Pustili by ste psychicky choré dieťa na vysokú školu?
Naša 19 ročná dcéra má diagnostikovanú schizofréniu, už zo strednej školy dosť veľa vymeškávala kvôli nemocniciam. Bojíme sa, že by to nezvládala, ale ona si to nedá vyhovoriť.
Chcela by študovať Slovenský jazyk a literatúru. Vysvetľujeme jej, že vysoká škola obnáša veľa stresu, veľa učenia a nie je to med lízať... a ona aj tak ide to svoje, že to chce vyskúšať.
Vy by ste svoje psychicky choré dieťa pustili na vysokú školu? Sme príliš prísny rodičia, keď jej to nechceme dovoliť?
@anonym_autor externe by to mohla skúsiť napríklad. Ale denné štúdium môže byť naozaj náročné. No asi by som ju úplne neodpisovala. Veľa ľudí s rôznymi chorobami a poruchami vyštuduje a sú úspešní.
Nech skúsi, už po prvom semestri uvidíte či to pôjde alebo nie. Čo sa týka uplatnenia nemusí učiť len v triede môže aj online doučovať napr na prijímačky na SŠ alebo priprava na monitory. Možnosti je viac.
Nech skúsi, už po prvom semestri uvidíte či to pôjde alebo nie. Čo sa týka uplatnenia nemusí učiť len v triede môže aj online doučovať napr na prijímačky na SŠ alebo priprava na monitory. Možnosti je viac.
@lienka8010 zas učiť.. veď to absolútne nemá s učením nič.
Ako píšem. Vy ani neviete čo odbor Slovenský jazyk a kultúra alebo literatúra,znamená. Je to odbor na filozofickej fakulte, jazykový, NEPEDAGOGICKY !!! Nie , nemôže učiť ,nebude kvalifikovaná. Ale chápem, vy ste mnohé slovenský jazyk zažili len v škole.
Učiteľ ako vystuduje odbor na pedagogickej fakulte s názvom učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry. To je úplne iné.
Ja by som dovolila. Zakazat a drzat ju doma jej podla mna len zhorsi zdravotny stav
@anonym_ead913 ak chce študovať len slovenčinu, tak by nemohla učiť, jedine keby si spravila pedagogické minimum. Mohla by robiť niekde externú jazykovú redaktorku z domu, alebo korektorku v novinách, v médiách. Ísť robiť vedu, ak by bola schopná...
@anonym_0f8cfa Tieto pozicie su nahradzane AI. Korektori sa maju problem uzxivit, redaktorov robi ktokolvek z ulice.
Jemine koľko múdrych sa tu zas zišlo. Za prvé tu mnohe o štúdiu slovenskeho jazyka nič neviete a za druhé asi ani o danej slečne. Ja viem aspoň to prvé. A ak to dcéra chce tak ozaj nevidím dôvod prečo to neskúsiť. Prinajhoršom skončí bez titulu. No bože. Ale aspoň skúsi. A je to náhodou pre ňu dobrý odbor lebo je viac možností ako sa pri jej diagnóze zamestná z domu. Možno jej to aj pomôže. To ozaj nikto ani vy ani ona sama nemôže na 100% potvrdiť ako sa to vyvinie. Ja ako rodič by som jej to určite dovolila. Určite. A myslím,že sa to dá už aj externé študovať. Mnoho hodín bude mať online.
@barbie2023 "A je to náhodou pre ňu dobrý odbor lebo je viac možností ako sa pri jej diagnóze zamestná z domu."
Ako sa s tymto odborom o 5-6 rokov zamestna z domu? Cisto zo zaujimavosti, nerypem. Pretoze par ludi z fachu tu napisalo pravy opak ako citam, ze tuto skolu sa absolutne neoplati studovat pretoze ludia posobiaci v danej problematike s tymto studiom uz su nahradzani AI ako jedni z prvych.
@barbie2023 "A je to náhodou pre ňu dobrý odbor lebo je viac možností ako sa pri jej diagnóze zamestná z domu."
Ako sa s tymto odborom o 5-6 rokov zamestna z domu? Cisto zo zaujimavosti, nerypem. Pretoze par ludi z fachu tu napisalo pravy opak ako citam, ze tuto skolu sa absolutne neoplati studovat pretoze ludia posobiaci v danej problematike s tymto studiom uz su nahradzani AI ako jedni z prvych.
