Skúsenosti so štúdiom angličtiny na Prešovskej univerzite?
Chcela by som sa spýtať či má niekto skúsenosti so štúdiom ANJ na PO univerzite (kontrétne odbor ANJ a anglofónne kultúry - Bc., ale skôrma zaujíma Mgr.)?
Hlavne ma zaujíma úroveň, či sa učí výhradne po anglicky alebo kombinovane (samozrejme pri preklade a tlmočení musí byť aj slovenčina, ale iné predmety ako reálie a literatúra?)?
Rozmýšľam po Bc. štúdiu na UPJŠ kde som max. nespokojná s neľudským prístupom, skoro nulovým uplatnením - študujem Britské a americké štúdia už 4. rok, lebo nám nanútili recyklované predmety z Rodových štúdii (LGBTQ filmy, Moderné feminity a maskulinity, Gender mainstreamimg, ap.), aby mali lektori úväzky a predmety typu Jedlo v literatúre a Fan fiction... Myslela som si, že to obídem a dala som si RUJ a FRJ, dokonca aj Metafyziku, ale prerátala som sa pri kreditoch, ale neľutujem to - do života a pre osobný rozvoj mi to dalo 100-krát viac.
Keď je človek mladý, tak nevie do čoho ide a ja som k tomu mala aj veľmi silnú depresiu, takže mi to bolo t. č. jedno. Veľmi ma na škole zaráža aj politická angažovanosť a aktivizmus profesorov a lektorov - výslovná propaganda a indoktrinácia, dokonca aj na predmete o detskej literatúre. Takže by ma zaujímalo či napr. PO je viac-menej politicky neutrálna? Všimla som si na internete (asi na fb), že sa slušne vyjadrili aj k atentátu na premiéra, dokonca neviem či práve nie katedra anglistiky, takže som bola milo prekvapená.
Na svojej škole stále počúvam len nenávistné a hanlivé urážky na vládu, podnecovanie na protesty, kydanie na Trumpa, ap. A úprimne už som z toho unavená a ani to nevidím ako dobré miesto pre môj ďalší rozvoj a rast ako človeka, lebo je mi z toho na zvracanie.
Nepáčilo by sa mi to ani z opačnej stránky, keby všetko bolo konzervatívne a pretláčal sa zas ten druhý názor, ale toto je už cez čiaru. Mali by sme byť schopný o tom otvorene a objektívne diskutovať a taktiež politicky neutrálne, resp. plurálne a s rešpektom ako akademická obec, ale žiaľ...
Takisto som mala spolužiačku čo si zmenila meno a pohlavie, ktorá ma aj šikanovala, aj keď som ju nijako neurazila, ani nepoužila zlé "zámeno", ale bola chránená svojou "identitou", zatiaľ čo moje a niekt. spolužiakov mená pri 80+ študentov na prednáškach ani niekt. profesori nepoznali, o nej vedeli všetci.
Chcela by som niečo nové a "normálne" a hlavne zdravý rozum.
Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.
Este co z tej skoly budes mat v ruke? Budes moct ucit? Lebo inak je to na nic v podstate
@suzanne777 študovala som učiteľstvo AJ na unipo, magistersky stupeň. Predtým v BA.
Ked uz tak ti odporúčam dať si na učiteľstvo,ak sa to dá. Neviem, či sa to dá,isto by som sa informovala, nech z toho niečo máš. Ak nie učiteľstvo, väčšina ľudí si i tak potom dorába pdg minimum.
(Aj aj na unipo sú tlaky, ale tlmenejsie ako v BA keď to porovnam- ak sa bavime o tychto politickych a i.nazoroch)
Rovno zavolaj na študijné. ;)
@kiki68 to vsetko sme mali aj my + translatologia, morfologia, realie, ale vsetky tie predmety co som napisala su B-ckove, a teda "povinne-volitelne", takze min. 2-3 sa nedalo obist, aj ked som si to velmi zelala. A tiez ako uroven lingvistiky nebola vobec lahka a potom tam daju taketo dristy, z kt. sa cloveku rozum zastavuje a nejde o to, ze by som ich neurobila - ide o princip...
@kiki68 je to nanic, musela by som si na ucenie dorobit pedagogicke minimum (aj to az po Mgr. a ja uz to tam dalej nedam - skor kvoli tej atmosfere aj to, ze by som mala vsetkych novych spoluziakov a o 2 roky mladsich), ale ja uz teraz 3. rok ucim v skolkach anglictinu napr., co ma velmi bavi, ale na plny uvazok neviem ci by som s tym vedela pokracovat - asi len na polovicny, ale je to velmi slusne platene. No a na vsetko ostatne kurzy a certifikaty - myslim, ze ako uplatnenie je bud len dalej akademicky na doktoraty pokracovat a to vidim co urobilo tam z 65+% ludmi, takze to urcite nie, lebo tu sektu by som neprekusla a ostatne je len resers, kniznica a pod., ale mam stale v zalohe vystudovanu bilingval OA anglicku...No chcela by som skusit PO, kedze to nie je tak daleko a mam s tym mestom aj cestovanim skusenosti a mam tam aj rodinu.
