icon

Nezdá sa vám, že dnes má už takmer každý vysokú školu?

28. aug 2021

Nezda sa vam, ze dnes uz kazdy nieco studuje, kazdy ma VS, ze tu VS vzdelanych ludi mame az prilis? Hlavne teda v takych odboroch, ktore ani nie su nejak specialne potrebne a teda potom taki ludia nenachadzaju uplatnenie v praxi.. Ja si to dost vsimam v okoli. Hlavne, ze na VS idu ak take nestudijne typy, ktore na ZS/SS ledva ze neprepadli a to, ze studuju beru ako nejaku vysadu. Ja len neviem pochopit toto zmyslanie. Nie je lepsie sa uz ked tak vyucit v nejakom odbore (elektrikar, murar, ..) nez ist na nejaku socialnu pracu len aby bol titul a potom robit niekde predavaca? Aky mate nazor vy? Aj vam sa zda, ze mame prilis vela vysokoskolakov a ta uroven potom ide dolu vodou?

tina4931
28. aug 2021

@annamalaga Ano, ale štve ma, ak si niekto myslí, že ak sa chce, tak sa dá. Nie je to tak vždy a všade. Je to ťažké častokrát, sú rozdiely v krajinách a nikde to nie je med lízať. A hlavne často peniaze rozhodujú, nie rozumové predispozície. A to je to najhoršie😢

annamalaga
28. aug 2021

@tina4931 peniaze vždy rozhodovali všade. A nielen na Slovensku.

tina4931
28. aug 2021

@annamalaga Tak, len u nás doteraz ten prístup k VŠ vzdelaniu sa dal. O úrovni pomlčím. A keď som videla, kto všetko končil za prachy......zle mi je doteraz. Keď pred xy rokmi študoval môj otec, tak zo 100-vky ostali tak desiati.....

tina4931
28. aug 2021

@annamalaga Veď hej, sprostý národ vyhovuje systému.

annamalaga
28. aug 2021

@tina4931 žiaľ no. A s tým moc nič nespravíme.

moni73
28. aug 2021

Dobry remeselnik ma v dnesnej dobe prijem +/- ako spickovy vysokoskolak. Lenze na remeslo je v dnesnej dobe mladez povacsine leniva a je to "spinava" robota pre ich mlade, ciste rucicky. A tak su vlastne dotlaceni ist na vysku, kde ich drviva vacsina skonci priemerne az podpriemerne a hladaju teda uplatnenia vsade inde len nie tam kde vystudovali.
Co sa zmenilo, ze zdravotnej sestre zrazu nestaci ss, ze nestaci ucitelke v ms, atd?
Ja napr. robim na pozicii, na ktoru skola nie je a zeby sa veru hodila.

autor
28. aug 2021

Ja nikomu nic nezavidim, nechcela som tak vyzniet. Ale uprimne sa priznam, zaskoci ma, ked kde-kto z okolia ide na VS. Napriklad byvala spoluziacka zo ZS, mala problem prejst, prepadavala, isla na ucnovku, maturitu si dorabala a sama povedala, ze ju dostala z lutosti. To dievca v 9.triede ZS nevedelo napisat diktat s menej ako 20 chybami, nevedela malu nasobilku.. a teraz studuje pedagogiku a chce ucit prvy stupen ZS. Niekto by si povedal, ze sa mohla zmenit, zapracovat na sebe.. ale holt, ona je skor z tych, ktori chcu nieco, aj ked na to nemaju, nepracuje na sebe. Ja som len zdesena, ze aj taki ludia sa dostanu na VS, studuju a potom aky vzor daju tym detom? Ja sama si pamatam ucitelky, ktore same nevedeli ucit, tak sa obavam, co to bude, ked taketo slecny opustia VS. Ak vobec.

Dalsia kategoria su tie rozne pavedy, ktore ludia studuju len aby mali titul.. nejaka kulturologia, religionistika.. 5 rokov taki ludia vyuzivaju tento system a potom robia nieco podradne alebo odidu do zahranicia.. Nezavidim, len si vravim, preco plytvat casom..? Naozaj takeho kvalitneho robotnika je dnes problem zohnat, ale ludi s VS titulom, ktori su nepouzitelni, je, zda sa mi, ako maku…
No a jasne, ze to nie je moja vec a ani to nemam ako zmenit, len ma zaujimalo, ci to tak mate aj vy v okoli..

tina4931
28. aug 2021

@moni73 Ako, v tom zdravotníctve to dobre dokašlali.....ako sa to pomenilo. Na hlavu naozaj. Kedysi sa vravelo, že...ak sa nebudeš dobre učiť, budeš robotník. No veru, dnes je to výhoda......Remeslo má zlaté dno.

