pracovala, musela sa zaradiť do “bežného života” a moje lenivé spolužiačky teraz majú vlastné firmy(spolu s manželmi), drahé domy a autá. Tým chcem napísať len to, že nie je všetko o známkach 🙂 a že ti, čo im bolo v škole hovorené, že to nikde nedotiahnu to naopak dotiahnu najďalej.
@anonym_7b2058 na VŠ a aj v živote som spozorovala, že veľa jednotkárov zo ZŠ neprešlo následne ani len SŠ. Jednoducho nezvládli učivo, už nemali také známosti a rodičov za zadkom a školu museli opustiť. Veľa takých tiež skončili v prvom a druhom semestri na VŠ, lebo nespravili aj 2-3 skúšky a to už je naozaj talent musím povedať. Takže známky pre mňa nikdy nebudú nič viac len číslo, nič nehovoriace o skutočných vedomostiach a danostiach človeka.
@andrea399 poznam vela takych co maju VS a neucili sa dobre.
@domkakvet VŠ je o samoštúdiu, schopnosti poňať veľké množstvo informácií, nájsť v nich súvislosti, vidieť ich v kontexte, túžbe sa učiť a vedieť. Toto všetko sa naučiť nedá a buď to človek v sebe má, alebo nemá. Žiaden vplyvný rodič toto nevie donekonečna za dieťa potiahnuť a len čas ukáže, kde boli skutočné schopnosti dieťaťa a kde len známosti a konexie rodičov.
@domkakvet VŠ je o samoštúdiu, schopnosti poňať veľké množstvo informácií, nájsť v nich súvislosti, vidieť ich v kontexte, túžbe sa učiť a vedieť. Toto všetko sa naučiť nedá a buď to človek v sebe má, alebo nemá. Žiaden vplyvný rodič toto nevie donekonečna za dieťa potiahnuť a len čas ukáže, kde boli skutočné schopnosti dieťaťa a kde len známosti a konexie rodičov.
@anonym_c92d28 toto asi nebolo smerovane mne.
@anonym_c92d28 toto asi nebolo smerovane mne.
@domkakvet moja reakcia k príspevku, že poznáš veľa vysokoškosky vzdelaných, ktorí sa neučili dobre.
Mne úprimne prisla vysoka škola ľahšia ako stredná, lebo som tam nemala kopec zbytočných predmetov, ktoré ma nebavili. A to som vyštudovala vedecky odbor, ktorý ročne skončí menej ako 10 ľudí. Na strednej som tiež mala aj trojky, dokonca z profiloveho predmetu mi dal učiteľ 4ku lebo si na mňa zasadol.
Takže nech to skusi, prinajhoršom neprejde do ďalšieho semestra
@andrea399 určite áno. Ak bude študovať to, čo ho baví uspeje. No viem, že často študujú aj stvorkari, externe aj taký, ktorý boli 4 x na skúške, neprešli, ale skusajuci im povedal, že nech príde ešte raz a už mu dá E. Už je iba doba, školné sa plati a odpromuju všetci.😏🙃
@andrea399 určite áno. Ak bude študovať to, čo ho baví uspeje. No viem, že často študujú aj stvorkari, externe aj taký, ktorý boli 4 x na skúške, neprešli, ale skusajuci im povedal, že nech príde ešte raz a už mu dá E. Už je iba doba, školné sa plati a odpromuju všetci.😏🙃
@margotka17 pevne verím, že si sa s nimi nestretla ty osobne na VŠ s toľkým počtom elementárnych gramatických chýb.
Písať, že viem o študentoch, ktorí (…taký, ktorý??) išli na 4x na skúšku? No asi nevieš. Najhoršie, že sa majú potrebu vyjadrovať takýto odborníci, čo nevedia čo to je denne 5 rokov obetovať štúdiu, peniaze, odložiť rodinu a strádať na každom kroku. Neviem o ktorej VŠ píšeš a kde si prišla k takýmto informáciám ty, lebo ja som na dvoch VŠ nezažila, žeby niekto prechádzal a dokonca na 4x. Zato som zažila mnohých, ktorí skončili v prvom roku (asi 10 ich bolo).
