icon

Nezdá sa vám, že dnes má už takmer každý vysokú školu?

28. aug 2021

Nezda sa vam, ze dnes uz kazdy nieco studuje, kazdy ma VS, ze tu VS vzdelanych ludi mame az prilis? Hlavne teda v takych odboroch, ktore ani nie su nejak specialne potrebne a teda potom taki ludia nenachadzaju uplatnenie v praxi.. Ja si to dost vsimam v okoli. Hlavne, ze na VS idu ak take nestudijne typy, ktore na ZS/SS ledva ze neprepadli a to, ze studuju beru ako nejaku vysadu. Ja len neviem pochopit toto zmyslanie. Nie je lepsie sa uz ked tak vyucit v nejakom odbore (elektrikar, murar, ..) nez ist na nejaku socialnu pracu len aby bol titul a potom robit niekde predavaca? Aky mate nazor vy? Aj vam sa zda, ze mame prilis vela vysokoskolakov a ta uroven potom ide dolu vodou?

ukulela
28. aug 2021

@evamarek77 parlament nie je elita, ale zrkadlo národa.

matenka
28. aug 2021

@littlebubble inzinieri a nezamestnani? Keby pouzijes akykolvek iny titul ok, ale zrovna tento titul urcite nema nudzu o pracu

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
littlebubble
28. aug 2021

@matenka To by si sa divila.
Ja nezijem v Bratislave.

ofzuza
28. aug 2021

@matenka juuj aj inizinieri maju problem. Hlavne taki co si myslia, ze vyjdu skolu a budu hned sefovat.

21oktober
29. aug 2021

bez vysokej školy pri určitých typoch povolaní si ani neškrtnete a môžete byť megašikovní a neviem akí. A je ich dosť. Preto vyhlásenia typu VŠ je zbytočná a šikovný človek sa presadí aj bez nej je skôr úsmevná ako pravdivá . Na druhej strane sú odbory ktoré by som zrušila šmahom ruky, mladí ľudia ktorí vychádzajú z daných odborov môžu rovno ísť na úrad práce.
Aj keď si robíte nadstavbové štúdium alebo získavate licenciu na výkon určitého povolania v drvivej väčšine je podmienka dokončenie VŠ. Ja mám tri licencie na výkon povolania podľa osobitných predpisov a bez VŠ by som si tak mohla akurát tak labu lízať 🙂. Ani k licenčným skúškam Vás nepustia, hoci máte IQ 140 a dravosť jastraba.
Ja budem veľmi rada ak moje deti budú mať vysokoškolské vzdelanie a určite sa nebudem stavať k tomu však načo , aj tak je VŠ zbytočnosť. Som rada že moja najstaršia dcéra je už vyštudovaná , je zamestnaná vo svojom odbore . Syn ide do tretieho ročníka vysokej škole s vysokou perspektívou budúceho uplatnenia.

jana_eyre_2
29. aug 2021

@21oktober ja budem naopak rada ak si moje deti vyberu aj remeslo, nech robia čo ich baví najmä.. ak budú chcieť ísť na výšku, budem ich v tom podporovať, ak nie tak tak isto.. sú profesie kde je vysoká škola potrebná, avšak nie každý ma robiť rovnaké povolanie..

21oktober
29. aug 2021

@jana_eyre_2 tak ja sa na druhej strane určite nezrútim z toho že niektoré z mojich detí nepôjde na VŠ. Ale budem veľmi rada ak moje deti budú vysokoškolsky vzdelané .a aj sa v danom odbore uplatnia a bude sa im v živote dariť.

zuzliq
29. aug 2021

@zuzuliennka1 plne súhlasím, že ak je človek šikovný, uplatní sa veľmi dobre aj bez vysokej školy. Ja som študovala na STU, neviem teda povedať, aké je to študovať humanitárny smer ako kulturológia, či podobne. Viem ale, že aj takéto vzdelanie je potrebné, súhlasím, že absolventov potrebujeme len pár ročne. A či titul niečo znamená-pre mňa áno, mám PhD v ťažkom odbore, vydrela som si ho rovnako ako Ing. Moju prácu by som nemohla robiť bez vedomostí za tým titulom. Pre mňa je ale rovnako cenná pani predavačka v obchode, či majster u nás doma. Kto pracuje poctivo, s nasadením, je podľa mňa hodný obdivu. Ale nebudem počúvať, že všetci vysokoškoláci sú sprostí.

