Prijímacie skúšky na medicínu

mokon
10. aug 2020

Máte niekto skúsenosti s prijímačkami na medicínu, ideálne Košice? Dcéra už roky rozpráva o medicíne. Vieme, že je možné doučovanie, ale či má niekto reálnu skúsenosť, či stačí chodiť rok, alebo radšej dva. Za každú radu vopred ďakujem.

ivkazba
10. aug 2020

Mám 2 ex-kolegyne, ktorých deti sa dostali na medicínu (v BA) na prvý šup bez doučovania. Ale tiež mám kamarátku, ktorej syn sa tam nedostal 3 roky po sebe, celé gymnázium samé jednotky bez nejakého veľkého učenia sa, aj na doučovanie chodil, vraj pre istotu a aj tak to nepomohlo. Čiže je to veľmi individuálne podľa mňa.

ivkazba
10. aug 2020

Mám 2 ex-kolegyne, ktorých deti sa dostali na medicínu (v BA) na prvý šup bez doučovania. Ale tiež mám kamarátku, ktorej syn sa tam nedostal 3 roky po sebe, celé gymnázium samé jednotky bez nejakého veľkého učenia sa, aj na doučovanie chodil, vraj pre istotu a aj tak to nepomohlo. Čiže je to veľmi individuálne podľa mňa.

hettinka
10. aug 2020

@mokon spolužiačka mojej dcéry sa tam dostala, na doucko chodila, ale do Olomouca (chcela ist povodne tam) a učila sa, učila a učila... cely gympel. Jednotky mat nestačí, treba veľa vedieť navyse.

79viktoria79
10. aug 2020

podľa mňa tiež nestaci sa ucit na 1,je to vseobecne,takto na doucovani sa učí aj podla otazok na skolu, známich syn sa tak dostal chcel ist za zubara druhá možnosť vseobecny,zobrali ho na obe,viem ze sa ucil okolo 3 tis otázok

mokon
autor
10. aug 2020

@79viktoria79
@hettinka
@ivkazba Ďakujem, uvidím, či sa neozve niekto s reálnou priamou skúsenosťou. Možností doučovania je veľa, len sa správne rozhodnúť.

1xenia1
10. aug 2020

Treba sa učiť učiť a učiť. Tie prijímačky nie sú ani o tom ako je kto inteligentný ale o tom ako sa dokáže nabifliť modelové otázky. Niekedy je správna jedna, dve alebo aj pokojne všetky odpovede. A za nesprávnu odpoveď sa body strhnú. Rok učenia sa jej isto postačí.

hettinka
10. aug 2020

@mokon ja učím na gymnáziu, mala som triedu, kde vzali 7 žiakov na medicínu/zubarinu. Učili sa otázky priamo z kníh z danej univerzity. Odporúčam ist na DOD na vytipovanú školu, kúpiť si materiály priamo tam a doucko si zabezpečiť priamo tam + niekoho doma, kto s tým vie pomôcť.
Každá škola má tie prijímačky trosku iné, do Čiech treba aj fyziku, chémiu tiež na vyššej úrovni ako na SK.
Na Slovensku je ťažisko biológia a chémia. Tie učebnice biológie od Usakovej (take tenké, 6 dielov) treba vedieť odpredu-odzadu, to nech si zoženie buď na škole, alebo stiahne na nete v PDF. Nové knihy sú slabé.

terezia323
10. aug 2020

@mokon doučovanie je určite plus. Preberajú sa tam zaradom otázky. Vždy nám povedali, ktoré časti z učebníc biológie sa máme naučiť a další víkend sme išli otázky z nich. Najhoršie je, že body sa strhávajú aj za zle odpovede.

sisa_s
10. aug 2020

@mokon v prvom rade kupte testove otazky, dcera uvidi uroven otazok a vie si posudit, ci je to pre nu v pohode, alebo potrebuje doucko 🙂 kosicke otazky detailne nepoznam, ale je to biflenie...niekto moze chodit aj na 10douciek a nevyjde mu to, niekto nechodi na ziadne a prejde a nechybalo mu to...