sara07
28. aug 2021

študuje sa pre titul a potom citujem moju švagrinu aby si predlžila detstvo že jej sa hned nechce pracovat
keby si mali omnoho viac platit za študium asi by ich to prešlo, takto maju v podstate zdarma všetko a potom ma fascinuje ako v študiu prava atd iny odbor sa nenašla tak teraz sa realizuje v handmade tvorbe
ako na niektoru handmade tvorbu stači kurz nie to vyštudovat vš aby prišla na to že ju to nenaplna
idu neskutočne prachy na vš , a pritom to na krajine nevidno proste , skorej keby dali granty skutočne kto to potrebuje, to su doslova vyhodené € za niektoré študia vš
máme 100 rozličnych umelcov ročne vyštudovanych a socilogov a podobne ani nehovorim

tina4931
28. aug 2021

@sara07 Tak, prvá tvoja veta - celé zle. Ostatné ani nekomentujem. Lebo dnešné ponímanie štúdia, vzdelania sa akosi vymyká tomu "gro". Nie, zlá doba, zlý prístup, pohľad. Len treba položiť správu otázku? Na ktorú je možno problematická odpoveď. Kto chce a vie, pochopí.

kikus7
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
28. aug 2021

noa? nech ma, len je rozdiel mat vystudovanu STU, UK, Ekonomicku uni, UPJS,.. nez take sladkovicovo alebo nejaku zo “zbytocnych” fakult, ktore recruiteri v cvckach hadzu rovno do kosa
a niektori z nas studuju/studovali kvoli uplatneniu, nie len kvoli trom pismenkam pred menom.. kazdy zamestnavatel/recruiter dnes uz aj tak hned vie odhadnut cloveka, moze mat aj styri tituly pred menom

kikus7
Autor odpoveď zmazal
littlebubble
28. aug 2021

@moni73 Nepovedala by som, ze je mladez leniva, ale rodicia a spolocnost ucia od mala svoje deti, ze bez vzdelania skoncia za pokladnou alebo ako robotnici.Nikoho nejak nezaujima, ze robotnik moze mat dnes plat 2000€, ale kazdeho zaujima spolocensky status tak ako to bolo v minulosti.

Tieto pracovne pozicie su spolocensky povazovane za podradne a nikto sa nechce hanbit za svoj status, ze je LEN ROBOTNIK.
Ja poznam ludi ktori aj ked su nezamestnani tak vsetci su ,,LEN,, ale oni su pani inzinieri a su nieco viac nez ten robotnik.

Mladez by mozno aj chcela robit remeslo, ale to by sa na SK muselo zmenit zmyslanie.

gdpr
28. aug 2021

Nezdá sa mi, že máme až príliš VŠ v mojom okolí je to 50/50.

autor
28. aug 2021

@littlebubble toto si presne vystihla s tym statusom👍🏻

littlebubble
28. aug 2021

@moni73 Ja robim napriklad to co ma bavi.Musela som si doplnit nejake vzdelanie a ajtak sa vzdy najde nejaky clovek ktory sa ma opyta, ze ci som nechcela dokoncit VS, ci chcem tu pracu robit cely zivot.Tak sa ich opytam, ze ci mi vedia odporucit nieco lepsie ked si myslia, ze mam zlu pracu.

A potom mi povedia, ze ich deti maju vystudovany nejaky vedecky smer a robia za 600€ niekde za pokladnou.

Takze nachvilu sa citim zle, ze nie som uspesna karieristka na riaditelskej stolicke a ukazuju na mna prstom a potom ma to hned prejde 😂.

V dnesnej dobe ked nemas titul tak mas podla spolocnosti strasny zivot a nie kazdy vydrzi tento tlak.Preto nechcu robit remeslo, pretoze spolocnost uznava len titul a tvaria sa, ze VS vzdelani maju len dobre pozicie.To je este to zmyslanie zo socializmu.

littlebubble
28. aug 2021

Autorka: Viem, pretoze mi to dal niekto vyzrat a ponizil ma kvoli tomu, ze nemam titul, takze viem preco sa tak vsetci hrnu na VS.

tina4931
28. aug 2021

@littlebubble A ja som zase zvedavá, čo budú mať na mňa. VŠ, roky praxe v odbore. Aké reakcie môžem čakať, ak sa uchádzam napr. o miesto upratovačky?

moni73
28. aug 2021

@littlebubble tiez nemam titul, len mi to vobec neprekaza. Vysla som z gympla a na vs sa nikdy nehlasila. Chvilu som mala pokusenie pocas materskej, ale nastupny plat absolventa v skolstve ma z toho rychlo prebral.

littlebubble
28. aug 2021

@tina4931 Ze mas vysoku kvalifikaciu a preto ta memozu prijat 🤷.Znamu s maturitou nechceli zobrat do potravin.

littlebubble
28. aug 2021

@moni73 Ja som chcela VS, ale vtedy ma zaujimalo nieco ine a nikdy som nemala ponatia, ze cim chcem byt.Nejaky obraz o povolani som si vytvorila casom, ze co ma vlastne skutocne naplna.Vzdy som chcela mat aj vzdelanie, ale bola som na tom aj tak, ze ci to vlastne realne potrebujem.

