icon

Prečo by mal človek vedieť toľko jazykov?

18. sep 2023

Len tak som sa zamyslela. Ze vlastne niektori sa ucia cudzie jazyky. Vselijake maju to ako konicek alebo sa to nejak oplati ?

ptvw
18. sep 2023

@fadama známa tak bola 7 rokov v UK a teda nič nepochytila lebo v práci hovorila len po svk s Poliakmi 🤣

basska_b
18. sep 2023

Je to aj konicek, ano. Cim viac reci vies, tym lahsie idu dalsie (samozrejme, ak su z rovnakej jazykovej rodiny, tak to uplne fičí). Ja viem vela cudzich jazykov a je to strasne super, ze si na googli najdem vela informacii, teraz deti kukaju rozpravku po polsky a ja vsetkemu rozumiem. No a vdaka dobrej znalosti nemciny som si nasla skvelu pracu, kde ma vazia zlatom a davaju mi aj prekladat veci.

anickaaa6aaa
18. sep 2023

U mňa je to tak že s vekom sa mi veru ťažko učia jazyky. Nemčina 0bodov. Viem povedať ako sa volám a koľko mám rokov. A ako sa povie bravčová pečienka a syr 🤣 anglina na základnej škole super. Chcela som ísť na bilingválne gymnázium. Ale mama ma nepustila. Na strednej to išlo dolu vodou a roky nepoužívania urobili svoje... takže som začala s doučovanim lebo kvôli práci ju potrebujem...u mňa je problém rozprávať...

maranco
18. sep 2023
fadama
18. sep 2023

@ptvw tak to chápem, ale ja v práci musím hovoriť cudzím jazykom, u mňa ani slovak, cech a ani poliak

anonymanonym
18. sep 2023

Presne ako sa tu pise, otvaraju sa moznosti. Az ked som zacala fakt rozumiet po anglicky som zistila o co vsetko som prichadzala - knihy, ku ktorym by som sa inak nedostala.. to nekonecne mnozstvo zaujimavych videi, rozhovorov k roznym temam, ktore v slovencine/cestine nie su alebo je ich malinko.. v hrach je anglictina, na produktoch.. proste vsadeee... zrazu sa mi fakt otvorilo kopec dvier, ktore boli predtym zatvorene 🙂
Ale moj problem je ten, ze ja rozumiem vsetko, ale povedat nieco mam problem cosi zo seba vykoktat. Ked hovori niekto iny slovna zasoba super, ak mam hovorit ja zrazu ako keby som ziadnu slovnu zasobu nemala 🤷‍♀️😐

jovka
18. sep 2023

@beronsche a kolko ti trvalo sa naucit take lepsie? Ja som tak nemecko,ze dávno niečo,ale skor nic😄tak teraz intenzívny kurz a filmy a skusam sprechovat😀

akiana
18. sep 2023

Podla toho, co chces. Ak nikdy nechces opustit hranice Slovenska a precitat jedinu zahranicnu publikaciu, tak ti jazyky netreba. Aby som odpovedala na tvoju otazku, ludia sa vacsinou ucia cudzie jazyky preto, aby dokazali fungovat mimo svojej krajiny.

hladamematku
18. sep 2023

keby si si vedela precitat tie kvalitne veci na internete v cudzich jazykoch, ktore nikdy v slovencine neuzru svetlo sveta, uz vtedy by si pochopila, keby si vedela ake to je pri cestovani hovorit vo viacerych krajinach ich jazykom vtedy by si pochopila, ked by si chcela robit medzinarodny obchod a cudzie jazyky by otvarali dvere ku kontraktom tak by si pochopila

marianarem
18. sep 2023

Ja hovorim uplne plynulo dvomi jazykmi, ale dohovorim sa na roznej urovni este dalsimi asi siestimi a z dalsich viem aspon nejake zaklady. Pre mna znalost jazykov znamena napriklad aj lepsie chapat svet. Clovek napriklad vidi rozne moznosti, ako sa da nejaka vec vyjadrit a vidi, v com su podobnosti v mysleni ludi po celom svete alebo naopak, v com su velke rozdiely. Mojim konickom je tiez etymologia - skumanie povodu slov. Tam cim viac jazykov clovek aspon trochu vie, tym viac vidi suvislosti a prepojeni a vie si zrekonstruovat aj nejake fragmenty historie.
Pri cestovani je to samozrejme vyhoda, ked sa clovek dohovori. Nehovoriac o tom, ze domaci sa vzdy tesia, ked navstevnik hovori ich jazykom. No a obcas z toho vyplynu aj nejake vyhody. Teraz sme boli napriklad v Grecku a za grectinu sme parkrat dostali ci uz zlavu alebo nieco male zadarmo 🙂 To sa mi v Grecku stalo viackrat uz aj predtym. Najvacsia pecka raz bola, ked som prisla v noci do Aten a potrebovala som sa dostat ku kamaratovi, u ktoreho som mala spat. Nasadla som do nocneho busu a kedze bol prazdny, zacala som sa bavit so soferom svojou lamanou grectinou. Ten bol taky rad, ze sa rozhodol, ze ma tym mhd-ckovym busom dovezie az pred kamaratove dvere 🙂 Takze urcite cim viac jazykov, tym viac zazitkov 🙂

kemrang
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
19. sep 2023

@anonymous87
A ako si sa doteraz angličitnu učila? Lebo pri takom tom klasickom slovenskom školskom učení sa ani nečudujem, že nevieš jazyk. Ja osobne za najväčšiu tragédiu slovenského školstva považujem bifľovanie sa gramatiky a slovíčok bez kontextov, minimálne alebo žiadne rozprávanie a 100% focus na chyby! Ja som sa rozprávala s američanmi, angličanmi a kadejakými cudzincami, ale LEN slovák ti povie, že si zabudla s-ko v tretej osobe, nikto iný. My sa potom bojíme rozprávať a to je najväčší problém, lebo jazyk sa učíš používaním, nijako inak. Je to skill ako šoférovanie, varenie, hocičo iné. Dnes už je toľko možností ako sa učiť jazyky, že neučiť sa je blbosť, lebo fakt to otvára kooooopu možností.

