Odporúčate štúdium práva?
Dobrý deň, odporúčate štúdium práva tí ktorí ste v praxi? Ako hodnotíte prácu ako takú? Aj z časového hľadiska
S pravom sa toho dá robiť naozaj veľa, zaujímajú ma akékoľvek vaše názory
Veľmi pekne ďakujem
Poviem ti to z ineho pohladu, mam v okruhu viacero pravnikov, starsich aj mladsich. Vies sa uzivit jedine na SR, pretoze ak by si chcela vykonavat tuto cinnost inde, je to uplne iny pravny system, certifikacie, uznanie skol a pod, v zahranici este vacsia konkurencia. A v tomto state to ide dole vodou, vymozitelnost prava mizerna, najlepsie kontrakty si pobraly velke pravne kancelarie pred 20timi rokmi, ti mladi bojuju o prezitie. Nepoznam ani jedneho mladeho pravnika ktory by si zil nadpriemerne.
@julialeffer blbost. Ja som robila compliance a AML, mozem robit kdekolvek na svete. Detto GDPR (cely svet), pravo informacnej a kyberbezpecnosti (cela EU minimalne)...
@julialeffer blbost. Ja som robila compliance a AML, mozem robit kdekolvek na svete. Detto GDPR (cely svet), pravo informacnej a kyberbezpecnosti (cela EU minimalne)...
@aliaray1 Ok, je mozne ze niektore oblasti su pouzitelne vsade. Ja poznam hlavne ludi z trestneho prava.
@julialeffer no asi ako píše @aliaray1
Štúdium práva nie je iba študovanie zákonov, človek si musí vedieť logicky veci spojiť, a je nemožné poznať celý zákonník a pamätať si ho roky.. právnik ak má prípad alebo klienta s určitým problémom, tak si to v tej chvíli naštuduje a logicky si musí odvodiť čo sa s danou vecou v rámci zákona dá robiť, čiže nemal by byť problém aj vo svete, keďže zákony si aj tak musí neustále naštudovávať (ešte sa aj často menia)
Pre autorku- neviem ti poradiť, mám doma študenta práva zatiaľ, čiže z praxe nemám skúsenosť. Je to ale náročné a pokiaľ nemáš právnické zázemie v rodine, tak to dá veľmi veľa práce a sebazapierania, aby si sa nejako vyšvihla.
Ale vieš sa uplatniť s právom v rôznych odvetviach, len teda plat nebudeš mať v štátnej správe taký, ako nejaký "diablov advokát"
Poviem ti to z ineho pohladu, mam v okruhu viacero pravnikov, starsich aj mladsich. Vies sa uzivit jedine na SR, pretoze ak by si chcela vykonavat tuto cinnost inde, je to uplne iny pravny system, certifikacie, uznanie skol a pod, v zahranici este vacsia konkurencia. A v tomto state to ide dole vodou, vymozitelnost prava mizerna, najlepsie kontrakty si pobraly velke pravne kancelarie pred 20timi rokmi, ti mladi bojuju o prezitie. Nepoznam ani jedneho mladeho pravnika ktory by si zil nadpriemerne.
@julialeffer prečo hneď myslieť na zahraničie?záleží od očakávaní veď nemôže mlady právnik čakať nadpriemerne zárobky atď...poznám aj v štátnej správe, korporáte, malej firme a sú spokojní.
časom ľahké právne prípady preberie AI a ľudský právnici ostanú na komplikované veci
Slovenský študent vytvoril odborníka na právo. Nová umelá inteligencia ti pomôže s náročnými právnickými otázkami
https://refresher.sk/181826-Slovensky-student-v...
Za seba nie. Kopec mojich známych ano. ;D Ja som sa jednoducho vtedy ešte nenašla.. keď som si mala vybrať vs. Pre mňa to bola strata času.
