icon

Som dement na angličtinu

16. okt 2022

Ahojte, mám 35 rokov a desiatky rokov nie som schopná naučiť sa anglicky ☹
Mám dobrú učebnicu pre samoukov, xkrát som išla pekne od začiatku a vždy skončila
viac-menej na rovnakých stránkach. Teraz skúšam Duolingo a to mi vyhovuje asi najviac, ale aj tam sa dostanem len po určitú úroveň a ďalej už moja hlava proste nechápe a neberie. Nemám vôbec problém naučiť sa kopec slov a pamätať si ich, lenže použiť vo vete nula bodov. A neviem si ani preložiť anglickú vetu do slovenčiny, lebo ja poznám slová samostatne, keď si hovorím, ktoré slovo čo znamená veta mi zmysel nedáva a keď si ju dám preložiť, píšu niečo úplne iné, ako si ja prekladám. Začala som pozerať veľa filmov na Netflixe v angličtine s titulkami, ale ani to mi nijak extra nepomáha.
Pred pár dňami som čítala radu, že človek sa musí naučiť myslieť anglicky a potom sa naučí rozprávať. To je ako, neviete? Na jednej strane by som veľmi chcela vedieť normálne plynule rozprávať a to je aj dôvod, prečo to nevzdávam a na druhej som už otrávená sama zo seba, že som tak blbá.
V živote nepochopím ich slovosled, kedy kam ktorý člen a pod. Aj by som sa na to vybodla, veď sme na Slovensku, ale dnes si človek nedokáže bez jazyka nájsť slušnú prácu.
Som naozaj jediný dement, čo sa nedokáže naučiť cudzí jazyk?

Strana
z3
yoxinka
18. okt 2022

@evaachesa
Som práve v Akadémii samoukov, takže som v jej kurze práve teraz 🙂. Áno, je to super 🙂

sisaka
18. okt 2022

@yoxinka človek, ktorý hovorí v angličtine v neurčitkoch? Tak tomu by nerozumel asi nik….
Angličtina ma primitívnu gramatiku, neverim, že keď sa niekto naučí čo i len základné slová a zakladnu gramatiku ponecháva slovesá v neurčitku. Tak nehovorí absolútne nikto, možno si niekto popletie a miesto he has povie he have, ale nikto nepovie I to have, They to eat, he to play atď.
Keď sa už toľko bavíš s cudzincami, tak by si mohla vedieť, že sú zväčša natolko slušní, že ti v žiadnom prípade nepovedia, že hovoríš zle. Mám množstvo osobnych skúsenosti a viem, že nikto ti do očí nepovie, že ti ledva rozumejú čo habkáš, alebo máš takú zlú gramatiku/výslovnosť, že musia hádať o čom točíš, práve naopak, vychvália ťa aj keby si všetko hovorila len v prítomnom čase a miesto they hovorila dzej, thank you senkjú a miesto We ví . Hej ľuďom z niektorých kultur je to úplne jedno a rapocú ta het, že nevieš, či to bolo v čínštine, alebo angličtine a potrebuješ sa nenormálne sústrediť, aby si zachytila aspoň nejaké kľúčové slová. To radšej toho nesmelého Slováka, ktorý sa to snaží správne vysloviť a ide mu to pomalšie.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
jjanulienka
18. okt 2022

@evaachesa žiaľ nemam len som si stiahla appku na angličtinu a počúvam toho chlapíka na spotify.
Inak je nás tu viac mohli by sme robiť konverzácie medzi sebou 😅

evaachesa
18. okt 2022

@jjanulienka prosím ťa a koho počúvaš na spotify? Daj kľudne tipy. 🙂 Vďaka ☺️ Ja počúvam akurát tohto. No a neviem či by nám to pomohlo 😅 jedine že by tu bol niekto s plynulou anglinou a bol by ochotný konverzovat😀

evaachesa
18. okt 2022

@yoxinka ďakujem krásne, fakt veľmi užitočné info a tipy. 👍🙂

jjanulienka
18. okt 2022

@evaachesa skús toto fakt rozpráva pomaly a zrozumiteľne že niekedy mu fakt rozumiem 😅😅
A čo ty vieš možno by sme sa rozhovorili😅😅