viki_lv
29. aug 2021

Ja vidím, že je veľa pozícii v štátnej sfére, kde je na ich prijatie potrebné vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, pričom je k výkonu tých pozícii to vzdelanie úplne zbytočné a v podstate je aj jedno v akom odbore to vzdelanie je. Všetci títo ľudia si urobili školy len aby nejaké mali - spravidla súkromné a externe. Mňa teraz tiež prijímajú do zamestnania v štátnej sfére a tiež je nutné vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, avšak presne určený odbor. Bez toho by ma neprijali. Čiže ja to vidím tak, že vyštudovať VŠ je v dnešnej dobe dosť dôležité na Slovensku...

ofzuza
29. aug 2021

@21oktober sikovny clovek sa presadi aj bez nej, len v inom odvetvi...nemoze mat predsa kazdy VS.

21oktober
29. aug 2021

@ofzuza ale veď nech sa presadí , ja im to prajem . Sú však odvetvia kde aj keby sa rozkrájali tak si jednoducho neškrtnú , hoci by tam mohli byť skvelý . A tých povolaní je veľa . Takže také niečo že chcem byť lekár , advokát, audítor, daňový poradca, statik , architekt , goedet , veterinár, zubár , notár atď lebo som šikovný a chcem na sebe makať neexistuje ,

ofzuza
29. aug 2021

@21oktober samozrejme, ze su povolania, kde to bez vs nejde. Ale je kopec takych kde to ide. Ked mi dieta povie, ze chce byt stolar, tak budem rada a nebudem ho silou mocou tlacit na vs.
Potom su odvetvia, kde vs vyzaduju a uplne zvytocne - napr skoro vsetky uradnicky.

21oktober
29. aug 2021

@ofzuza na stolára naozaj nepotrebuješ VŠ . Manuálne práce a remeselné práce nepotrebujú VŠ a myslím že to ani po nich nikto ani nechce. A ak je človek šikovný , nech sa mi darí , nech rozkvitá . Tak ako je chudoba generačná , tak je aj vzdelanie často generačné a človek preberá vzorce zo svoje rodiny, tým chcem povedať, že tam kde sú obaja rodičia vysokoškoláci , tak je väčšia pravdepodobnosť že budú aj deti a tam kde sú rodičia s vyštudovanou učňovkou alebo strednou školou tak sa to takto uzatvára však načo , netreba a pritom to dieťa je šikovné a hravo by ju zvládlo , jednoducho tá podpora vzdelávania detí je nižšia. Upozorňujem na to že sa na to dívam všeobecne. Napríklad moja sesternica je kaderníčka , jej manžel je murár ale pracuje ako vodič a rozváža pečivo , majú syna a dcéru , syn je priemerný ale dcéra je veľmi šikovné dievča , naozaj sa dobre učila a pýtam sa v 9 ročníku kam si ide dávať prihlášku či na gymnázium alebo na nejakú strednú odbornú školu a ona mi že mama jej gymnázium nedovolí že chce aby išla za kuchár čašník .Dievča vyznamenané celý čas. A keďže som so sesternicou vyrastala hovorím jej Alča, ste vy normálni ? pomaly čistú jednotkárku tlačiť za kuchár , čašník ? . Výsledkom je, že dievča je na pedagogickej strednej škole , odtiaľ chce ísť na výšku .

jana_eyre_2
29. aug 2021

@21oktober lenže to je to, že často sa rodičia utiekajú k tomu, že deti nevedú slobodnejšim rozhodovaním, ale idu len podľa svojich predstáv.. tak ako ľudia ktorí neštudovali na VŠ často nepopustia uzdu svojim deťom v tom čo chcú študovať, tak sú ľudia s VS, čo nepopustia uzdu svojim deťom a nedovolia im skončiť strednou a zamestnať sa podľa toho ako chce.. poznám aj to, že chlapec veľmi túžil študovať grafický dizajn, mal na to, ale rodičia rozhodli načo, pôjdes na stavebnú.. samozrejme ju nedokončil, lebo ho to nebavilo.. ani môj muž nedokončil ekonomickú, lebo ho to nebavilo.. on je nadaný na jazyky a počítače..

