icon

Nechcem ísť na vysokú školu

23. mar 2023

Ahojte, na úvod príspevku by som chcela povedať že píšem ako anonym lebo som tu nová a potrebujem sa niekde vyrozpravat a možno vypocut si rady od starších žien. Mam 18 rokov a pochádzam z rodiny kde pomaly každý jeden člen ma vysokoskolske vzdelanie, takže sa samozrejme aj odomna očakava že po maturite pôjdem na vysokú školu, lenže ja na VŠ nechcem ist a neviem ako to vysvetlit rodičom ktorí velmi trvaju na tom resp s tym rataju uplne automaticky ze na VŠ pôjdem. učím sa dobre na samé jednotky ale mám predstavu čo by som chcela v zivote robit a nepotrebujem na to mat vysoku školu, a myslim ze na to ani VŠ nieje, ja proste nechcem zabit 5 rokov zivota na skole o ktorej viem ze mi aj tak nič neda a to co vystudujem aj tak robit nebudem..ak mi niekto poradí budem vdačna,

bennn
23. mar 2023

A vôbec nediskutuj s rodičmi o vysokej škole, ich nazor je uplne irelevantny. Je to tvoje rozhodnutie, tvoj život. Vyber si to čo ty chceš, nech si hovorí kto chce čo chce. Oni svoj život už prežili a vybrali si, toto je tvoja voľba nie ich.

zlatovlaska123
24. mar 2023

Ja ti tak poviem, že z pečenia moc nevyskáčeš. Prežiť prežiješ, no zlatá baňa to rozhodne neni. Navyše je to neistý príjem, raz máš veľa objednávok, že nemáš ani čas na rodinu, potom máš obdobie že nemáš nič. Mať titul nie je nikdy na škodu, z gymnázia nemáš nič. Môžeš si predsa robiť výšku a popri štúdiu piecť, keď ťa to baví.

tiezjedna
24. mar 2023

@bennn zas by som taká radikálna nebola. Ak býva pod ich strechou, živia ju, tak majú čo povedať aj k jej vzdelaniu. Ak chce ísť za každú cenu proti ich názoru na VŠ, a bez diskusie, ako jej bohumilo radíš, tak nech sa páči - postaviť sa na vlastné nohy a vypadnúť od nich. Osobne ale vidím veľký priestor pre kompromis a riešenia "od steny ku stene" mi prídu zbytočné...

janetinka27
24. mar 2023

ahoj, citala som vcera asi prvu stranu prispevkov, ale napisem ti nieco k tomu peceniu. piect bez zivnostenskeho opravnenia je neopravnene podnikanie. mozes si kupit suroviny, vybavu a potom ta niekto oznami, dostanes pokutu a zo dna na den stratis moznost piect dalej.

zatial mozes robit v nejakej vyrobni cukrarku, otazka vsak je, ci ti tuto moznost nejaky zamestnavatel da bez vzdelania. ale moze.

ak sa potom rozhodnes osamostatnit a robit sama na seba, potrebujes zivnost. zivnost na cukrarsku vyrobu dostanes iba ak splnas odbornu sposobilost (kurz nestaci). ak nesplnas ty odbornu sposobilost, mozes ustanovit zodpovedneho zastupcu, ktory ju bude splnat, teda napriklad vyucenu cukrarku atd. pokial tento zodpovedny zastupca nebude tvoj manzel alebo najblizsia rodina, musis ho zamestnat na pracovny pomer. cize budes musiet "chovat" dalsieho cloveka. okrem toho budes musiet mat vyrobnu, ktoru ti musi schvalit hygiena. takato vyrobna nemoze byt doma v kuchyni, musis mat na to samostatne priestory s urcenym vybavenim. ak sa chces pecenim zivit, musis piect vo vacsom mnozstve, teda budes potrebovat aj zariadenia, ktore nie su urcene iba pre obcasnu domacu pripravu, ale su urcene na dennu vyrobu a na spracovanie vacsieho mnozstva surovin. tieto suroviny a aj finalne vyrobky musis skladovat, na vacsie objednavky, nevyzdvihnute a nepredane vyrobky ci jednoducho na vyrobky, ktore budes predavat popri zakladnych objednavkach, bezne chladnicky nestacia.
rovnako, budes musiet splnat vsetky nariadenia zakonov a roznych vyhlasok.

