icon

Poraďte vysokú školu, ktorá nekladie dôraz len na nezmyselné memorovanie

elin89
Dnes o 10:23

Ahojte idem sa skúsiť s vami poradiť ohľadom výberu vysokej školy: syn bude v máji maturovať na obchodnej akadémii, a zvažuje či pôjde na vysokú školu. Ešte vôbec netuší, na akú by si mal dať prihlášku, nemá žiadnu konkrétnu predstavu čomu konkrétne by sa chcel v živote venovať, čo má študovať (vie akurát, že nejaký lekársky smer určite nie). Nemá ani žiadne hobby, len rekreačne fitko a počítačové hry s kamarátmi 🙂 OA ho moc nebaví, hlavne kvôli tomu, že vyžadujú učenie sa naspamäť.
Chcem sa spýtať z vašich skúseností, či existuje (SR, ČR) vysoká škola, ktorá sa zameriava na porozumenie, vlastnú aktivitu a analýzu, a nekladie dôraz len na nezmyslené memorovanie (kde by stačilo, že študent učivu chápe, vie ho odprezentovať vlastnými slovami a pod.)
Pretože on má hlavu na čísla a logické myslenie, riešenie reálnych úloh, ale neznáša a nevie sa učiť teoretické poučky a vzorce. Chápem, že na každej škole sa nájdu predmety , kde sa tie niektoré poučky bude musieť učiť. Hľadáme ale skôr školu zameranú na konštruktívne myslenie.
Teraz zvládol aj SCIO testy Všeob.študijné predpoklady na 73%, takže by sa mohol dostať na niektorú VŠ aj bez prijímačiek (akurát nevie na akú a či vôbec na školu ísť, či má v dnešnej dobe ešte význam študovať – jeho slová). Budem vďačná za nejaké tipy.

anonym_f519f8
Dnes o 10:35

@elin89 tak nech ide na rok robit do zahranicia, po tejto skusenosti sa bude hrnut na vysoku hned
Neskusal napr vysoku skoli v Dansku? Od nas tam vela studuje p

anonym_853949
Dnes o 11:01

@elin89 Podla mna v tom pripade Ekonomicka....a odbor v jej ramci nech si urci sam.

pribinak
Dnes o 11:08

Nemá žiadnu predstavu ….tiez si myslím že najlepšie bude ak pôjde na rok - dva robiť a medzitým si to premysli

midka
Dnes o 11:41
@anonym_853949

@elin89 Podla mna v tom pripade Ekonomicka....a odbor v jej ramci nech si urci sam.

@anonym_853949 ekonomická určite nie, tam je veľa náukových predmetov....jedine, čo by mu podľa toho na Ekonomickej sedelo je účtovníctvo,....a to je málo...
Ako mu ide matika?

anonym_c0b8a4
Dnes o 11:41

Velmi pekne naivna predstava, ze vysoka skola sa zameria na taketo aspekty. A to hovorim ako clovek, co ma 2 vysky. Druha vec, ze neviem si predstavit, ze by moja mama riesila na aku vysoku pojdem. Bud nech skusi podla seba, alebo nech si da rok pauzu. Memorovanie je vsade. Memoruju aj ucitelia, profesori atd. Tomu sa clovek nevyhne. Aj memorovanie ma istý vyznam v rozvoji a učení. Matematika je o logike ale aj o zapamätavaní. Veľa si človek musí pamatat, a vela si z toho pamata aj vdaka logike. Aj poucky a vzorce davaju vyznam ludom, ktorí logicke myslenie maju.

petronelag
Dnes o 11:42

Z OA v našom meste väčšinou pokračujú na Fakulte ekonomiky a manažmentu, ale v tomto veku by mal mať nejakú predstavu, čo chce robiť, ale všade na VŠ sa treba učiť oveľa viac ako na stredných školách.