@suzanne777 ja to vidim bud na skolubv zahranici, alebo si sprav ucitelstvo a nechas uznat kredity na inej uni
Akurát som rozmýšľala , že by som si skúsila dať prihlášku na mgr stupeň na Britské a americké štúdia, ale ďakujem ti za tvoj príspevok, lebo ma to pekne odradilo :D Bc som vyštudovala v Trnave, učiteľstvo angličtiny s výtvarnou, ale keďže už mám malé deti tak sa mi na mgr nedalo, na Prešovskej som sa zapísala ale pozastavila som štúdium a medzi tým mi napadlo to skúsiť v KE ale tak asi nie
+ a to som tu prihlášku chcela dávať len kvôli tomu že je to aj externe
ja som tam študovala - presne toto. Končila som v roku 2009... bola som veľmi spokojná, aj keď štúdium bolo prvé 3 roky veľmi náročné
@dismonika Muselo to byť vtedy úplne iné - pravdepodobne sa to začalo niekedy po 2010, viem, že tam niekedy 2012-2015 museli zriadiť aj ten odbor Rodové štúdia a potom to už išlo z kopca. Inak ako lingvistické a také "normálne" predmety majú dosť náročnú obtiažnosť, ale tá ideológia, propaganda, indoktrinácia a politický aktivizmus sa nedá tolerovať a odvtedy čo máme terajšiu vládu, tak už aj ruštinárka na každej jednej hod. mala také prehlásanie, že im nadávala do uchýlov, 2-krát mala potrebu v triede čistej Ukrajincov + ja Slovenka zhadzovať ministerku kultúry. A to bola predtým moja obľúbená lektorka... Nedokážem si to jednoducho nevšímať a pri takých zlých eneriách a nenávisti sa nedá ani učiť, rásť, vyvíjať sa a stať sa lepším človekom.
@mamkatramka S deťmi už človek musí aj inak zmýšľať - mala som predtým asi 27-roč. spolužiačku Ukrajinku, s ktorou som si rozumela a tiež mala malého chlapčeka, ale prestala to študovať už po 1. roč. - aj tá dotyčná osoba, ktorá ma šikanovala sa jej takisto posmievala kvôli čítaniu a výslovnosti - niekedy mám pocit, že deti čo učím v MŠ sú viac vyspelé, ako boli poniektorí moji spolužiaci. No s touto staršou spolužiačkou som si veľmi rozumela, lebo si viac rozumiem s ľuďmi 30-50. Mala som aj ok a veľmi dobrých spolužiakov, ale oni boli ochotní prehliadať to celé - aj ja by som možno tak bola doštudovala, ale som rada, že sa mi to stalo v konečnom dôsledku. Beriem, že to tak malo byť a nevidím to vôbec ako stratený rok. Prajem veľa šťastia - ja by som asi radšej vychovávala dieťa ako riešila toto a myslím, že by mi to aj do života oveľa viac prinieslo a naučilo ma to - jediné čo mi dala tá škola bolo, že nemôžem nikomu dôverovať a musím si všetko zisťovať a overovať sama, a že nechcem byť nenávistná, arogantná, namyslená a tváriť sa, že som zjedla všetkú múdrosť sveta len zato, že mám niekoľko písmeniek s bodkou pred/za menom. Čím viac toho "viem", tým si uvedomujem, že koľko toho neviem a tiež, že ak by som prišla na 100 % záver v niečom, tak by to znamenalo skôr, že som sa zasekla, ako to, že by som nejako zmúdrela. Nechcem skončiť ako moji profesori/lektori/ľudia na tej škole, lebo vyzerajú (viac ako polovica) permanentne podráždení, často sú chorí, alebo majú aj nehody a vôbec nepôsobia ako šťastní a spokojní ľudia, ktorí robia to čo ich baví a napĺňa - česť výnimkám (sú aj takí a nehádžem ich všetkých do jedného vreca). Takže z tých dôvodov tam nevidím dôvod zostávať, lebo čo už viac sa môžem od nich naučiť - základy lingvistické a literárne, aj z reálii (história/geo/politika USA a UK) mám slušné a tie ich ostatné omáčky a pripomienky sa snažím úplne vytesniť. Upratovačky boli asi najzlatšie a budem na nich v dobrom spomínať. 😀
@suzanne777 fúha... aj my sme mali niektorých lektorov úplne mimo, no až taký extrém to nebol.

@suzanne777 ja mam anglinu pre ucitelstvo a preklad v NR, sorry , ale my sme tam taketo veci nemali, my sme mali literaturu v anj , ale aj kopec teorie priamo jazyka, napr textova analyza, lexika, syntax, fonetika atd.