@anonym_63964c presne, u nas sa prepusta, mozno o rok uz ani ja po 20 rokoch nebudem mat pracu ako korektor a editor, ale vsetci su tu mudri, ake je to dobre uplatnenie
Jemine koľko múdrych sa tu zas zišlo. Za prvé tu mnohe o štúdiu slovenskeho jazyka nič neviete a za druhé asi ani o danej slečne. Ja viem aspoň to prvé. A ak to dcéra chce tak ozaj nevidím dôvod prečo to neskúsiť. Prinajhoršom skončí bez titulu. No bože. Ale aspoň skúsi. A je to náhodou pre ňu dobrý odbor lebo je viac možností ako sa pri jej diagnóze zamestná z domu. Možno jej to aj pomôže. To ozaj nikto ani vy ani ona sama nemôže na 100% potvrdiť ako sa to vyvinie. Ja ako rodič by som jej to určite dovolila. Určite. A myslím,že sa to dá už aj externé študovať. Mnoho hodín bude mať online.
@barbie2023 ty si z fachu? Urcite nie. Lebo trepes totalne. Slovenčinu som vystudovala, robim korektorku a editorku a po 20 rokoch budem asi buduci rok nezamestnana, pretoze vsetky tieto funkcie nahradi AI. Tak tu, prosim ta, nezavádzaj, aké je to super uplatnenie.
@anonym_autor nech ide
@veselo_neveselo Mas velmi naivne predstavy o uplatneni absolventov studia slovenskeho jazyka.
@anonym_ead913 ja som mala tri ponuky prace este pocas studia na katedre slovenskeho jazyka a katedre slovenskej literatury. Dve prisli priamo od profesorov - jedna priamo ostat na katedre, jedna do reklamnej agentury, jedna z vydavatelstva, s ktorym som uz spolupracovala od druheho rocnika. Pocas studia som sa vsak rozhodla robit len externu redaktorku. Tesne po skole tiez uspesny pohovor do novin. Ked nie je clovek mimon, v skole sa obracia a je asertivny, aktivny, tak uplatnenie je.
@barbie2023 ty si z fachu? Urcite nie. Lebo trepes totalne. Slovenčinu som vystudovala, robim korektorku a editorku a po 20 rokoch budem asi buduci rok nezamestnana, pretoze vsetky tieto funkcie nahradi AI. Tak tu, prosim ta, nezavádzaj, aké je to super uplatnenie.
@anonym_f6210c mne teda stale chodia ponuky na korekturu, ale neoponujem, situacia s AI je neista. Avsak to plati napriklad aj pre vacsinu korporatnych pozicii. A mnohe dalsie oblasti... Neviem, ci by ktokolvek cokolvek studoval, ak by sme sa len zamyslali nad tym, ako nas nahradi AI. Ja napriklad hned zbadam, ked si prekladatel ulahci pracu a supne text do programu, najma umelecky preklad je uplne nemozny, ked to neprelozi priamo clovek. Aspon zatial to tak je. Tu skor bude problem, ze firmy jednoducho ozaj asi radsej obetuju kvalitu a cit pre jazyk v ramci setrenia a uprednostnia mechanicky preklad AI. V tom bode vsak prestavam kupovat knihy... Skoda, ze zisk je nadovsetko. Nech to uz dopadne akokolvek, studium lutovat nebudem... Drzim palce, nech si zamestnavatel udrzi sudnost a nebude pokracovat s prepustanim.
Externé študovanie by mohlo byť pre ňu to správne. Interné štúdium jej môže spôsobiť dosť paranoje. Ak užíva lieky na schyzofreniu tak by mohla zvládnuť aj interné, sú účinné čo som počul.
Mame v rodine, nezvladol ani prvy rok. Ta ista dg. Velmi by som zvazovala.
@anonym_049fc9 pri schizofrénii sa nedá povedať ta istá diagnóza 🤦 vieš koľko ich je ako sa delia koľko % ľudí s touto diagnózou prežije kvalitný život má rodinu deti a nikto ani netuší že schizofréniu majú...môj priateľ má schizofréniu dokončil vysokú školu normálne pracuje funguje
Je hrozné čítať niektoré príspevky aká stigma,strach,predsudky a neznalosť ešte panuje v dnešnej dobe
@anonym_049fc9 pri schizofrénii sa nedá povedať ta istá diagnóza 🤦 vieš koľko ich je ako sa delia koľko % ľudí s touto diagnózou prežije kvalitný život má rodinu deti a nikto ani netuší že schizofréniu majú...môj priateľ má schizofréniu dokončil vysokú školu normálne pracuje funguje
Je hrozné čítať niektoré príspevky aká stigma,strach,predsudky a neznalosť ešte panuje v dnešnej dobe
@positivvibe ano, su rozne pripady. a nenazyvala by som to predsudkami, tie zvycajne byvaju, ked clovek nema osobnu skusenost, nie?
