icon

Pomoc dospelých detí doma a okolo domu

daturka1
18. máj 2013

Zenicky,mam takuto otazku na vas.Kolko vam pomahaju vase uz dospele deti ktore byvaju u vas?Starsi syn vzdy pomohol,vela pomahal.Ale nasiel si pracu(kde sa nenarobi) a priatelku a konecna((( Ak aj pomoze tak len v domacnosti aj tomu neda vela casu.Ale byvame na dome,manzel chodi na tyzdnovky,ja robim na smeny,po nocnych som mrtva a potrebujem hlavne co to pomoct okolo domu,lebo ked porobim v domacnosti tak uz nevladzem a nemam cas na pracu vonku.A ide ma roztrhnut,ze syn stale zavrety s priatelkou v izbe a vylezu len ked su hladny.Uz ma nebavi kazdy vikend robit krik,aby sa zdvihol a aspon na hodinu pohol zadkom.Mama hotel funguje perfektne tak naco sa strsovat ,nie?Prejde to?Neprejde?

monyccka
18. máj 2013

@daturka1 si velmi silne sebareflexivna a nestavias sa do zbytocneho odporu..to je super. zena cinu. Tak drzim prsty pri vykonavani zmeny. Uz vies kde aj zhruba ako, tak uz to "len" zrealizovat. A ja si prosim potom aj report, ze ako to zabralo a co sa dialo doma. Ak udes mat cas (a budes ho mat viac, ked sa mu prestanes starat o prdel 😉 😀 )

katka1981
18. máj 2013

@daturka1, bohuzial normalna vec, teraz zije len pre priatelku a ostatne ide bokom. Nejdem sa ho zastavat, ale uplne ho chapem, lebo ani ja ani moj brat sme neboli ini. Verim, ze aj mojim rodicom to vadilo, ved boli zamestnani, zahrada obrovska a zrazu boli na vsetko samy. Hej mama to trpela, otec niekedy vybuchol. Ja som byvala s terajsim manzelom u nasich 2 roky, nevedela som sa dockat kedy vypadnem. Zahradu som neznasala. Ale ano mala som aj slabu chvilku, kedy mi ich bolo luto a pomohli sme, aj brat aj nase polovicky, nebolo to, ze sme nikdy nepomohli, ale konecne sme boli plnoleti a nemuseli travit volny cas v zahrade ako dovtedy. Jedine co ti mozem poradit je, citlivo sa porozpravat s detmi, ze by si ich chcela poprosit, ci by ti nemohli pomoct, urcite sa s nimi nebav v style, je to vasa povinnost, ale v style, velmi by ste mi pomohli keby....., viem, ze rodicom padne az ked deti vypadnu z domu natrvalo, ale ja to cerstvo vnimam zo strany dietata, cize len klud, lebo sa vam mozu pokazit vztahy. Idealne je, ked si vychadzas so synovou priatelkou, to je uplna parada, lebo mozes hodit aj rec s nou, napr. nevadilo by ti keby mi syn pomohol, viem, ze chcete byt spolu, ale..... ak je normalna pochopi, ja som tiez za pomoc rodicom, pokial je svokra normalna a nie krava, co zvykla sediet v aute na kazdom rande zo zaciatku. A este jedna vec, skor ci neskor si musis zvyknut, ze tvoje deti budu mat svoju novu rodinu (ajked nebudu zosobaseni, nebudu odstahovani) a rodicia pojdu bokom. A este horsie to bude, ked sa im narodi dieta, to uz nebude cas na nic.

monyccka
18. máj 2013

@katka1981 ale to uz sa im nebude starat o pradlo, jedlo a pratat za nimi.. je ine pratat po sebe a po dalsich dvoch osobach v dome.. cize bude mat viac casu na zahradku, seba..

katka1981
18. máj 2013

@daturka1, este jedna vec. Nenahnevaj sa, ja to zatial vnimam len z pohladu dcery, kedze mam este male dieta. Moja maminka variala pre vsetkych, pre mna, brata a pre nase polovicky a samozrejme otca. Varila teda pre 6 ludi, prala pre nas vsetkych, piekla, chodila do prace, makala v zahrade, aj my sme sa zatvarali v izbe, ale nikdy by mne alebo bratovi nevytkla, ze ako mozeme mat oci len pre svojich frajerov, ved je to prirodzene, ze sa clovek zamiluje a zmeni sa. Moja svokra bola sibnuta, ja som bola zla, lebo jej moj muz prestal robit komplet servis, taxikara, upratovacku, vsetko proste, ale ona je iny pripad, nejdem vas porovnavat, ale ja si myslim, ze mna caka to iste, ked si dcera dovedie frajera, pripada mi to normalne, jedine co si prajem, aby s nim bola stastna a on bol normalny, ale je mi jasne, ze bude s nim a ja budem robit servis ako robila moja maminka. Mne maminka povedala, ze pokoj mala az ked sme sa odstahovali, viem o com to je, zial.