Tak v tomto som riadne skeptická, ak mal 4-ky už na ZŠ, VŠ poctivo nevyštuduje...jedine ak by mu ten titul niekto kúpil...a potom, zver sa do rúk takému "odborníkovi", aj keď môže byť jeden z mála, ktorému sa napriek štvorkám podarí zabrať a ukázať, že na to má.
@margotka17 pevne verím, že si sa s nimi nestretla ty osobne na VŠ s toľkým počtom elementárnych gramatických chýb.
Písať, že viem o študentoch, ktorí (…taký, ktorý??) išli na 4x na skúšku? No asi nevieš. Najhoršie, že sa majú potrebu vyjadrovať takýto odborníci, čo nevedia čo to je denne 5 rokov obetovať štúdiu, peniaze, odložiť rodinu a strádať na každom kroku. Neviem o ktorej VŠ píšeš a kde si prišla k takýmto informáciám ty, lebo ja som na dvoch VŠ nezažila, žeby niekto prechádzal a dokonca na 4x. Zato som zažila mnohých, ktorí skončili v prvom roku (asi 10 ich bolo).
@anonym_c92d28 spolužiak môjho muža to bol,cstretli sme ho v meste po skúške, keď sa ho spýtal, že či už urobil skúšku, toto bola jeho odpoveď, len som na neho pozrela, ako suverénne to povedal.
@anonym_c92d28 prečo píšeš ako anonym? Aaaaaa, si si istá, že v príspevku nemáš chybičky?
@anonym_c92d28 prečo píšeš ako anonym? Aaaaaa, si si istá, že v príspevku nemáš chybičky?
@margotka17 presne kvôli takým ako si ty píšem anonymne. Kvôli ľudom, ktorí vživote nič nedosiahli, neobetovali svoj čas, peniaze a život VŠ štúdiu no dobre vedia, ako všetci so štvorkami na ZŠ si diplom kúpili? Na VŠ sa treba veľa veľa učiť a znevažovanie vzdelania iných je typické pre lenivých a hlúpych ľudí. Nikdy by som si to ku nikomu nedovolila a to dokonca ani k externistom hoc tam mám laťku niekedy postavenú inde. Daj šancu ľudom ťa presvedčiť o opaku.
@margotka17 presne kvôli takým ako si ty píšem anonymne. Kvôli ľudom, ktorí vživote nič nedosiahli, neobetovali svoj čas, peniaze a život VŠ štúdiu no dobre vedia, ako všetci so štvorkami na ZŠ si diplom kúpili? Na VŠ sa treba veľa veľa učiť a znevažovanie vzdelania iných je typické pre lenivých a hlúpych ľudí. Nikdy by som si to ku nikomu nedovolila a to dokonca ani k externistom hoc tam mám laťku niekedy postavenú inde. Daj šancu ľudom ťa presvedčiť o opaku.
@anonym_c92d28 ani netušis, ako sa mýliš. Občas nestačí mať ani 2 VS, aby človek niečo dokázal. Neznevazujem štúdium, mne vadí to, že ak externe niekto študuje a škola má z neho finančný osoh, určite tú školu dokončí, či na to má či nie.
@anonym_c92d28 a nie, nie som lenivá ani hlúpa. Ja často ešte o polnoci dokončujem objednávky, riešim veci ohľadom firmy.....
@andrea399 dnes ? Rozhodne, že áno, bohužiaľ. Dnes sa totiž dostanú na vysokú aj 4 - ári ako napr. spolužiačka mojej dcéry 🫣
@tulipanik12 odpoveď absolútne od veci! Závisť, závisť a závisť, nič iné.....
Sociálna práca, pedagogika, vychovávateľstvo, politológa a podobné humanitné odbory zoberú každého, možno aj opicu. Samozrejme, bez prijimačiek, často na online výuku, absolvujú online skúšky z pár strán učiva a aj to úspešne skončia. A potom tu budú nariekať, že nemajú uplatnenie alebo majú nízky plat.