Ja si stále myslím že deti treba od mala viesť tak aby bolo aj štúdium (akékoľvek, či už ucnovka, priemyslovka alebo gympel a tak isto pokračovanie na VŠ) najmä ich rozhodnutie a výber.. poradiť a smerovat ano, ale určite nie zakazovanie a prikazovanie..

ofzuza
29. aug 2021

@21oktober sme v dobe kedy sa ten stolar ma lepsie ako vela absolventov VS. Dieta treba poznat, co ho bavi atd. Aj ked je niekto jednotkar, moze ho to viac tahat k manualnym cinnostiam. Nie je to ziadna hanba.

21oktober
29. aug 2021

@ofzuza osobne nepoznám jednotkára ktorého by to ťahalo k manuálnym prácam a ak aj hej , ide zvačša o výtvarné a umelecké odbory . Tie deti pracujú hlavou je im to prirodzené.
Samozrejme ak by niektorému z mojich detí škola moc nešla , nerobila by som z toho tragédiu a jednoducho by išiel študovať na to na čo má a živil by sa tým čo by mu išlo . Ale keď vidím že deti sú šikovné bol by hriech ich neviesť k tomu aby získali čo najvyššie vzdelanie. Preto vyjadrenia u takýchto detí typu a načo a netreba a ak si šikovný tak sa uplatníš aj tak , nepovažujem na mieste. Na druhej strane v žiadnom prípade neschvaľujem ani ak sa deti doslovne znásilňujú pre vzdelanie , to, znamená že priemerné až podpriemerné dieťa sa silou mocou tlačí na gymnázium alebo na preferovanú strednú školu ktorej odbor by ich ani navyše nebavil . Tam skutočne je potrebné to dieťa viac smerovať na manuálny odbor , podporovať ho v rozvoji v danej oblasti a vytvárať mu podmienky aby sa čo najviac rozvinul jeho potenciál.
Jednoducho prijať to dieťa či je nadané alebo menej nadané, umožniť mu max rozvoj a to v akejkoľvek oblasti.

ofzuza
29. aug 2021

@21oktober moje dieta je zatial jednotkarka a povedala, ze ona do kancelarie nechce ani za nic a taha ju to viac k tvorivym cinnostiam (zatial, este dost mala). Aj taky solar ci murar potrebuje dobre premyslat, inak je to na odstrel, ked ti spocita material a ostanu ti dve palety skridiel (cerstva skusenost 🙄). My sa zivime hlavami, ale su chvile kedy lutujeme, ze nevieme remeslo. Uplne si viem predstavit ako vypnem pri hoblovani dreva...a nehovoriac o tych peniazoch co su schopni si pytat...

21oktober
29. aug 2021

@ofzuza každý tvor potrebuje rozmýšľať, len jeden rozmýšľa do úrodne vzdelávania 3 rokov po základnej škole a druhý 9-10 rokov . Tak zväčša to rozmýšľanie 9-10 je širšie a hlbšie.
Okrem iného každý z nás sa pohybuje v určitej komunite nám vlastnej . Ja si vážim aj učňovské odbory ale v tej komunite by som žiť nevedela a ani manžela z tejto komunity by som nechcela a to z jednoduchého dôvodu nerozumela by som si s nimi . Nám keď robili nábytok na mieru do kancelárie , robil nám ho stolár , zlatý milý človek , prácu odviedol perfektne ale úprimne každý sme boli z iných dimenzii pre každodenný život . Ja som nikdy neľutovala že som vyštudovala , že robím v odbore v ktorom robím a nechcela by som hobľovať drevo ani ako vypnutie hlavy a už vôbec nie ako pracovnú náplň svojho života.