lleniak
18. máj 2013

@katka1981 teraz sa nenahnevaj zasa ty, ale mne to normalne nepride. A ze mala pokoj, az ked ste odisli? Samozrejme. Tusim moji synatori dostanu pridanu dalsiu domacu pracu, aby to brali ako samozrejmost a mali mensiu motivaciu v dospelosti ocakavat akykolvek servis.

simsalabim
18. máj 2013

@katka1981 to, co opisujes, nie je normalne. Je to z vasej strany vrcholne sebecke. Je mi luto tvojej maminky...ale zas, ako si to u vas doma zariadila, tak mala.

bubelko
18. máj 2013

@katka1981 sorry, ale mna by mama pekne z domu hnala, keby som miesto domacich prac sedela zavreta v izbe s priatelom. pretoze to normalne nie je. a ked sa chcel moj priatel u nas najest, tak som varila ja, nie moja mama. je sice krasne zalubit sa a uzivat si - ale vo volnom case. v praci by ti asi tiez netolerovali, ze som zalubena, tak nerobim 😕
@daturka tebe by som poradila len jedno - hotel mama pekne zrusit, alebo aspon obmedzit na minimum. urcite by som synovi nezakazala vodit priatelku, ale odtial-potial. pekne sa dohodla, ze nemas nic proti tomu, ale treba aj daco v dome porobit. 😉

daturka1
autor
18. máj 2013

@katka1981 ja sa nehnevam,ja som rad,ze si nasiel prima dievca.Su stale spolu,prespava u nas.V zahrade nejak nerobime.Na vecsine len kosime vyrastenu burinu.Ale upratat daco na dvore,ci v pivnici mu neuskodi))Robim fyzicky tazku pracu na smeny tak nejak uz nevladzem...

sissy27
18. máj 2013

@daturka1 zruš Mama hotel, čo iné? ja už ako puberťáčka som nemohla odísť z domu skôr, kým nebola posledná lyžička umytá, keď som začala pracovať a ešte bývala u našich, tak nemusela som finančne prispievať, z chladničky som si mohla zobrať čo som chcela, ale keď som sa zobudila po nočnej, tak pekne upratať, požehliť, postarať sa o psa, oprať, vyvesiť prádlo (aby som na druhý deň mala čo žehliť), skrátka všetko, aby mama po príchode z práce nemala inú robotu ako navariť... to isté, keď sa narodila malá, prvý rok som ešte bývala u našich, tak tiež muselo byť všetko spravené, aj popri malej, keď nebolo, síce ma nikto nezbil, ale tých rečíííí 😝 a moja mama nemusí ani veľmi zvyšovať hlas, dokáže ti takým tónom pripomenúť jedinú neumytú šálku, že nabudúce si rozmyslíš, či ju vôbec použiješ 😀 podotýkam, že tento talent som zdedila po nej 😀
a keď ideme v nedeľu k svokre na obed, tak automaticky umyjem riad, nikto ma o to nemusel žiadať a zo mňa neubudne, akurát som sa jej prvýkrát spýtala, či jej to nebude vadiť (predsa len niekto je na to háklivý) a myslím, že bola príjemne prekvapená 🙂