jjanulienka
18. okt 2022

@evaachesa skús aj tu appku ewa podľa mna je super na tri dni je to zadarmo. Sú tam aj hry 😅keď uspavam malu tak hrám 😅 ukladá ti slova ktoré si označis že sa ich chceš naucit. Podľa mna je super 👌

yoxinka
18. okt 2022

@sisaka
Tak to platí aj o Slovákoch. V živote by mi nenapadlo cudzincovi, ktorí sa snaží hovoriť po slovensky povedať, že rozpráva otrasne. Vieš čo, pred pár rokmi som sa bavila s dvoma ženami, ktoré prežili holokaust. Pôvodom Slovenky, ale hneď po vojne odišli do Izraela. Ešte ako tak vedeli maďarsky, ale slovensky už nič. Ja maďarsky neviem, takže sme sa bavili anglicky a bol to presne ten štýl, ako si opísala: hovorili z namiesto the, brazer, mazer namiesto brother, mother, gramatika hore dole, časy tiež, atď … Nepodstatné. Keď sme si s kolegyňami neboli isté, opýtali sme sa viackrát inak, či tomu dobre rozumieme. Napriek týmto jazykovým nedokonalostiam som si od nich vypočula jeden z najsilnjších príbehov, aký som kedy v živote počula. A o tom to je. Komunikácia je na to, aby ľudí spájala. Áno, samozrejme, že sú situácie a pozície, kde potrebuješ mať angličtinu ozaj na nejakej úrovni a je hanba, keď predstaviteľ štátu nevie zo seba vysúkať normálnu vetu po anglicky. Avšak tuto je mamička, ktorá, predpokladám, nejde pracovať ako riaditeľka nadnárodnej spoločnosti, ani nejde prednášať na zahraničnú univerzitu, ani nič podobné. Učí sa dho anglinu, nejde jej to a má pocit, že je úplne vymletá. Plus, nemá prachy na jazykovku/lektora, to píše ona, nie ja. Každým mojím príspevkom sa ju snažím povzbudiť a ponúkla som jej xy možností, ako sa to dá aj bez lektora, aj bez peňazí … lebo nejako sa začať musí. Časom sa jej situácia môže zmeniť a môzme si nájsť lektora a zdokonaliť sa. Učiteľka mojej dcéry je američanka a mali sme v škôlke dieťa z Ukrajiny, pričom jeho mamina nevie anglicky. Učiteľka žije na Slovensku už dlhšie, má za sebou aj hodiny slovenčiny, aj rozumie, ale nerozpráva, keď nemusí. Ukrajinka tu tiež žije dlho, slovensky vie. Takže ich spoločný jazyk bol slovenčina a napriek tomu, že obe hovorili gramaticky hrozne, vždy sa vedeli nejako dohodnúť. Len sa snažím v tejto téme pomôcť ženám, aby sa nebáli a šli do toho.

evaachesa
18. okt 2022

@jjanulienka ďakujem za tipy, idem vyskúšať aj tu appku 🙂

misenita
18. okt 2022

Ak ti môžem poradiť zo skúseností. Doma sa veľmi nenaučiš po anglicky, ak nemáš na jazyky predpoklady. Čo ti pomôže? Ako sa hovorí, len rozprávanie po anglicky. Ja som mala z angličtiny 2 vždycky. Nenávidela som ju, bála som sa chodiť na hodiny, ale dala som to na 2jku, bola aj sem tam jednotka. Vyšla som zo školy a v zahraničí som nedokázala konverzovať a ťažko rozumieť.Učila som sa ako ty doma z učebníc, ale v praxi mi to nepomohlo. Čo mi pomohlo? Rozprávanie. Ako? Hodiny angličtiny, kde učiteľ rozprával len po anglicky a tiež z konverzácii, ktoré som viedla som si vždy zapamätala slovo, ktoré som nevedela. Som antitalent na jazyk, takže doma samostudium vôbec nepomohlo. Ak si nemôžeš dovoliť hodiny angličtiny, tak chápem, že sa učíš doma, len si myslím, že sa toho veľa doma nenaučíš, myslím si, že sa musíš učiť konverzáciou.