ak chces splnat sama odbornu sposobilost, potom potrebujes bud byt vyucena cukrarka, alebo mat pribuzny odbor a k tomu preukazat prax v odbore aspon sest mesiacov (musi to byt zamestnanie na pracovny pomer, ak mas polovicny uvazok, tak potrebujes 12 mesiacov atd) alebo budes mat maturitne vysvedcenie z gymnazia, k tomu osvedcenie z akreditovanej vzdelavacej ustanovizne v prislusnom odbore a naslednu prax minimalne 1 rok v odbore alebo budes mat osvedcenie o uplnej kvalifikacii vydane podla zakona o celozivotnom vzdelavani alebo preukazes 6 rocnu prax ako zamestnanec cukrarskej vyroby. ty potrebujes preukazat, ze aj rozumies tomu, co robis, teda nie iba upiect podla receptu a vediet, ako sa to robit ma, ale aj vediet teoriu, nieco o potravinach samotnych a o tom, ako sa to robit nesmie, ake su rizika, trvanlivost, vzajomne posobenie, alergie alebo co ja viem co vsetko.

na tvojom mieste by som isla studovat, hlavu na to mas, vyber si odbor, ktory bude vhodny pre tvoju dalsiu drahu, napriklad nieco z oblasti potravinarstva alebo podnikania, alebo teda nieco kombinovane.

oblecenie99
24. mar 2023

@janetinka27 Dobre tipujem, že si z odboru, čiže buď priamo máš skúsenosť s touto živnosťou, alebo okresný úrad, odbor živnostenského podnikania.. ? :D Lebo naozaj dobre zhrnuté ;)

janetinka27
24. mar 2023

@oblecenie99 sice nie, ale mam nejaku tu skusenost (ale nie s touto zivnostou) 🙂

kukuk29
24. mar 2023

A kde sa chces zamestnat z gymnazia ? Ja ho mam tiez a v podstate clovek nevie nic 🙂 Zoberu ta do dakej cukrarenskej vyroby ? Ovladas dobre jazyky ? ake mas plany?

madeline1
24. mar 2023

tak si vyber manazment a popri tom si rok kurzy pecenia...ak chces mat dobry podnik, je fajn vediet ludi manazovat...

minutka
24. mar 2023

Jezisi. Len ty pekne na tu vs chod. Lebo budes pekne banovat

lulupulu
24. mar 2023

Toto je práca ktorá nikdy neskončí. Takze určite smelo do toho. Kašli na VŠ. A tie co ti píšu ze príde pandémia a podobne somariny a ze ti to nepôjde tak teda pôjde. Pretože oslavy vždy boli a sú čoraz väčšie, deti sa rodia a narodeniny sa vkuse oslavujú. Taktiež všetky tie MDŽ, MDD, Valentína.. Vždy na tom cukrarky majú najviac..

madeline1
24. mar 2023

neber to v zlom, ale mas moznost studovat ,,zdarma", nebudes si hradit studium, bavi ta pecenie, tak pec, ale zdokonaluj sa v tom, hladaj sposoby, techniky, chces ostat pri peceni na zakazky? mas moznost si raz zalozit firmu, mala by si sa naucit to vediet manazovat a vsetko okolo toho, mas moznost zvysit predaj ako ak nie cez marketing? vediet piect je super, ale vediet byt lepsi ako konkurencia, dostat sa do povedomia zakaznikov, prist s novym napadom, inovaciou aj v peceni to ta vie naucit skola...nemusis ist studovat, ale mozes...

charaka
24. mar 2023

Múdro rozmýšľaš... VŠ je mnohokrát strata času... za tých 5 rokov sa môžeš posunúť oveľa ďalej... ale samozrejme nie je vylúčené, že o rok zmeníš názor a na VŠ pôjdeš... Nenechaj si riadiť život. Postav sa na svoje nohy, držím palce!

veronikasarkanyova
24. mar 2023

To že ti výška nič nedá nie je alebo nemusí byť pravda... A nikdy nevieš ci by si neľutovala že si nechodila ALE súhlasím s tým že keď nie je taká aká ta aspoň tak napoly zaujíma tak to by bolo iba trápenie ...

