Prečo dnes ide niekto študovať pedagogiku?
Co vedie dnesnych stredoskolakov k rozhodnutiu studovat pedagogiku? Vsade sa hovori o nizkych platoch, zlych detoch, helikopterovych matkach. Nevedia o tom?
Niekto určite kvôli poslaniu, ďalší dôvod môže byť to, že nevedia čo chcú robiť a vedia, že to nie je príliš náročné štúdium oproti iným lepšie platenym aj keď to neplatí vždy. Veľa mojich spolužiakov išlo na pedag, pretože nevedeli, čo chcú v živote robiť a nechceli ísť ešte do práce.
Pretože ešte nevedia, do čoho idú a čo to obnáša. Až tak ďaleko do budúcnosti nehľadia. Ako ja. Och, keby som sa mohla druhýkrát rozhodnúť, učiteľstvo študovať veru nejdem, teraz mám 36 a ďalšiu školu si už veru robiť nepôjdem. Alebo tá druhá možnosť, že ich to naozaj baví a vidia v tom isté poslanie, podobne ako zdravotné sestry. Ale to musia mať partnera s lepším platom...
Ja si myslím, že o tom vedia, ale každé povolanie má aj svoje plusy, aj mínusy, žiadne nie je iba výhodné a bezproblémové.
A keď už nikto nebude študovať pedagogiku a učiteľstvo, kto teda bude učiť deti a mládež?
Nizke platy? 🤔 no neviem, mam aspon 4 ucitelky v uzkej rodine a ani jedna sa nestazuje, prave naopak, postupne im len zdvihaju, kazdym rokom a ony sa osmievaju... to nevravim o vsetkych tych prazdninach... este mi jedna z nich aj ustipacne povie ze ona si ani nevie predstavit chodit v lete do roboty ako ja 🤷🏿♀️
@kika2079 Keď ti nevyjde RD, tak si musíš brať NV, LO alebo neplatené voľno.
Dovolenka je 45 dní a prázdninových dní je viac.
@viera77 Nie, ale idem si precitat i tie temy.
Ja som išla študovať kvôli deťom. Aby som nemusela riešiť kde ich dám keď majú prázdniny.
@zuzulkika A takto by sa teda mali hodnotiť všetky profesie - podľa výsledkov a správania sa ku klientom.
Prečo niekto študuje pedagogiku? Tak niekto v tom vidí zmysle. Niekto vidí výhody do budúcna - prácu bude mať vždy istú. Môže si privyrobiť - doučovať. Viem, že učiteľky neznášajú pojem "prázdniny" - tak to nazvime inač - keď budú mať vlastné deti, tak nemusia riešiť kto bude s deťmi doma. Takto by si sa mohla pýtať na každé povolanie. Prečo niekto študuje právo a chce byť advokátom? (veď bude obhajovať napríklad pedofila, ktorý znásilnil dieťa a on bude musieť tvrdiť, že je nevinný a stáť za takým zvieraťom). Prečo niekto študuje medicínu? (veď sa bude stretávať so smrťou a smutnými osudmi každý deň). A takto by sa dalo nechápať každé povolanie...
@zuzana76 Áno, v poslednom čase je tu týchto tém veľa a všetky s jasným cieľom.
to je asi taka ista otazka ako spytat sa preco sa niektori stredoskolaci nejdu studovat a staci im muklovat niekde v supermarkete, ked sa hovori o zdieracskych zamestnavateloch, neprijemnych zakaznikoch a nizkych platoch.... atd. otazka by sa dala polozit akokolvek.
kazdy k niecomu inklinuje s snazi sa najst svoju cestu.
tak napr. keby som sa mohla rozhodovat znova, isla by som na spec. pedagogiku (mam vystudovanu ekonomicku), spec. pedagogov je malo, dopyt je naopak obrovsky
@zuzanockamt veď sa aj hodnotia,nemáš všade rovnako za všetko zaplatené.....vravím z čistej skúsenosti a počutia druhých.
@zuzuliennka1 o tomto sme sa bavili s dcerou - vybera zatial strednu skolu. Dufam, ze sa podari.
@zuzinka888 z osobnej skusenosti si myslim, ze dnes ma spec. pedagog naozaj siroke pole posobenia a urcite nema nudzu o pracu.
Sama som so synom chodila k spec. pedagogicke, ma vlastne sukromne centrum.
Je dnes vela deti s roznymi poruchami ucenia, PAS, rozne dys-,…
terminy a cakacie lehoty na vysetrenia obrovske, velky dopyt.
@zuzuliennka1 ako takto som jej to aj ja prezentovala. Ma vacsinou same 1 max 2 na vysved. Gympel uplne vylucila a vysku teraz odmieta. Rychlo skoncit a " zit" zivot. No dufam,ze za 4 roky zmeni nazor a tu vysku urobi ak nie tuto tak inu. Tak yz len aby ju prijali.

Lebo radi učíme a tiež chceme robiť, čo nás baví, tak ako každý. Určite nie kvôli platu 👌