yoxinka
18. okt 2022

@misenita
Po štúdiu jazyka na slovenskej škole nevie anglicky koverzovať tak 80% ľudí. Jazyky sa na školách učia úplne strašne! A dôležité je nie hneď hovoriť špičkovo anglicky, ale presne ako píšeš, rozprávať anglicky. Sú na to rôzne techniky a ide to aj doma všetko, len to chce systém. Jasné, že je lepšie, keď máš s kým anglicky kecať … ale v dnešnej dobe internetu toto sa ozaj dá prekonať. Kamoška na učila španielsky tak, že si v nejakej skupine na FB našla kočku, ktorá sa chcela učiť slovensky. Tak sa dohodli a kecali spolu. Raz slovensky, ďalší deň španielsky 🤷‍♀️. Mimochodom … byť antitalent na jazyky je blbosť 😉

misenita
18. okt 2022

@yoxinka jasné, že sa dá aj inak, ale ako mamička predpokladám, že časovo jej je náročnejšie sa niekomu prispôsobovať, ako vziať knihu či pustiť si video. Áno, naša výuka v škole je katastrofa, učitelia by mali hovoriť a učiť len v angličtine 😆 talent, blbosť to nie je určite. Keďže sme v zahraničí a pochodili kade čo, stretli kade koho, tak môžem povedať, že niekto sa naučil 3 jazyky a nevyvinul žiadne úsilie, a niekto druhý sa musel snažiť a nebol ani v tom jedno až tak dobrý. Niekto sa naučí z telky a niekto nie, niekto potrebuje veľa času a niekto len chvíľu počúvať. Je to aj o predpokladoch, tak ako s talentmi v iných oblastiach.

modraslamka
18. okt 2022

no to je tak, ten kto nevie jazyk, vedel matiku, logicke myslenie.
komu idu jazyky, (napr. ja, sk, anj, nj😁) neznam pocitat a matika je pre mna des uz od zs😭

yoxinka
18. okt 2022

@misenita
Ale každý sa jazyk dokáže naučiť, to som tým chcela povedať. Len sa treba učiť tak, aby pri tom človek vydržal, takže spôsobom, ktorý ho bude baviť. Môj muž sa nemecky naučil z pozerania Simpsonovcov. Jeho keď sa opýtaš na akúkoľvek nemeckú gramatiku, jeho univerzálna odpoveď je “lebo mi to tam tak pasuje 🤷‍♀️“. On nevie nič vysvetliť, čo je ako prečo. Ostatných 10rokov pracuje výlučne ľuďmi, ktorí sú nemecky rodení hovoriaci a pracuje pre nemecké firmy v špecializovanej odbornej oblasti, takže to s tou napočúvanou nemčinou dotiahol celkom ďaleko. Ale haluz, anglicky sa musel učiť normálne na kurzoch, to mu tak ľahko nešlo a bol to jeho druhý jazyk.

