icon

Preplatenie kurzov úradom práce

daniela_p
11. aug 2025

Ahojte 🙂
Od septembra sa budem hlásiť na úrade práce ako nezamestnaná a rada by som využila možnosť preplatenia kurzov. Z okolia som počula, že moc to na úrade nechcú preplácať (NR). Myslíte, že je s tým problém ? Rada by som si urobila kurz s úplne iným zámeraním aké som vyštudovala, alebo v akom som predtým pracovala. Druhá otázka, kurz si môžem nájsť sama, alebo len podľa toho s kým majú zmluvu? Napríklad taká Skillmea píše, že sa to dá u nich preplatiť cez úrad. Má s nimi niekto skúsenosť? Alebo s niekym iným ? Vita academy atď … ďakujem krásne za postrehy 🙂

Strana
z2
anonym_a7d676
11. aug 2025

Z informácií, ktoré mám. Každý UPSVaR to posudzuje veľmi individuálne, niekde musíš byť v evidencii aspoň 9 mesiacov, niekde ti to schvália po prvom mesiaci. Niektoré kurzy ti nemusia schváliť vôbec. Ako vyjadrenie ti môže prísť : "Keďže na príspevok na vzdelávanie záujemcu o zamestnanie nie je právny nárok, každá žiadosť je individuálne posudzovaná a zohľadňujú sa všetky relevantné skutočnosti a súvislosti. Dôvodom zamietnutia žiadosti je vo vašom prípade nehospodárnosť a neefektívnosť vynaložených finančných prostriedkov."

Ale, čo potrebuješ k žiadosti o kurz:

- žiadosť o zaradenie do evidencie
- vzorové 3 pracovné pozície napríklad z Profesie v slovenskom jazyku, o ktoré máš potenciálny záujem. Mali by to byť najžiadanejšie a nedostatkové pracovné pozície na trhu práce, ktoré sú zverejnené napríklad tu: https://www.upsvr.gov.sk/buxus/generate_page.ph...
- Tlačivo B. Potvrdenie poskytovateľa vzdelávania o zabezpečení vzdelávania prípadne Potvrdenie poskytovateľa rekvalifikácie o zabezpečení rekvalifikácie.

9lf9
11. aug 2025
@anonym_a7d676

Z informácií, ktoré mám. Každý UPSVaR to posudzuje veľmi individuálne, niekde musíš byť v evidencii aspoň 9 mesiacov, niekde ti to schvália po prvom mesiaci. Niektoré kurzy ti nemusia schváliť vôbec. Ako vyjadrenie ti môže prísť : "Keďže na príspevok na vzdelávanie záujemcu o zamestnanie nie je právny nárok, každá žiadosť je individuálne posudzovaná a zohľadňujú sa všetky relevantné skutočnosti a súvislosti. Dôvodom zamietnutia žiadosti je vo vašom prípade nehospodárnosť a neefektívnosť vynaložených finančných prostriedkov."

Ale, čo potrebuješ k žiadosti o kurz:

- žiadosť o zaradenie do evidencie
- vzorové 3 pracovné pozície napríklad z Profesie v slovenskom jazyku, o ktoré máš potenciálny záujem. Mali by to byť najžiadanejšie a nedostatkové pracovné pozície na trhu práce, ktoré sú zverejnené napríklad tu: https://www.upsvr.gov.sk/buxus/generate_page.ph...
- Tlačivo B. Potvrdenie poskytovateľa vzdelávania o zabezpečení vzdelávania prípadne Potvrdenie poskytovateľa rekvalifikácie o zabezpečení rekvalifikácie.

@anonym_a7d676 ty pises o kurzoch pre zaujemcov o zmastnanie a autorka prispevku sa ide evidovat ako nezamestnana, to je rozdiel. Na kurz nie je pravny narok. Urady nemaju zmluvy s nikym, hladas si sama @daniela_p

anonym_a7d676
11. aug 2025
@9lf9

@anonym_a7d676 ty pises o kurzoch pre zaujemcov o zmastnanie a autorka prispevku sa ide evidovat ako nezamestnana, to je rozdiel. Na kurz nie je pravny narok. Urady nemaju zmluvy s nikym, hladas si sama @daniela_p

@9lf9 píšem o ľuďoch, ktorí sú evidovaní na ÚP ako nezamestnaní a chcú absolvovať kurz. Nájdu si ho sami. Ale samozrejme najprv prebieha schvaľovanie podľa popisu vyššie. Kamošovi ani na 3x kurz neschválili. Odpoveď je vyššie.

daniela_p
autor
11. aug 2025

Kde musím byť evidovaná 9 mesiacov ? Úprimne trochu som sa stratila 😆 lebo ako sa píše v druhom príspevku, budem na úrade na podpore a počas toho by slm si chcela urobiť kurz .. počula som aj ja, že niek vždy všetko preplatia …

daniela_p
autor
11. aug 2025

Nechcem byť evidovaná na úrade ako nezamestnaná 9 mesiacov len aby som mohla mať kurz .. konci mi RD, do starej prace sa nevratim, tak pôjdem na úrad a chcem nejaký kurz .. preto ma zaujíma ci preplatia nejakú IT kurz cez skillmea a tak ..

