icon

Práca hlavou alebo manuálna

12. sep 2025

Ahojte. Stoji podla vas za to byt rozum. a pracovat hlavou alebo sa lepsie zije manualne prac?. Poviem napr - vzdy super studijne vysledky same jednotky gymnazium , vyznamnenania VS (ekon/ aplik. mat). Matik na urovni top 5 z cca 200 studentov VS. Samozrejme aj a nj. Zarobim sice napriemer ale nie je zase extrem. Riesim fakt mentalne zlozite veci procesy systemy a databazy. Cize z roboty mentalna unava a vycerpanie. V podstate si myslim ze niekto kto sa zivi remeslom je na tom ovela lepsie a ma cistu hlavu. Dobre moze odchadzat chrbtica ale to aj mne.

Strana
z2
anonym_59d745
12. sep 2025

manuálne? v 50tke budeš zodratá. neviem čo máš konkr. na mysli aké remeslo ale všade je to ťažké. kuchárka, krajčírka, upratovačka, predavačka, práca v pekárni, v automobilke za pásom - všetko ťažké práce.

13uzivatelka11
12. sep 2025

Ale niekto kto sa živí remeslom, robí viacej hodín aby sa mal dobre.. veď keď si taký múdry, rozbehni niečo dobré svoje, alebo si niečo nasetri, investuj.. ak nemáš vzťah k manuálnej práci, tak sa remeslom určite neuzivis.. tým netvrdím že tvoja praca nie je náročná, muž je programátor a tiež to vie byť dosť pre neho na psychiku náročné.

autor
12. sep 2025
@anonym_59d745

manuálne? v 50tke budeš zodratá. neviem čo máš konkr. na mysli aké remeslo ale všade je to ťažké. kuchárka, krajčírka, upratovačka, predavačka, práca v pekárni, v automobilke za pásom - všetko ťažké práce.

@anonym_59d745 myslim skor remesla napriklad. Nechce sa ti robit - neberes klientov alebo zakazky. Chce, tak je to velmi dobre zaplatene. Nie manualna makacka za pasom pri vsetkej ucte. A v ramci SR. A myslim samozrejme vypracovanie sa najma vlastnou pracou. Samozrejme najlahsia cesta je proste stastie narodit sa do uz hodne prachatej rodiny ale to ovplyvnit clovek nevie.

domkakvet
12. sep 2025

@anonym_autor dolezite je to aby ta praca bavila, niekto robi rad to a niekto zasa ine, ak si myslis ze ina praca napriklad manualna by bola pre teba vhodnejsia mozes si najst brigadu a ist si tu pracu vyskusat, ak sa ti zapaci mozes zostat.

anonym_bf8f63
12. sep 2025

@anonym_autor ak chceš manuálnou prácou zarábať nadštandardne, určite to nebude znamenať mať čistú hlavu.... a to nehovorím a fyzickej únave.
A to nehovorím o výhodách ako je HO.
Na druhej strane, ak chceš čistú hlavu, sú aj "menej" náročné práce, no aj plat je nižší...
A s tvojim zameraním máš šancu na zvyšovanie platu (možno aj zmenou firmy) a v podstate vekom môže plat narastať....

zmrzlinka2021
12. sep 2025

@anonym_autor

Fyzická práca je rovnako náročná ako psychicks. Bavíme sa o remesle, nie spájaní káblov.

Ale na druhej strane ide o prácu za ktorú si platená. Čiže je normálne z nej byť unavena

anonym_bf8f63
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_59d745 myslim skor remesla napriklad. Nechce sa ti robit - neberes klientov alebo zakazky. Chce, tak je to velmi dobre zaplatene. Nie manualna makacka za pasom pri vsetkej ucte. A v ramci SR. A myslim samozrejme vypracovanie sa najma vlastnou pracou. Samozrejme najlahsia cesta je proste stastie narodit sa do uz hodne prachatej rodiny ale to ovplyvnit clovek nevie.