@anonym_be0896 Ďalšia ktorej odpoveď je absolútne od veci a tiež dodám- závisť, závisť a závisť!!!!!! Typické pre Slovákov!!!!
@andrea399 poznám dva prípady, ale i na sú už starší. Jeden bol v základnej šikanovany a prostredie nemotivujuce, šiel na učňovku, medzitým sa zmenil režim a in si uvedomil že chce niečo dokázať zaujalo ho programovanie. Šiel ďalej na výšku, tam sa mu už darilo , a dnes robí čo chcel a je celkom úspešný. Druhý mal 4 na SŠ a na výšje bol najlepší z triedy. Môj spolužiak. Známky fakt nie sú všetko a zďaleka nie sú objektívnym ukazovatelom.
Ja som mala spoluziaka na strednej,ktory mal 3-4ky a furt mu ucitelia hovorili,ze z neho nic nebude. On ale krasne kreslil a mal rad historiu. Isiel na VS studovat historiu a umenie. Dnes ma vlastnu graficku firmu a venuje sa historickemu sermu.
@anonym_481c3e ja by som niektorých tzv.pedagogiv kopala do zadku. Ako môžu hovoriť decku, že z neho nič nebude!? To práve preto majú niektoré deti zle známky, že ich títo tzv. učitelia nevedia naučiť.
@andrea399 radšej by som si spravila aj 3 VŠ ako makať niekde za pasom alebo robiť čašníčku 😅 ale to som ja
@andrea399 áno. Môže uspieť. Dokonca môže byť aj lepší ako jednotkári. Základná škola a často krát ani stredná, pokiaľ nejde o naozaj dobré gymnázium, nemá s VŠ nič spoločné. Na výške človek študuje, lebo to chce. Nie preto, lebo musí a to je rozdiel.
@tulipanik12 odpoveď absolútne od veci! Závisť, závisť a závisť, nič iné.....
@mayyamlm od veci ? Ja som si istá, a viem, že pravdivá. A čo mám závidieť konkrétne ? Že sa niekto na základnej škole učil na 4-ky ? Tak to ma naozaj nenapadlo, no skúsim nad tým porozmýšľať 🤣
Po tom, ako môj bratranec s ťažkou dyskalkúliou vyštudoval ekonomickú vš, si myslím, že áno. Jednotkár asi nebude, stačí že prejde.
@mayyamlm od veci ? Ja som si istá, a viem, že pravdivá. A čo mám závidieť konkrétne ? Že sa niekto na základnej škole učil na 4-ky ? Tak to ma naozaj nenapadlo, no skúsim nad tým porozmýšľať 🤣
@tulipanik12 tak si to otočme. Prečo často jednotkari zo ZŠ nezvládajú základné učivo na SŠ a musia školu opustiť? Zažila som mohokrát a ak prešli SŠ na VŠ už idú s odretými ušami a prejdu max. prvým, niektorí druhým semestrom? Ako je možné že jednotkárom sa toto deje prosím? Prečo jedno dieťa v prvej triede na ZŠ zdeptajú a na inej škole je následne vyzdvihované? Videli ste film učiteľka? Aj učiteľky vedia byť pekné ku…y.
@tulipanik12 tak si to otočme. Prečo často jednotkari zo ZŠ nezvládajú základné učivo na SŠ a musia školu opustiť? Zažila som mohokrát a ak prešli SŠ na VŠ už idú s odretými ušami a prejdu max. prvým, niektorí druhým semestrom? Ako je možné že jednotkárom sa toto deje prosím? Prečo jedno dieťa v prvej triede na ZŠ zdeptajú a na inej škole je následne vyzdvihované? Videli ste film učiteľka? Aj učiteľky vedia byť pekné ku…y.
@anonym_c92d28 a ako americkí vedci zistili: kto je sprostý dopoludnia, bude aj popoludní, však ?

@andrea399 poznam vela takych co maju VS a neucili sa dobre.