icon

Rozhodovanie medzi štúdiom všeobecného a zubného lekárstva

18. jún 2025

Dobrý večer.
Bola som prijatá aj na zubné a aj na všeobecné lekárstvo, no neviem sa rozhodnúť, kam ísť. Viem, je to moje rozhodnutie, ale čo by ste volili vy ? 🙂

Ja som išla na prijímačky na zuby s tým, že idem si to len skúsiť, že to nie je mojim cieľom. No po tom, čo som prijatá, mám veľkého chrobáka v hlave… študium zubného je už len 5r., potom netreba atestáciu (iba niečo také “malé”) a nepracujem víkendy/sviatky prípadne v nemocnici nočné, 24h…
Doučovanie som “ukončila” s dohodou, že na zubné ani nejdem na skúšky - no spravila som opak, a nechcem, aby boli niektorí ľudia zo mňa sklamaní - že som nezvolila všeobecné.

Na druhej strane, od zubariny bolia kríže 😂. Neviem sa rozhodnúť, ake sú vaše postrehy ? Nie je zubárov moc veľa ? Ďakujem.

Strana
z2
lenka_da
19. jún 2025
@aeruginosa

V prvom rade gratulujem k prijatiu. Chapem, ze vybrat si je narocne a treba to dokladne zvazit. Ja som vystudovala vseobecne lekarstvo a za zubne by som ho ani nahodou nevymenila.
Mna vzdy zaujimala diagnostika a liecba ochoreni, hlavne kardiovaskularnych, interpretacia EKG, RTG, labaky, rozne vysetrenia... zivot ohrozujuce stavy.. toto by som ako zubarka jednoducho nevedela (tak, ako po skonceni vseobecneho neviem osetrit zubne ochorenia). A to si ja predstavit neviem. Ano, po skole su atestacie, nemozes ist hned do svojho, ale co poznam zubarov, tak nikto nesiel hned do svojho, ale vsetci pracuju na klinikach pod niekym.. a ano, dokonca maju aj
pohotovosti, aj cez vikend, ci sviatok - to je podla mna nieco, co ked pri zubnom beries ako automaticku vyhodu, ale nemozes si hned po skole dovolit vlastnu ambulanciu, tak mozes ostat sklamana.
Zubne je podla mna casto mylne vnimane ako zlata bana prave skrz tieto vyhody, ktore si ale casto bezny mlady absolvent zubarstva dovolit nemoze.
Podla mna je spravna poznamka, ze treba zvazit aj tu fyzicku narocnost prace, lebo naozaj je rozdiel robit napr. obvodaka, kde vies ordinovat aj s rukou v sadre cely den na stolicke a zubne, kde by ti taky stav znemoznil vykon prace.
Doba, dokym si urobis atestaciu, je po vseobecnom lekarstve zvacsa dost otrocina, ale to velmi zavisi od konkretneho odd., kam pojdes robit, od odboru.. Ja vseobecne vnimam ako super volbu v tom, ze mas 6 rokov studia na to, aby si si vybrala, co chces dalej po skole robit - nieco manualne (chirurgia, ..), skor interne,
deti/dospeli?, nieco, kde nebudes robit s ludmi, radiologia, labaky.. posudkova lekarka, forenzna medicina… Jednoducho tych moznosti tam je a ak mas zapal pre medicinu, vybrat by si si vedela. Nemyslim si, ze lekar po atestacii vo vlastnej praxi by sa mal zle (aj ked su to dovtedy roky driny)… beriem do uvahy odbory, kde su kapitacie, ci dobre platene vykony.. Na druhej strane nie si ani nutena ist do ambulancie a ak ta to nelaka (su aj taki), mozes robit cely zivot v nemocnici. No a samozrejme, ak ta nejaky odbor omrzi, mozes robit iny😅, sice sa to lahko povie, ale mozne to je. Aj po skonceni studia mozes zacat pracovat cela odhodlana na ARO oddeleni a nakoniec po mesiaci ist na radiologiu.😅 Moznost zmeny mas kedykolvek.
Je tam ale vacsi kontakt s pacientom, hlavne take interne, kde anamneza urobi vela. Ale skuseny lekar uz vie komunikovat s pacientom a nenecha ho tam rozpravat svoj zivotopis namiesto relevantnych info, aby co najskor urcil dg a zacal liecbu… A toto je zasa nieco, co nie je pre kazdeho, ale hovorim, su odbory, kde si ten kontakt vies minimalizovat..

