icon

Stres zo skúšok

30. dec 2021

Ahojte, chcela by som sa opýtať a teda aj poradiť, ako ste sa vyrovnávali so stresom počas skúškového obdobia. Teda ide hlavne o mamičky. Študujem externé, pracujem a som dvojnásobná mama. Žiaľ, aj napriek veľkej snahe, neviem skĺbiť všetko dohromady tak, aby som nebola v strese. Ten stres, teda časový je extrémny, malo spím, musím upratovať, variť a starať sa o 2 malé deti, ktoré bezo mňa nevydržia viac ako 5 minút. Skúšky mam nasekané na budúci týždeň, Silvester, manžel už začína byť nervózny, lebo chce ísť lyžovať... Som unavená, placliva, je mi ľúto, že sa deťom nevenujem na 100% a bojujem s nutkanim nechať školu, neviem si pomôct. Neverím si, že to zvládnem, som pesimisticky a mam riadnu depku.

Strana
z2
anin_fo
30. dec 2021

a čo si robila celý semester? ono ja som sa tiež pri viacerých deťoch učila ale priebežne, aj keď niekedy len pol hodinu denne .. pracuješ pri dvoch malých deťoch? verím tvojej vyčerpanosti, pozor na vyhorenie .. tiež podľa mňa nie je riešenie nasekať si skúšky, potom neurobíš niektorú a budeš ešte vo väčšom strese... skúšky sú teraz po väčšine online, určite si dokážeš pomôcť a zas si externistka .. chcú ťa, potrebujú tvoje prachy

heln
30. dec 2021

ahoj, velmi dobre to poznam, dieta, praca, domacost a popri tom studium..... je to ozaj stres, tiez som sa nestihala ucit, ale studovala som to co ma bavilo a vacsinou som to dala, a ked nie tak som sla na opravak, no a co. tiez som s tym chcela xkrat skoncit, ale bolo mi luto tych penazi a casu co som do toho vlozila a nakoniec som uspesne dostudovala. poplac si, daj si den oddychu od ucenia, na silvestra sa venuj detom a neboj das to, je to len stres, lebo mas toho vela.

autor
30. dec 2021

@anin_fo počas semestra som len robila zadania, prezentácie, práce a potom tie priebežne písomky, som trosku zaskočená, že si ne vyberám z termínu sama, prišiel mi mail jeden riadny, jeden opravný. A skúšky sú online, ale pred Vianocami sme boli na prezenčnú skúšku. Ja už mám vysokú školu, denne štúdium, toto je pre mňa niečo nové a asi som neodhadla svoje moznosti🤷‍♀️

luulinkaa
30. dec 2021

Manzel sa tesi na lyzovanie? Nechala by som ho jeden cely den aspon s detmi a ty chod niekam k rodine, kde najdes trosku pokoja, chvilu si oddychni a nauc sa co to da. A ked prides domov spytaj sa manzela, ci si vie predstaviť sa ist este učiť po takom dni a ze zajtra sa chces ísť lyžovať 🤣🤣🤣 poznam tento stres, sama som vyhorela, ale dala som si rok pauzu a nejako som sa vzchopila isla na inu skolu, kde mi uznali skoro vsetky skusky takze zostalo iba par predmetov. Proste si povedz musi to vyjst, cim viac sa stresujes tym viac je to naprd, aj ked ti na tom zalezi vacsinou to tak je.

elizabet173
30. dec 2021

viac zapojiť manžela, žiadne také, že je on nervózny, deti sú aj jeho a ak máš ešte niekoho po ruke - sestru, kamarátku, neboj sa požiadať o pomoc, keď ti len deti na poobedie zoberú

roobett
Odpoveď bola odstránená
roobett
Odpoveď bola odstránená
autor
30. dec 2021

@heln ďakujem za povzbudivé slová, ono je to celkom náročné, ale takto na sviatky to na mňa doľahlo, hlavne s tými deťmi...

kacena4
30. dec 2021

ahojko aj ja studujem s detmi nastastie uz nie su malicke, ale vzdy sa to da ak mas chapajuceho mangela, ktory ked mas skuskove ci skolu ti pomoze s detmi, ja som si prvu skolu robila s detmi 1-2r. a vtedy mi bol mm velmi napomocny inak to nejde asi... drzim palceky

oli18
30. dec 2021

@anin_fo "Chcú ťa-potrebujú tvoje prachy", veľmi dobré povzbudenie. Takých magisteriek zo súkromných VŠ, pobočka Horná Dolná, sú plné štátne úrady. Inde totiž uprednostnia zo štátnej univerzity pred absolventom súkromnej VŠ.

domiklik
30. dec 2021

@oli18 uprednostnia absolventa, ktorý nemá v hlave 💩, vie sa na úrovni od prezentovať, dokáže plynule komunikovať v cudzom jazyku... Toto spĺňa veľmi málo ľudí... A to, či si absolventka ekonomiky v hornej dolnej alebo UK v Bratislave nikomu žily netrha...

oli18
30. dec 2021

@domiklik Ak má niekto v hlave, neide študovať na súkromnú.

anin_fo
30. dec 2021

môžeš napísať o akú univerzitu ide ? to som ešte nepočula, aby si niekto nemohol vybrať termíny skúšky

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
30. dec 2021

@roobett áno, súhlasím, ja som študovala univerzitu a ďalšie vzdelávania bez deti a bolo omnoho ľahšie, teraz som to asi neodhadla

autor
30. dec 2021

@anin_fo PU, prišiel mail a tam bol termín skúšky a potom opravný termín. Keď som kedysi študovala, tak boli na výber aj 3, 4 a mohli sme si podľa seba na voliť, ako môžeme.