helcanw
10. aug 2020

@mokon spolužiak z gympla - chalan ktorému to fakt pali, ovládal všetky biologické aj chemické procesy sa snažil dostať na medinu 3 roky. Prvý rok sa učil len to čo na maturitu plus modelové otázky, ktoré si zakúpil na univerzite, druhý a tretí rok mal už aj súkromné doučovanie a otázky ovládal už naspamät! Tento rok už ide do 5 ročníka a hovorí že tie prijímačky boli najviac vyčerpávajúce za celé štúdium 😂

vevesh
10. aug 2020

@mokon ja som robila skusky tam pred dobrymi rokmi- dostala som sa a nesla som. K teme- samotne ucivo ss nestaci. Mala som doucivanie, ktore robili profaci priamo z univerzity- 1 biologia, 1 chemia. Na doucovani nam priamo povedali, na com su chytaky, co sa naviac ucit, na doucku sme trenovali modelove otazky- hlavne chemia bola narocna na vypocty a trebalo tam grify, ako usetrit na case a ten pouzit na ine otazky a to nam profaci na doucku ukazali. Cize odporucam najst doucovanie priamo z univerzity a jeden rok bohato staci, ak sa bude dosledne pripravovat...

oblecenie99
10. aug 2020

@mokon Ja som síce išla na úplne inu fakultu v KE,ale mala som až 4 bývalé spolužiačky na medicíne, ale čo sa osvedčilo mne aj im,a odporúčam to všetkými desiatimi,že sme chodili rok dopredu priamo na doučovanie na UPJŠ,robila to aj naša fakulta,aj medicína.Bolo to pred viac ako desiatimi rokmi,ale môžete sa opytat,či robia niečo podobné aj teraz.Nemyslim si,že tam ide o samé jednotky,aj keď je pravda,že poznám dosť veľa teraz už lekarov,teda bývalých medikov,a tuším všetci boli z tých jednotkarov na gymnáziu.. základom je ozaj výdrž,troezlivost sedieť nad knihami a schopnosť memorovat.

margaretka_
10. aug 2020

Ja som sice studovala veterinu, ale tiez bola moznost chodit na pripravu pred prijimackami priamo na skolu. Tam sme aj dostavali cvicne testy od nich. Samozrejme aj skola mala vydane knihy so vzorovymi otazkami

hettinka
10. aug 2020

My sme mali sj žiakov, ktorí nemali samé 1 zo všetkého, ale koncentrovali sa vyslovene na to, aby ich vzali na medicínu. Taký dejepis tam napríklad podstatný nie je.

zuzik307
10. aug 2020

pred vyse 10-rokmi som chodila na doucko, ktore organizovala priamo fakulta, tusim kazdu sobotu...dostali sme okruh otazok, ktore sme sa mali naucit, na doucovani sme pisali testy+ vysvetlovali, co nebolo jasne...urcite odporucam🙂

sunny8
10. aug 2020

Sama som bola na prijímačky v KE. Takto v treťom ročníku na gymku som nechcela o chémii a bio počuť. Rozhodla som sa na poslednú chvíľu že áno v štvrtom ročníku skúsim bio a chémiu a chcem ísť na medinu. Chodila som na kurz do KE tiež na tú univerzitu. Podľa mňa treba mať aspoň 2 roky prípravy. Veď v škole je x iných predmetov človek sa nestíha na všetko učiť. Len taká literatúra a obsahy všetkých diel trvajú hodiny denne učenia a kde ešte tie hlavné predmety .. učila som sa veľa vždy som mala samé jednotky v podstate som sa vo štvrtom ročníku učila chémiu úplne od začiatku od prvého ročníka za všetky roky a bio tiež .. bolo toho naraz veľa fakt som robila čo som mohla aj som veľa naviac vedela. Aj z testovnic som sa učila na prijímačky ale zrovna boli tak vyskladané otázky že mi nesadli. Nebola som príliš pod čiarou .. nejak 14ta .. veľa nás bolo na prijímačky takže to bolo celkom ok 😁 nezadarilo sa .. niekedy mi to príde ľúto na druhý rok som už neskúšala. Na druhej strane som sa našla inde takže je to dobré tak či tak