bluka2
24. mar 2023

Bez VS titulu si v živote zatvoris veľa dverí; a v mladom veku sa študuje najlepšie

jana0215
24. mar 2023

@a_alexandra_a ja mám tiež iba gymnázium a s prácou nikdy problém nebol. Dokonca som v 24 rokoch dostala manažérsku pozíciu, kým moji spolužiaci so strednej ešte študovali na výške. 🤷‍♀️ Podľa mňa ak nechceš robiť niečo, na čo vs potrebuješ (lekár, právnik a pod.), tak je to zabitý čas, kedy môžeš zbierať pracovné skúsenosti, ktoré sa ti môžu zísť viac. 🙂

klodyka76
24. mar 2023

Prečítala som si niektoré odpovede a musím povedať, že časť pravdy majú obe strany.....aj tie, čo ti radia študovať ale aj tie, čo radia venovať sa pečeniu. Môžem napísať z vlastnej skúsenosti. Tiež mám gymnázium a mama veľmi chcela, aby som išla na VŠ. Ja som však odmalička chcela byť sestrička, no zdravotku mi zatrhla, že gympel a potom môžem ísť na medicínu. lenže to nebolo to, čo som chcela. Gympel ma nebavil, ale prežila som.....no a po skončení som si postavila hlavu a išla na nadstavbové štúdium na zdravotku. Sestričku robím už 26 rokov a nikdy som toto rozhodnutie neoľutovala. Aj mama sa s tým ako tak zmierila aj keď doteraz počúvam, že škoda tej medicíny. Ale robím prácu, ktorú som vždy chcela a baví ma. V tvojom prípade je to ale trošku zložitejšie. Tak ako ti už niektoré napísali, mala by si porozmýšľať nad školou, ktorá je najbližšie k tomu, čo ťa baví, lebo na vode podnikanie zakladať nemôžeš. K tomu budeš naozaj potrebovať určité vzdelanie. Takže ak sa naozaj tomu chceš venovať, choď si za tým, pozisťuj si, akú školu by si potrebovala....k podnikaniu by sa možno aj marketing hodil....a pečenie si zatiaľ pestuj ako hobby.

lolitka25
24. mar 2023

Bavi ta pecenie a chces zacat podnikat s tym. Tak studuj ekonomicku vysoku. To sa ti vzdy zide. A mozno sa da aj externe. Drzim prsty

luba28
24. mar 2023

@a_alexandra_a a to je pre tvoju radu podstatne??

luba28
24. mar 2023

@tiezjedna 18 rocnej ??,,je dospela,tak nech si zivot zariadi podla seba a nie podla niekoho,,

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
senta_sofia
24. mar 2023

Vysoka skola nie je zarukou inteligencie, uspechu, ani toho, ze budes stastna. Ja tuto slovensku honbu za titulmi neuznavam a nepodporujem a dufam, ze sa vratime do cias, ked VS nemal kazdy blbec. Nastastie su uz aj u nas odvetvia, kde sa viac prihliada na odbornost a skusenosti cloveka, ako na to, ci ma titul. Ono to ale este potrva, preto dobre rozmyslaj nad tym, aby si samu seba v mori blbcov s diplomami nediskvalifikovala tym, ze na VS nepojdes

