icon

Som single mama, mám prácu na polovičný úväzok a chcem študovať externe. Ako na to?

8. aug 2022

Ahojte, prišla som si po radu, ako ste začínali. Mám 2 deti najmladšie má 4 roky a rodina je ďaleko odtiaľ. Pracujem zatiaľ len 5 hodín denne, čo aj málo zarobím (kvôli deťom takto), som v podnájme. Rada by som šla externe na VŠ, ale aj tam treba platiť nie malé peniaze. Áno, doštudujem a zarobím viac, ale nemám nejaké rezervy aj na školu. ☹️ Nárok na štipendium ako externá nemám. Pomôcť nemá kto, úver nedajú (už máme spoločný s exmanželom z doby manželstva). Nejaké rady? Ako začať?

zmrzlinka2021
8. aug 2022

Školy vedia poskytnúť rozne úlavy, treba si pozriet podmienky platenia externého štúdia. Moznosti sú, treba to skúsit.

h2so4
8. aug 2022

Ja som tiež single, mám dve deti a študovala som na VŠ denné štúdium. Ako matka samoživiteľka som dostávala sociálne štipendium cca 200 eur. EX mi platil výživné na deti 220 eur. Bývali sme v sociálnom byte a popri tom som ešte chodila na brigády. Moje deti vtedy mali 7 a 8 rokov. Bolo to náročné a len tak tak sme vychádzali, ale víkendy som mohla tráviť s deťmi.

domireb
8. aug 2022

Ja len k tomu podotknem, že VŠ automaticky neznamená, že zarobíš viac, nepodrývam. Ak chceš studovať len kvôli tomu, aby si viac zarobila, prešla by som si odvetvia / priemerné zárobky v nich, na čo máš a čo budeš vedieť robiť a možno zistíš, že si stačí dorobiť kurz či jazyk, netreba školu.

dame2
8. aug 2022

Inak v ČR je štúdium zdarma, ale záleží teda na odbore, ktorý chces študovať, či by nevadilo, že je vyštudovaný v ČR. Ja chodím do Brna, štúdium je oficiálne "kombinované", vychádza mi škola tak v priemere 2x do mesiaca (občas 3x, občas raz) a jediné, čo platím, sú učebnice.

annamalaga
8. aug 2022

A aká VŠ to bude, ak sa smiem spýtať?

evica17
8. aug 2022

Neviem na akú školu,moja mamina chodila na KU do RK, keď ml dom tri malé deti, a aj manžela a žiadala o odpustenie poplatku za externé štúdium. Najprv však musela zaplatit a až potom podala žiadosť a oni jej odpustili buď nejaké percenta (50%...alebo iné) alebo celé. Len to je tak že nikdy nevedela ako n Tom bude a čo a koľko jej vrátia.

evica17
8. aug 2022

@dame2 čo študuješ ak sa smiem spýtať ? A je to bezplatné štúdium aj vekovo ohraničené dáko ?

dame2
8. aug 2022

@evica17 ja mám medzinárodné obchodné právo a bezplatné štúdium nie je nijako vekovo ohraničené, platí sa len pri presiahnutí štandardnej dĺžky štúdia, dokonca keď nejaký odbor úspešne dokončíš tak môžeš aj ďalší zas študovať bezplatne, rovnako aj súbežné štúdium viacerých je bezplatné. Sama som z toho bola prekvapená, keď som si zisťovala info o VŠ v ČR, že ten systém je oveľa "priateľskejší" než u nás či už k peňaženke 😃 ale tiež podľa mojich informácií aj časovo, čo poznám ľudí študujúcich externe na Slovensku tak väčšinou chodia každý týždeň na výučbu

nwnw
8. aug 2022

Podla toho cochces studovat. mozno skus denne a individualny studijny plan. Pozistuj. Uz sa da vseliak.

evica17
8. aug 2022

@dame2 ďakujem. To si ma veľmi potešila, zvažujem ešte jednu VŠ ale popri dvoch deťoch by bolo náročnejšie chodiť každý týždeň dade na externé a aj si to platiť. Mám stavebnú ale ešte by som strojárinu,má to podľa mňa väčšie využitie a aj lepšie platovo v tých veľkých firmách.

dame2
8. aug 2022

@evica17 ja mám napríklad takmer všetko prednášky s nepovinnou účasťou, takže teoreticky by stačilo chodiť len na skúšky len teda neviem kto by ich za mňa porobil, keby vôbec nechodím na prednášky 🤷🏻‍♀️ držím palce, pri deťoch je to makačka

kikus1997
24. aug 2022

@dame2 môžem sa spytat o aku vysokú školu ide ? Škola vychadza na pracovne dni , či na víkend? Ďakujem.

dame2
24. aug 2022

@kikus1997 Masarykova univerzita. Mne na právnickej fakulte to vychádza na piatky ale napríklad viem, že na ekonomicko-spravnej fakulte mávajú soboty