Hrozne dlhe to je, viem. Co som tym ale chcela povedat je, ze aj tam a aj tam su nevyhody. Ide len o to, co je pre teba zavazujuca vyhoda, resp. nevyhoda, ktoru by si nevedela prekusnut. V prvom rade by tam mal byt tvoj zaujem, chut sa vzdelavat v tom odbore a napredovat, lebo ver mi, len to ma drzalo v tazkych casoch na skole. Keby studujem nieco, co ma nebavi, nevidim sa v tom, tak by som to ani nedostudovala.
Drzim palce a keby nieco, pytaj sa alebo mi napis.

@aeruginosa skvele zhrnutie, dakujem

petrisha32
19. jún 2025
@sandra49

Ako úplný laik...keby ide moja dcéra na zubarinu a chce byť zubárka skáčem tri metre pretože to, koľko stoja už teraz zuby je šialené a pôjde to len hore. Naopak, všeobecne lekárstvo..podľa mňa je to veľmi na psychiku záťaž, síce k tebe prísť človek, ze ho boli hrdlo napríklad ale začne ti rozprávať svoj životný príbeh.. a takých ľudí je veľa co sa chodia k obvodnemu sťažovať..a zubár co? Urobí si svoju prácu, maximálne sa mu tam pacient rozplače a ide dalsi..a s otvorenou pusou toho moc človek nenarozprava a často krát ani po zákroku. Keď občas čakám u obvodnej a počujem ako vedú siahodlhe dialógy o svojom živote a o zdravý tak to môžu ísť skôr psychológovy..

@sandra49 ako zubárka ak by chcela tvoja dcéra studovat zubarinu tak ju od toho odrad ako to len pojde. Pretoze tato predstava ktoru ste popisali je daleko od pravdy vlastna ambulacia je v nedohladne pokial nepochadzas z rodiny kde ti ju vedia zariadit a o 5-6 rokov to bude este zloyitejsie.
Velke firmy skupuju ambulacie malzch zubarov potom sa k tebe spravaju pomaly ako k nevolnikovy.
Velakrat sa robi na smeny: doobedne a poobedne - bez pauzy. Ja pocas prace casto-krat som tak zahltena, ze nevypijem ani deci vody za cely den a nejdem vobec na toaletu co z dlhodobeho hladiska vedie samozrejme len k dalsim problemom. O obedoch ani nevravim ten som nemala odkedy som vysla zo skoly a to bola asi jedina pozitivna vec na studiu zubariny.
A ak ta to nahodou nebude bavit a poviem ti usta pacientov smrdia castokrat viac ako opacny koniec a to teraz vobec neprehanam tak to budes robit zo sebazaprenim. Pretoze nasa praca ma aj pekne momenty a ked ju mas rad a bavi ta to tak sa nejako vies preniest cez tie tazke casti ktorych je naozaj naozaj vela. Ortodonci je fajn volba. Ale to je vlastne atestacia takze dalsich x rokov studia navyse, predty musis mat aj tak prax odrobenu a dostat sa tam bez toho, aby si mala niekoho za sebou je prakticky nemozne.
Ak ta to laka na vseobecne a myslis ze mas k tomu vztah tak chod tam aj to bude narocne nesktocne pretoze praca v zdravotnictve je a to sa ani nejdem vyjadrovat ak to je na SVK to je uz uplne iny problem. Ale stale si budes moct povedat ze ta to bavi. Ak ta tlacia do zubariny lebo si pvsetci predstavuju ze budu mat zubarku v rodine a budes vsetkym robit zuby zadarmo tak to tak urcite nieje pretoze to ty taky budes mnusiet z nieco fungovat.
Ak mam povedat pravdu ja by som sa snazila odradit koholvek od mediciny ako takej lebo nepoznam v mojom okokli ludi co by to nelutovali. Je to poslanie nie praca a takk tomu budes musiet pristupovat vela budes plakat ak sa rozhodnes ist tymto smerom a bude vela otaznikov v tvojej hlave ci to za to stalo.

