Naučili ste sa programovať?

bluemoon24
31. dec 2023

Ahojte, zajimalo by me, jestli je tady nekdo, kdo se naucil programovat sam, tzn. od uplnych zakladu?
Prochazela jsem si ruzne diskuze, precetla xxx clanku a vybrala programovaci jazyk (python pro zacatek). Ale realne - pokud bych se to ucila doma pomoci ruznych platforem (placenych i neplacenych), venovala tomu dostatek casu (ne, fakt necekam, ze bych se to naucila za par mesicu) - je sance, ze bych pak nasla i nejakou praci? Aktualne praci mam, ale nenaplnuje me, tak hledam neco, co bych se mohla naucit a nasledne uplatnit v praxi. Anglictinu mam na vysoke urovni (slovem lepe nez pismem - rozumim vsemu, ale obcas udelam chybu v gramatice). Myslite, ze je realne se neco naucit doma a pak to uplatnit?
Zajimaji me vase zkusenosti (pokud se nekdo najde), rozhodnuta to zkusit jsem na 100%, i kdyby to mel byt jen konicek.
Komentare o tom, ze na tomto foru je to zbytecna otazka si prosim nechte, vim, ze je tady dost zen, ktere se IT pracovne venuji. Pokud nechcete komentovat tady, klidne mi napiste do zprav.
Dekuji 🙂

egonsk
31. dec 2023

Ano, naucil som som sa sam, este v casoch byvaleho rezimu, zacal som Basic, potom ASM, neskor C++, HTML, atd... moja srdcovka je ASM, ktorym som sa aj par rokov zivil. Na programovanie je dolezite vediet tak mysliet, jazyk je uz len barlicka k dosiahnutiu pozadovaneho ciela/vysledku. Aktualne vsak uz neprogramujem par rokov aktivne, lebo je to vycerpavajuce a dobri programatori sa nedozivaju moc vysokeho veku.

trinityf
31. dec 2023

Ja nie, ale poznam zeny, ktore sa to naucili same, od zakladov. Mali to ako hobby. Programovali, zakladali stranky, blogy, html, php, java, co ja viem. Da sa to, ale malo by ta to aj bavit. Zopar z nich sa tym po skole aj zivilo.

angelinja
31. dec 2023

@bluemoon24 ako manzelka sapaka si nemyslim ze je to mozne...aj ked hovoris o inom trochu ale ved IT nemoze byt hocikto neviem prepac ale tieto vzdusne zamky...keby si mala nato uz by si to predsa davno robila, on to napriklad robi od vysokej skoly a vela dobrych IT zacina v skorsom veku a nie na stare kolena...hlavne ak si myslis z tym zarobis 4tisic eur prepac to neni zhovadovanie teba ale podla mna realita...ten kto je dobry uz davno zacal a nie len tak ze am nebavi robota tak sa dam na IT...ako nechapem niekedy tieto zmyslanai dospelych zien a ludi , mam rada realitu prepac..ale ked si veris skus sa dat nato teda

marca12
31. dec 2023

@bluemoon24 pokial mas na to vlohy,tak sa naucis. My sme mali na vyske programovanie,ale pre mna to bola vzdy jedna velka zahada. Nerozumela som tomu,nevidela som v tom logiku,nic. Kazdopadne viem,ze vsetko sa da naucit,ak to cloveka bavi a ma na to bunky. Urcite skus,nic za to nedas. Vsetko,co sa v zivote naucime,nas niekam posunie. Aj ked to nevyuzijes,je to len prinosom pre osobnost cloveka a jeho rozhlad.

kika193
31. dec 2023

@angelinja ten, kto je dobry, uz davno zacal?
To mi pripada ako argumentacny faul. Ako vies, ze si dobra, ked to neskusis? Naucit sa da vsetko.

dzejny656
31. dec 2023

Ahoj, jasne že sa to vieš naucit aj doma a potom sa uplatit. Nebude to ale tak skoro. Ja osobne ako človek ktorý sa pohybuje vo svete IT by som ti skôr odporúčala vydať sa na začiatok cestou testingu. Rýchlejšie sa dostaneš do IT sveta, rýchlejšie sa to naučíš a nájdeš si prácu, ziskas kontakty, budes mat skusenost s realnymi projektami a kľudne ak budeš šikovná môžeš po čase prejsť na automatizovaný testing (programujes testy) pripadne niečo iné.

