icon

Nevzali ma na medicínu. Mám ísť na rok na inú školu?

4. júl 2025

Ahojte, mam taku dilemu a hovorim si, ze mozno mi tu niekto pomoze aj na zaklade svojich skusenosti. Tento rok som mala prijimacky na medicinu a nebola som prijata, takze sa teraz rozhodujem, co dalej. Neviem vsak, ci ostat rok doma a ist pracovat alebo ist prechodne na rok na inu uni, konkretne v mojom pripade by to bola biologia a chemia v Nitre… Obavam sa, ze ak nastupim na inu skolu, nebudem mat dostatok casu sa ucit na prijimacky, doma len tak ostat nemozem a ked pojdem pracovat (zatial neviem kam), tak by toho casu asi tiez nebolo o nic nazvys… Ak mate niekto skusenosti, ako ste sa zariadili vy a ako to spatne hodnotite? Dakujem…

deti95060810
4. júl 2025

kolegova dcéra ostala doma a učila sa.
zobrali ju na ďalší rok.
aj to je jedna z možností...

jaroe
4. júl 2025

ist pracovať. Bolo by mi blbé len tak preflákať peniaze (predpokladám, že peniaze rodičov). Nemusíš predsa na plný úväzok.

domkakvet
4. júl 2025

Ist pracovat a ucit sa popri tom, niektori studuju externe VS a ucia sa popri zamestnani a to su starsi.

tanyan
4. júl 2025

Tá biológia / chémia by Ti asi bola lepšia a obsahovo bližšia k medine ako práca. Keď budeš pracovať, tak stratíš návyk učiť sa a budeš sa musieť nútiť. Plus po prerušení štúdia prácou sa to potom neberie ako sústavná príprava na povolanie a už nebudeš nezaopatrené dieťa, teda ani po návrate do školy už napríklad nebudú mať rodičia nárok na rodinné prídavky. (ak sa legislatíva nezmení)
Nechcem maľovať čerta na stenu, ale ak Ťa aj na budúci rok nevezmú na medinu, tak už budeš mať jeden rok školy za sebou a môžeš pokračovať v Nitre.

smoulingirl
4. júl 2025

Len zváž aj to, že ak na rok nastúpiš na inú školu a potom ta zoberu na medicinu, budeš posledny ročnik platit oba semestre.

autor
4. júl 2025
@smoulingirl

Len zváž aj to, že ak na rok nastúpiš na inú školu a potom ta zoberu na medicinu, budeš posledny ročnik platit oba semestre.

@smoulingirl no ono ja by som chcela do Brna, takze by som nemusela platit.. samozrejme, za predpokladu, ze by ma vzali.

1gramofon
4. júl 2025
@tanyan

Tá biológia / chémia by Ti asi bola lepšia a obsahovo bližšia k medine ako práca. Keď budeš pracovať, tak stratíš návyk učiť sa a budeš sa musieť nútiť. Plus po prerušení štúdia prácou sa to potom neberie ako sústavná príprava na povolanie a už nebudeš nezaopatrené dieťa, teda ani po návrate do školy už napríklad nebudú mať rodičia nárok na rodinné prídavky. (ak sa legislatíva nezmení)
Nechcem maľovať čerta na stenu, ale ak Ťa aj na budúci rok nevezmú na medinu, tak už budeš mať jeden rok školy za sebou a môžeš pokračovať v Nitre.

@tanyan po návrate do školy sa obnovi nárok na rodinné prídavky.

autor
4. júl 2025
@tanyan

@tanyan dakujem. Ja mam obrovsku dilemu, osobne by som sla radsej robit, ale presne toto si hovorim, ci ta biologia a chemia mi nepomozu na prijimacky.. + dalsie doucovanie budem mat na fyziku, samozrejme.

vkatush
4. júl 2025

Kamošky dve tak nevzali prvý rok na medinu, išli medzitým jedna na biochem a druhá na farmáciu.
Ďalší rok už prijímačky dali, ale tej na farmácii sa nakoniec páčilo, ostala tam. Druhá šla na medinu (tá biochem jej veľmi pomohla rozšíriť znalosti, ktoré samozrejme využila na prijímačkách, že potom boli pre ňu oveľa ľahšie a neskôr aj na samotnej medine, a zároveň ostať v tom švungu učenia. Po roku pauzy by sa podľa mňa ťažko znova nabehlo na systém). Teraz dokončuje kardio.

Takže určite by som šla do školy a nie pracovať, ak si si istá že tam chceš ísť. Taký pracovný gap year je skôr pre tých, čo nevedia, čo so životom, ktorú školu, prácu,...

autor
4. júl 2025
@vkatush

Kamošky dve tak nevzali prvý rok na medinu, išli medzitým jedna na biochem a druhá na farmáciu.
Ďalší rok už prijímačky dali, ale tej na farmácii sa nakoniec páčilo, ostala tam. Druhá šla na medinu (tá biochem jej veľmi pomohla rozšíriť znalosti, ktoré samozrejme využila na prijímačkách, že potom boli pre ňu oveľa ľahšie a neskôr aj na samotnej medine, a zároveň ostať v tom švungu učenia. Po roku pauzy by sa podľa mňa ťažko znova nabehlo na systém). Teraz dokončuje kardio.