sandra49
19. jún 2025
@petrisha32

@sandra49 ako zubárka ak by chcela tvoja dcéra studovat zubarinu tak ju od toho odrad ako to len pojde. Pretoze tato predstava ktoru ste popisali je daleko od pravdy vlastna ambulacia je v nedohladne pokial nepochadzas z rodiny kde ti ju vedia zariadit a o 5-6 rokov to bude este zloyitejsie.
Velke firmy skupuju ambulacie malzch zubarov potom sa k tebe spravaju pomaly ako k nevolnikovy.
Velakrat sa robi na smeny: doobedne a poobedne - bez pauzy. Ja pocas prace casto-krat som tak zahltena, ze nevypijem ani deci vody za cely den a nejdem vobec na toaletu co z dlhodobeho hladiska vedie samozrejme len k dalsim problemom. O obedoch ani nevravim ten som nemala odkedy som vysla zo skoly a to bola asi jedina pozitivna vec na studiu zubariny.
A ak ta to nahodou nebude bavit a poviem ti usta pacientov smrdia castokrat viac ako opacny koniec a to teraz vobec neprehanam tak to budes robit zo sebazaprenim. Pretoze nasa praca ma aj pekne momenty a ked ju mas rad a bavi ta to tak sa nejako vies preniest cez tie tazke casti ktorych je naozaj naozaj vela. Ortodonci je fajn volba. Ale to je vlastne atestacia takze dalsich x rokov studia navyse, predty musis mat aj tak prax odrobenu a dostat sa tam bez toho, aby si mala niekoho za sebou je prakticky nemozne.
Ak ta to laka na vseobecne a myslis ze mas k tomu vztah tak chod tam aj to bude narocne nesktocne pretoze praca v zdravotnictve je a to sa ani nejdem vyjadrovat ak to je na SVK to je uz uplne iny problem. Ale stale si budes moct povedat ze ta to bavi. Ak ta tlacia do zubariny lebo si pvsetci predstavuju ze budu mat zubarku v rodine a budes vsetkym robit zuby zadarmo tak to tak urcite nieje pretoze to ty taky budes mnusiet z nieco fungovat.
Ak mam povedat pravdu ja by som sa snazila odradit koholvek od mediciny ako takej lebo nepoznam v mojom okokli ludi co by to nelutovali. Je to poslanie nie praca a takk tomu budes musiet pristupovat vela budes plakat ak sa rozhodnes ist tymto smerom a bude vela otaznikov v tvojej hlave ci to za to stalo.

@petrisha32 dakujem za vysvetlenie, pohľad profesionála, ktorý sa v tom pohybuje je predsa iný.. Mne patrila asi len prvá časť príspevku a zvysok autorke 🙂

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
luxus10
19. jún 2025
@petrisha32

@petrisha32 mozem jednu otazku? stretla si sa niekedy ci uz so studentom alebo zubnym dr. kt. je lavak? maju to lavoruko orientovani jedinci v tomto smere tazsie? lebo kreslo a vsetky nastroje sa daju aj take zariadit...len ta praca, studium...ako to je?

petrisha32
19. jún 2025

Máte to zložitejšie lebo primárne sa všetko robí na pravú stranu ale dnes sú už súpravy, ktoré sa dajú v rámci pár minút premeniť na ľavostranné. Samozrejme na škole. keďže je to drahšie sa s niečím takým asi moc nestretneš ale mala som spolužiakov ľavákov a toto bol najmenší problém z celého štúdia ak sa to vôbec dá problémom nazvať. Ja by som to tak nebrala. Takže toto by som pri výbere zrovna nezohľadňovala.
Štúdium prejdeš aj si neraz poplačeš ale určite to zvládneš. Treba sa vedieť zaprieť. To ťa len má pripraviť na zvyšok života ako zubár. 😉

Budeš ľuďom rozdávať úsmev ale bude ťa to stáť tvoj vlastný.