tehulka2011
31. dec 2023

@kika193 asi ma pani manzelka sapaka dost zrazene sebavedomie, ked si nemysli, ze je to nemozne.
Autorka, drzim palce, ja mam na to sice skolu, ale da sa to aj bez nej.

katkami123
31. dec 2023

@kika193
Ti dobrí už začali, poumierajú a máme smolu, po nich už nemá kto 😂. Dobre už bolo 😁🤦🏻‍♀️

bluemoon24
autor
31. dec 2023

@angelinja diky za nazor. Mam 26, takze nemyslim, ze bych zacinala na stare kolena. Nestavim si vzdusne zamky, nechci opustit praci a ani vydelavat 4000€. Chtela bych vyzkouset neco noveho, zkusit se to naucit a pak uvidim.
@marca12
@dzejny656 dekuji krasne za nazory a rady 🙂

kittykat22
31. dec 2023

@angelinja ze manzelka sapaka 😂 lol To si ta dobre manzel vycvicil ze skaces a panackujes okolo neho po kolenach a bozkavas mu nohy 😂 By som ti poradila ako manzelka programatora, zena ktora robi v IT a programuje, matka dietata na ZS ktore programuje aby si si precitala knihy o zenskej emancipacii 😅

mamina7070
31. dec 2023

@bluemoon24 a co robis? aku mas pracu? v tomto veku chod normalne donskoly na FIIT alebo EUBA na informatiku

kittykat22
31. dec 2023

@bluemoon24 Ahoj, uplne v pohode. Jazyk si si vybrala vyborne. Python je dobry pretoze to nie je jazyk prisny - dovoluje pisat kod bez obmedzeni (C# ma prisny syntax a nedas niekde medzeru, das niekde medzeru extra tak sa ti to cele rozbije a mas zachvat, pretoze nic nefunguje). Zakladom programovania su algoritmy - to su cesty aby program fungoval. Dobre je, ze zaklady algoritmov su vo vsetkych programovacich jazykoch plus minus rovnake. Takze ked vies python, tak potom dokazes s nejakymi doplnkami napisat kod napriklad v C#. Programovanie je ako cudzi jazyk - nenechaj sa odradit, ze ti to nepojde hned. Pozri si video 2,3,5x a hlavne si to skusaj. Nie je mozne si hned zapamatat ako sa veci robia. Mozes si pozriet tutorialy a mozes si pozriet youtube. Je toho vela.
Uvidis, ci ta to bude bavit. Co je zaujimave je, ze jednu vec dokazes naprogramovat 10 roznymi cestami a bude to fungovat rovnako. To moze byt take matuce - ze pozeras ako niekto nieco robi a najdes 4 rozne navody. Ale zaklady tu tie iste - podmienky, cykly, pole ...
Inak pozri si javascript este. On je taky zvlastny pretoze ludia si tam robia co chcu - ale ked robis dobru kulturu kodu a rozumies tomu, tak to je skvele. Pride mi, ze to je jazyk kde sa naslo vela mladych v pohode ludi. Na javascripte som aj videla najlepsie skupiny programatorov - taky pohodaci.

ankare
31. dec 2023
ankare
31. dec 2023
zuzanockamt
31. dec 2023

@bluemoon24 Áno, môj blízky rodinný príslušník sa to naučil úplne sám, počas VŠ (neštudoval to) a začal sa tým živiť. Išlo mu to veľmi dobre, vypracoval sa, super prácu si našiel a o zárobku ani nehovorím. Vysoko nadštandardný.

lneviemmeno
31. dec 2023

ja som sa programovat naucila sama, trochu s pomocou mojho ex, naozaj som sa tomu venovala a skusala, viem povedat, ze mi to ide, pracovala som na viacerych projektoch s mojim ex. Lenze mna to nenaplnalo, nebavi ma sediet na zadku za PC. Neskorsie som to vyuzivala uz len ako konicek ale teraz uz vobec. Keby ma to bavi a venujem sa tomu nadalej urcite som uz niekde inde, takze to neni len o tom, ze jedna praca ma nebavi tak idem programovat.