witchlucia
24. mar 2023

Ahoj, ja ti poviem moju skúsenosť 😅 chodila som na gympel rodičia to brali ako samozrejmosť aby som šla na výšku, aká som na a učiteľstvo AJ a SJ. už na strednej som bola šikovná, privyrábala som si ako animátorka a venovala sa tvoreniu. Naši mi vždy prízvukovali že to sú iba "koníčky " ktoré má neuživia a mám si k tomu nájsť inú prácu. Prd makový. Po dvoch rokoch som ukončila VŠ a otvorila si dve živnosti. Jednu sezónnu na kúpalisku a jednu celoročnú - umeleckú prácu. Obe sú môj splnený sen Dream job. Rodičia povedali že keď neštudujem mám si platiť všetko ja. A išlo to ❤️ zrátala som si koľko potrebujem zarobiť na nájom a stravu a čuduj sa svete iba tá sezónna práca, 4 mesiace, mi pokryje celoročné náklady na životné potreby. Žila som skromne ale v kombinácii s druhou živnosťou si môžem dovoliť aj trochu míňať na hlúposti. Je mi ľúto že som nedotiahla ten posledný rok na VŠ a teraz si dorábam bakalára externe ale už prekladatelstvo AJ a VŠ je môj koníček popri práci. Ak ti môžem poradiť choď na VŠ študovať jazyk alebo manažment, stretneš nových ľudí nových budúcich klientov. Aj toto socializovanie sa je súčasť dobrého biznisu. Radim ti, choď na rok na denne štúdium, budeš to mať zadarmo a môžeš pomaly pracovať na svojom sne, potom prestup na externé a budeš si síce platiť školu ale napríklad ak si vo všeobecnej z. poisťovní tak do 26 za teba zdravotné poistenie platí štát aj keď si externý študent. To školné na celý rok je menej ako platiť si zdravotku+ si popri pečení dorobiš školu ktorá ti bude slúžiť ako zadné dvierka pre prípad že si chceš dať pauzu od pečenia.

lunademonica
24. mar 2023

Otvor si cukraren 🙂 trvaj na svojom, ja som na VŠ vyplakala krvave slzy, mam titul ale tiez chcem robit nieco ine, takze na nic. Nenechaj si znicit sny. Staci ti mozno nejaky kurz alebo tak. Drzim palce.dolezite je odolat tomu tlaku.

kattrin5
24. mar 2023

Chod do toho, vysoku skolu si mozes spravit aj neskor( Ja som tiez sla na vysku az v 25)
Rodicom by som vysvetlila ze zit za Teba nebudu, kopec ludi ma vysoke skoly a pracu ktoru nenavidia. Drzim palce!

tiezjedna
24. mar 2023

@luba28 ja ti neviem, či je prejavom dospelosti len vek. V prvom rade by to mal byť reálny pohľad na svet, a ten ona nemá. Inak by uvažovala inak. Keď chce byť tak strašne dospelá, tak nech rodičom i sebe dokáže, že dokáže žiť samostatne, financovať si svoje predstavy a budovať podnikanie. Pretože spod strechy rodičovského baráku a finančným backroundom sa to kričí hrozne ľahko😎

luba28
24. mar 2023

@tiezjedna no na to aby jej niekto diktoval a “vyhrazal sa”,ze byvas pod mojou strechou tak budes robit to co ja poviem ??,,tych 18 staci ,,vysoku moze studovat kedykolvek bude chciet a hlavne sama to bude chciet ,,takymto pristupom dosiahnu opak ,,a aj tak tu skolu nedokonci,,zbali sa a odide,,,

ajush5
24. mar 2023

Úplne chápem, že nechceš zabiť 5 rokov života. Tiež som nebola ochotná študovať do 23 a až potom začať pracovať. Preto som študovala externe. Zatiaľ som k svojmu životu VŠ titul nepotrebovala aj napriek tomu mi hrozne veľa škola dala a chystám sa na ďalšiu. Spraviť si školu bolo pre mňa najlepšie rozhodnutie. Dokázala som sebe, že na to mám a otvorilo mi to viacej možnosti ktoré síce momentálne nevyuzijem, no kto vie… možno raz. Piecť môžeš, ale si si istá, že ťa to bude živiť po zvyšok tvojho života? Že nevyhoríš keď toho budeš mať vyše hlavy? Skutočne nechceš mať zadné dvierka? Ja na tvojom mieste určite prehodnotim možnosti. Keď budeš staršia, s deťmi, množstvom povinnosti sa ti ku škole bude vracať ťažšie.

vulka
24. mar 2023

A kde sa chceš zamestnať, keď máš len gympeľ?

tiezjedna
24. mar 2023

@luba28 nemusí robiť, čo jej povedia. Samozrejme, že nie. Stačí sa odvaliť z rodičovského a môže si robiť, čo chce.

rakso
24. mar 2023

@oblecenie99 a ja poznám veľa. Môj muž napríklad nechcel ísť na vysokú, nešiel a ani to nikdy doteraz neoľutoval. 🙂 ale on nechodil na gymnázium, to je pravda...