dorizzz
11. aug 2025
@daniela_p

Kde musím byť evidovaná 9 mesiacov ? Úprimne trochu som sa stratila 😆 lebo ako sa píše v druhom príspevku, budem na úrade na podpore a počas toho by slm si chcela urobiť kurz .. počula som aj ja, že niek vždy všetko preplatia …

@daniela_p to ti podľa mňa neschvália. Skúsiť môžeš, ale pochybujem. Všeobecne tie kurzy pre nezamestnaných evidovaných prepláca štát ľuďom, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a vedení na ÚPSVaR, veľakrát to zamietnu ľuďom, ktorí sú evidovaní ako uchádzači o zamestnanie menej ako 6 mesiacov.

dorizzz
11. aug 2025
@daniela_p

Nechcem byť evidovaná na úrade ako nezamestnaná 9 mesiacov len aby som mohla mať kurz .. konci mi RD, do starej prace sa nevratim, tak pôjdem na úrad a chcem nejaký kurz .. preto ma zaujíma ci preplatia nejakú IT kurz cez skillmea a tak ..

@daniela_p a online kurzy vôbec nepreplácajú.

anonym_a7d676
11. aug 2025
@daniela_p

@daniela_p každý úrad to má inak, niekde ti schvália, ale skôr nie... ako píšem, kamoš bol evidovaný na UP, poberal podporu 6m, tri kurzy mu neschválili. Tiež to bolo niečo v IT 2x a jeden účto kurz. Inak ma SŠ vzdelanie, angličtinu a rád by sa uplatnil v IT sfére.

mata1988
11. aug 2025
@dorizzz

@dorizzz od kedy nepreplacaju online kurzy ? Lebo ja som mala online kurz a preplatili mi ho a evidovanana na UP som bola 3mesiace ked som nastupila na kurz.

eleanora666
11. aug 2025

@daniela_p ja som si nechala kurz AJ preplatit ako zamestnana osoba. Musela som dolozit ponuku prace o ktoru som sa uchadzala…musela tam byt podmienka ze vyzaduju anglictinu, jazykova skola vypracovala ponuku a zaroven nejake porovnanie, samozrejme ziadost. Nebol s tym ziaden problem.

denkabemommy
11. aug 2025
@daniela_p

@daniela_p prosím ťa, hlavne sa nesnaž urobiť kurz v IT. To ti je uuuuplne že na nič 🙈. Hľadaj niečo s reálnym využitím v profesii

iwesska
11. aug 2025

Z okolia si pocula zle. Preplatia vsetko,co splna podmienky, teda do 1000e a mozes si najst sama kohokolvek,kto preplaca kurzy cez UP.

iwesska
11. aug 2025
@dorizzz

@dorizzz Dobra hlupost. Kurz ktory som robila bol online.

dorizzz
11. aug 2025
@iwesska

@dorizzz Dobra hlupost. Kurz ktory som robila bol online.

@iwesska tak zrejme je to od úradu k úradu iné, u nás nepreplácajú, ale to je dávno známe, že každý úrad práce má svoje pravidlá

daniela_p
autor
11. aug 2025
@denkabemommy

@daniela_p prosím ťa, hlavne sa nesnaž urobiť kurz v IT. To ti je uuuuplne že na nič 🙈. Hľadaj niečo s reálnym využitím v profesii

@denkabemommy prečo nie je IT sféra? 😁

A ďakujem za postrehy, ako vidím, čo mesto to inak to funguje na danom úrade 😆 túto v Nitre som počula reálne skúsenosti , že nechcú preplácať kurzy .. každopádne to skúsim, keď je ste aj písali, že preplácajú online kurzy

anonym_3be995
11. aug 2025
@dorizzz

@daniela_p to ti podľa mňa neschvália. Skúsiť môžeš, ale pochybujem. Všeobecne tie kurzy pre nezamestnaných evidovaných prepláca štát ľuďom, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a vedení na ÚPSVaR, veľakrát to zamietnu ľuďom, ktorí sú evidovaní ako uchádzači o zamestnanie menej ako 6 mesiacov.

@dorizzz Toto nie je pravda,bola som tam 3 mesiace a kurz mi schvalili. Staci splnit vsetky podmienky a nie je ziadny problem. Dosiel mi papier,ze pri posudzovani ziadosti nebol zisteny ziadny nedostatok a kurz je schvaleny. Ano,ked clovek nedonesie napr.1 potrebny papier, tak je ziadost nekompletna a neschvalia. Ale do 1000e preplatia u nas aj IT kurzy, pocitacove,marketingove,graficke,jazykove.

iwesska
11. aug 2025
@dorizzz

@iwesska tak zrejme je to od úradu k úradu iné, u nás nepreplácajú, ale to je dávno známe, že každý úrad práce má svoje pravidlá

@dorizzz Ale to nemoze byt od uradu k uradu ine,ked je to narodny projekt. Ved ten ma rovnake pravidla pre vsetkych.

daniela_p
autor
11. aug 2025
@anonym_3be995

@dorizzz Toto nie je pravda,bola som tam 3 mesiace a kurz mi schvalili. Staci splnit vsetky podmienky a nie je ziadny problem. Dosiel mi papier,ze pri posudzovani ziadosti nebol zisteny ziadny nedostatok a kurz je schvaleny. Ano,ked clovek nedonesie napr.1 potrebny papier, tak je ziadost nekompletna a neschvalia. Ale do 1000e preplatia u nas aj IT kurzy, pocitacove,marketingove,graficke,jazykove.