@anonym_autor neberieš zákazky, nemáš prachy. A náklady ostávajú 🙈
Zbohom čistá hlava.
Máš veľmi naivné predstavy.
A vlastne to isté môžeš robiť aj ty, mať menej projektov, kratší úväzok, výpoveď, živnosť...

autor
12. sep 2025
@anonym_bf8f63

@anonym_autor neberieš zákazky, nemáš prachy. A náklady ostávajú 🙈
Zbohom čistá hlava.
Máš veľmi naivné predstavy.
A vlastne to isté môžeš robiť aj ty, mať menej projektov, kratší úväzok, výpoveď, živnosť...

@anonym_bf8f63 vysvetlim a velmi dobre tomu rozumiem. Mentalnu pracu a projekty vacsinou nekupuju jednotlivci ale iba vacsie firmy. Tomu zodpovedaju zml pokuty a podmienky, terminy a zodpovednost. Ides B2B . Ked napr. pri strihani alebo ja neviem kozmetike uctujes za hodku 50eur. Ides B2C a rizika su minimalne. Sem tam sa vyskytne nespok. zak a uz nepride ok, ale riziko mas diverzifikovane.

viestta
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to si predstavujes ako Hurvajs valku. Castokrat si rad, ze mas zakazky, nie ze nebudes brat, ked si unaveny... A ked nemas zakazky, tak ci tak mas naklady

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2025

@anonym_autor Mas naivne predstavy. Tiez pracujem hlavou a som maximalne spokojna. Ked potrebujem fyzicku pracu, tak sa realizujem v zahrade.

anonym_abccb4
12. sep 2025

@anonym_autor tak sa zlwpsi a moues robit manazera,riaditela,budes ukolovat a chodit na stretnutia na kavy

autor
12. sep 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor Mas naivne predstavy. Tiez pracujem hlavou a som maximalne spokojna. Ked potrebujem fyzicku pracu, tak sa realizujem v zahrade.

@dskjhfdlkdjhl nemam naivne predstavy. Realita je taka ze u nas ale aj v zahranici ze hodina kvalitnej manualnej remeselnej prace je casto lepsie zaplatena nez hodina mentalnej prace s rokmi studia a skusenosti. Ak neveris daj si to do chatgp😉

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl nemam naivne predstavy. Realita je taka ze u nas ale aj v zahranici ze hodina kvalitnej manualnej remeselnej prace je casto lepsie zaplatena nez hodina mentalnej prace s rokmi studia a skusenosti. Ak neveris daj si to do chatgp😉

@anonym_autor Tak sa spytam inak. Si zrucna?

viestta
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ovladas nejaku vychytenu a dobre platenu manualnu zrucnost? Lebo zapichnut vidly do monitora mozes hocikedy a ist robit remeslo. Len aby si v tom remesle bola tak dobra aby si mala aj zakaznikov (predstavujes, ze ich bude tolko, ze budes aj obmietat) a aj sa tym uzivila.

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Totiz, aby si manualnou pracou zarobila tolko, co zarobis teraz, tak by si musela riadne maknut, ak nie si v niecom naozaj uz teraz taka dobra, ze by si hned mohla nieco produkovat. Ja napriklad viem velmi dobre sit a strikovat, ale absolutne si nemyslim, ze by ma to uzivilo tak dobre, ako moja praca. Ale mna moja praca bavi, som v nej dobra, takze ani neuvazujem o zmene.

lucik194
12. sep 2025

za mna manyalne prace typu vodar, instalater, kurenar, elektrikar su naozaj super zaplatene. detto bagristi - vykopove prace, kominari..... byt chlapom, idem robit