taktotedanie
19. jún 2025

Gratulujem 🍀
Ja som na skusky na zubarinu ani nesla, krylo sa mi to so skuskami v martine a medzitym som mala skusky na vseobecne lekarstvo kde ma vzali ze som nakoniec ani nesla na tie zuby
Nelutujem, spatne sa pozriem tak je to extremne narocne, no po vystudovani mas nekonecne moznosti
Po zubarine si mozes tak sadnut na stolicku a vrtat a to vacsina nema financie na nove ambulancie , robia pod stsrsimi lekarmi za otrocke peniaze, nocne, vikendy za brutalne poplatky a tebe ide almuzna
Ja som so nakoniec vybrala odbor co na bavi a to ti potom radost pracovat 🙂
Pracujem na ambulancii, ziadne sluzby prisluzby vikendy, pridem rano odidem o 15:00hod a volno
Ja som neolutovala rozhodnutie

luccija
19. jún 2025
@taktotedanie

Gratulujem 🍀
Ja som na skusky na zubarinu ani nesla, krylo sa mi to so skuskami v martine a medzitym som mala skusky na vseobecne lekarstvo kde ma vzali ze som nakoniec ani nesla na tie zuby
Nelutujem, spatne sa pozriem tak je to extremne narocne, no po vystudovani mas nekonecne moznosti
Po zubarine si mozes tak sadnut na stolicku a vrtat a to vacsina nema financie na nove ambulancie , robia pod stsrsimi lekarmi za otrocke peniaze, nocne, vikendy za brutalne poplatky a tebe ide almuzna
Ja som so nakoniec vybrala odbor co na bavi a to ti potom radost pracovat 🙂
Pracujem na ambulancii, ziadne sluzby prisluzby vikendy, pridem rano odidem o 15:00hod a volno
Ja som neolutovala rozhodnutie

@taktotedanie čo si si vybrala, keď to nie je tajné😉

autor
19. jún 2025
@luxus10

@petrisha32 mozem jednu otazku? stretla si sa niekedy ci uz so studentom alebo zubnym dr. kt. je lavak? maju to lavoruko orientovani jedinci v tomto smere tazsie? lebo kreslo a vsetky nastroje sa daju aj take zariadit...len ta praca, studium...ako to je?

@luxus10 ja som tiež inak lavacka, rozmyslala som nad tym

autor
19. jún 2025

Ako je pravda, že zuby su veľa ľudí predstavuje ako dobrú robotu, ale viacero ľudí mi povedalo, že to nie je tak ideálne ako sa zdá ( ako tu aj vy píšete ), ale ak by som šla na všeobecné, nemám šajnu, čo by som chcela robiť, mňa baví veľa vecí, a také tie “nezvyčajnejšie” odvetvia, tak tam sa je práve ťažko dostať ( napr. nukleárna medicína ) celkom ťažko aj očné, kožné… ja sa rada piplam vo veciach, no neviem popravde, či by ma to bavilo celý život i keď ma práca zubára vždy tak zaujímala ale no, čím viac sa nad touto “problematikou” zamyslam, taha ma to k zubarine, ale je viac dôvodov, prečo si vybrať všeobecné takže je to take 50 na 50 🙂 bude to ťažké rozhodnutie 😁

oriesocek
19. jún 2025

No vidíš, my všetky tvoje naj špecializácie máme a aj na prax v BA sa chodí k nám do OUSA.

taktotedanie
19. jún 2025
@luccija

@taktotedanie čo si si vybrala, keď to nie je tajné😉

@luccija oftalmologia

anita6666
21. jún 2025
@sandra49

@melanta určite máš pravdu..ale aj taky zubár predsa môže byť zamestnaný na nejakej klinike a nemusí mať vlastnú ambulanciu hneď.. a ten zárobok si myslím, že je vyšší ako keby robí napríklad v nemocnici na smeny.. a ako už vyššie písali, nemusí roky čakať kým začne samostatne zarábať.. autorke určite pri rozhodovaní pomoze každý názor, zrejme je velmi šikovná a orientuje sa v tom, čo to konkrétne obnasa..

@sandra49 zárobok zubára a lekára (VL) je v nemocnici absolútne rovnaký. Riadený tabuľkami.

Strana
z2