Právo UK externe - má to zmysel?
Ahojte, viem, že to tu už bolo, aj keď nie úplne v tejto kombinácii, ale: uvažujem nad právom externe popri práci. Vzali ma na Paneurópsku aj Praf UK, Paneurópsku som odmietla, kvôli nevyhovujúcemu zameraniu predmetov (chcem hlavne právo životného prostredia, hospodársku súťaž). Ale stále mám strach ísť do toho, som perfekcionistka a neznášam niečo nedokončiť…
Mám skončené gymnázium, VŠ zo zahraničia - medz. vzťahy, mali sme aj pomerne dosť medz. práva a diplomovku som tiež písala z medz. práva, ale to bolo už v 2018…odvtedy som zo školy a učenia už vypadla a veľa/dlho pracujem (korporát v SR, priemysel). V práci sa venujem legislatíve, ale nie ako “čistý” právnik, ale v government affairs, takže je to iné. No cítim, že by som sa potrebovala zlepšiť - hlavne v legislatívnej časti, pripomienkovacie procesy atď. a časom by som chcela zostať u nás vo firme ako podnikový právnik.
Myslíte, že je to realistické? Mám dosť veľký strach, že to nezvládnem (časovo - mám na to len víkendy) a že v prváku ma tie kadejaké rímske práva a štátovedy baviť nebudú :(
@martul to je uz bezpredmetne, kedze Paneuropsku som odmietla - nemali dobre volitelne predmety
@martul by si sa cudovala, kolko ludi na paneurope to pravo nedokonci. 😀
Z tvojho postu citim odhodlanie, v prave sa ocividne uz orientujes, takze to studium by nemuselo byt az take narocne.
Určite UK. Už len z toho dôvodu, že je to univerzita. Paneurópska VŠ je len vysoká škola. Taktiež nemá najlepšiu povesť. A externe to zvládneš, veď už základy máš a ovládáš niektoré pojmy 🙂
Ja chodím na PraF UK externe, idem do tretieho ročníka. Kľudne sa pýtaj, čo ťa zaujíma. Áno, prvý rocnik bol nudnejši ako druhy, ale dalo sa to prežiť. Ja sa v tom celkom vyzivam, veľmi ma to baví 😁
@baboobchod super, vďaka! Nemám nejak veľa otázok, infolisty predmetov aj štud. plán som si už našla v Ais-e, v podstate ma trápi hlavne časový aspekt.
Je pravda, že prednášky sú každý piatok aj sobotu? Bývajú aj online, a nahrávajú niektorí profesori prednášky? (na FMUK vraj áno) V piatky ja nemám šancu chodiť, je to veľký problém, či doštudujem to doma?
A čo sa týka predmetov v prváku - právne dejiny SR, riman 1/2, štátoveda a tak, dá sa to prežiť, či treba sa brutálne bifľovať? Nabrali asi kopu ľudí, tak rozmýšľam, na kt. predmetoch budú vyhadzovať/robiť sito…
Podniková ekonomika ako? Neznášam ekon, ja som na magistrovi ledva prešla, ale to bola full mikro- a makroekonómia (modely a teórie) a z toho ma skoro porazilo…
Vďaka 😊
@sasenka1607
1. Ja som ešte štvorročný Bc. program, v prvaku sme mali školu aj piatky, v druhaku uz len soboty. Ty už budeš podľa novely VS zákona trojročný odbor, rovnako ako denní. Nemáte podľa mna šancu stíhať to iba v soboty. Myslím si, že budete mat rozvrh aj v piatky. Účasť pre externých nie je povinná. Mali sme tzv. hybridnú výučbu, tj vyučujúci prišiel do školy, studenti ktorí chceli. Ostatní sa pripojili online cez teams. Dúfam, že to zachovajú. Prednášky sú nahraté na streame. Naša výučba by mala byt poňatá ako konzultácie, resp. ako majú denní semináre. Niektori vyučujúci to pojmu ako prednášku, niektori ako riešenia prípadov, ktoré potom potrebuješ vedieť na zápočet/skúšku.
2. Dá sa to prežiť. Sito je v tom, že to veľa študentov vzdá. Kto chce, prejde. Mame aj “výkvety”, ktorých by som ako právnikov zažiť nechcela 🤣 a stále študujú ☹️
3. Ekonómia je čisto formalita, blbosť, stačí, keď si to pozrieš dva dni pred skúškou 😁

@sasenka1607 na paneurópskej zvládneš študovať, tam treba zvládnuť hlavne to platenie.