synne
12. sep 2025

Ja mám aj živnosť aj pracovný pomer. Môžem dnes zákazníkovi povedať, že už nepracujem. Ale myslíš, že bude čakať kedy sa mi bude chcieť alebo pôjde inde? Okrem toho ako živnostník ručím za škodu celým svojím majetkom. Mám niekoľko faktúr, ktoré klienti nezaplatili a myslím, že už nikdy ani nezaplatia. To sa mi v pracovnom pomere nestáva.
Tiež poznám stolára, veľmi šikovný. Nábytky na mieru do bytov, na jachty. A to je kombo manuálnej plus mentálnej práce. Pretože on musí byť obchoďákom, fotografom, marketérom, nákupom, sťahovákom,... Naplánovať objednávky tovaru, návštevu priestorov aj samotnú výrobu. Skoordinovať jeho kalendár je nadľudský výkon. Vždy niekto nemôže, byt nie je dostupný, materiál mešká. A tie pálky, čo musí zaplatiť za materiál vopred pričom od zákazníka nevidel ešte ani korunu ani nekomentujem. Takže ja to nevidím čiernobielo. Dá sa zarobiť, ale veľmi rýchlo sa dá aj prerobiť.

autor
12. sep 2025

Ok. Nejde o moje rozhodnutie zacat robit nieco ine. To si zvazim ja a viem co mam robit. Dolezite je studium napr. 4+5 rokov alebo 3rocka a dalsie roky uz pracovat. Nejako nerobim zavery. Ale myslim ze kvalitny remeselnik zarobi rovnako ako sikovny itckar. A to nielen v sr ale aj v de alebo usa.

anonym_2c37c4
12. sep 2025

Manualnou pracou mozes zarabat nadatandardne … pokial si sikovny, robis nieco “extra” a v 45 uz len dohlaiadas na svojich podriadenych, kt sa ucia od teba … poznam pana, kt ma okolo 60 a je “iba” remeslnik ale za vodou. Samozrejme, ze nema len 3 roky ale XY povoleni certifikatov a skoleni… tum, ze sa vypracoval robi velke zakazky, pre sukromne osoby uz nie … robi vodu/ plyn.

miso555
12. sep 2025

@anonym_autor dám ti jednu radu ktoru ludia pochopia az po rokoch podnikania"
To ze si v niecom fakt dobry este neznamena ze sa tym mozes zivit"
Btw. asi nepoznám cisto manualnu prácu ktorá by bola dobre zaplatená alebo sa mýlim?

madeincssr
12. sep 2025

Keby ste si mnohi vyskusali pracu dobreho remeselnika (ano, moze zarobit aj nasobne viac ako vysokoskolak, ale ma to tiez svoju dan), vacsina z vas by vytriezvela. Maloktori nerobia aj cez vikendy, sviatky, cely zivot to robit vedie k vyhoreniu (ale to aj ine, aj dusevne prace), mnohi si nicia zdravie... Vsetko, co robia ini, sa nam zda brnkacka, kym si to na 5-10 rokov nevyskusame.

marianarem
12. sep 2025

@anonym_autor Tak ono hlavne sa neda cakat, ze praca ma byt nejaka lahka. O to sa sice ludstvo od zaciatku snazi, ale v podstate sa len presuva narocnost z jedneho miesta na ine. Kazdy si moze vybrat, co mu najviac pasuje, ale zaraba sa proste robotou, ktora vzdy cloveka nejako zatazi.

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2025
@madeincssr

Keby ste si mnohi vyskusali pracu dobreho remeselnika (ano, moze zarobit aj nasobne viac ako vysokoskolak, ale ma to tiez svoju dan), vacsina z vas by vytriezvela. Maloktori nerobia aj cez vikendy, sviatky, cely zivot to robit vedie k vyhoreniu (ale to aj ine, aj dusevne prace), mnohi si nicia zdravie... Vsetko, co robia ini, sa nam zda brnkacka, kym si to na 5-10 rokov nevyskusame.