@anonym_3be995 ďakujem, to znie veľmi povzbudzujúco 😁😁

daniela_p
autor
11. aug 2025
@iwesska

@dorizzz Ale to nemoze byt od uradu k uradu ine,ked je to narodny projekt. Ved ten ma rovnake pravidla pre vsetkych.

@iwesska ako aj ja si myslím, že by to v rámci celého Slovensko malo byt rovnaké .. ale tiež si myslím, že ti závisí od úradu v Danom meste keďže každý aj píše nieoc iné .. neviem prečo to tak je

diana45
11. aug 2025
@iwesska

@iwesska konečne správna odpoveď 👍

diana45
11. aug 2025
@daniela_p

@iwesska ako aj ja si myslím, že by to v rámci celého Slovensko malo byt rovnaké .. ale tiež si myslím, že ti závisí od úradu v Danom meste keďže každý aj píše nieoc iné .. neviem prečo to tak je

@daniela_p ešte raz, počula si zle. Choď na úrad a zisti si podmienky

anonym_fa945c
11. aug 2025
@dorizzz

@dorizzz Uplne ok preplacaju online kurzy. Nevymyslaj si. Ja som mala online kurz.

natushik153
11. aug 2025

Ahoj, ja si práve robím cez nich kurz. Mozes mi napisat pre viac info.

daniela_p
autor
11. aug 2025
@diana45

@daniela_p ešte raz, počula si zle. Choď na úrad a zisti si podmienky

@diana45 nepočula som zle keď tá osoba sedela vedľa mňa a bolo to minulý rok, na úrade bola 8 mesiacov 😁 nie je to info, ktorá prešla cez neviem koľko ľudí a ja som len “počula”

daniela_p
autor
11. aug 2025
@daniela_p

@diana45 nepočula som zle keď tá osoba sedela vedľa mňa a bolo to minulý rok, na úrade bola 8 mesiacov 😁 nie je to info, ktorá prešla cez neviem koľko ľudí a ja som len “počula”

A pôjdem na úrad keď to bude aktuálne o oar týždňov 🙂

daniela_p
autor
11. aug 2025
@natushik153

Ahoj, ja si práve robím cez nich kurz. Mozes mi napisat pre viac info.

@natushik153 cez skillmea si robíš ? 🙂

denkabemommy
11. aug 2025
@daniela_p

@denkabemommy prečo nie je IT sféra? 😁

A ďakujem za postrehy, ako vidím, čo mesto to inak to funguje na danom úrade 😆 túto v Nitre som počula reálne skúsenosti , že nechcú preplácať kurzy .. každopádne to skúsim, keď je ste aj písali, že preplácajú online kurzy

@daniela_p lebo 1. Po jednom kurze ťa nik aj tak nezamestná 2. juniorov nahrádza AI, takže vlastne aj tak sa nezamestnáš. 3. Ak nemáš dobrú matiku a analytiku, tak síce možno kurz urobíš ale nebudeš rozumieť tomu, čo, s čím a ako funguje. 4. Ak by si chcela oponovať, že si urobíš aj ďalšie kurzy, tak nie, neurobíš, lebo by si ich už mala, resp. ani by si kurzy nepotrebovala 🙂

natushik153
11. aug 2025
@daniela_p

@natushik153 cez skillmea si robíš ? 🙂

@daniela_p ano cez nich 😊 digitalny marketing

daniela_p
autor
11. aug 2025
@denkabemommy

@daniela_p lebo 1. Po jednom kurze ťa nik aj tak nezamestná 2. juniorov nahrádza AI, takže vlastne aj tak sa nezamestnáš. 3. Ak nemáš dobrú matiku a analytiku, tak síce možno kurz urobíš ale nebudeš rozumieť tomu, čo, s čím a ako funguje. 4. Ak by si chcela oponovať, že si urobíš aj ďalšie kurzy, tak nie, neurobíš, lebo by si ich už mala, resp. ani by si kurzy nepotrebovala 🙂

@denkabemommy beriem, dobre argumenty 🙂 každý ma svoj názor .. a čo teda ty odporucas? Keď toto tak vehementne nie

denkabemommy
11. aug 2025
@daniela_p

@denkabemommy beriem, dobre argumenty 🙂 každý ma svoj názor .. a čo teda ty odporucas? Keď toto tak vehementne nie

@daniela_p ja nemám názor, ja spolupracujem aj s IT, takže holý fakt, pre teba ušetrený čas… čo odporúčať hmm čokolvek nie digitálne 😅, ale keď už digitál tak skôr smer marketing, UX v oboch hlboké zapojenie do AI 🙂

Strana
z2