aj dana osoba mala rodinu a deti, darilo sa jej roky zit ok, ale prisli obdobia, kedy sa stav vyrazne zhorsil, opakovane hospitalizacie, pokusy o samovrazdu. a potom zasa lepsie obdobia. preto som aj pisala, ze by som velmi zvazovala. (neviem, ci si si nevsimla, ze som nenapisala rovno nie.)
dufam, ze vam sa bude aj nadalej darit dobre 🙂
@positivvibe ano, su rozne pripady. a nenazyvala by som to predsudkami, tie zvycajne byvaju, ked clovek nema osobnu skusenost, nie?
aj dana osoba mala rodinu a deti, darilo sa jej roky zit ok, ale prisli obdobia, kedy sa stav vyrazne zhorsil, opakovane hospitalizacie, pokusy o samovrazdu. a potom zasa lepsie obdobia. preto som aj pisala, ze by som velmi zvazovala. (neviem, ci si si nevsimla, ze som nenapisala rovno nie.)
dufam, ze vam sa bude aj nadalej darit dobre 🙂
@anonym_049fc9 prepáč možno som reagovala prudšie ale ako postupne som si čítala tie komentáre tak hnev vo mne rástol... samozrejme rodič najlepšie pozná svoje dieťa vie čo sú spúšťače ako zvláda náročné obdobia a všetko okolo .. mňa len hnevá že ľudia na týchto ľudí pozerajú ako na niečo nebezpečné akoby ani neboli ľudia ako jedna pani tu napísala že ona by nechcela aby niekto ,,taký,, učil jej dieťa... dosť čo sa musia vysporiadavat s diagnózou ešte na nich tlačí táto stigma a vôbec im to neuľahčujeme 🤷...ja pracujem roky na psychiatrii takže som zažila veľmi veľa takýchto ľudí od tých čo mali jeden atak v živote po takých čo budú žiaľ za stenami celý život...
Verím že nám bude dobre a ďakujem...
@anonym_f6210c mne teda stale chodia ponuky na korekturu, ale neoponujem, situacia s AI je neista. Avsak to plati napriklad aj pre vacsinu korporatnych pozicii. A mnohe dalsie oblasti... Neviem, ci by ktokolvek cokolvek studoval, ak by sme sa len zamyslali nad tym, ako nas nahradi AI. Ja napriklad hned zbadam, ked si prekladatel ulahci pracu a supne text do programu, najma umelecky preklad je uplne nemozny, ked to neprelozi priamo clovek. Aspon zatial to tak je. Tu skor bude problem, ze firmy jednoducho ozaj asi radsej obetuju kvalitu a cit pre jazyk v ramci setrenia a uprednostnia mechanicky preklad AI. V tom bode vsak prestavam kupovat knihy... Skoda, ze zisk je nadovsetko. Nech to uz dopadne akokolvek, studium lutovat nebudem... Drzim palce, nech si zamestnavatel udrzi sudnost a nebude pokracovat s prepustanim.
@missviolet aj ja este mam ponuky na korekturu, ale obavam sa, ze to casom bude velmi upadat. Ja som teraz velmi frustrovana, lebo prave minuly tyzden sa toto zbehlo, ze bude sa prepustat, takze som teraz velmi skepticka a rozmýšľam nad tym, na co sa po 40-tke prekvalifikujem, aby som bola uzitocna. Je mi jasne, ako budu vyzerat texty bez riadnej editacie a korektury, ale proste zisk je zisk a v sucasnej situacii konsolidacie chcu aj zamestnavatelia co najviac usetrit. A tiez je mi jasne, ze clovek sa pri studiu nemusi riadit tym, co vsetko v buducnosti nebude potrebne. Len v tomto konkretnom pripade, ked ma autorkina dcera taketo problemy a vybrala si fakt narocny odbor plny stresu, sa mi zda zbytocne, aby to studovala, ked uz v case dostudovania o 5-6 rokov bude mat uplatnenie velmi povazlive.
@positivvibe opytam sa, aj,schizofrenia ma rozne stupne? (,som laik,,preto sa pytam) dakujem
ja by som ju podporovala v Tom, čo chce robiť vo svojom živote..