dejnas
18. máj 2013

@katka1981 prepáč, ale to že tvoja maminka si zvolila cestu "obetavej" matky, ktorá od dospelých detí nič nepožaduje, je síce v očiach vás - detí pekné, ale nie je to najsprávnejšie....
ako som už písala: deti majú taktiež povinnosti voči svoji rodičom.... hovorí to zákon o rodine...
prečo by mali brať rodičia ohľad na to, že dcérka, či synáčik sú zamilovaní? no a? aj do školy prestanú preto chodiť? aj do práce? aby mohli byť stále spolu?
dieťa plnoletosťou by malo získať aj zodpovednosť... nielen fakt, že konečne som dospelá a nemusím makať v záhrade, lebo v detstve ma rodičia nútili a neznášala som to... takisto je úplne normálne, zdravé a prirodzené prispievať rodičom finančne na chod domácnosti, pokiaľ v tej domácnosti žijú s rodičmi...
rozhodne by to nemalo fungovať štýlom - som dospelá budem si robiť čo chcem a hlavne nerobiť, čo nechcem.... pokiaľ dospelé deti žijú pod "rodičovskou strechou", musia sa prispôsobiť....
keď sa deti osamostatnia (budú bývať vo vlastnom) - to už je úplne o inom, to sem nepleť, to je neporovnateľné...
model, kedy mama robí všetko, obskakuje každého a od nikoho nič nepožaduje, až tak úplne ok nie je, ale je to jej život, ona si ho tak zariadila a vôbec nepochybujem, že tebe - dcére sa to veľmi páči

katka1981
19. máj 2013

@simsalabim, ano presne ako hovoris, ako si zariadis tak budes mat. Moja svokra bola presny opak, a aj je, sebec, egoista a ocakava od kazdeho vsetko, ale sama ma len privilegia. Len rozdiel bol aj v tom, ze my sme studovali, mali skusky, akonahle som si nasla pracu, od dna nastupu som uz doma nebyvala, takze mozno prave preto mala moja maminka taky pristup. Neviem si predstavit robit skusky, ked som chodila neskoro zo skoly domov, o piatej rano som vstavala a este by som chodila do zahrady, ale zas cez prazdniny bolo pre nas bezne budik na 6.30 a ist polievat a podobne.

katka1981
19. máj 2013

@dejnas, precitaj si prispevok nizsie, mozno to teraz vyznie inak, ked som doplnila par detailov 🙂

katka1981
19. máj 2013

@bubelko, precitaj si moj prispevok nizsie

bubelko
19. máj 2013

@katka1981 precitala som si. ale to na veci nic nemeni. ja som tiez studovala a ucila sa na skusky, tiez som brigadovala - kazdy volny den. ale doma som si svoje porobit musela. a cez vikend som miesto mamy obcas varila. cca. od 17 rokov.
so sestrou sme mali podelene, ktora ma co na starosti. ja som utierala prach a sestra zmyvala kupelnu a kuchynu, vysavali sme pol-na pol, zehlili rovne kusy na striedacku, jedna umyvala riad, druha utierala.
a ked dedo doniesol zo zahrady spenat, tak sa ozdiboval na balkone - ci bol priatel u nas alebo nie. ak bol u nas, tak este aj on pomahal a dostal z neho domov. 😉

katka1981
19. máj 2013

@bubelko, ok, mozno som sa vcera zle vyjadrila, pomahali sme aj my, ale ked som mala rande, bolo normalne, ze ked sme boli doma, tak sme boli zavreti v izbe a nasi zas v obyvacke, tolko moje spomienky, ale jasne, ze ked sme byvali doma s partnermi, ze sme pomohli, ale vsetko zaviselo od okolnosti, urcite sme uz pomahali menej ako ked sme boli na strednej samy a nemali skusky a to rodicia ani od nas nechceli, chceli aby sme sa ucili a co sa varenia tyka, moja mama si najradsej navarila sama, ak nahodou nestihala, navarila som ja, ale pravda je, ze varila prioritne ona, ja som robila ine veci.

cecil36
19. máj 2013

@katka1981 snad moja dcera nebude ako ty. I ked u mna by jej to asi nepreslo 😀 Ale k veci. Maturovala som popri roznasani pizze a umyvani riadu v rodinnej restike. Zadarmo. Mala som ledva 17 nast a makala som denne ako sroub. Do tretej skola, od tretej do desiatej restika pomedzi to ucebnice. Prichodom 18-tky sa nezmenilo nic, iba to, ze mi pribudla dalsia skola a neskor praca,takze som vypomahala ak bolo treba po praci alebo cez vikendy. Plus zahrada. Ani mi len nenapadlo zavriet sa s frajerom v izbe. Ved by som stade letela ako spinava hnadra keby na to len pomyslim. A neubudlo zo mna.
@daturka1 ja ken taka otazocka. Preco pracujuci synator, ak chce by s frajerkou nejde do podnajmu alebo si nezoberie hypo na vlastny byt? Ved ak nechce pod tvojou sttechou ist podla tvojich pravidiel, nech sa odstahuje 😉 Ma moznost volby, bud alebo..... No a ukladat mu veci do skrine, tak to uz je uplny nonsens. Drzim palce, nech sa to coskoro zmeni 🙂

