icon

Som dement na angličtinu

16. okt 2022

Ahojte, mám 35 rokov a desiatky rokov nie som schopná naučiť sa anglicky ☹
Mám dobrú učebnicu pre samoukov, xkrát som išla pekne od začiatku a vždy skončila
viac-menej na rovnakých stránkach. Teraz skúšam Duolingo a to mi vyhovuje asi najviac, ale aj tam sa dostanem len po určitú úroveň a ďalej už moja hlava proste nechápe a neberie. Nemám vôbec problém naučiť sa kopec slov a pamätať si ich, lenže použiť vo vete nula bodov. A neviem si ani preložiť anglickú vetu do slovenčiny, lebo ja poznám slová samostatne, keď si hovorím, ktoré slovo čo znamená veta mi zmysel nedáva a keď si ju dám preložiť, píšu niečo úplne iné, ako si ja prekladám. Začala som pozerať veľa filmov na Netflixe v angličtine s titulkami, ale ani to mi nijak extra nepomáha.
Pred pár dňami som čítala radu, že človek sa musí naučiť myslieť anglicky a potom sa naučí rozprávať. To je ako, neviete? Na jednej strane by som veľmi chcela vedieť normálne plynule rozprávať a to je aj dôvod, prečo to nevzdávam a na druhej som už otrávená sama zo seba, že som tak blbá.
V živote nepochopím ich slovosled, kedy kam ktorý člen a pod. Aj by som sa na to vybodla, veď sme na Slovensku, ale dnes si človek nedokáže bez jazyka nájsť slušnú prácu.
Som naozaj jediný dement, čo sa nedokáže naučiť cudzí jazyk?

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. okt 2022

@luscious
Ale prosím ťa, prestaň ju strašiť a demotivovať. Na úroveň B2, čo je normálna angličtina s ktorou sa všade dorozumie, nepotrebuje zháňať lektorov za tisíce. Rozprávanie je o tréningu, hoc aj doma v obývačke. Môj chlap sa naučil nemecky tak, že si nakukal filmy a seriály a ten jazyk mal tak napočúvaný, že vedel, čo sa ako hovorí/nehovorí. Normálne si celé dni všetko opisoval a rozprával sám pre seba nemecky. Potom si našiel nejakú rodinu a písal si s nimi listy. To všetko v dobe, keď nebol internet. Dnes je tých možností nekonečné množstvo. Na konverzácie si vieš zohnať človeka na pár klikov. Je kopec metód, techník a kadejakých pomocníkov na učenie jazyka a spomínaná Lýdia Machová je na toto úplne topka.

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. okt 2022

@luscious
Na toto rozpráva Machová taký príbeh, kedy sa jedna kočka rozhodla učiť nejakú katalánčinu či čo, úplne nejaký minoritný jazyk a keďže nemala s kým kecať, využívala iba self falk. Keď začala pridávať na youtube videá, že sa učí ten jazyk, všimli si ju ľudia odtiaľ a dohodli sa, že s ňou spravia rozhovor do miestneho rádia. Tak jej zavolali a ona prvýkrát v živote hovorila tým jazykom s native speakrom a ešte aj do rádia a dala to úplne v pohode. Môj muž má kolegu, ktorý hovorí anglicky strašne v zmysle, on sa ani nesnaží používať anglicky prízvuk. Úplne na hulváta tam rozpráva takou slovenskou angličtinou a nikto to tam nerieši, lebo je perfektný v technických veciach a robí brutálne dobrú robotu. Trhá to uši, ale všetci si zvykli a prácu si robí super. My slováci sme takí trochu priposratí z toho a máme pocit, že keď nehovoríme na úrovni C2, tak ani ústa nemôžeme otvoriť a to je blbosť.

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. okt 2022

@luscious
Toto je úplná blbosť. Prečítaj si, keď tak všetky moje príspevky a čo jej radím, lebo píšeš bludy. Ja som len ilustrovala, že to ide aj inak a môže byť úspešná. Každý cudzinec s ktorým som sa bavila mi povedal, že keď sa začnú baviť so Slovákom, prvá vec je, že sa Slovák ospravedlní, že nevie dobre hovorť anglicky a oni totálne nechápu prečo, lebo hovoria v 90% úplne super. Na naučenie rozprávania treba rozprávať, to je celé. Poznám ľudí, ktorí nemali s kým, tak sami seba nahrávali, potom si to kukali, porovnávali s native speakrami, vychytávali chyby, skúšali znova a znova. Proste, kde je vôľa, je cesta.

