Návrat na vysokú školu
Zdravím,
plánujem návrať na VŠ, konkrétne do Česka do Brna. Pravdepodobne odbor súvisiaci s financiami ale nie je to ešte isté. Každopádne moja top priorita čo sa týka školy je Masaryková univerzita, uvažujem ale, že by som ešte poslal 1-2 prihlášky navyše do iných škôl.
Pomaly zisťujem info, že čo ako funguje, keďže na VŠ som bol pred cca 6 rokmi a od tej doby už ubehlo dosť času. Potreboval by som trochu poradiť s nasledovnými otázkami:
-ako to bude so školným ak mám už po 25tke a na SK som študoval 2 roky ? Budem mať celú VŠ v Česku zadarmo alebo budem už musieť platiť ?
-ak som teda správne čítal, tak to chápem tak, že pre mňa sú len dva možné spôsoby ako sa dostať na Masarykovú univerzitu - SCIO a TSP.
Ďalej som zistil, že pri TSP mám 2 pokusy, resp. sú tu dva termíny a ak chcem využiť aj ten prvý tak si musím celkom švihnúť. Ak chcem maximalizovať moje šance na prijatie, mám sa sústrediť iba na TSP alebo vyskúšať aj SCIO ? Čo sa týka prípravy, tak čo odporúčate ? Čítal som predchvíľou nejaký komentár, že na TSP sa v podstate ani moc pripraviť nejde..
Myšlienku o návrate na VŠ mám v sebe už dlhšie len stále som nemal dobrú motiváciu/dôvod prečo sa tam ozaj vrátiť ale to sa zmenilo v podstate pred pár týždňami. Stíham sa teda stále ako tak pripraviť na príjmačky alebo som trochu zaspal ?
@anonym_autor ak uz mas 30 rokov a viac tak neodporucam denne studium, treba uz smerovat inde.
@anonym_autor ak uz mas 30 rokov a viac tak neodporucam denne studium, treba uz smerovat inde.
@domkakvet 30 ešte nemám ale ak sa bude dariť tak vtedy by som mohol byť Bc. 🙂
@anonym_autor to je pekne, ze mas svoje sny, ale odporucam studovat externe, ak je to mozne.
@domkakvet kvôli čomu by som mal uprednostiť externé štúdium pred denným ? Kvôli veku ? Momentálne nepracujem na Slovensku, ak by som chcel študovať externe tak predpokladám, že by som každý víkend musel chodiť na prednášky, čiže musel by som si nájsť nejakú prácu doma na Slovensku a bohužiaľ s mojou kvalifikáciou je asi nízka šanca, že nájdem nejakú normálne platenú prácu..
@domkakvet kvôli čomu by som mal uprednostiť externé štúdium pred denným ? Kvôli veku ? Momentálne nepracujem na Slovensku, ak by som chcel študovať externe tak predpokladám, že by som každý víkend musel chodiť na prednášky, čiže musel by som si nájsť nejakú prácu doma na Slovensku a bohužiaľ s mojou kvalifikáciou je asi nízka šanca, že nájdem nejakú normálne platenú prácu..
@anonym_autor prides o financie na dennom studiu, ktore je narocnejsie ako externe, budes este ako take dieta aj vo svojom veku a karierne sa stopnes, prestanes rast na cas na VS.

V Česku sa školné neviaže na vek, ale na dĺžku predchádzajúceho štúdia. Ak si na Slovensku študoval 2 roky a štúdium si nedokončil, tieto roky sa ti započítavajú. Znamená to, že v ČR máš nárok na štandardnú dĺžku štúdia mínus tie 2 roky bez školného. Príklad: ak je bakalár 3 roky, jeden rok by si mal „zadarmo“ a za zvyšok by si už platil. Presnú sumu určuje fakulta, ale rátaj rádovo desiatky tisíc CZK ročne, nie malé peniaze. Magisterské štúdium sa posudzuje zvlášť. Toto je dôležité si overiť priamo na študijnom oddelení MU, ale princíp je presne takýto. TSP (Testy studijních předpokladů: Sú dva termíny, berie sa lepší výsledok. Prvý termín je výhoda, druhý je záchrana. Na TSP sa dá pripraviť čiastočne, nie memorovaním, ale tréningom typov úloh, času a logiky. Úplne bez prípravy je to zbytočný risk. SCIO (OSP)= veľká výhoda je, že ich môžeš písať viackrát do roka a MU si vezme tvoj najlepší percentil. Ak chceš maximalizovať šance, určite by som nerobil len jednu cestu. Ideálne je ísť TSP + SCIO. Tým si výrazne zvyšuješ pravdepodobnosť prijatia.