Tiez poznam vela v okoli
Ak nemas v rodine pravnika je to problem, vo vyberkach uz su vacsinou jasne dany kandidati
Musis mat velmi ostre lakte aby si sa prebojovala a nasla si miesto v spolocnosti
Z rocnika maju lukrativnejsie fleky ti, co mali zazemie, ako tu uz padlo, ocko advokat, exekutor, teta na prokurature. Uz ked sme sli na vyberko sa vedelo, kto vyhra… Uplatnitelnost je, ale takych, co maju nejaku brutalnu karieru zas nie su tisice. Neviem, ake si pohlavie, ale ja som si vybrala rodinu namiesto kariery. Casove hladisko, neviem, ci mas na mysli pracovnu dobu, to je velmi individualne, aj tam, kde mas pracovnu dobu, tak su situacie, ze potrebujes nieco dokoncit, hladas judikaturu, pripravujes sa na pojednavanie aj nad ramec toho standardneho pracovneho casu. Myslim, ze odpovede na to, co ta zaujima, tu nenajdes, lebo sa pytas malo konkretne 😀
Ahoj, s niektorými vecami tu nemôžem súhlasiť. Nemala som žiadne právne zázemie ani mi nikto nič nevybavoval a uplnatnila som sa myslím celkom dobre. Tiež som robila veľa už pohovorov a nie je pravda, že sú vopred vybratí a pod. Odporucam ale vybrať si dobru školu (musím povedat, že najmä medzi mladšími ročníkmi som vnímala rozdiel medzi uchádzačmi). Plati asi to čo vsade..reálne úspešní sú ti, čo tvrdo na sebe pracujú. Ak máš ako prioritu napríklad rodinu, dajú sa samozrejme najst aj mnohé miesta, kde je to dobre sklbitelne, no treba pocitat s tým, že to nebude nadpriemerný plat zrejme. Praca pravnika alebo advokáta zahŕňa vysokú zodpovednost (za iné osoby) a zvládanie stresu - ja by som si dnes asi vybrala niečo iné, pokojnejšie.
Ahoj, s niektorými vecami tu nemôžem súhlasiť. Nemala som žiadne právne zázemie ani mi nikto nič nevybavoval a uplnatnila som sa myslím celkom dobre. Tiež som robila veľa už pohovorov a nie je pravda, že sú vopred vybratí a pod. Odporucam ale vybrať si dobru školu (musím povedat, že najmä medzi mladšími ročníkmi som vnímala rozdiel medzi uchádzačmi). Plati asi to čo vsade..reálne úspešní sú ti, čo tvrdo na sebe pracujú. Ak máš ako prioritu napríklad rodinu, dajú sa samozrejme najst aj mnohé miesta, kde je to dobre sklbitelne, no treba pocitat s tým, že to nebude nadpriemerný plat zrejme. Praca pravnika alebo advokáta zahŕňa vysokú zodpovednost (za iné osoby) a zvládanie stresu - ja by som si dnes asi vybrala niečo iné, pokojnejšie.
@0zne925 prosím ťa, prezraď, v akom poradí cca vnímaš kvalitu tej-ktorej právnickej fakulty?
@0zne925 prosím ťa, prezraď, v akom poradí cca vnímaš kvalitu tej-ktorej právnickej fakulty?
@baboobchod nechcem nikoho uraziť ani robiť rebríček.. ale za mna najlepšie BA a TT
@baboobchod UK a TT, sukromne skoly typu Sladkovicovo, BVSP katastrofa, vela zamestnavatelov rovno vylucuje uchadzacov uz podla skoly ktoru vychodili, nakolko je to zial strata casu.
@baboobchod UK a TT, sukromne skoly typu Sladkovicovo, BVSP katastrofa, vela zamestnavatelov rovno vylucuje uchadzacov uz podla skoly ktoru vychodili, nakolko je to zial strata casu.
@aliaray1 poznám aj študentov z týchto súkr.škôl a uplatnili sa niektorí veľmi dobre, zrejme záleží od usilovnosti