misiaknunu
7. jan 2023

Ahoj. Ja mám 32. Maturovala som z angličtiny pred 13 rokmi na B1 úrovni. Mala som 1-2 známky. A fakt je ten, že ani neviem ako. Proste vôbec ma to nezaujímalo. Nikdy som zo Slovenska nechcela odísť a ani si hľadať prácu, kde by bolo treba angličtinu. Takže motivácia nebola žiadna. Ako roky plynuli som si uvedomila, že angličtina je už bežnou súčasťou a teda na hanbu, ale v mojom okolí všetci tento jazyk ovládajú. A ja som si začala uvedomovať, že sa cítim menejcennne. A to bola moja najsilnejšia motivácia. Mám dve malé deti 5 a 2. Takže viem aké je ťažké hľadať ten čas na učenie, keďže muž chodí na služobné cesty do zahraničia.
Od minulého roka apríla som začala chodiť na kurz face to face. Začala som na úrovni A1. Keďže na začiatku ani obraz ani zvuk, akurát som vedela pár základných slovíčok, max 300, gramatiku len jednoduchý prítomný som si pamätala.
Na začiatku som si pri deťoch nevedela urobiť čas, skutočne som sa tomu venovala len 1 hodinu priamo na hodine raz týždenne. Čiže nič moc na progres. Prvé štyri mesiace to bolo nepravidelne, predsa len bolo leto a venovala som sa deťom. A tam niekde to začalo. Ale stálo ma to dosť peňazí. Kúpila som si audioknihy a na ihrisku v uchu počúvala gramatiku, dokonca aj audioslovnik. Potom som si kupovala dvojjazyčné knihy aj ako e-knihu aj normálnu a ešte aj tie isté knihy som si kúpila aj audio, aby som počúvala výslovnosť a zároveň sledovala text očami. Takže som to vedela robiť aj na ihrisku. Pre niekoho možno pôsobím ako matka, čo čumi iba do telefónu. Ale ja využívam mŕtve body dňa, kedy môžem. A počúvam aj pri kocikovani a tak.
Potom anglictinarychlo.sk mi veľa dala a to teda zadarmo. Zimu využívam na intenzívne učenie, keďže sme viac doma. Pozerám na netflixe obľúbené filmy, ktoré som už videla a teda viem cca o čom sú. Ale už si ich púšťam po anglicky s anglickými titulkami. Učia sa so mnou aj deti. 5 ročný syn celkom rozumie, muž s ním hovorí každú nedeľu pri hre po anglicky. Ja sa ešte len rozbieham.
Ale teda stále si myslím, že som totálne drevo na jazyk. Absolútne neviem vydať zo seba poriadne
vetu. Napadne má to tak o tri hodiny neskôr.
Na kurz face to face by som mala chodiť raz za týždeň, ale ak mi to vyjde 3x za mesiac, tak si už tlieskam. Tak len lepim dni, hľadám mŕtve body a učím sa. Dala som si to ako prioritu, že rok strávim a urobím všetko preto, aby som sa za rok dostala na B2. Motivácia vedieť a necítiť sa menejcenne je veľmi silná u mňa.
A robila som si test včera, že či som sa niekam vôbec posunula. V apríli som mala výsledok A1. Včera bol môj výsledok B1/B2 . Skoro som spadla zo stoličky. Aj keď sa mi zdalo, že mi to ide ťažko, že som hlúpa a stará na to atď. Ale teda progres tam je.
Ale ako vravím ja som využila všetky dostupné možnosti. Môj muž vie anglicky, nemecky. Ale on už v 17 bol študovať rok v USA. Moja sestra tak isto, išla do anglicka ako 23 ročná na trojmesačný kurz a potom tam aj pár rokov zostala. Tiež hovorila, že až po pol roku sa rozhovorila aj keď teda do anglicka išla s tým, že má angličtinu na B2. Že rozprávať prichádza až posledné. A lektorka zas vravela, že keď sa učíš v dospelosti a nemáš možnosť vycestovať, tak si lepšia v čítaní a písaní. A rozprávať je ťažšie. Ale nie nemožné. Ževraj mám len pokračovať v úsilí a príde to. Tak čakám, kedy má osvieti a budem rozprávať plynulejšie a nie ako brzda.

kinapoka
30. mar 2023

Jazykový mentoring, konkrétne kurz Majster jazykov od Machovej mám a skoro vôbec ho nevyužívam. Môžem ti ho posunúť ak chceš 🙂

autor
31. mar 2023

@misiaknunu Dakujem, dala si mi dobre napady 🙂 Drzim palce, nech sa ti dari 🙂

yoxinka
31. mar 2023

@misiaknunu
Robíš to super, len chcem podotknúť, že čítaním, a počúvaním sa nenaučíš rozprávať. Ja som si to roky myslela, že veď rozprávanie príde. No, nepríde. Rozprávať sa naučíš jedine rozprávaním. Mne sa angličtina RAPÍDNE zlepšila, keď som začala rozprávať. Ako? Máš doma muža, čo vie anglicky, môžeš skúsiť s ním. Môj chlap hovorí na deti len aglicky, nie v nedeľu, furt. 11 ročný chalan vie anglicky veľmi slušne, 6 ročná dcéra hovorí plynule, tam sme to podporili anglickou škôlkou a školou, 3 ročná rozumie anglicky, pokiaľ sa jej niečo opýtaš anglicky, odpovie anglicky, s mužom hovorí len anglicky, tiež chodí do anglickej škôlky. Môj muž sa nemecky naučil zo seriálov a z toho, že úplne všetko si opisoval pre seba po nemecky. To môžeš robiť aj ty. Keď sa bojíš hovoriť s inými, rozprávaj sama sebe. Ja už mám normálne auto a šoférovanie spojené s anglinou. Sadnem do auta a začnem si anglicky hovoriť. Kam idem, prečo tam idem, čo budem robiť večer, kam musím ísť s deťmi dnes, poviem si aký som mala včera deň, čo sa mi snívali, zopakujem si obsah filmu … proste hocičo. Áno, na začiatku je to také kostrbaté, ale utrasie sa to. Ďalšia rada. Nahraj sa. Normálne si daj tému, že obľúbené ročné obdobie a nahraj si video ako o tom hovoríš. Bude to hrozné, aspoň moje prvé video bolo 🤣. Potom trénuj rozprávanie ako ti píšem vyššie, každý deň. Ja som začínala na ledva 10minútach, viac som nevedela zo seba vytriasť. Dnes som schopná 30minút vkuse sama so sebou kecať. Potom si o dva tri mesiace nahraj ďalšie video a porovnaj ich. Odpadneš z toho!!!! Pokiaľ máš napočúvané, čo máš, ten progres bude masívny! Fakt, never tomu, že rozprávanie príde a začni na tom makať. Rozprávať sa naučíš len rozprávaním. Držím prsty! 😉

