icon

Pedagogické minimum, keď mám viac ako 40 rokov

10. jan 2021

Poprosím o radu. Mám už poriadne cez 40. Čiže papierovo som poriadne stará. Už pár rokov si neviem nájsť prácu... mam univerzitné vzdelanie, roky som pracovala v zahraničí v odbore, ktorý nemá na slovensku žiadne uplatnenie. Takže CV mám chudobné - žiadna administratíva, žiadne účtovníctvo, žiadne IT. Cudzí jazyk, ale to pri mojom veku nepomáha (a to ani nevedia, že mám malé dieťa), proste sa mi na žiadosť ani neozvú. Premýšľala som nad učiteľstvom - viem, viem je plno učiteľov, ktorí roky študovali, ale všade vidím, že zháňaju učiteľov, platy sú malé, ale mne by stačilo. Aj hodiny by mi vyhovovali (som sama s malým dieťaťom)
Takže ako na to? Kde sa dá študovať Pedagogické minimum? Aký je presný postup? Fakt netuším. (Bratislava) Nejaké internetové stránky by potešili. A vzali by ma? Starenku? Ja už fakt neviem, čo mám robiť. Samozrejme aj sama pogúglim, ale také praktické rady sa ťažko hľadajú.
PS: hehe nebojte, slovenčinu učiť nechcem, nemám na ňu bunky. Skôr cudzí jazyk, možno biológiu, chémiu, matematiku a tak...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
andyh20
10. jan 2021

Pedagogicke minimum si mozes robit , ale musis mat samozrejme aj vustudovane cosi. Napr tu biologiu,chemiu alebo matiku. Minimum nestaci pravdaze. Skus vychovavelstvo mozno...

hettinka
10. jan 2021

v podstate Doplnkové pedagogické štúdium (DPŠ) nie je limitované vekom a človek si ho môže dorobiť kedykoľvek. Nie je rozhodujúce, z čoho mjáš prax, ale z čoho si štátnicovala na VŠ. Podťa týchto predmetov sa robí v príslušnom odbore. Nie je to "univrzálne" pre všetky predmety. DPŠ ponúka skoro každá univerzita, takže začala by som zisťovaním podľa miesta bydliska, kde by si mohla chodiť. Je to extrené, trva to asi 2 roky a platí sa.

Čo sa týkia nástzupu do škostva, dostatok pracovných miest je v Bratislave a okolí, ale napríklad v Žilinskom kraji skoro nič. Pozri si portál edujobs.
Ani jazyky už nie sú také terno, ako kedysi. Skôr sa uplatnia matikári, fyzikári, chemici, informatici....

zuzikak
10. jan 2021

doplnit vzdelanie si mozes v ktoromkolvek veku ale popatrala by som nad tym ake vzdelanie uz mas a od toho sa odrazila. Tak sa za zistit, na co si mozes dorobit rozdielove skusky a spravit si pedagogiku. Prip. vyhladat ake su podmienky prijatia na vyucovanie v materskej skole.

rebeca2
10. jan 2021

To snad nie je mozne, skoby som to ja pisala, tiez akurat pozeram pedagogicke minimum, tiez mam po 40, vystudovana VS socialna praca, dlhodobo dobrovolne nezamestnana, zivotopis chudobny na jazyky a it znalosti....chcem skusit este aj opatrovatelsky kurz, len neviem, ci by som nemala problem s hygienou u seniorov,, aj ked aupairku som robila 4 roky, cize zadky som utierala dost, aj ked detom😊, no neviem....este pozeram tu pedagogiku, len tie talentovky, po 40 sa strapnit nejakym spevom,pripadne divadielkom, neviem, co budu obsahovat tie talentovky😁,

rebeca2
10. jan 2021

Ja pozeram v Modre, ale fakt netusim, ci by ma vzali, su mladsie, sikovnejsie...asi treba len skusit

hettinka
10. jan 2021

@rebeca2 ak máš sociálnu prácu, tak neviem, čo by si učila... možno odborne predmety na Sociálnej a pedagogickej akadémii.
Takze skôr by som skusila to vychovavatelstvo, alebo pozíciu asistentky učiteľa. Zárobok je však ešte nižší ako majú učitelia.

rebeca2
10. jan 2021

@hettinka a kolko je to plus minus menej, asi je to individualne, ale aspon priblizne? Opatrovatelky asi tiez nic moc...

hettinka
Autor odpoveď zmazal
rebeca2
10. jan 2021

@hettinka aha, takze nic moc, skoda

behulka
10. jan 2021

Ahoj, ja som na dpš mala spolužiakov aj päťdesiatnikov, väčšina z nich bola staršia a už učila, v tomto problém nebude. Skôr, či ťa to bude baviť. Máš skúsenosti s prácou s deťmi ?
Základ je mať štátnice z predmetu, ku ktorému si chceš dorobiť pedagogické minimum, ako písala @hettinka Inak to nepôjde.
Bio, Ch sa dá študovať na Prírodovede:
https://fns.uniba.sk/pracoviska/celofakultne-pr...
Matika na Matfyze:
https://fmph.uniba.sk/studium/doplnujuce-pedago...
Začať učiť môžeš aj bez dpš, ak by si našla voľné miesto. Nie všetky voľné miesta sú v inzerátoch, môžeš sa informovať už teraz na školách v okolí, či nepotrebujú aspoň na záskok niekoho.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
rebeca2
10. jan 2021

@nikolka1986 mne matfyz naozaj nehrozi😁, na to nemam, vzdy som tuzila po psychologii, no nikdy nezrealizovala...zial

hettinka
Autor odpoveď zmazal
samaritka
23. máj 2021

Neštátnicoval náhodou niekto z DPŠ v Prešove?