zuzuliennka1
28. aug 2021

@littlebubble toto nie je tak uplne vzdy… poznam niekolko uspesnych ludi a nemaju vs.. a robia aj vrcholove pozicie a nikto im nic nedal vyzrat, ale teda nesedeli so zalozenymi rukami, vycestovali, doplnili si vzdelanie kurzami a proste su, tam kde su, isli si za tym..
su ludia, ako tomu hovorim, ktori potrebuju aspon titul, aby sa niekam dostali, su ludia, ktori ho nepotrebuju a su uspesni a potom su ludia s titulom, ktori ho aj maju, ale tazko povedat, preco skoncili tam, kde skoncili…
titulom to nekonci. naopak zacina a ked si niekto “sadne so zalozenymi rukami” a bude cakat, ze sa mu budu ponuky na pracu sypat, lebo titul, nuz 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

littlebubble
28. aug 2021

@zuzuliennka1 Tak mne nemaju co dat vyzrat, ale tak ich by moja praca nebavila, tak preto tie pripomienky.Mna by zase nebavilo chodit domov ako klbko nervov a mat hlavu plnu prace.

Ja viem 🙂 poznam v okoli vsetky mozne kategorie.

jana_eyre_2
28. aug 2021

Neviem, nerozmýšľala som nad tým posledné roky, je pravda že väčšina ľudí čo poznám má VS, ale aj pracuje zväčša v tom, čo vyštudovali.. ja výšku nemám, ani môj muž.. môj muž VS nedokončil, ale keďže je ambiciózny, tak sa vypracoval.pekne aj bez titulu a robí svoju prácu dobre.. Ja som vyučena aranzerka, mám dorobenu maturitu, myslím že aj keď nie som nejaká ambiciózna, aj tak mám za sebou celkom dobré pracovné skúsenosti, hoci teraz už dlhšie som s deťmi a začínam od 0.. Len chcem podotknúť, prečo je podľa mňa tak veľa ľudí ktorí smerujú na VŠ.. totiž podľa mňa je to preto, lebo ľudia s nižším vzdelaním sa u nás pokladajú za menejcenných.. vidím to najmä preto, lebo sama som neštudovala a tak som sa stým nie raz stretla..je to vidno aj na internete, aj v skutočnom živote, že nižšie vzdelanie ľudia berú akoby boli hlupejsi, VS pokladajú za nejaky dôkaz inteligencie.. neviem v čom tkvie to presvedčenie ale je to tak.. dokonca sa mi stalo, že ešte aj polichotenie bolo podané tak nešťastne.. niečo ako "ty si taká inteligentná že má prekvapuje že nemáš VS.. keby si povedala že si lekárka, tak ti vpohode uverim".. akoby inteligentný človek mohol byť len vtedy ak má titul.. preto je u nás taký dopyt po vysokoškolskom vzdelaní.. samozrejme sú ľudia ktorí potrebujú svoju školu k práci, ja sa skôr v tomto statuse zameriavam na tie VS, ktoré ľudia majú len pre titul..

littlebubble
28. aug 2021

@zuzuliennka1 Keby som robila tazku pracu tak by som sa necudovala takej otazke, ale ak mam cas si aj vypit caj a niekto sa na mna pozera ako keby som v tej praci trpela tak to trochu nechapem.

Zla praca vyzera inak.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
evora
28. aug 2021

@evamarek77 Presne tak, a ešte by som odsledovala rôzne dorobene maturity (keď niekto ledva doklepe ucnovku, potom si zaplatí nadstavby a po kupenej maturite sa bez hanby ide zašívať na VŠ). Potom to na vš tak vyzerá, ludia ktorí sa poctivo venovali štúdiu od zakladky sedi v ucebni s niekým, kto zakladku prešiel s 3, 4....

jana_eyre_2
28. aug 2021

@evora a myslíš že známky na ZŠ niečo znamenajú? Presne tieto predsudky u nás vzdelanie tak preceňuju.. to, že niekto mal na základnej 3,4 neznamená že neskôr nemohol zabrať a nemá na to aby študoval..

evora
28. aug 2021

@jana_eyre_2 Samozrejme ze znamenajú. Keď niekto nemá predpoklady na to, aby skončil základnú školu aspon s priemernými známkami (1,2, max.3 z 1 predmetu), asi ťažko zvládne štúdium na vysokej škole. Potom sa nečudujem, že kopa manažérov u nás v robote nám bez hanby pošle prezentácie, kde sú také kvalitne hrubice, ze neviem ci sa mam smiať alebo plakať. Ale titul si napísať nezabudnú. Pre mňa je základné vzdelanie taky odrazový mostík, tam sa človek ma naučiť disciplíne, má spoznať sam seba (v rámci štúdia) a potom to ďalej zužitkovať v ďalšom štúdiu. Priznávam ze ma serie, ked vidim nejakú bývalú spolužiačku, ktorá na ZŠ nevedela naratat do 5, ako sa zadrb*va do 28 na výške 😀. Vysokú školu si majú zaslúžiť ludia, ktorí jej naozaj obetovali určité úsilie a makali na sebe.