21oktober
29. aug 2021

@ofzuza a nie každá vysoká škola je do kancelárie 🙂

zuzliq
29. aug 2021

@ofzuza a čo je to za povolanie "skoro všetky úradníčky"? Len byť "úradníčka" je veľmi všeobecné pomenovanie. A myslím si, že niektoré z nich VŠ potrebujú.

21oktober
29. aug 2021

@zuzliq mnohé z nich vysokú školu potrebujú .

zuzuliennka1
29. aug 2021

@zuzliq tak tak, lepšie by som to nezhrnula

ofzuza
29. aug 2021

@zuzliq zatial kazda jedna co som ju stretla 🙂

ofzuza
29. aug 2021

@21oktober chapem co chces povedat. Ale aj manualne pracujuci clovek nemusi byt zaseknuty myslenim na ZS. Rovnako ako je kopec blbcov absolventov VS.

ofzuza
29. aug 2021

@21oktober len na odlahcenie. So segrou som cele detstvo bojovala, lebo ona domace prace robit nebude, je to pod jej uroven. Ona je inteligent a ma hlavu, ona bude mat na vsetko ludi... ano, inteligent, studuje, pracuje v labaku, ale uz treti rok s manzelom (tiez inteligentom) stavaju svojpomocne dom, lebo odmietaju platit remeselnikom 🙂

zuzuliennka1
29. aug 2021

@21oktober ale o takychto povolaniach tu nie je rec, je snad vsetkym jasne, ze sa nedaju v tomto pripade porovnavat lekari, pravnici, ucitelia, ekonomicke odbory - verzus magistri s masmedialnou komunikaciou, marketingovou komunikaciou, prip. absolventi pevs a podobne

21oktober
29. aug 2021

@zuzuliennka1 toto nie je prvá téma kde sa označuje VŠ ako zbytočná a má ju každý a šikovný človek sa presadí . VŠ nie je zbytočná , len v niektorých odboroch by som prehodnotila počet študentov . Myslím že ani masmediálna komunikácia a ani iné marketingy nie sú zbytočné ak by bol primeraný počet ľudí , rovnako tak sociálna práca. Inak sociálnych pracovníčok je málo , sú preťažené , nestíhajú , naše školy chrlia ďalšie ale nové miesta sa na kuratele nerozširujú. Tak tu sa tiež ten štát správa kontraproduktívne.
Okrem iného už aj právnické fakulty , ekonomické fakulty chŕlia absolventov ktorých uplatnenie je často problematické. Tam by som to radikálne tiež okresala. No a lekári ? Vyštudujú tu za peniaze poplatníkov a odídu do zahraničia , takže my sme taká výrobňa nových kapacít pre západných susedov.
U mňa sa na jedno koncipientské miesto hlási zväčša 4-5 ľudí , niekedy aj viac. A nie je to dobré. Keď som ja nastupovala na výšku boli prísne kritéria , skúšky a cez to vlak nešiel .

zuzuliennka1
29. aug 2021

@21oktober pravdu mas, ale cele je to komplexny problem, napriklad lekari - ani sa im necudujem, v zahranici maju uplne ine podmienky, pristup k takym pristrojom a moznostiam, ze na slovensku tak mozno o 50 rokov najskor ak vobec - a popravde - “tu” ich studuje ovela menej, vsetci idu radsej do zahranicia a netreba ist daleko - Ceska republika..

kristiii
29. aug 2021

@21oktober ja som bola čistá jednotkárka a veru ma oveľa viac baví manuálna práca. Ale je pravda, že taká, pri ktorej treba aj čo to rozmýšľať. Sedieť v kancli a účtovať som vydržala necelý rok, zabíjalo ma to. A nie je to len o hlave, ale aj o povahe. Nie každý znáša dobre stres či zodpovednosť.