yoxinka
31. mar 2023

@misiaknunu
A ešte si vypočuj túto epizódu podcastu Adept English. Pekne tam Hillary vysvetľuje, ako to s tým rozprávaním je 😉
https://open.spotify.com/episode/37bZQteGGvNdPD...

ckocka
31. mar 2023

Je fakt že keď sa učím jazyk tak v určitom momente sa pristihnem že nad bežnými vecami rozmýšlam zrazu niekedy cudzojazyčne. Nie cielene, deje sa mi to samo. Neviem ako to majú iní ludia

yoxinka
31. mar 2023

@ckocka
To je úplne normálne. V tomto štádiu sa to môže stať aj to, že sa to sníva v jazyku, ktorý sa učíš. Je to práca mozgu a pre teba dôkaz, že tvoje učenie prináša výsledky a keď vytrváš, príde stupeň, keď budeš jazyk používať úplne prirodzene ako materinský jazyk 😉.

sisaka
31. mar 2023

Vie niekto, či tie “otestuj sa, či spravíš maturitu z angličtiny” sú reálne maturitné testy? Jeden taký mi prišiel pod ruky a bolo to niečo tak primitívne, že by som čakala, že to človek po roku štúdia musí zvládnuť. To fakt stačí tak málo na maturitu? 😲

rubinka
31. mar 2023

@yoxinka - Klobúk dolu, dala si tu kopec super rád 😉
Len s jedným nesúhlasím že každý sa dokáže naučiť jazyk. Naozaj sú ľudia ktorý majú obrovské ťažkosti naučiť sa iný jazyk a naopak ľudia ktorým to proste ide akosi samo že majú taky dar od Boha ktorý keď rozvinú dokažu sa dostať na úroveň native speakera viď polygloty, nik ma nepresvedčí že každy dokáže byť polyglotom. Ale inak súhlas so všetkým, kopec veci čo si písala mám osobnú skúsenosť že naozaj funguje aj to selftalk hoci stretávam sa s tym že ľudia neveria že toto môže fungovať.

yoxinka
31. mar 2023

@rubinka
Ahoj. Len dám do pozornosti, že naučiť sa cudzí jazyk a byť polyglotom sú veľmi veľmi odlišné veci. Ja osobne si myslím, že jeden jazyk, jednoduchší, ako anglina, sa dokáže naučiť každý. Ok, niekomu to trvá dlhšie, inému kratšie. Lýdia Machová, slovenská polyglotka, sama hovorí, že jej ambícia nie je naučiť sa jazyk na úrovni native speakra, lebo by jej to trvalo 6rokov. Tak sa každé dva roky učí nový jazyk, niektoré vie na úrovni C2, ale stačí jej v podstate B2. To je úroveň, kedy vie v jazyku pohodlne komunikovať a používať ho. Väčšinu jazykov, ktoré ovláda sa učila ako samouk. Učila sa 9 jazykov, aktívne ovláda 7.

mariantanuska
26. dec 2023

Mam 53 , to si este neskusila činstinu , to anglictina ma slovosled oproti cinstine v pohode , teraz som skoncil rok činštiny ale nakolko nema naokoli vyuzitie a platit 2300 eur rocne a nevyuzit to nema vyznam pretoze na činstinu potrebujes 10 rokov , dal som sa teraz na angličtinu a činstinu som si nechal ako hobby

polo123456
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3