Takže určite by som šla do školy a nie pracovať, ak si si istá že tam chceš ísť. Taký pracovný gap year je skôr pre tých, čo nevedia, čo so životom, ktorú školu, prácu,...

@vkatush hm, dakujem.. aj toto je pravda, ze by som asi vypadla z „rytmu”… kazdy moznost ma svoje pre a proti..🤔a mozem sa spytat, ucili sa len na jednu skolu alebo na viac?

tanyan
4. júl 2025
@1gramofon

@tanyan po návrate do školy sa obnovi nárok na rodinné prídavky.

@1gramofon Ja tam vidím prerušenie a tým nesplnenie podmienky sústavne...

https://www.upsvr.gov.sk/vzory-ziadosti/vzory-z...

Nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak:
1. sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom...

vkatush
4. júl 2025

To zas neviem, až tak som sa do toho nestarala.
Ja som pôvodne tiež chcela ísť na medinu, ale pár mesiacov pred som si to rozmyslela. Ale prijímačky som zo srandy šla napísať (biológia s prehľadom, chémiu som natipovala 😅). Po roku chcela kamoška, či jej nepomôžem doučiť sa na maturitu, však keď som maturovala ja a aj na prijímačky som bola. A ja som bola rada, že som vedela základné vzorce alebo latinské názvy, keďže som rok bola úplne mimo toho. Fakt keď z niečoho vypadneš, venuješ sa iným veciam, je veľmi ťažké znova do toho nabehnúť.
Takže ja by som osobne volila cestu školy, ktorá má aspoň aký taký súvis.

pribinak
4. júl 2025

Nikde nemáš istotu že tá zoberú, len chod študovať aspoň do Nitry.
V prípade že tá so Brna nezoberu, tak už budeš v Nitre a budeš prijatá a pokračovať v štúdium

Obsah prednášok ti bude užitočnejší ako praca

1andrea111
4. júl 2025
@tanyan

Nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak:

@tanyan Denným štúdium sa stane študentom a nezaopatreným dieťaťom a rodič bude mať nárok na rodinné prídavky.

jarka1980
4. júl 2025

Myslím si, že je to individuálne. Záleží na schopnostiach, vnútornej motivácii, vytrvalosti.
Mám iný príklad z rodiny, rozhodol sa leto si užiť, potom nastúpil do práce a pracoval do februára, od februára sa sústavne učil na prijímačky, aj 8 hodín denne. Bol úspešne prijatý do Prahy. Záleží na tom, čo by tebe vyhovovalo.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
fidorka7
4. júl 2025
@tanyan

@tanyan toto čo píšeš je čistý nezmysel. po nástupe do školy bude opäť nezaoptreným dieťaťom.

fidorka7
4. júl 2025
@tanyan

@tanyan nie nemaš pravdu. nikde nie je v zákone uvedené, že nemôže prerušiť štúdium. bude opäť spĺňať podmienky.

brrunetkaa
4. júl 2025

Mala som veľa spolužiakov čo išli na rok na chémiu k nám na VŠ a potom až na medicínu. Radim ti pozrieť si predmety ten prvý rok resp prvý zimný semester, keďže väčšina predmetov bola typu fyzika, matika, všeobecná chemia atd a až v letnom semestri prišli predmety, ktoré by si zúročila pri prijimackach a letný semester sa už zvykli učiť iba na prijímačky

marianarem
4. júl 2025

Moja kamoska isla na inu skolu, ktora sa jej medzicasom zapacila, ostala tam, urobila doktorat a dodnes robi vedu v tom odbore 🙂

taktotedanie
9. júl 2025

Mala som spoluziakov co boli doma ( po dohode s rodicmi) a pracovali na pol uvazku aby aspon nejake peniaze, ze vyjdes z rytmu ucenia - zavisi od teba samej, ci to chces ci nie ak ano ucit sa budes
Mala som aj takych co isli z inej skoly napr aj bio/chem ale bolo narocnejsie sa ucit aj tu aj tu

bluka2
9. júl 2025

Ja som tak isla na biochemiu. Potom sa mi vsak uz nechcelo ani si predstavit zacinat od 1.rocnika este x rokov na skole, tak som to aj dokoncila. Akoze o nejakom uceni v 1. rocniku podla mna nemoze byt ani rec, lebo ta matika a fyzika som vedela vsetko este z gymnazia. Takze som si zvykla na flakarinu a potom sa mi uz nechcelo na prijimacky ucit. Fakt som tam vyskusala system: ucim sa na skusku den - A, neucim sa vobec: hocico od A-Fx ; ale to Fx sa podarilo tak raz dvakrat : ok, tak to bol znak, ze si to treba vobec pozriet a druhy termin pohodicka. Zobrala som este pracu popri takej skole, takze bola aj VS, aj peniaze - cestovanie, no uz menit taky zivot 🫠 musis sa zamysliet nad sebou, co chces. Ja by som sla cestovat pol roka a potom sa ucit, ak to vazne velmi chces