katka1981
19. máj 2013

@cecil36, tak moment, ze som nevarila, to bolo preto, ze mama nechcela aby som varila ja, lebo ona navarila rychlejsie, zehlit som zehlila hlavne ja, lebo som mala rada, ked prisla z prace a videla kopu pradla pozehleneho, ale ked som chodila o 21. zo skoly a rano o 4.30 vstavala, tak som tazko doma nieco stihla porobit. A keby si mala dceru ako ja, bola by si stastna, pozor na slova, este nevies co ti doma vyrastie, na taketo slova si davam sakra pozor. Mozno zakladatelka narazala na iny problem, ako som to ja v rychlosti pochopila, necitala som vsetky prispevky, v pamati mi utkvelo najma to, ze nechape ako sa syn zmenil, ze vidi len priatelku a je s nou zavreti v izbe. Aj ja som bola zavreta v izbe, ale ako som pisala, ked sme mali rande, ked sme uz spolu byvali, viacmenej sme doma len prespavali a cez vikend sme aj pomohli, ale cez tyzden sa nedalo casovo. Tak si daj pozor na to co pises, nepoznas ma, tak laskavo si daj pozor na usta a to ze som zahradu neznasala, vedia nasi dodnes, nakolko som tam stravila povinne cele detstvo a cele prazdniny, jedinym vykupenim pre mna bolo skuskove. Teraz ked byvam sama, si aj sama posadim, lebo nemusim, ale chcem.

katka1981
19. máj 2013

@monyccka, ano, suhlasim, po nas nikto nepratal, mama varila pre vsetkych, to je cele, ja som necitala vsetky prispevky, pisala som ako to bolo u nas, prali sme si samy v tej istej pracke, ale mali sme aj sukromie. Vsetko o o komunikacii, ako sa dohodnu tak budu mat a ked sa nedohodnu, nech sa mladi odstahuju, riesenie sa najde vzdy.

katka1981
19. máj 2013

@daturka1, tak potom pohoda, lebo my sme mali 30 arovu zahradu a komplet plnu, roboty jak na kostole, ved pokosit moze, to ani za robotu nepovazujem. Neviem ako dlho su spolu, ci je este v oblakoch alebo uz stoji nohami na zemi. Ved sa s nim normalne porozpravaj. Pises, ze ma normalne dievca, tak nevidim problem. Naozaj nevidim u vas ziadny problem, podla mna staci rozhovor, vzhladom k tomu, ze byvaju u vas, je to znak, ze mate dobry vztah. Jediny problem moze byt len v tom, ze si to s nim (s nimi) neprebrala a on sa asi pozabudol. Skus sa porozpravat, a verim, ze urcite sa to zlepsi. Idealne je, ked sa dohodnete, kto bude co robit, koho co bavi, napr. jedneho bavi kosit, druheho varit a kazdy urobi to co ho bavi a spolocne spravia vsetko a s radostou, to je ten ideal. Ja som rada zehlila, bola to obrovska pomoc, alebo vysavala, tak brat zas pomohol viac v zahrade. Je to len o dohode.

katka1981
19. máj 2013

@daturka1, inak mi napadla este jedna vec. Mam pocit, ze teraz je uplne ina generacia deti. My sme prisli z diskoteky a ajtak sme na druhy den isli makat do zahrady. Sesternica ma deti a tie nemusia nic. Kamoska ma synov, vysypat smeti je pre nich tazka praca. Boli sme s nimi na dovolenke, mali zaplatenu polpenziu, im nechutilo, este im na izbe vyvarala, akoze skoro sme odpadli. Treba najst zlatu strednu cestu, zial to je najtazsie. Sama neviem aka budem, ked mi dieta pride do puberty, ci to ustriehnem. My sme boli drzani dost skratka. Kym sa nedorobilo, nemohli sme odist. Ale zas je pravda, ze sme sa zasivali na WCku a podobne 🙂 preto ta robota aj dlhsie trvala. Ale nemali sme tu vychovu, ze nechce sa ti ist do zahrady, nemusis. Toto u nas nehrozilo.