@anonym_f6210c ja som pedagóg a teda z fachu, do ktorého ju pchaju s vystudovanou slovenčinou lebo nerozumejú ,že to nie je len predmet v skole. A hlavne s vážnou psychiatrickou diagnózou. To ma vytáča. To ,že vás nahradí AI ešte nemusí byť isté.
A nepochopili ste asi to, že dievča má invalidný. Ona sa nemusí zamestnať. Ide len o to, že či zvládne štúdium a nie profesiu. 🤦
@positivvibe opytam sa, aj,schizofrenia ma rozne stupne? (,som laik,,preto sa pytam) dakujem
@anonym_289775 nenazvala by som to úplne stupňami ale skôr akú má kto mieru príznakov no
napríklad sa to dá rozdeliť na také 3 skupiny tý ktorý zažijú 1 atak v živote a už žiadny iný potom tý ktorým sa ataky vracajú vedia byť aj roky v remisi a potom sú to chronický pacienti ktorí majú bludy hlasy a podobne nonstop... mnohí pri stabilnej liečbe môžu fungovať úplne normálne ...ak majú rutinu podporujúce prostredie minimálny stres môžu fungovať doslova bez príznakov ..je to obšírna téma nedá sa to takto opísať do komentára ale áno sú naozaj rôzny
@anonym_289775 nenazvala by som to úplne stupňami ale skôr akú má kto mieru príznakov no
napríklad sa to dá rozdeliť na také 3 skupiny tý ktorý zažijú 1 atak v živote a už žiadny iný potom tý ktorým sa ataky vracajú vedia byť aj roky v remisi a potom sú to chronický pacienti ktorí majú bludy hlasy a podobne nonstop... mnohí pri stabilnej liečbe môžu fungovať úplne normálne ...ak majú rutinu podporujúce prostredie minimálny stres môžu fungovať doslova bez príznakov ..je to obšírna téma nedá sa to takto opísať do komentára ale áno sú naozaj rôzny
@positivvibe pri prvom ataku to nie je schizofrenia ale akutna polymorfna psychoza. To je hrozné že toto psychiatri na slovensku neovládajú. Aj mna dala primarka psychiatrie v Michalovciach už pri prvej psychoze na elektrošoky a úplne zbytočne. Ale skoro mi tym zničila život.
@anonym_autor skoncit sa da vzdy. Takze by som jej to umoznila. Ale myslim, ze ty ju poznas najlepsie, ako zvlada stres. Individualny studijny plan by sa dal poriesit aj na vyske.
@positivvibe pri prvom ataku to nie je schizofrenia ale akutna polymorfna psychoza. To je hrozné že toto psychiatri na slovensku neovládajú. Aj mna dala primarka psychiatrie v Michalovciach už pri prvej psychoze na elektrošoky a úplne zbytočne. Ale skoro mi tym zničila život.
@viktoriakrajnakova je mi veľmi ľúto že máš túto skúsenosť no samozrejme určite vieš že na to aby sa diagnostikovala schizofrénia je potrebných viac ako jeden príznak (psychóza) a není to jednoduché samozrejme nemala som na myslí atak v zmysle psychozi ktorá sama o sebe môže mať mnoho príčin a nemusí hneď samozrejme znamenať schizofreniu
@viktoriakrajnakova je mi veľmi ľúto že máš túto skúsenosť no samozrejme určite vieš že na to aby sa diagnostikovala schizofrénia je potrebných viac ako jeden príznak (psychóza) a není to jednoduché samozrejme nemala som na myslí atak v zmysle psychozi ktorá sama o sebe môže mať mnoho príčin a nemusí hneď samozrejme znamenať schizofreniu
@positivvibe no ja mam vedomost že sa to ma diagnostikovať až po 2 až 3 atakoch. Ale ja som mala problém s naduživanim Stilnoxu. Mne to stačilo vysadiť. A kolko moze byť takych pripadov čo sa označia zbytočne ako schizofrenne. A potom sa človek cíti vyluceny zo spoločnosti. Ja som kvoli tym sokom si nevedela pamatať veci na štatnice a som ich na prvykrat ani nedala. Až na druhykrat ale ten pocit že ich nedam ani na dalsi pokus bol hrozny

@pribinak a veľmi nevhodné správanie k pacientovi väčšinou podľa toho aky má v daný deň náladu
@nurse0 ako keby tí zdraví doktori neboli tiež naladovi. Na mňa sa psychiater vyvrieskal že sa mu nemam nikdy ukazovať na oči. Ale okey, aspoň som zistila že psychiatricke diagnozy sa daju zvladať aj vez liekov.