anonym_49ab03
Dnes o 12:19

@elin89 azda aj sš si mu vyberala ty?že ho to tak nebaví. Som absolventka OA, pár z nás išlo na vš ekonomického zamerania ale ani minimum pracuje vo vystupovaním odbore. V druhom rada, všade sa treba učiť, memorovať a pod.
Prepáč ale nevidím zmysel v tom čo robiš, má to opačný efekt. Školy u nás berú študentov na Gaudeamus a pod. kde sa študenti môžu poobzerať, popýtať možno ho niečo zaujme. U nás chodia už aj druháci. Nevidím zmysel v tom aby chlapec študoval niečo čo ho nebaví ďalšie roky, lebo mu to mamička vybrala

ivanaks
Dnes o 14:49

Hm, rozmýšľam, na ktorej VŠ na SK alebo v ČR nie je skúškové obdobie a netreba sa učiť na skúšky. Neviem o žiadnej. Má 18 rokov, to by už mohol mať nejaké koníčky aj predstavu o tom, čo chce v živote robiť. Ak nepôjde na VŠ, o akej práci uvažuje? Hádam sa neplánuje 7/24 váľať v detskej izbe a fajtiť s kamošmi PC hry? Veď nech si vo voľnom čase pozrie, aké odbory ponúkajú VŠ na Slovensku a v Česku a čo z toho by ho bavilo. Už je dospelý, Ty mu nemôžeš vyberať VŠ, lebo ho to bude rovnako (ne)baviť ako SŠ. Nech si vyberie sám alebo už teraz začne pozerať ponuky práce (hoci aj v zahraničí)...

anonym_08df7b
Dnes o 15:07

Taká vysoká škola neexistuje. Aspoň teda nie na Slovensku a v blízkom zahraničí. Poznám viacero ľudí z OA a nevedeli čo ďalej. Ale aj tak väčšina skoncila na ekonomických, pretože im chýbala napríklad biologia a vyšlo to pre nich ako najlepšie riešenie. Ale zasa keď ho nebaví, tak to nemá zmyseľ a nech vyskúša keď tak nejakú výšku a pri najhoršom skončí, ak ho to nebude baviť. Píšeš, že ho bavia počítačové hry a má logické myslenie a je na čísla, tak možno IT sektor alebo matfyz. Nech si vyskúša pozrieť stránky škôl, tam majú mnoho informacii o štúdiu. Ale z mojej skúsenosti by som určite odporúčala ísť študovať do Čiech

anonym_ddb158
Dnes o 15:50

@elin89
Ako tomu rozumiem mama vyberá školu ktorá sa dá odflakat alé bude mat titul, no uplatnenie asi tak kancelárska myš,

stvura
Dnes o 17:10

hm..ja som absolventka jazykovej OA a po nej som si podala prihlasky na par skol...- kedze na pravo co som mala vysnivane som sa nedostala (tak ale to bolo v dobe kamennej ako vravia moje deti - nedostala som sa nie preto zeby som skusky nespravila, ale z nedostatku miesta v BA a KE a v Brne ma sice vzali, no v tej dobe ako zahranicny student som si to nemohla-bola som polosirota)...takze som sla na jednu z tych co ma vzali bez prijimaciek, kde bolo prospechove a moznost pozicky.
Myslim ze to bola moja najvacsia chyba v zivote - a preto by som tvojmu synovi neodporucila volit skolu len tak - akoze hocijaku. Nie preto ze by ju nespravil, co pises ju zrejme spravi lebo sa zda byt podla toho co si napisala sikulko - inac aj ja som spravila - a mam aj cerveny diplom, ale celych 5r som zabila studium niecoho co ma akoze vobec nebavilo a ani nerobim v tom odbore.
Takze urcite nech zvoli rok/dva vonku a potom sa vrati uplne s inymi nazormi a pohladom na svet a uz sa rozhodne studovat skutocne to co by chcel.
Ja som so svojim synom tiez tak dohodnuta - skonci gympel a ak si nebude isty tak ide von na rok/dva a potom sa rozhodne (aj ked moj uz vie teraz ze chce studovat IT, idealne v UK alebo v niektorej severskej krajine)