simsalabim
19. máj 2013

@katka1981 nemyslim si, ze teraz je uplne ina generacia deti. Stojim si za tym, ze ako si kazda zena doma rodinu "vychova", tak bude mat a ze kazdy clen domacnosti sa musi podielat na jej fungovani, inak to v rodine skripe. A ak ma niekto zaplatenu na dovolenke polpenziu a vyvara, lebo princom nechuti, tak je sibnuty. Ze tvoja sesternica ma deti anic nemusia, je zas len a len jej chyba. Nie je to o inej generacii, ale o vychove. A ak si ty svoje deti vychovas tak, aby sa k tebe spravali ako ty popisujes k tvojej maminke, tak ta caka to iste. Netusim, aku skolu si studovala, ked si vstavala o 4.30 rano a vracala sa o 21.00 😕 Ale vedz, ze napr. ja som od 17 rokov pracovala popri skole, peniaze mi ostavali, ale z nich som si hradila elektricenku a ostatne vydaje, vratane obedov a ucebnic a komplet oblecenie, topanky. Napriekt tomu som doma mala urcite povinnosti - od 17 rokov som si sama prala a zehlila oblecenie, upratovala som byt... ani to nebudem vymenovavat, bolo to od 3. rocnika na gympli aj pocas celej VS. Podstatne je, ze som si nikdy nemyslela, ze moja mama by mala byt mojou sluzkou.... a nehnevaj sa, tvoje slova tak vyznievali "Varila teda pre 6 ludi, prala pre nas vsetkych, piekla, chodila do prace, makala v zahrade". Moja maminka uz nie je medzi nami a som stastna, ze si mozem povedat, ze sa nezrobila pri tom, ako nas musela obskakovat.

monyccka
19. máj 2013

@katka1981 🙂 najskor si pisala, ze mama varila aj prala pre vsetkych, neskor, ze ste si prali kazdy sam.. najskor, ze si nemusela robit, ale bola si zavreta v izbe s frajerom, neskor, ze si makala. A este by som chcela vediet, ktora VS ma celodenny rozvrh 5 dni v tyzdni 😉 Lebo od 4:30 do 21:00 je sakra vela casu.. Mam tiez VS, byvala som chvilku (tri semestre) pocas VS este s nasimi a teda aby som nepomohla (nepodielala sa) neprichadzalo do uvahy. Neskor aj popri robote (nocne) a VS. Aj popri frajerovi a kamoskach. Vyletoch, chatach, vandroch a kadecom inom. Vsetko sa da, staci sa posnazit a mat jasno, ze to nie je chce/nechce sa mi, ale musi to byt, lebo je to moj podiel prace. Ci mam v ten den skolu alebo nie. Ved mama ma tiez pracu a jedlo od nej ocakavame, ci? Nejako si to proste musi dospely mlady clovek zariadit, je to jeho kapusta ako. Ci si porobi povinnosti skor ako pride frajerka, alebo ked odide. Ci v jeden den stihne povinnosti z dvoch dni a potom ma dva dni volna alebo si to podeli. A ak treba, tak si privstane aleb opojde spat neskor. takto totiz dospeli ludia funguju. U nas bolo jasne, kto ma co na starosti a vobec sa o tom nediskutovalo. Ze som chcela ist na vikend na chatu? Samozrejme, nikto mi do toho nekecal. Ale aby nebolo povysavane eprichadzalo do uvahy. Takze v piatok po skole, predtym ako som letela na nocnu som povysavala cely dom, vyprala a vyvesila svoje pradlo, poprosila maminu, ci by mi ho zvesila, ak by zacalo prsat a v sobotu po nocnej som mohla s kludom ist na chatu.. Urco by mi nenapadlo zavriet sa v izbe (lebo ja mam frajera doma) a odignorovat si povinnosti. A to podotykam, moji rodicia vobec nie su prisni, ani netolerantni. Mozno by mi to aj toelrovali, kto vie, nikdy mi nenapadlo to skusat.

