icon

Prečo študenti preferujú vysokú školu v zahraničí?

jednoduchomirka
15. jan 2025

Ahojte 🙂 Píšem článok na tému študentov vysokých škôl. V poslednom období ich stále viac odchádza študovať do zahraničia. Zaujíma ma, prečo? Z akého dôvodu a motivácie. Za vaše konkrétne názory budem rada. (či už z vašej skúsenosti alebo zo skúsenosti vašich detí). 🙂

nyusika
15. jan 2025

dobre 😀 😀 😀 😀

lebo su to nevychovani frackovia, ktori potrebuju zo tri facky...ako povedal nas pan premier

nyusika
15. jan 2025

@jednoduchomirka
a nemas chybu v nicku ? jedno pismenko by som vymenila za "a"

jednoduchomirka
autor
15. jan 2025

@jamimo ja sa pýtam na váš osobný názor a skúsenosť. Tie sú oveľa dôležitejšie, dámy 🙂 články si vie vygoogliť každý

kofa77
15. jan 2025

kvalinejsie VS, kvalitnejsie vybavenie na VS, lepsia podpora hlavne vedy, vyucba zamerana na prax, nie typu-naucte sa scripta, ktore som napisal ja...
takze pristup ucitelov, v neposlednom rade internaty-aj ekd tu je to asi zalezi ako kde, ja som len videla v kampus v Brne a spominala so slzou v oku, kde sme byvali my...

kofa77
15. jan 2025

ti napisu mamy, ktorych deti studovali vonku, resp. studuju, vyckaj, je ich tu dost, ja len tak z pocutia, co hovoria

jednoduchomirka
autor
15. jan 2025

dakujem ti @kofa77 🙂

kofa77
15. jan 2025

mozes ist na reddit Slovakia, tam ich je plno, ziadni boomeri, ako tu😀
obcas tam chodim, tak pisu, ze zla atmosfera u nas, orientacia na vychod, hanba za nasu vladu, po skole zle uplatnenie u nas, centrum zaujmu dochodcovi, nie studenti, ze sa tu citia skor na obtiaz a tak..

dskjhfdlkdjhl
15. jan 2025

Jeden dovod je napr. aj to, ze po skonceni VS nechcu ostat na Slovensku, tak idu uz rovno na VS do zahranicia. A preco nechcu ostat na Slovensku? To by bolo na dlhy roman.

jamimo
15. jan 2025

@jednoduchomirka skúseností až, až... Dnes mladí ľudia vidia už od teen veku rozdiely. Prečo by ostávali? Na lepšie sa rýchlo zvykne 😉 - kvalitne vybavené študovne, dôstojné ubytovanie, férová komunikácia a podpora na pôde školy, možnosti výskumu a praxe, renomé školy, financovanie štipendia, medzinárodná účasť a financovanie projektov, súťaží, svetoznáme publikácie od vyučujúcich....

barb0renka
Autor odpoveď zmazal
jednoduchomirka
autor
15. jan 2025

@barb0renka ďakujem ti krásne. Toto sú tie osobné skúsenosti, ktoré som chcela, vďaka. A ktorú krajinu si si pre štúdium (a teda aj život potom) vybrala?

