Opakovať ročník alebo zanechať školu?
ahojte všetci,
minulý rok som nezvládla posledný ročník bc. štúdia, v podstate som úplne vyhorela a z poslednej skúšky zimného semestra som vyletela. Spočiatku to so mnou veľmi nehlo - skôr som bola rada, že sa nemusím učiť na štátnice, ale časom prišiel ten nepríjemný pocit zo zlyhania a sklamania.
Ak sa rozhodnem nastúpiť tento rok znovu do 3. ročníka a opakovať si ten predmet + záverečné skúšky a odovzdať prácu, ktorá mi absolútne nesadla (je výskumná), bude ma to stáť draho (na stránke som našla ze 1080e).
Som tehotná, môj priateľ je úžasný a veľmi podporuje to aby som v tom štúdiu pokračovala, dokonca mi to chce celé zaplatiť, a sám vraví, že by mi to zdvihlo sebavedomie. Rodiť mám cca koncom februára.
Môj problém je, že sa cítim kompletne unavená a slabá, nikdy predtým som nebola v takomto stave, kedy sa mi chce celé dni spať, kvôli hormónom mi všetko páchne, som precitlivená a ľahko iritovaná. Vždy som cvičila, mala svoj režim a teraz nevládzem vôbec nič, fyzicky nemám energiu.
Neviete mi prosím poradiť, pripadne ako by ste sa na mojom mieste rozhodli? Ísť ďalej do školy a zacvakať si, alebo ju zanechať? Chýba mi ten pocit, aký som mala celé tie dva roky, pocit že som úspešne zvládla skúšku a cítila som sa posilnene. Cítim sa skrátka ponížene, že som to nezvládla. Úplne mi to zruinovalo sebavedomie najmä keď sa mi od začiatku VŠ darilo. A bojím sa, že to znovu nedám.
@deti95060810 nie práca, ale nadštandardné štúdium - teda ten opakovaný ročník - sa platí
@pinkmamba prepáč ospr. že som to zle pochopila...
1080 e je dosť, ale aj tak by to bolo dobre dokončiť.
dokonci si skolu .. lepsia skola lepsia buducnost lepsia praca a peniaze a tym aj das svojmu dietatu viac... ale musis si najst dovod sama preco ukoncit inak to budes robit s odporom a je vacsia sanca,ze zas zlyhas... najdi dovod preco ano a chod za nim ...
@pinkmamba určite by som pokračovala. Ak fakt študuješ odbor, ktorý ťa baví a využitie v praxi. Lebo s deťmi po RD sa bude ešte horšie začínať, ak vôbec 🤔
My sme mali v ročníku aj rizikovo tehotnú, ktorú opustil frajer, aj onkologickú pacientku, aj čerstvú vdovu. Zvládli 💪
PS: poznám ženu, ktorá rozvedená, sama s 2 deťmi skončila právo, učila sa v noci na záchode - jedine tam mala kľud 🤷♀️
Tebe držím palce a prajem všetko dobré!
Prepáč,ale ja moc neverím, že to nevzdáš. Budeš mať totiž dieťa a keď si to nedala bez neho, s ním to s tvojou vôlou a chuťou nedáš určite.
Aku mas sancu pokracovat neskor? Teda ak by si zanechala studium a nastupila az dalsi rok alebo o dva, uznaju ti vsetky predmety a pojdes rovno do tretieho rocnika? Mala by si sancu si aj vybrat lepsiu temu prace, ak ti toto nevyhovuje.
Ale zalezi aj co je to za skolu. Je mozno, ze kvoli tehotenstvu a dietatu budes mat ulavy, ak su pedagpgovia trochu ludski (hoci voci ostatnym je to nefer, ale tiez som zazila take na skole).
Určite by som ju na tvojom mieste dokončila, už si veľmi blízko k titulu. Tiež idem teraz platiť školné za nadštandardnú dĺžku štúdia a nie som z tej sumy nadšená, ale beriem to ako investíciu do vzdelania.
@pinkmamba Môj priateľ pred pár rokmi tiež opakoval jeden predmet a štátnice. Bral si na to nejakú študentskú pôžičku od štátu, ale nakoniec neplatil, lebo nejaké divné zákony či čo, ktorých sa ani boh nevyzná.
Takže ak je problém ohľadom financií, pozri či tie pôžičky ešte fungujú, ak áno, tak sa to oplatí, lebo je tam fakt nízky úrok.
@maranta_leuconeura aj nad tým som uvažovala ale myslím že ťažko by sa mi chcelo potom vracať, už teraz po toľkých mesiacoch sa cítim ze som z toho vypadla. pôjdem do toho v septembri
Skús dokončiť školu 🙂 úplne Ti rozumiem, ja som otehotnela v poslednom ročníku Mgr. štúdia, rozvrh som mala od rána do pol ôsmej večer, nevládala som ani vstať z postele a s nevoľnosťami som nedokázala nič zjesť. Ale keď vidíš pred sebou cieľ, teda titul a lepšiu perspektívu pre seba aj bábo, tak sa dá zaťať zuby a zvládnuť to.
A keď budeš mať štatút študenta, máš nárok na tehotenské štipendium 200€ na mesiac 🙂
Určite ukončiť školu. Prečo chceš vyhodiť 3 roky do KOŠA? . No s tým deckom si to pokandila, bude to oveľa ťažšie
Poziadaj o znizenie poplatkov z dovodu tehotenstva a materstva. V psychologii budes potrebovat aj mgr, bez toho sa nepohnes dalej. Drzim prsty
@pinkmamba to bolo tvoje prve "zlyhanie" v zivote?
kazdy mame svoj predmet, ktory nemame radi, ja som jeden predmet prenasala a spravila na treti krat, zo statnic ma vyhodila oponentka, nepustila ma ani k slovu, takze som prerabala pracu. mala som chut 100 krat skoncit so studiom ci bakalarskym alebo magisterskym, ale ja som si praveze externe studium platila, tak mi bolo luto tych vynalozenych penazi a investovaneho casu.
teraz si len unavena, ano s dietatom to bude narocnejsie, ale vsetko sa da ked sa chce, teraz je najlepsie si to dokoncit. neskor sa k tomu budes tazsie vracat. a ked uz budes mat bc., tak na mgr. mozes pokracovat hocikedy.
@pinkmamba keď ta podporuje priateľ tak by si to mohla skúsiť. Ide o to ci po pôrode ti bude mať kto pomoc s dieťaťom. Určite to nebude ľahké ale nie nemožné. Ide o to ako sa na to cítiš. Držím palce

určite školu skončiť - teda zas nastúpiť do ročníka ktorý si nedala....aj keď si si to dobre skomplikovala.
mňa skôr zaujíma prečo ťa bude stáť záv. práca 1080 e? však si ju sprav sama a ušetríš....