autor
30. dec 2021

@kacena4 klobúk dole, ďakujem, možno po sviatkoch sa upokojím a pôjde to lepsie.

vanda323
30. dec 2021

@elizabet173 Presne, ja akože nechápem pre o ženy vynechávajú manželov ako to napísať tak ľudovo zo starania sa o detí....?! Ten môj chodí do práce, príde domov a funguje s deťmi. Keď je veľmi unavený čo má byť prečo lebo ma dosť namáhavu prácu tak nieee ale aspoň navarí veceru okupe ich....

wayway
30. dec 2021

chapem ta… tiez mam stres, caka ma to koncom januara. mozeme popisat viac cez sukromne spravy. manzel by ti mal byt oporou a starat sa o deti, ked je treba… pomoct v domacnosti. treba to zmenit ak to nie je tak. my zeny si niekedy nakladame ako blbe, berieme ohlady a co druha strana…?

madeline1
30. dec 2021

To zvladnes, urcite nenechavaj skolu. Nauc sa tie najdolezitejsie veci, neuc sa vsetko a keby si nahodou skusku nespravila, tak mas opravny termin. Urcite to sama od seba nenechavaj, ber to s nadhladom a pozitivne...mozno budes mat aj stastie na otazky, mozno bude mat skusajuci dobry den a prizmuri oko... Nebifli sa vsetko, nauc sa najdolezitejsie veci....uvidis, zadari sa a skusky spravis. Ani denny studenti nevenuju priprave na kazdu skusku vzdy kvantum casu, hoc ho maju trebars viac nez ty, obcas idu na skusku s rovnakymi pocitmi ako ty. Mysli pozitivne a urcite to zvladnes.

autor
30. dec 2021

@madeline1 ďakujem, nerada sa vzdávam bez boja, len to psychicky akosi ťažšie znasam. A ta pozitívna optika mi teraz chyba, tak to musím nejako nainštalovať do systému.

autor
30. dec 2021

@vanda323 manžel pomáha, ved školu aj on odobril, len on vraví, že sviatky si predstavoval ináč, akoby nechápal, že skúškové a pritom má VŠ, tak vie o čom rec

ninusa221
30. dec 2021

Aj ja mam stres a to ani nemám rodinu.. je to normalne.. ale nechapem prečo si nemôžete dat skušky normalne kedy vy chcete. U nas na škole viem že externisti maju skušky skor. Ja si to vždy rozložim jedna skúška tyžden a potom ďalšia aj teraz idem robiť 3 skušky cely januar. Držim ti palce

autor
30. dec 2021

@ninusa221 takú som mala predstavu a takto som to robila kedysi, ak by som vedela, že systém bude ináč nastavený, tak sa do toho nepustam

vanda323
31. dec 2021

Chápem ta moja. Muzom to občas nedocvakne

owecka
31. dec 2021

Ja studujem tiez, ale dost narocnu skolu. Takze podobne u nas vsetko hore nohami. Mne pomaha si povedat, ze to prejde, treba sa posnazit ak chcem mat dobru pracu. Ja skuskujem az do februara-nezblazdnim sa. 1 predmet sa ucim mesiac a pol. Ale to je iny odvar 😆

autor
31. dec 2021

@owecka ooo, tak v tom prípade sa nemám načo stazovat😊. Veľa šťastia...

mia247
31. dec 2021

Ahoj , som na Tom podobne. Tiež pracujem ( ako sestra ) plus si robím výšku a tiež mám dieťa . Je to ťažké ale vždy sa snažím na skúšky učiť v predstihu, u nás je to inak rovnaké že nám termíny skúšok pridelia. Teraz má cakaju v jeden týždeň 2 ťažké skúšky plus seminárka. Ale bohuvdaka mi partner pomáha aj s učením s malou aj navarí keď ho poprosím alebo sa s ňou zahrá. Inak by som to nedala. Teraz to bude trošku viac o držku lebo odchádza do zahraničia na vyše týždeň ale nejak to budem musieť dať . Inak tiež strašne stresujem ale snažím sa uklidmktt tým že sa naozaj na kazdu skúšku pripravujem.

autor
1. jan 2022

@mia247 držím palce🍀

mamina0078
1. jan 2022

Necitala som konverzaciu ale ked mas doma chlapa urcite jeho zapojit do vychovy deti a Ty sa budes ucit. A ako ponaucenie do noveho semestra zapojovat ho priebezne stale. Ked nemas tak skusit vybavit starych rodicov aspon na vikend na par hodin alebo nejake opatrovanie pre deti Ucenie iba pred skuskou je to najhorsie, najma este ked mas nedostatok spanku sa tazsie zapamatava ucivo a horsie koncentruje. Mne na rychlejsie ucenie pomohlo ucit sa nahlas, pocas pveho citania uciva zaznacovay zvyraznovacom dolezite pojmy, pocas 2 vypisovat na papier klucove slova, pocas 3 vypisat si na druhy papier comu nerozumiem a to na zaver vyhladat z ineho zdroja. A vlastne cely cas to bolo len o citani dookola a vypisovani/zvyraznovani klucovych slov, narocnych casti, casti ktorym nerozumiem a tabulky co viem, co neviem. Kazdopadne cim viac zmyslov zapojis tym lahsie sa ti bude ucit pretoze vzdy aspon jeden bude oddychovat a neunavis sa tak rychlo.

Strana
z2