icon

Ošetrovateľstvo externe: Ktorá vysoká škola je najlepšia?

11. jan 2025

Dobrý den prajem, vedeli by ste mi prosím odporučiť VŠ na štúdium ošetrovatelstva externe? Chcela by som študovať popri práci
Mala som záujem o SZU ale vzhľadom nato že sa na viacerých Vs pomenili podmienky prijatia a jednou z nich je SŠ zdravotníckeho vzdelania čo ja nespĺňam .. musím vyberať z tých čo tuto podmienku nevyžadujú
Budem vďačná za vaše rady
Mám vyštudované právo ale je to veľká bieda s prácou, nenašla som sa v tejto profesii ..

melanta
11. jan 2025

Ošetrovateľstvo sa nedá nikde študovať externe, pokiaľ nepracuješ ako nejaký zdravotnícky pracovník v nemocnici. Je to podmienka zákonná. Takže buď denné štúdium, alebo najprv nejaký odbor na strednej zdravotníckej škole, zamestnať sa v nemocnici a potom možno externe študovať ošetrovateľstvo. Tieto podmienky sa nemenili, sú platné odjakživa.

cafelatte
11. jan 2025

Niektoré školy majú podmienku namiesto absolvovania zdravotnej sš, ukončené gymnázium, myslím že sv.Alžbeta tak má. Ak máš inú sš tak potom choď na 2 ročné pomaturtiné štúdium pratická sestra, ale ani s touto maturitou ťa na vš nepríjmu, musí byť 4 roky zdravotka alebo gymko.

autor
11. jan 2025

@melanta pokial viem, podmienku SŠ vzdelania veľa VŠ zaviedlo pred rokom

autor
11. jan 2025

@cafelatte gymnázium mám, áno presne na VŠ sv.Alzbety by bolo možné študovať externe
Preto sa pýtam aj na skúsenosti keďže táto škola nemá moc dobrú povesť ..

To iste som ale často počúvala na právo na Komenského, po vyštudovaní nemám pocit žeby sa na nás hľadelo inak ako na absolventov z iných právnických fakúlt na SR
Takze koniec koncov je asi jedno kde vystudujes
Záleží od šikovnosti po škole

cafelatte
11. jan 2025

pri nedostatku zdravotníckych pracovníkov na SK, nik nebude pozerať, ktorú školu si študovala, môj názor. Z gymka v pohode, podmienku si splnila.

melanta
11. jan 2025

@cafelatte zavádzaš ju. Externe môže študovať iba popri práci v zdravotníctve. Ak by chcela študovať denne, tak áno, je jedno, akú SŠ má. Ale ona píše o externom štúdiu.

Autorka. Tu nejde o strednú školu. Ak chceš ošetrovateľstvo študovať externe, musíš pracovať v zdravotníctve. A keďže nemáš v rámci doterajšieho vzdelania žiadne, s ktorým by si mohla tobitgv zdravotníctve, tak platí čo som napísala vyššie. Ako som napísala, toto je v platnosti odkedy vzniklo štúdium ošetrovateľstva na VŠ.

melanta
11. jan 2025

Mimo toho, neodpustím si - ako absolventke práva by ti podmienka práce v zdravotníctve pri externom štúdiu mala byť absolútne jasná a pochopiteľná. Ošetrovateľstvo je praktická veda, nie teoretická. Nedá sa učiť bez toho, aby človek nebol v praxi. Denní študenti sú v praxi v rámci štúdia, externí v rámci svojej práce.

cafelatte
11. jan 2025

@melanta ano máš pravdu, nevšimla som si ze ide o výlučne externú formu.

autor
11. jan 2025

@melanta podmienky pre prijatie na externú formu studia na rok 2025/26 sú nasledovne, viď foto

Pokial viem, podmienka prace v zdravotníctve donedávna nebola. Z tohto dôvodu bol problém že absolventi studia nemali dostatočnú prax a tak sprísnili podmienky na externú formu studia

Známa študuje Dentálnu hygienu v Ba na SZU, ma vyštudovane gymnázium, pred 2 rokmi sa tam ešte dostala bez SŠ zdravotníckeho vzdelania, teraz to už nie je možné.