hiro
31. dec 2023

V posledom case som rozmyslal kde sa programovanie ubera. Vidim to na vela roznych ciest. V minulosti clovek programoval nizkourovnovo, nastavoval v podstate bity kde potreboval, pisal si sam komunikaciu, studoval protokoly aby to islo dokopy ako ma, pisal si svoje datove struktury, pisal svoje "databazy", pracovalo sa priamo s udajmi a kazdy bajt bol dolezity, vzdy sa to robilo tak aby to bolo male a efektivne. Dnes uz su pocitace tak predimenzovane ze aj ked sa spravi zly kod tak ide tak rychlo ze to nikoho netrapi. Postupne sa zacali pouzivat viac uz pripravene kniznice ktore riesia vacsinu tychto nizkourovnovych veci a nakoniec vidime kvanta "programatorov" co uz len lepia vsetko dokopy ale sami nic netvoria - teda len vysledny produkt.
Stat sa tym dnesnym lepicom asi nie je az tak zlozite. Ale potom to vidim vsade dookola ze ked niektora z tych zuvaciek sa prestane vyvijat/podporovat/fungovat tak je polka projektu v keli lebo s tym nik nevie pohnut. Len zase googlit ze co by sa dalo pouzit namiesto povodnej a prilepit ju tam nech to ako tak znovu ide.
Ja som zacinal nizkourovnovo a aj desiatky rokov v tom pokracujem takze na mojich projektoch som minimalne zavisly na tych zuvackach. A ked niektora cast nefunguje ako ma tak si to viem preprogramovat na moj obraz.

hiro
31. dec 2023

(a ohladom jazykov je to asi sumafuk, pisal som v X roznych, kazdy ma nieco do seba takze asi by som sa neorientoval na jeden - aj tak to bude prilis malo - mal som projekt kde sme pouzivali zo 6 roznych jazykov a kazdu chvilu bolo to treba spravit opravit v tom ci inom)

egonsk
31. dec 2023

@hiro dnesna mladez bez frameworku nevie vypisat ani "hello world" na obrazovku, proste je taka doba, ze zamestnas programatora a 90% casu travi googlovanim a hladanim kodu a ked nechape, preco mu nieco nefunguje (lebo tomu kodu nerozumie), tak zaplna fora a hlada kto mu to vyriesi. Zial realita.
Ale autorka ak ju to zaujima si moze nastudovat nieco o programovani, neskor to dokaze vyuzit aj v beznom zivote (sposob riesenia problemov, t.j. analyticke myslenie), takze preco nie, ja som za. A mozno z toho bude mat pekne hobby, ktore neskor bude zdielat s detmi...

rosavia
31. dec 2023

@bluemoon24 Urcite vyskusaj, ak Ta to zaujima a uvidis, ci Ta to bude bavit. Ci sa to naucis, alebo nie, nebudes prva, ani posledna. Urcite to vyzaduje vela usilia a vytrvalosti, ale nie je to nemozne. Nedaj sa odradit hlupymi recami. Drzim palce.

rebrambora
31. dec 2023

Ano.

kaktusik007
31. dec 2023

na programovanie musis mat bunky. ak mas - naucis sa to. Ale to este neznamena, ze ta to aj bude bavit -- kedysi som programovala... ale nebavilo ma to 🤷🏼‍♀️ ak teba bude - vela stastia ;)
a k veku - si mladucka!!! takze pohoda ;)

marianarem
31. dec 2023

@bluemoon24 Ja som sa naucila programovat sama, ale teda zacala som v nejakych 11-12 rokoch. A naozaj ze sama doma, nechodila som na ziadny kruzok a nebol vtedy este ani internet (mam uz 45 rokov). Mali sme to neskor aj na strednej a na vysokej, ale to som sa skor uz len ucila nove programovacie jazyky. Dlho som potom programovanie aj ucila.
Kamarat je vystudovany ekonom, chvilu robil uctovnika a nedaval to, tak sa sam preucil na programatora. A uz roky sa tym zivi.
Takze ano, v pohode sa to da naucit aj svojpomocne..