anonymous87
19. sep 2023

@yoxinka no to je to, ze sa bojim rozpravat… preto chcem ked maly v januari nastupi do skolky nieco s tym robit… ono ja si uvedomujem ako ten jazyk chyba. Ale napr.ja aj ked si pustim origos film, tak to proste nedokazem navnimat. Neviem cim to je… fakt nie

yoxinka
19. sep 2023

@anonymous87
Ako že ho nedokážeš navnímať? Že nerozumieš? Ja odkedy som začala pozerať filmy, seriály po anglicky, nemôžem pozerať nič s dabingom. Príde mi to hrozné 🤣. Aj 11 ročného syna som zmotala na originál filmy, keď som mu ukázala aké je to po slovensky/česky strašné oproti originálu. Super je si k filmom pustiť titulky, ale anglické! To mne na začiatok veľmi pomohlo. Veľa, veľa, veľa počúvať. Aj keď nerozumieš všetko. Proste, nasávať ten jazyk. A dôležitý je zdroj. Ja som sa učila vyslovene s vecami, ktoré ma mega bavili. Čo ma nebavilo, s tým som nepokračovala. Lebo keď ťa to nebaví, časom sa motivácia stratí. A našla som si online kurzy s učiteľom, ktorý ma bavil a vedel naučiť! Online kurz je super v tom, že sa vieš k tomu kedykoľvek vrátiť, opakovať si vec, ktorú nechápeš, donemoty. Tiež som si našla na youtube asi dvoch native učiteľov angličtiny, kde vysvetľovali gramatiku. Mne to mega pomohlo. Keď je pre teba angličtina moc, je kopa čechov, slovákov - učiteľov na youtube, instagrame, s ktorými sa vieš milión vecí naučiť. Za mňa je jazykovka strata času pri dnešných možnostiach, ktoré ponúka internet. A na konverzácie je super italki. Tam je xy učiteľov z celého sveta, učia všetky úrovne a neexist, aby si si neenašla niekoho, kto ti sadne a s kým ťa to bude baviť.

yoxinka
19. sep 2023

@omg1992
V dnešnej dobe, keď máš doma v počítači skrz internet doma celý svet je učiť sa jazyk v jazykovke ozaj zbytočné. Dá sa to z domu. Youtube, instagram, online kurzy, všaaaade milión možností ako sa učiť, nemusíš nohu z domu vystrčiť.

simca06022011
19. sep 2023

@omg1992 v jazykovke hromadnej by ti ani nepomohli, to skor lektora sukromneho. Aj dcere som teraz miesto jazykovky dala sukromne hodiny.. ja si pamatam tie hodiny a tam clovek 5x za hodinu prehovoril ak vobec :DDD ale ako detom sa nam to teda pacilo... cize nezufaj.. :D

simca06022011
19. sep 2023

Autorka je to o zaujmoch, volnom case.. detom sa jazykz ucia lahsie, vidim ako nadane deti u dceri v skole jeden jazyk za druhym sa ucia... su to moznosti do buducna.. otazne je KDE ich realne vyuziju. Popravde, ja anglictinu parkrat do tyzdna, ziadny iny jazyk som vobec nepotrebovala, lebo (co mi pride aj smiesne) vsade hovoria automaticky anglicky. Dokonca napr. v chorvatsku/ciernej hore.. proste podobne jazyky slovencine, fakt sa da pri troche snahy uplne jednoducho dohovorit, a nie, buch anglictina :D nemcinu som za 25rokov pouzila raz. RAZ. aj to na pumpe som sa pozdarivla a zaplatila a v ten isty den pozartovala v nemcine (heh, ze ved aj vas jazyk viem trosku) s obchodnym partnerom..

yoxinka
19. sep 2023

@anonymanonym
Lebo počúvať jazyk sa učíš počúvaním, to si zjavne zvládla. Rozprávať v jazyku sa učíš ROZPRÁVANÍM. Koľko minút denne rozprávaš anglicky? Nahraj sa na telefón ako hovoríš, čo ja viem, o počasí. Skús každý deň 15-20 minút. Hoc si len pre seba rozprávaj v aute alebo neviem kde. A o 3 mesiace sa zase nahraj. Skús.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
19. sep 2023

@omg1992
Broňa Sobotka má kratučké lekcie, Kuba Čáslava (Kubova English) má celé lekcie streamované na IG. Ale nikto ťa nič nenaučí, lebo to treba chcieť a niečo pre to robiť. Je xy podcastov na Spotify, kde učia angličtinu. Na youtube je to toho na mraky! Ja som sa najviac z angliny naučila doma, v žiadnej jazykovke som sa nenaučila toľko ako vďaka internetu.

akiana
19. sep 2023

@omg1992 Na Duolingu si po registracii urobis test, ktory velmi presne vie urcit tvoj level a podla toho ti prisposobi lekcie. Kedze je to tam od uplnych zacitocnikov az po uroven materinskeho jazyka, nepredpokladam, ze by si nenasiel svoj level.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
kemrang
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená
omg1992
Odpoveď bola odstránená