stvura
15. jan 2025

@jednoduchomirka ako neviem aky si rocnik ale mozes sa toto pytat? Nespominas si na svoju VS? Polorozpadnuty intrak - a to som bola rada ze som ho dostala, plesen na stenach, pat ludi natlacenych na izbe, vyucujuci co si pohladazli svoje ego. Vsetko co som sa naucila som po skole mohla vyhodit oknom von, lebo nic, z toho nepozivam v praci. Po VS som bola 2roky v DE na studijnom pobyte. Ako...100 a jeden. Sice som musela makat ako das (samo v tej dobe nacierno, mala som dovolene len 4h ofic na studentske viza) ale oplatilo sa to. Uplne ine ako u nas na vyske.
Moje tri decka nemaju chut studovat na Slovensku. Najmladsi kategoricky nie - ten slovencinu priam neznasa, uz teraz (ma 12) vie ze ide prec a najradsej by uz strednu chodil niekde vonku (pokukava po severskych krajinach, zaujalo ho Finsko). Starsi ide buduci rok na rok do USA, dcera si nedavno pozerala ake stipka dava Oxford (chcela by studovat konstrukterstvo). Ako, ja ich vediem od malicka k tomu ze sa ucia jazyky (obaja s muzom mame statnice z angliny, ja mam aj z nemciny a pracujeme pre zahranicne firmy), moj najstarsi (16r) si spravil v 9taku statnice z aj a nj (ma B2ky), dcera (14) sa teraz pripravuje na anglinu - decka mi chodia/starsi chodil na jazykovu ZS.
Proste tu na SK nie je sanca ked nie si tlaceny rodinou alebo nie si "influencerka a podnikatelka" ako tie gambiny sa dakam dostat. Vsetci nasi politici deckam platia vysky mimo SK. Hoci su vacsina z nich tupela uz od skolky do nich investuju. Toto si my bezni nemozeme dovolit, ale ak mame sikovne deti tak chceme pre nich to najlepsie. A uz len ked porovnas BA a Brno je to obrovsky rozdiel. Vo svete ma iny cveng ked niekto povie ze skoncil Karlovu Univerzitu ako ked povie ze skoncil nejaku skolu v BB ci Ziline. Ci?

jednoduchomirka
autor
15. jan 2025

@stvura pekný názor, skúsenosť, porovnanie. A super mama, ako to celé reálne vnímaš a podporuješ svoje deti, aby študovali aj vonku, keď tu podmienky nie sú. 🙂

martinka13
15. jan 2025

Verím, že sa aj náš syn dostane do zahraničia. Prečo? Aby tam aj ostal a nemusel žiť na Slovensku. Je šikovný, čo sa v tejto krajine necení. Nehovoriac a politickej a ekonomickej situácii

annm81
15. jan 2025

Na začiatok vysvetlím svoju situáciu, aby bolo zrejmejšie, z čoho vychádzam. Ja som odišla, ale to už bolo dávno. Odišla aj drvivá väčšina mojich spolužiakov z univerzity (prírodné vedy). Chvíľu som uvažovala o návrate, ale prišli deti a situácia sa vyvinula inak. Dodnes som ale bola aktívne na Slovensku v kontakte práve so študentami, pretože som si udržiavala nejaké drobné pracovné záväzky (niečo medzi vedľajším pracovným pomerom a dobrovoľníctvom).

Dôvod odchodu zvyčajne nebýva jeden, ale je to zmes viacerých aspektov. Jedným z nich je kvalita vzdelania. Na Slovensku máme aj pracoviská s dobrou úrovňou, ale je to napriek situácii na SK, nie vďaka situácii na SK (ekomomicky, odborne, personálne, ľudsky).

Kým v minulosti bývalo bežnejšie, že študent najprv ostával na Slovensku, šiel na nejaké zahraničné stáže a na štúdium v zahraničí odišiel až po 1. , či 2. stupni štúdia na SK, dnes odchádza nielen čoraz viac maturantov, ale už teraz je jasne viditeľný trend, kedy rodičia šetria už malým deťom, aby mohli absolvovať za hranicami už strednú školu. Toto sa týka najmä Bratislavy, ako typicky mestského liberálneho prostredia, ktoré (na rozdiel od podobného prostredia v Košiciach) má geograficky výhodnú polohu.