kittykat22
1. jan 2024

@hiro mas pravdu. Ale lepsie je zacinat s kniznicami. Ja robim zaklady programovania na skole bez kniznic a to je taky nezazivny oser 😬 programovanie doslova neznasam. Programovanie na akademickej urovni (matematika, diskretna matematika, statistika) - vsetko tazke, vsetko sami. keby takto zacinal kazdy tak 3/4 programorov utecu nez sa programatormi stanu. Je lepsie ist na to zlahka + prakticky a postupne sa prepracovat k zakladom.

petamich
2. jan 2024

@ankare mimo internetov som bola 🙂

autorka: ano podla mna to je mozne a nebola by si prva, o ktorej som pocula a stretla (v praci mame takych zopar), ze sa to naucili sami 😃 ak je ti prirodou nadelene, ze si skor technickejsi typ, mysli ti to takymto sposobom, tak podla mna uplne bez problemov, moj manzel je technicky typ a kedze technologie sa vyvijaju velmi rychlo, sam je nuteny zivotom a zamestnavatelom ucit sa nove technologie, nove sluzby, nove jazyky (programovacie) a kedze mu to takto "mysli" nema najmensi problem, ja sice pracujem v IT firme ale som biznis clovek a asi by som to nedala, lebo mi to tak uplne nemysli, rozumiem tomu na urovni, aby som chapala co ideme dodat a vyvinut ale dalej uz mam na to kolegov

takze ja ti len poviem do toho a drzim paste! a python si si aj celkom dobre vybrala, jasne netreba si potom stavat vzdusne zamky, ze sa uplatnis rovno ako seniorny clovek ale ako junior niekde preco nie, len to chce cas, trpezlivost a asi aj nejaku financnu investiciu, vela firiem robi aj nejake academy programy, kde si hlada vhodne typy, ktore to nauci sama

petamich
2. jan 2024

@angelinja mam hotelovu akademiu, ziadne vysokoskolske vzdelanie, ziadne IT vzdelanie a uz 8 rokov pracujem v IT firme (ale asi sa ich idem spytat, ci si myslia, ze to bol dobry napad, ked ma vzali s tym, ze sa (aj) naucim) a viem potvrdit, ze je vela ludi aj u nas vo firme, ktori sa x veci naucili sami alebo sa dalej vzdelavaju sami, kedze technologie idu neuveritelne rychlo dopredu, neviem, co znamena manzelka sapaka ale ako manzelka IT solution architecta (exDWH PLSQL developera, aktualne aj AWS architecta) a ako manazerka (exPM) v IT firme ti vravim, ze autorku zasa az tak netreba zhadzovat (a tie pozicie sem pisem len preto, aby bolo jasne ze netrepem a ze viem o com hovorim) a ak ma na to predpoklady, zvoli si dobre, co sa chce naucit a nebude mat nerealisticke ocakavania, tak sa to skutocne da zvladnut

akvi
2. jan 2024

@bluemoon24 jasné, že choď do toho. Nepočúvaj kecy, ako sa čo nedá a že si stará. Ja sa celý život niečo učím, ak by som mala počúvať, že na to som už stará, tak ani tú prácu, ktorú robím teraz, tak by som nerobila. Mňa práveže ohromne baví učiť sa niečo, keď sa preto nadchnem. Na programovanie si netrúfam, ale práve sa napríklad učím kresliť na tablete. Btw. môj syn sa to, čo ho živí, naučil sám, bez akejkoľvek školy a pod. (tiež IT, ale aj iné veci)..

sonula
2. jan 2024

@bluemoon24 preco python? A co chces programovat? Vybrala si si programovanie preto lebo chces byt v IT? Skusala si aj ine smery v IT?

Takto da sa naucit clovek aj sam, lepsie je vsak kurz. Po polroku akehokolvek kurzu budes vsak len velmi juniorny junior. Naklady na takeho cloveka su sialene. Skus staze neplatene pripadne hackhatony. A teda preco python?

sonula
2. jan 2024

@egonsk hej nevedia vonec debuggovat, nehovoriac o tom, ze im to napise AI a optimalizacia a security ich netrapi. To co sa da napisat jednym riadkom radsej zlozito opodmienkujj a robi to milion zbytocnych requestov. Dorazit niekedy