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. okt 2022

@luscious
Len preto, že si chodila na bilingválne gymnázium si sa hneď katapultovala do pozície odborníka, mňa zhadzuješ a nevieš o mne nič. Ja som sa anglicky učila sama, áno aj v tej obývačke. Moje deti chodia do anglických škôl/škôlok. Moja 6 ročná dcéra hovorí plynule anglicky, celý rok som pravidelne komunikovala s jej učiteľkou, ktorá je Američanka. Teraz chodí do anglickej školy, kde taktiež pravidelne komunikujem s native speakrami. Môj muž doma hovorí tretí rok len anglicky a vidím, čo to spravilo s mojou 3ročnou dcérou a 10ročným synom. S mužom sa obaja učíme ďalšie jazyky, takže, veľmi pekne ťa prosím, nehovor mi niečo o učení jazykov, lebo si chodila na bilingválne gymnázium. Slovenské školstvo je v učení jazykov, nechcem sa nikoho dotknúť, úplne za opicami. 5 rokov som na výške strávila v prostredí, kde sa študovali cudzie jazyky, takže viem, ako to funguje, netreba mi vysvetľovať.

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. okt 2022

Ďakujem. Ja len chcem podotknúť, že celý tento priek je o tom, že ty tvrdíš, že na naučenie jazyka je nevyhnutný lektor za veľa peňazí a ja tvrdím, že lektor za veľa peňazí nie je nutný, že to ide aj inak. Jasné, že je fasa mať native speakra alebo lektora angličtiny, ale taký detail, autorka písala, že nemá teraz na to peniaze a nemôže si lektora dovoliť. Preto jej píšem všetky tieto alternatívy a preto som reagovala na teba, lebo si jej hneď vysvetlila, že bez lektora nemá šancu a teda, nech to rovno zabalí, ak si žiadneho nemôže dovoliť. Ja sa nepotrebujem s tebou hádať, ani si presadzovať názor ani nič. Ja sa len snažím autorku motivovať, podporiť a ukázať, že to ide. Toť vsjo.

simca06022011
16. okt 2022

@yoxinka Inak to je pravda, koľkokrát aj s inou národnosťou ked som sa bavila tam to az usi trhalo, o 250tich rôznych časoch a pod ani netušili a rozprávajú so sebavedomim rodeného Angličana😂 a ja sa klepem ked mam 2minútový hovor v aj prežiť 😂

yoxinka
16. okt 2022

@simca06022011
Presne o tom to je. Jasné, sú miesta, situácie a pracovné pozície, kde je úroveň agličtiny podstatná, ale vo väčšine prípadov je to ozaj o bežnej konverzačnej úrovni a na to ti netreba angličtinu akou hovorí profesor anglickej litaratúry na Oxforde. My Slováci sme v tomto hrozne zakomplexovaní a brzdí nás to v používaní jazyka. A problém je, že len tým používaním a robením chýb sa to človek učí. Poznám človeka, ktorý hovorí len v neurčitkoch 🤷‍♀️, ale zase, odborne super, prácu robí skvelo.

judar
16. okt 2022

Najlahsie sa ju asi naucis ak ju budes odzrkadlovat vetnej stavbe v slovencine co je asi aky taky zaklad a este ktomu ked slovicka vies tak istotne uz len primitivne vety dokazes zlozit aj ked bez casovania ...lenze co sa tyka jazykoviek tie nie vzdy su dobre lebo tam ti max podsunu vyformulovane vety ako sablony doslova ze casto to neni ani na B2 ale nejaka zbytocne komplikovana vetna skladba....a dalsia rada, zasadne nepozerat eng serialy s cz titulkami lebo tie preklady to je casto katastrofa taka ze sa namiesto praveho vyznamu naucis somarinu

yoxinka
16. okt 2022

Ešte ti napíšem k tomu myslieniu v angličtine. Ja keď som mala fázu, že som dávala angličtine 2-3hodiny denne (čítanie zjednodušených kníh, v ktorých som si všímala gramatiku, napríklad, aký čas je použitý a dumala som, prečo je tam práve taký - intenzívne čítanie a to som striedala s extenzívnym čítaním - čítala som doradu, neriešila gramatiku, nič, len som tie slová nechala cezomňa plynulť, čítanie zjednodušených správ a článkov, majú to v troch úrovniach https://www.newsinlevels.com/, tam je inak aj gramatika trochu vysvetlená, pozeranie anglických filmov a seriálov s ANGLICKÝMI titulkami, používala som Readlang (vie ti prekladať slová, aby si nemusela fut slovník používať. Čítala som správy na BBC, CNN a pomáhala si readlangom, self talk - rozprávanie sám so sebou na nejakú tému, toto som robila vždy, keď sa dalo, gramatické cvičenia z Murphyho English Grammar in Use … a vlastne všade, kde sa dalo, tak som používala angličtinu. Keď som toto všetko robila, začalo sa mi snívať v angličtine. Ale haluz, že sa mi snívalo, že sa s niekým rozprávam a keď som spravila chybu, ten človek ma v sne opravil, ale celé toto zabezpečoval môj vlastný mozog. Potom keď som cez deň nad niečím dumala, začalo sa mi to rozmýšľanie diať v angličtine. Čiže, musíš anglinu brať z mnohých zdrojom, ideál, musí ťa to baviť. Ja som sa pridala na FB do skupiny k jednej téme, ktorá ma mega zaujímala a tam som čítala komenty, aj napísala reakciu občas, proste xy roznych vecí v angličtine, ktoré ťa budú baviť. Musíš sa tým jazykom obklopiť.