katka1981
19. máj 2013

@monyccka, ano mas pravdu, ina situacia bola, ked som byvala u nasich sama, ina ked uz s terajsim manzelom. Kym som bola sama, mama prala vsetko spolu, ale je pravda, ze som prala aj ja, ved som tak raz intenzivne prala, ze som aj pracku odpalila, ale tak mala uz 13 rokov 🙂 Na vysku som cestovala, aby som stihla cviko 7.30, vstavala som 4.30 a posledne som mala o 18.30 ak si dobre pamatam, jasne ze nie kazdy den, kazdy rok, kazdy semester to bolo ine, ale ja som zo skoly ked som mala volno sla do prace a v tyzdni odo mna ani nikto nic neocakaval, ved som doma ani poriadne nebola, viacmenej sa varilo cez vikend a ano nevarila som ja, a co, to je snad hriech? Na chaty ani nikam som nechodila, co bolo treba som pomohla, ale fakt je, ze cez skuskove som nemusela, len ked som ozaj chcela vypnut, tak som vybehla za nasimi. Ina situacia bola, ked som mala volno. Doma nie som uz 7 rokov a pocas MD mi pamat uplne odisla, ja si ozaj nepamatam velmi vela veci, to sa teraz nejdem obhajovat ale je to fakt, a je to celkom prirodzene, ked sa clovek 3 roky nevyspi a dodnes malokedy prespime celu noc. Ja mam svedomie ciste, ale ako som uz pisala, ja som zakladatelku asi celkom nepochopila, myslela som ze je chalan cerstvo zalubeny a preto je mimo. A zaver, nech sa o tom porozpravaju, to je cele. Nemam dovod sa tu nijako obhajovat, mne je ukradnute, co si o mne budete mysliet, kym neboli skusky cele vikendy sme boli v zahrade, upratovanie povazujem za samozrejmnost, to za pracu ani pomoc neratam, asi tolko, idem sa ucit, pa. (fakt je ten, ze som vela veci zabudla a potom mi to docvaklo, nech to vyznie akokolvek blbo, tak co vyzehlil sa mi mozog, nezabijem sa)...

bodka13
19. máj 2013

čítam...čítam a súhlasím s väčšinou príspevkov,v ktorých @daturka1 radíte zrušiť "mama hotel" a pohovoriť si so synom o dôležitosti spolupráce
@daturka1 ...v niektorom príspevku si písala,že ťažko fyzicky pracuješ na smeny a jednoducho už nevládzeš...aj keby si mala ľahkú prácu a máš kopec času príde mi normálne a samozrejmá,že synátor sa zapojí do prác doma a okolo domu.....držím palce,aby si dosiahla úspech...daj potom vedieť
@katka1981 ...tvoje včerajšie a dnešné príspevky sú "nebo a zem" 😉 😒 vzájomne si odporujú

daturka1
autor
19. máj 2013

No tak som to dnes synovi vysvetlila,hadam pochopil.Pretoze dosial sme mali super vztah a chcela by som aby taky ostal aj nadalej.Nechcem aby to vypadalo,ze ho chcem vyuzivat a doma drzat len na pracu.Ked bola zima nemusel z tej izby vyjst,este som im do nej aj jest priniesla.Ale ide leto a na starom dome prace ako na kostole.Ked som bola mladsia kym prisiel muz z prace domov mala som izbu vymalovanu aj upratanu.......ale preco sa natahovat stale s tazkou pracou ked mam doma chlapov?Vlani mi syn od malovky obyvacky zdrhol,pretoze mal rande.Chapem,zacinali spolu chodit....tento rok uz nema kam utekat tak hadam aj domaluje)))

daturka1
autor
19. máj 2013

@cecil36 priatelku ma este studujucu a sam by neutiahol vsetko zo svojho platu,nezaraba az tak...zatial.A vlastne stacilo by,keby dokoncil pristavbu ktoru staviame.Tam by mal sukromie a zvlast vchod.

katka1981
19. máj 2013

@bodka13, Tak, tak. Niekedy sa staci vyspat a hned mam iny pohlad na zivot 🙂 Ale je to len o tom, na co si spomeniem. Ale uz si mozog zamestnavam aktivne, hadam sa to zlepsuje 🙂 Hej je to uz lepsie, uz nemam dni, kedy sa v polke vety zaseknem a neviem co som chcela povedat.

cecil36
19. máj 2013

@daturka1 hej tak v tom pripade by mal ficat podla tvojich pravidiel a s priatelkou sa zavriet do izby ked je napriklad porobene okolo domu 🙂 Inak budes zrobena zena. Ale ak to pochopil tak je to super. 🙂

4dolcevita4
Odpoveď bola odstránená
4dolcevita4
Autor odpoveď zmazal