evkamotka
10. aug 2020

Ak sa velmi chce dostat, treba 2r,ak jej neva ze sa mozno nedostane, staci aj rok. Svagrina sa ucila rok a nedala to. Je to individualne ale ak si je ista, neviem na co cakat. V maturitnom to ide mega rychlo a treba venovat cas aj dalsim predmetom, stužkovej atd

kofa77
10. aug 2020

neter, ide uz do 5, ucila sa sama, zo dva razy bola tusim na nejake doucko v KE, co robi fakulta, vyhodnotila to ako zbytocne, dalsia znamej dcera, dostala sa teraz do Martina aj Bratislavy, vybrala si Martin, tiez nechodila na ziadne doucko, ale poctivo doma ucila.

zuzitka23
10. aug 2020

Ahoj. Teraz idem do 5.ročníka VL na UPJŠ. Ak môžem poradiť, vybrať si jednu fakultu, pozrieť si podmienky prijatia, kúpiť materiály a začať sa učiť. Doučko podľa mňa netreba, ale závisí to asi od strednej školy, ako ich tam vedia pripraviť (ak chodí na gymnázium, tak by to mohlo byť fajn, z iných škôl ako napr. zdravotníckej, tak jej vedomosti z niektorých predmetov hlavne v 1.ročníku budú chýbať).. Ja som sa dostala aj do Bratislavy a Brna. Viem porovnať aj s týmito fakultami. Prijímačky ešte nie sú nič v porovnaní so samotným štúdiom, treba to dobre zvážiť.

renab
10. aug 2020

@mokon doucovanie je jednoznacne vyhoda. Kazda skola ma prijimacky zamerane trochu inak. Takze ak chce ist do Kosic, doucovanie v Kosiciach zvysi jej sance.

sabinka022
11. aug 2020

Ahoj, ja som vystudovala 1.lekarsku fakultu Karlovej Univerzity v Prahe a ucila som sa z modelovych otazok (chemia, biologia, fyzika) a asi pol roka som dochadzala kazdu sobotu do Brna na doucovanie + som vela vela makala v maturitnom rocniku. Uz je to sice par rokov dozadu, ale myslim si, ze narocnost sa nezmenila. Mozno je to este horsie pre velky zaujem o medicinu. Ucivo na gympli je uplne iny svet, ako to co pozaduju na prijimackach. Robila som prijimacky aj do Olomouca(zuby aj vseob.lekarstvo) aj do Brna a vsade boli ine typy otazok. Doporucujem vybrat si 1 skolu, na ktoru chce ist primarne a odtial prechadzat modelove otazky + makat doma co najviac. Konkurencia velka - u nas 3500 ludi na prijimackach. Testy mali presne 300 otazok(100 chem, 100 bio, 100fyz) a trvali 7 hodin. Drzim palce.

saimaa
15. aug 2020

základ je samozrejme ovládat ucivo gympla, ale najma mat komplet od predu do zadu nacvicene vsetky tie modelove otazky, ale naozaj s tým, ze kazdej otazke rozumiete na sto percent, a máte ju rozobranu do detailov (hlavne teda chemiu myslim).

alexandra2010
12. okt 2020

@sabinka022 Karlovka jednotka je najtazsia, manzel tam chodil. Ja len do Blavy 🙂

sisiska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cajomila
31. okt 2022

@sabinka022 No teda,tie prijímačky zneju fakt náročne😳🤔.

jugularis
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona_oravec
30. sep 2023

@zuzitka23 možem sa opýtať ak som teraz v druhom ročniku na gympli a kupim si testovnice a začnem sa učiť nezmenia sa kým prídem do štvrtého ročníka ?

terezia323
1. okt 2023

@simona_oravec oni aj keď sa menia, tak sa nemenia všetky, väčšinou sa opravia chyby