kinapoka
16. okt 2022

Ahoj 🙂 Mám kurz od Lýdie Machovej na predaj ak by si mala záujem.

silviav89
17. okt 2022

Som lektorka anglického jazyka. Vyučujem prezenčne aj online. Žiadny študent nie je stratený prípad, všetko sa dá prispôsobiť jeho potrebám. Ak máš záujem, kľudne napíš e-mail a popíšeme o tom. 😉silvia.valkovic89@gmail.com

sablinka
18. okt 2022

Neviem odkiaľ ste no najlacnejšia je štátna jazyková škola.

evaachesa
18. okt 2022

@yoxinka ahoj, prosím ťa vieš mi dať screen tej aplikácie readlang? Mne totiž vyhadzuje Duolingo a nič podobné mi nenašlo. Vďaka 🙂

silviav89
18. okt 2022

@sablinka Učím aj v jazykovej škole a viem, že tam sú dosť vysoké ceny. Ale zrejme je to individuálne.

sablinka
18. okt 2022

@silviav89 Tak 100 eur za polrok za kurz 120minút do týždňa je ok celkom.

silviav89
18. okt 2022

@sablinka V poriadku. Nemám dôvod hádať sa. Chcela som len pomôcť. Ak nie, tak nie. OK.

simca06022011
18. okt 2022

Inak angličtina sa da naučiť aj sukromne, mna základ naučila kedysi otcova sekretárka. Týždenne 1,5h, jednoduchá kniha, stara iba so základnou slovnou zásobou a vysvetlila a fakt ma naucila a zhrnula všetku základnú gramatiku (zbytočne sa učiť všetkých milion od začiatku ), ako co kde.. Asi za pol roka. Na tom som stavala potom so všetkým, dumat a premýšľať a vymýšľať ti vezme kopec casu, ktory ako mama nemas. Jasne vysvetlit a pochopit co a ako a poton sa uz mozes učiť cez akúkoľvek aplikáciu, knihu... Moj otec bol fakt dlhoročný domáci student aj, a figa z toho, kniihy, cdcka v aute,doma, v mobile aplikácie neskor... nakoniec minulý rok sa zacal učiť.s.lektorom online.

autor
18. okt 2022

@simca06022011 Presne takto by mi to vyhovovalo 🙂

yoxinka
18. okt 2022

@evaachesa
To nie je aplikácia, je to nástroj, pomocník pri učení. Stiahneš do počítača, keď sa zaregistruješ, tak máš viac možností používania. Ja s tým čítam všetky zahraničné periodiká, blogy, čokoľvek. A čo je super, každé slovo, ktoré ty označíš, že si nevedela a on ti ho preložil, si pamätá. Ukladá si ich a vytvára ti kartičky na opakovanie slovíčok. Má knižnicu s textami a uložené slovíčka ti aj prečíta, aby si vedela, ako sa vyslovujú. Pozri si to, je to super.

evaachesa
18. okt 2022

@yoxinka jemineee ty si uzasnaaa, fakt ti veľmi pekne ďakujem toto je ozaj topka! 🙏❤️🍀☺️ Trochu som maturovala ale ide to. 😀👍

evaachesa
18. okt 2022

@jjanulienka ahoj, akurát som dopocuvala to video (počas pratania😅) a fakt sa mi zdá ako veľmi super všetko čo tam hovorila. No zaujímalo by ma, či máš reálnu skúsenosť aj s jej kurzom, alebo čo poznáš niekoho kto ho absolvoval. Vopred ďakujem ☺️

evaachesa
18. okt 2022

@yoxinka prosím ťa, akurát čítam príspevok, kde tiež odporúčaš Lýdiu Machovú. Absolvovala si jej kurz? Ako už to čo bolo povedané vo webinári zadarmo mi príde ako dosť super. Vďaka ☺️

anonymous87
18. okt 2022

Hlasim sa do klubu. Mne to mozes aj lievikom liat a nic 🤷‍♀️
Ale tiez rozmyslam, ze nieco robit s tym uz musim 😅

autor
18. okt 2022

@anonymous87 Som rada, že sa priznávaš a nie som v tom sama, lebo som mala pocit, že to nikomu okrem mňa problém nerobí

yoxinka
18. okt 2022

@evaachesa
Je to topka! Teším sa, že ti to pomôže 🙂.