icon

Možnosti po neúspechu na štátniciach v medicíne

6. sep 2025

Ahojte. Poznate niekoho, kto neurobil ani na tretikrat statnicu na medicine? Co sa potom dalej deje - je clovek automaticky vyhodeny a celych 6 rokov stratenych alebo ma este nejaku moznost o poziadanie si o dalsi termin? Ako sa takyto pripad riesi?

anonym_01bc78
6. sep 2025

@anonym_autor Ešte by tam mal byt dekansky termín nie? Ale teda neviem ako by sa dostal až do posledného ročníka

oriesocek
6. sep 2025

Keď 3x neurobí štátnice, konci bez titulu. Ale už by škola išla sama proti sebe, ak študentovi dávala prejsť skúšky 6 rokov. To sa skôr treba opýtať na škole…

billy_jean
6. sep 2025

Na medicíne platí, že štátna skúška sa dá opakovať iba obmedzený počet krát – väčšinou trikrát (riadny + dve opravné). Ak študent neuspeje ani na treťom pokuse, spravidla sa to považuje za nesplnenie študijných povinností a škola ho musí zo štúdia vylúčiť. Ak si už vyčerpal všetky pokusy, teoreticky môžeš skúsiť podať žiadosť o mimoriadny štvrtý pokus na dekana/rektora, ale to je skôr výnimočné a musí byť odôvodnené (vážne zdravotné alebo iné objektívne dôvody). Ak štúdium nedokončíš nemáš titul, ale absolvované roky a predmety sa môžu uznať, ak by si chcel prestúpiť na inú školu. Inými slovami: po treťom neúspešnom pokuse je to konečná, pokiaľ škola neudelí mimoriadnu výnimku.

anonym_2b2607
6. sep 2025

Dúfam, ze ma dotyčná osoba ako aj škola dostatocne zdravého rozumu, ze taky clovek by sa stať lekarom nemal. V praxi urobi viac škody ako úžitku.

laurinka27
6. sep 2025

Ako niekto moze neurobit statnice na 3 pokusy, ak urobil vsetky ostatne skusky? Pride mi to dost nepravdepodobne. Ale napada mi ako moznost, ze pojde znovu na prijimacky, da si uznat predmety a vrati sa do 6. rocnika...?

gribka1
6. sep 2025

Veď super, že viac šanci by by nebolo. To chceš lieciť ľudí?

anonym_061d76
6. sep 2025
@gribka1

Veď super, že viac šanci by by nebolo. To chceš lieciť ľudí?

@anonym_2b2607
@gribka1 ani lekári nie sú nadludia
@anonym_autor určite je možnosť opravy

maca1984
6. sep 2025

Neviem, ale dúfam, že 3 x a dosť.
Ide o budúceho možného lekára, nie o nechtárku 🙈

gribka1
6. sep 2025
@anonym_061d76

@anonym_2b2607
@gribka1 ani lekári nie sú nadludia
@anonym_autor určite je možnosť opravy

@anonym_061d76 Potom sa netreba sťažovať na lekárov. Aj oni sú len ľudia.

autor
6. sep 2025

Nejde o mna, ze by som ja bola v tej situacii. Zaujima ma, ako sa toto ale da vyriesit, ak este vobec.

gribka1
6. sep 2025
@anonym_autor

Nejde o mna, ze by som ja bola v tej situacii. Zaujima ma, ako sa toto ale da vyriesit, ak este vobec.

@anonym_autor Veď to je jedno, či o teba, či niekoho iného. Chápeš, že toto je o ľudských životoch a nie sociálne služby.

autor
6. sep 2025
@gribka1

@anonym_autor Veď to je jedno, či o teba, či niekoho iného. Chápeš, že toto je o ľudských životoch a nie sociálne služby.

@gribka1 chapem.

gribka1
6. sep 2025
@anonym_autor

@gribka1 chapem.

@anonym_autor Lebo čo viem, keď niekto neprešiel cez nejaký ročník, musel začať odznova. Žiaden prestup a pokračovanie nebolo možné. Ale ktovie ako teraz.

autor
6. sep 2025
@gribka1

@anonym_autor Lebo čo viem, keď niekto neprešiel cez nejaký ročník, musel začať odznova. Žiaden prestup a pokračovanie nebolo možné. Ale ktovie ako teraz.

@gribka1 toto je tak, co viem, ze ty si mozes preniest urcity pocet kreditov do dalsieho rocnika a tam to ale uz musis dorobit, inak ta vyhodia. Na skusky byvaju standardne 3 pokusy.

procrastique
6. sep 2025

U nás by sa dalo požiadať ešte o mimoriadny termín.
Za 6 rokov štúdia som ale nepočula o nikom, kto by išiel na 3tí pokus, nie to ešte 4tý :D. V podstate drvivá väčšina aspoň u nás urobila štátnice hneď na prvom termíne.

autor
6. sep 2025
@procrastique

U nás by sa dalo požiadať ešte o mimoriadny termín.
Za 6 rokov štúdia som ale nepočula o nikom, kto by išiel na 3tí pokus, nie to ešte 4tý :D. V podstate drvivá väčšina aspoň u nás urobila štátnice hneď na prvom termíne.

@procrastique a z akej fakulty si? A na mimoriadny termin asi treba udat aj mimoriadny dovod, predpokladam, ze ak clovek len neprejde, lebo nema vedomosti, asi mu ho len tak nedaju..

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2025

@anonym_autor Ucim na VS, nie sice na lekarskej fakulte, ale u nas su len dva terminy na statnice, riadny a opravny. Ak student neurobi opravny, tak v podstate skoncil. Moze zacat od zaciatku a nechat si uznat predmety, ktore ma urobene lepsie ako na E (E-cka neuznavame). Takze ak na lekarskej fakulte su az tri terminy a student ten treti neurobi, tak musi ist od zaciatku, alebo zahodit tych 6 rokov.

autor
6. sep 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor Ucim na VS, nie sice na lekarskej fakulte, ale u nas su len dva terminy na statnice, riadny a opravny. Ak student neurobi opravny, tak v podstate skoncil. Moze zacat od zaciatku a nechat si uznat predmety, ktore ma urobene lepsie ako na E (E-cka neuznavame). Takze ak na lekarskej fakulte su az tri terminy a student ten treti neurobi, tak musi ist od zaciatku, alebo zahodit tych 6 rokov.

@dskjhfdlkdjhl dakujem pekne za odpoved.

anonym_47bda8
6. sep 2025

Známemu sa to stalo, skončil po 6 rokoch bez titulu. U nás sa s tým nedalo nič robiť, nedá sa všetko si uznať a preskočiť len tak 5 rokov, človek potrebuje aj aktívne kredity. Riešil to dokončením školy v inej krajine, kde mu uznali časť štúdia ako ukončené vďaka diplomovej práci, čiže musel dorobiť už len štátnice tam a potom si tu dať uznať vzdelanie.