autor
11. jan 2025
melanta
11. jan 2025

Podmienka pracovať v zdravotníctve pri externom štúdiu je dlhé roky. Určite bola pred vyše 7 rokmi, pretože dcérina kamarátka musela kvôli tomu študovať denne. Ja pochybujem, že máš vyštudované právo. Inak by ti dával logiku dôvod, prečo to tak je:

Ošetrovateľstvo je praktická veda, nie teoretická. Nedá sa učiť bez toho, aby človek nebol v praxi. Denní študenti sú v praxi v rámci štúdia, externí v rámci svojej práce.

melanta
11. jan 2025

Aj človek s priemernou inteligenciou by chápal, že nedá sa takýto odbor študovať externe bez praxe. Dala ty si sa operovať lekárom, ktorý študoval externe a nikdy nebol v nemocnici? Asi nie. Pri sestrách je to rovnaké.

melanta
11. jan 2025

Prosím ťa, choď robiť niečo iné. Sestier je málo. Ale ozaj nepotrebujeme také, ktoré považujú za normálne študovať externe bez praxe.

libusak
16. jan 2025

Externe studium je take, kde si vacsinu praxe odrabas na pracovisku. Podmienka je aj taka, ze musis dodat potvrdenie od nemocnice/zdravotnickeho zariadenia v ktorej pracujes ako prakticka sestra/asistent, ze so studiom suhlasia.
Tato podmienka je odjakziva
Na studium osetrovatelstva mozes ist aj s maturitou krajcirky ale musis spravit prijimacky a studovat denne

robodracica
10. jún 2025
@cafelatte

Niektoré školy majú podmienku namiesto absolvovania zdravotnej sš, ukončené gymnázium, myslím že sv.Alžbeta tak má. Ak máš inú sš tak potom choď na 2 ročné pomaturtiné štúdium pratická sestra, ale ani s touto maturitou ťa na vš nepríjmu, musí byť 4 roky zdravotka alebo gymko.

@cafelatte Ahoj. písala si že, citujem,, Ak máš inú sš tak potom choď na 2 ročné pomaturtiné štúdium pratická sestra, ale ani s touto maturitou ťa na vš nepríjmu, musí byť 4 roky zdravotka alebo gymko. ,,, Ja teraz studujem externe za prakticku sestru. S touto maturitou ma neprijmu na vysoku skolu ak by som chcela? Musi byt 4 rocna zdravotna skola?

kathhii
Autor odpoveď zmazal
kathhii
10. jún 2025
@robodracica

@cafelatte Ahoj. písala si že, citujem,, Ak máš inú sš tak potom choď na 2 ročné pomaturtiné štúdium pratická sestra, ale ani s touto maturitou ťa na vš nepríjmu, musí byť 4 roky zdravotka alebo gymko. ,,, Ja teraz studujem externe za prakticku sestru. S touto maturitou ma neprijmu na vysoku skolu ak by som chcela? Musi byt 4 rocna zdravotna skola?

@robodracica prijmú, na katolícku určite... Volala som tam minulý mesiac.

libusak
11. jún 2025
@robodracica

@robodracica jasne ze prijmu. Normalne na SZU ak pracujes ako prakticka sestra ta zoberu

charlotte911
7. aug 2025
@melanta

Mimo toho, neodpustím si - ako absolventke práva by ti podmienka práce v zdravotníctve pri externom štúdiu mala byť absolútne jasná a pochopiteľná. Ošetrovateľstvo je praktická veda, nie teoretická. Nedá sa učiť bez toho, aby človek nebol v praxi. Denní študenti sú v praxi v rámci štúdia, externí v rámci svojej práce.

@melanta tu ťa poopravím aj ked je to téma z januára, kedže som externe študovala, tak aj externisti majú prax aj mimo svojej práce v nemocnici s ktorou má vysoká škola zmluvu, tam sa potom pri Bc vykonáva aj štátna skúška z praxe, zamestnaným sa počíta 50% z praxe, lebo už pracujú v zdravotníctve ale dalších 50% musia odbiť na všetkých oddeleniach povinne mimo svojho zamestnania. Píšem to kôli tým, čo to čítajú.