Ďalší aspekt je životná úroveň. V minulosti bolo dosť bežné, že študenti odišli nabrať skúsenosti, skončili školu, ostali na jednej, dvoch postdoc pozíciách (znova, hovorím z mojich skúseností v oblasti prírodných vied) a potom sa vrátili domov založiť si rodinu, dnes tento postup vidieť minimálne. Dôvod je ten, že kým generácia dnešných 30tnikov až 40tnikov sa vracala, lebo chceli založiť rodinu a ich rodičia starli a potrebovali pomoc. Mladšia generácia už odchádzala s tým, že vlastní rodičia ich aj seba dlhodobo pripravovali na to, aby v zahraničí ostali a späť sa nevracali. Dnešní študenti teda odchádzajú omnoho lepšie vybavení a začína to už tým, že sú oveľa lepší v cudzích jazykoch, už na stredných školách si budujú kontakty so zahraničím, sú dravejší a celá ich integrácia v cudzej spoločnosti je omnoho rýchlejšia.

Ďalší aspekt je spoločenská situácia. Ja som odišla v časoch, keď sa Slovensku darilo vďaka Dzurindovym reformám a Fico vyzeral len ako epizóda lacného populizmu, ktorá skôr či neskôr odíde. Navyše som žila vo veľkom meste, v sociálnej bubline, kde sme všetci vedeli, do akého civilizačného okruhu svojimi hodnotami zapadáme. Poslednych pár rokov ukázalo, že sme sa mýlili, ak sme SK považovali za modernú západnú spoločnosť. Jednoducho sme podcenili naše počty a až teraz nám začalo dochádzať, že sme v menšine. Mladí ešte občas odchádzajú s tým, že odídu za skúsenosťami a vrátia sa tu pomôcť budovať spoločnosť, lenže po nejakom čase pobytu za hranicami, im potom na vytriezvenie často stačia dva týždne letnej dovolenky na Slovensku (človek vekom spohodlnieva a na dobré sa ľahko zvyká). Posledný klinček do rakvy je ten, že v Európe začala znova padať železná opona a nik z tých vzdelaných perspektívnych ľudí nechce ostať na jej východnej strane.

Takže zhrnuté, odchadzajú lebo: kvalita štúdia, možnosť uplatnenia po škole, životná úroveň z ekonomického pohľadu, kvalita života, veľmi zlé prognózy pre Slovensko.

jednoduchomirka
autor
15. jan 2025

@annm81 ❤️👏🙏 ĎAKUJEM

apolka77
15. jan 2025

No moja dcéra študuje prvý rok v Brne a odišla tam snáď polovica spolužiakov a maturantov z jej školy - gymnázia. Ak nie su v Brne tak v Prahe .
Najlepšie rozhodnutie.
Kvalita vo všetkých smeroch.
Výučba, prax, vybavenie celkovo prostredie.
Oni vychovávajú studakov hneď do praxe. Tu sme 100 rokov za opicami. Tu sa študent pozerá ako profak pracuje v labaku, tam každý má prístup a reálne chytí do ruky ..tu je všetko teoretické , zastaralé ...teda česť výnimkám . Tu sa prehajdakali milióny . Ako vyzerajú naše internáty? Presne tak ako pred 30 rokmi ..teda ešte horšie..

sabinka022
15. jan 2025

@jednoduchomirka Ja som studovala medicinu na Karlovke v Prahe. O medicine na Svk som ani neuvazovala a ani som si prihlasku nedala. Za mna vyborne rozhodnutie. Zostali sme tu aj zit a uz je to veru 13 rokov. Dovod studia v CR bol:
1) kvalitnejsia vyuka
2) dostatok praxe
3) modernejsie a krajsie priestory
4) zvucne meno skoly
5) Praha

nelka93
15. jan 2025

@apolka77 my sme mali napríklad labaky, kde sme všetko robili sami. Profak len usmernoval. Dokonca som uprednostnila Bratislavu pred Prahou, kde som bola prijatá skôr

yanni
15. jan 2025

@jednoduchomirka Odisla som po tretom rocniku. preco? No jo, to vzdelavanie bolo o Nicom. No a nakoniec som v zahranici vystudovala 2 skoly a ostala. Uz je Tomu 25 Rokov. A nelutujem. Moj o Dost mladsi brat tiez odisiel. Dostudoval v zahranici a ostal. Tiez je tomu uz 12 rokov.