Štúdium - inžinier
Ahojte. Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Začala som študovať ošetrovateľstvo na VŠ, no už cez leto som začala prehodnocovať, či to je naozaj správna voľba. Mám pocit, že počas strednej školy (gymnázium) som sa príliš zamerala len na víziu o zdravotníctva a nepremýšľala o štúdiu niečoho technického. Problém je, že neviem ako zistiť, či som vhodný adept na takú prácu. Premýšľala som nad niečím ako projektant/konštruktér/architekt avšak neviem si bližšie predstaviť, čo to všetko obnáša a aké zručnosti by som mala mať.Nemáte tip, ako dôjsť k nejakému záveru /ako si vyhľadať informácie a rozhodnúť sa? Vopred ďakujem za odpoveď
My sme napr asi v tretom rocniku gymka robili testy profesijnej orientacie a to nam pomohlo nasmerovat sa na dalsie studium... podla vysledkov sme potom vyberali aj predmety, ktorym sme sa chceli viac venovat vo stvrtom rocniku, z ktorych sme chceli maturovat a pod. Tak skus nieco take vyhladat...
Ešte som v jednu chvíľu premýšľala, že by som študovala obe naraz,pričom napríklad stavbarinu externe a možno práve za ten rok zistila, či to je niečo pre mňa. Nerobí mi problém učiť sa ale teda neviem či by to nebolo už príliš -či by som to zvládla
@ana225 nemyslim si, ze zrovna stavbarina sa da studovat externe... tam.je dost co robit aj na dennom - kreslenie atd... povedala by som, ze konstrukcia - strojarina, ze asi taka najlahsia z tych a potrebujes tam akurat dobru matiku a fyziku... uplatnenie vsak najdes kdekolvek, je to "aj pre zenu". Inak, ak si na osetrovatelstve, nerozmyslala si nad farmaciou? Farmaceutov je strasne malo... alebo potom odbory na chemicko-technologickej fakulte?
Na architektúru musíš mať výtvarný talent,.sú tam normálne talentovky vramci prijímačiek. Aspoň teda kedysi boli. Na stavbarinu mysli, ak ťa bavila matika, rysovanie, ak máš dobrú priestorovú predstavivosť, vieš dobre narábať s počítačom. A tiež si nemyslím, žeby sa stavbarina dala študovať externe. Ešte som také nepočula. To už skôr to ošetrovateľstvo.
A ešte k tej stavbarine- samozrejme musíš byť veľmi kreatívna,ať dobrú predstavivosť.
@ana225 a dentálna hygiena či fyzioterapia Ta neláka?myslím, že ak by si inklinovala k takýmto technickým odborom nešla by si na ošetrovateľstvo to je z úplne iného súdka.Architektura a tie čo píšeš sú o výbornej fyzike, rysovani, matematika
Môžeš nájsť psychológa čo sa venuje profesnemu poradenstvu a absolvovať sedenie, testy možno Ti to pomôže v hľadaní sa
podla mna treba detskych psichiatrov a celkovo dobrych psychiatrov to ta nelaka? 🙂
Ja som zistila až na škole, že to nie je pre mňa. Mne ešte kedysi psychologička radila ísť podobným smerom (psychológia, sociálna práca) ale - bohužiaľ - som videla veľké uplatnenie ako konštruktérka, okolie mi i tvrdilo, že sa hodím na technický smer.
Na VŠ sa ukázalo, že som mala dať na radu psychologičky 😃
Matika a fyzika pre mňa nebola osobne ťažká. Vybrala som si automobilový smer, mali sme predmety o konštrukcií auta, čo ma tiež bavilo. Materiály a technológie kde sme sa učili veci i z chémie ale opäť, nič ťažké podľa mňa. Čo mňa položilo bolo - ironicky - konštruovanie.
Ako má vyzerať technicky výkres, kreslenie predmetov do výkresu podľa určitých pravidiel atď 😃

@ana225 jedna tazsia ako druha, arch je makacka pre zenu hlavne, osetrovatelstvo asi tiez mozno viac na psychiku a fyzicku ale zmysluplne, aj vytvaranie priestoru dava zmysel …