icon

Rady k prestupu na inú fakultu vysokej školy

5. okt 2025

Zdravim, máte prosim vás niekto skúsenosti s prestupom na inú školu alebo inú fakultu na VŠ? Ja som teraz čerstvo prvák ale zistil som že tento odbor nie je pre mňa tak som rozmýšľal o prestupe , celkovo som chcel ísť na úplne inú školu ale tam kde chcem ísť sú ťažké primacky na ktore sa treba pripravovať a to neviem či popri štúdiu tu budem stíhať s zvládať. Tak som chcel prestúpiť na inú fakultu na tej istej škole čo študujem momentálne ale to sa vraj nedá že musím normálne ísť na primacky a začať od nuly až na ďalší rok. Sám neviem vôbec ako sa rozhodnúť som hrozne frustrovaný z toho čo ďalej, či sa sústrediť na momentálne štúdium a keď tak sa rozhodnúť neskôr alebo kašľať na to a skúšať inú školu. Bojím sa že hociake rozhodnutie čo spravím môže byť to nesprávne a budem toho neskôr ľutovať. Prosím o nejaké rady alebo skôr skúsenosti ak niekto máte s prestupom.

barka1
5. okt 2025

Pokračuj dalej. Po pár tyzdnoch robit taketo zavery je velmi skoro. Ak by si teraz odisuel zo školy, musíš do práce alebo na pracák. Tak vydrž. O mesiac može byt všetko inak.

lulu1321
5. okt 2025

@anonym_autor smer študijné oddelenie. Tam ti dajú relevantne odpovede.

seaty548
5. okt 2025

Ja som zmenil VŠ po dvoch rokoch a absolútne to neľutujem, tá druhá ma bavila oveľa viac a v tom odvetví aj pracujem. Mám známeho, ktorý napr. zmenil VŠ v čase, kedy mal v 3. ročníku pred štátnicami a z toho čo viem, tak to tiež nebolo zlé rozhodnutie pre neho. Poznám aj ľudí, ktorí vydržali na VŠ mesiac a povedali si, že zmenia alebo sa zamestnajú. Ak sa cítiš, že ťa to nebaví, tak sa na to vykašli, daj si rok voľno (napr. v severských krajinách je bežné, že si študenti dávajú rok voľna pred výškou) a priprav sa na príjmačky na školu, ktorá ťa bude baviť. Mne síce tiež vraveli, že som stratil dva roky, ale zároveň som si predĺžil študentský život, mal som menej stresu a doštudoval som v štandardnej dobe. Pre mňa to bolo lepšie ako sa trápiť a možno aj 6 rokov študovať bakalára na prvej VŠ.