Možnosti po neúspechu na štátniciach v medicíne
Ahojte. Poznate niekoho, kto neurobil ani na tretikrat statnicu na medicine? Co sa potom dalej deje - je clovek automaticky vyhodeny a celych 6 rokov stratenych alebo ma este nejaku moznost o poziadanie si o dalsi termin? Ako sa takyto pripad riesi?
Keď 3x neurobí štátnice, konci bez titulu. Ale už by škola išla sama proti sebe, ak študentovi dávala prejsť skúšky 6 rokov. To sa skôr treba opýtať na škole…
Na medicíne platí, že štátna skúška sa dá opakovať iba obmedzený počet krát – väčšinou trikrát (riadny + dve opravné). Ak študent neuspeje ani na treťom pokuse, spravidla sa to považuje za nesplnenie študijných povinností a škola ho musí zo štúdia vylúčiť. Ak si už vyčerpal všetky pokusy, teoreticky môžeš skúsiť podať žiadosť o mimoriadny štvrtý pokus na dekana/rektora, ale to je skôr výnimočné a musí byť odôvodnené (vážne zdravotné alebo iné objektívne dôvody). Ak štúdium nedokončíš nemáš titul, ale absolvované roky a predmety sa môžu uznať, ak by si chcel prestúpiť na inú školu. Inými slovami: po treťom neúspešnom pokuse je to konečná, pokiaľ škola neudelí mimoriadnu výnimku.
Dúfam, ze ma dotyčná osoba ako aj škola dostatocne zdravého rozumu, ze taky clovek by sa stať lekarom nemal. V praxi urobi viac škody ako úžitku.
Ako niekto moze neurobit statnice na 3 pokusy, ak urobil vsetky ostatne skusky? Pride mi to dost nepravdepodobne. Ale napada mi ako moznost, ze pojde znovu na prijimacky, da si uznat predmety a vrati sa do 6. rocnika...?
Veď super, že viac šanci by by nebolo. To chceš lieciť ľudí?
Veď super, že viac šanci by by nebolo. To chceš lieciť ľudí?
@anonym_2b2607
@gribka1 ani lekári nie sú nadludia
@anonym_autor určite je možnosť opravy
Neviem, ale dúfam, že 3 x a dosť.
Ide o budúceho možného lekára, nie o nechtárku 🙈
Nejde o mna, ze by som ja bola v tej situacii. Zaujima ma, ako sa toto ale da vyriesit, ak este vobec.
Nejde o mna, ze by som ja bola v tej situacii. Zaujima ma, ako sa toto ale da vyriesit, ak este vobec.
@anonym_autor Veď to je jedno, či o teba, či niekoho iného. Chápeš, že toto je o ľudských životoch a nie sociálne služby.
@anonym_autor Veď to je jedno, či o teba, či niekoho iného. Chápeš, že toto je o ľudských životoch a nie sociálne služby.
@gribka1 chapem.
@anonym_autor Lebo čo viem, keď niekto neprešiel cez nejaký ročník, musel začať odznova. Žiaden prestup a pokračovanie nebolo možné. Ale ktovie ako teraz.
@gribka1 toto je tak, co viem, ze ty si mozes preniest urcity pocet kreditov do dalsieho rocnika a tam to ale uz musis dorobit, inak ta vyhodia. Na skusky byvaju standardne 3 pokusy.
U nás by sa dalo požiadať ešte o mimoriadny termín.
Za 6 rokov štúdia som ale nepočula o nikom, kto by išiel na 3tí pokus, nie to ešte 4tý :D. V podstate drvivá väčšina aspoň u nás urobila štátnice hneď na prvom termíne.
U nás by sa dalo požiadať ešte o mimoriadny termín.
Za 6 rokov štúdia som ale nepočula o nikom, kto by išiel na 3tí pokus, nie to ešte 4tý :D. V podstate drvivá väčšina aspoň u nás urobila štátnice hneď na prvom termíne.
@procrastique a z akej fakulty si? A na mimoriadny termin asi treba udat aj mimoriadny dovod, predpokladam, ze ak clovek len neprejde, lebo nema vedomosti, asi mu ho len tak nedaju..
@anonym_autor Ucim na VS, nie sice na lekarskej fakulte, ale u nas su len dva terminy na statnice, riadny a opravny. Ak student neurobi opravny, tak v podstate skoncil. Moze zacat od zaciatku a nechat si uznat predmety, ktore ma urobene lepsie ako na E (E-cka neuznavame). Takze ak na lekarskej fakulte su az tri terminy a student ten treti neurobi, tak musi ist od zaciatku, alebo zahodit tych 6 rokov.
@anonym_autor Ucim na VS, nie sice na lekarskej fakulte, ale u nas su len dva terminy na statnice, riadny a opravny. Ak student neurobi opravny, tak v podstate skoncil. Moze zacat od zaciatku a nechat si uznat predmety, ktore ma urobene lepsie ako na E (E-cka neuznavame). Takze ak na lekarskej fakulte su az tri terminy a student ten treti neurobi, tak musi ist od zaciatku, alebo zahodit tych 6 rokov.
@dskjhfdlkdjhl dakujem pekne za odpoved.
Známemu sa to stalo, skončil po 6 rokoch bez titulu. U nás sa s tým nedalo nič robiť, nedá sa všetko si uznať a preskočiť len tak 5 rokov, človek potrebuje aj aktívne kredity. Riešil to dokončením školy v inej krajine, kde mu uznali časť štúdia ako ukončené vďaka diplomovej práci, čiže musel dorobiť už len štátnice tam a potom si tu dať uznať vzdelanie.

@anonym_autor Ešte by tam mal byt dekansky termín nie? Ale teda neviem ako by sa dostal až do posledného ročníka