@madeincssr Presne si to vystihol-kym si to clovek nevyskusa, tak sa mu to zda ako brnkacka. A viac k tomuto asi ani netreba dodat😉

synne
12. sep 2025

@anonym_autor Ja začínam mať pocit, že nejde o to, či zarobia remeselníci dobre, ale teba štve, že oni na to nemuseli študovať a máš pocit krivdy. Ty si sa nadrela v škole, zbieraním skúsenosti a odbornej kvalifikácie aby si dobre zarábala. Zatiaľ čo "Jano" ledva dokončil školu a môže sa mať rovnako dobre ako ty.

thirstymonk
12. sep 2025

Môj názor, o ktorom sa presviedčam denne - keď budeš robiť čokoľvek a budeš v tom dobrá, zarobíš pekné prachy. Je úplne jedno, či budeš programovať družice v NASA, alebo piecť koláčiky, alebo budeš mať vlastnú metalovu kapelu.

Mám dačo po tridsiatke, osemročné gymnázium, výšku bez titulu. Nechcelo sa mi. Banujem? Ani náhodou. Pracujem denne 4-5 hodín v priemere a trojku zarobím. IT, živnosť. Keby som sa hrnul za prachmi, zarobím aj 10k mesačne, ak by so pracoval 16 hodín denne. Lenže to nie je pre mňa, ja nepotrebujem mať doma zlaté kľučky a moja najlepšia dovolenka je tuto 4km v lese keď idem na hriby. Takže ja som spoko.

Dôležité je, že by si ty bola spokojná, aby ťa robota bavila. Ja pracujem z domu a veľa ľudí s tým má problém. Že potom majú pocit, že sú vždy v robote. Lenže vzhľadom na to, že moja robota je hobby - ja naopak - nikdy nie som v robote. Ba dum tss tss.

thirstymonk
12. sep 2025
@synne

Ja mám aj živnosť aj pracovný pomer. Môžem dnes zákazníkovi povedať, že už nepracujem. Ale myslíš, že bude čakať kedy sa mi bude chcieť alebo pôjde inde? Okrem toho ako živnostník ručím za škodu celým svojím majetkom. Mám niekoľko faktúr, ktoré klienti nezaplatili a myslím, že už nikdy ani nezaplatia. To sa mi v pracovnom pomere nestáva.
Tiež poznám stolára, veľmi šikovný. Nábytky na mieru do bytov, na jachty. A to je kombo manuálnej plus mentálnej práce. Pretože on musí byť obchoďákom, fotografom, marketérom, nákupom, sťahovákom,... Naplánovať objednávky tovaru, návštevu priestorov aj samotnú výrobu. Skoordinovať jeho kalendár je nadľudský výkon. Vždy niekto nemôže, byt nie je dostupný, materiál mešká. A tie pálky, čo musí zaplatiť za materiál vopred pričom od zákazníka nevidel ešte ani korunu ani nekomentujem. Takže ja to nevidím čiernobielo. Dá sa zarobiť, ale veľmi rýchlo sa dá aj prerobiť.

@synne Tak prečo neberie zálohy? Ja v IT beriem 50% z každeho projektu vopred, veď by som ošalel :D

kaca222
12. sep 2025

Podľa mňa sa oplatí robiť to, čo ťa baví. Avšak za obrovskú výhodu považujem možnosť práce z domu.

viestta
12. sep 2025
@lucik194

za mna manyalne prace typu vodar, instalater, kurenar, elektrikar su naozaj super zaplatene. detto bagristi - vykopove prace, kominari..... byt chlapom, idem robit

@lucik194 a bagristovi kto splaca lizing na bager, naftu, auto na prevoz bagra, udrzbu... Vies kolko stoji jeden zub na lyzicu a ze ho treba davat aj brusit a raz za cas aj vymenit. To nie je, ze za pol hodiny "hrajkania" sa s jojstikom v kabine ma cista ruka 30€ a este si vypyta stovecku za dopravu na miesto

martinka13
12. sep 2025

Manuálne: milión hodín=milión euro. Jednoznačne "hlavou". A ak nemáš chrbtovú kosť, tak politika

monikazs
12. sep 2025

@anonym_autor mozes kombinovat oboje. Zniz si uvazok v momentalnej praci a pridaj si manualnu pracu. Nieco, co by Ta bavilo.

Strana
z2