icon

Na akú vysokú školu môžem ísť, keď som vyštudovala gastronómiu?

natynatt
24. aug 2020

Dobrý deň ,mám takú otázočku. Za malú chvíľku si budem musieť vybrať vysokú školu. Stále mám na to dosť času, ale ja si radšej veci pripravím vopred, než na poslednú chvíľu. Chcela by som sa spýtať. že na akú vysokú školu môžem ísť ,keď som vyštudovala gastronómiu v odbore cukrár/ka. Výučný list + maturita. Ide o to že doma mi povedali ,že môžem ísť na akúkoľvek vysokú ,no ja si to nemyslím. Neviem ako to funguje ,ale nemyslím ,že sa dá z gastronómie skočiť zrazu na právo. To je len príklad ,ale naozaj som si neni istá podľa akých kritérií sa vyberá vysoká škola. Viete mi niekto prosím poradiť ? Vopred ďakujem za rady.

Strana
z3
natynatt
autor
25. aug 2020

@oli18 baví ma ta práca od mala som mala vzťah k pečenie a vareniu. Ale taktiež som ako dieťa chcela byť aj veterinárka ,pretože som mala a vždy vzťah k zvieratám ,ale zároveň som chcela byť učiteľka, pretože mám veľa súrodencov a baví ma práca s deťmi ,no neskôr som sa zas rozhodla že budem umelec ,ale nakoniecsim sa pobrala smer gastronómia.

nikaeli
25. aug 2020

@natynatt vyjadrím sa len k psychológii - bol to môj sen - odmala - celú základnú som drela, čistá jednotkárka, gymko rovnako, chodila som na doučovanie a nedostala som sa tam ani o rok, keď som už chodila do práce a po večeroch študovala na prijímačky.. už je to 20 rokov.. neviem posúdiť aké náročné sú dnes prijímačky, no nie som si istá, či to s cukrarčinou dáš.. to by si sa musela rozhodnúť už teraz a už teraz makať..

natynatt
autor
25. aug 2020

@oblecenie99 moc vám ďakujem a mne nejde o to že chcem mať nejaký ten titul ,ide skôr o to že si chcem vyštudovať niečo ,aby som bola na tom vyštudovaná a mohla to aj robiť ,nie že sa rozhodnem ,že pôjdem teraz za učiteľku a nie som vyštudovaná ,samozrejme príklad. V podstate chcem nabrať vedomosti vo viacerých smeroch ,aby som pri plnení mojich snov mala väčšiu pravdepodobnosť na ich zrealizovanie. Doučovanie je samozrejmosť a to je jedno akú školu si vyberiem ,budem sa potrebovať doučiť aspoň tie základy a uvidíme aku školí si vyberiem .ale moc vám ďakujem😊

natynatt
autor
25. aug 2020

@janka95 ďakujem a držím Vám palce !!😊

lucimax
25. aug 2020

@natynatt ak ta bavi to co si studovala-gastronomia, tak mozno odbor cestovny ruch na ekonomickej fakulte, dobru volbu prajem ;)

hettinka
25. aug 2020

@natynatt mala by si sa rozhodnúť, čo nude tvoja profesia a čo je v rovine koníčkov. Mna tiež všeličo baví, ale človek musí vedieť, v com je taký dobrý, že by si tým mohol zarábať má živobytie.
Príklad, mna bavila biológia, do 16 rokov som chcela byt lekárka. Nakoniec som si uvedomila, že si vysnívané povolanie idealzujem, čo všetko to obnáša (štúdium, neskôr práca v nemocnici, nočné, umierajuci ľudia, krv...) a keďže mi vždy šli jazyky, isla som študovať tie. Vôbec som si nemyslela, že budem učiteľka, videla som sa skôr niekde vo firme, preklady, tlmočenie. Lenže nakoniec som šla učiť, lebo deti, pracovná doba... a som v školstve doteraz. A celkom spokojna...

Takze ak zi ide cukrarcina, naozaj zvaz, či má zmysel ist na vysokú školu. “Obchodná” VS ani neexistuje, na vedenie menšej prevádzky ti možno budú stačiť kurzy a účtovníctvo ti niekto môže robiť. Ak chces pracovať na škole s deťmi, stačí DPŠ a môžeš robiť majsterku odborného výcviku. Študovať právo alebo psychológiu je pekne, pre niekoho aj zaujímavé (ale strašná biflovacka), ale uplatnenie otázne. V prípade práva štúdium trvá roky, veľa náročných skúšok, roky praxe, kým je z človeka notár, advokát, prokurátor, sudca... V prípade psychológie romantické predstavy skončia často tým, ze človek robí cele dni s problémovými deťmi (a ich rodičmi) v nejakej poradni. Naša školská psychologicka polku času vypisuje rôzne papiere a odporúčania.

oli18
25. aug 2020

@natynatt máš veľmi široký záber. Ja by som ti doporučovala neisť na VŠ, ale po škole začať pracovať. Dnes je tu znovu obdobie, že remeslo má zlaté dno. Cukrárka je veľmi dobrý odbor, môžeš v tom aj podnikať.

slniecko187
25. aug 2020

@natynatt tak si vyber nieco co ta bude ozaj bavit a neboj sa ist do toho uvidis ze ked sa budes snazit tak to zvladnes 🙂 hlavne to nevzdavaj ked pridu prekazky... vzdy sa daju prekonat 🙂 drzim palce

tmavovlaskakatka
28. nov 2023

@natynatt ahoj, dostala si sa na vysokú? Moja dcéra je v podobnej situácii, tiež vyučena cukrarka a teraz si robí nadstavbu. Na strednej zistila, že ju baví učiť sa. Ďakujem za odpoveď.

Strana
z3